• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Kokkausketju, reseptit

Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 862
Kaupunki
Pirkanmaa
Tuli ostettua ruukkubasilikat muutama viikko sitten pestoa varten ja tökkäsin ne nyhtämisen jälkeen multaan. Kasvoivatkin perkule uudenveroisiksi ja uudelleen purkki jääkaappiin herkkua.

En oo ennen ollut mikään pestofani, mutta kun ekan kerran maistoi itsetehtyä, niin jo syntyi rakkaus. Menee lihan päällä, leivän päällä, salaatin päällä tai vaikka sellaisenaan lusikan päällä :heart:
pesto1.jpg

pesto2.jpg
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 000
Hmm, käytitkö noiden tekemisessä jauhoa? Ellet niin tuo voisi jeesata vähäsen.
Kyllä sitäkin yritin, mutta käytössä oli vain gluteenitonta jauhoseosta. Tein useampia kokeita, koska yhdellä henkilöllä oli myös kananmunaton ruokavalio. Jotenkin sain onnistumaan, kun laitoin pihvin pakkasen kautta, mutta kypsennettäessä/kääntäessä/siirrettäessä lautaselle, oli vaikeuksia.
 
Liittynyt
13.8.2009
Viestejä
18 479
Kyllä sitäkin yritin, mutta käytössä oli vain gluteenitonta jauhoseosta. Tein useampia kokeita, koska yhdellä henkilöllä oli myös kananmunaton ruokavalio. Jotenkin sain onnistumaan, kun laitoin pihvin pakkasen kautta, mutta kypsennettäessä/kääntäessä/siirrettäessä lautaselle, oli vaikeuksia.
Sitten teet jotain väärin :D
Kyllä noilla pitäis jo kasassa pysyä. Tietty sekin vähän vaikuttaa, mitä kasviksia käyttää ja missä "muodossa".
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 000
Sitten teet jotain väärin :D
Luultavasti aika moni asia, minkä teen, menee väärin.

Kyllä noilla pitäis jo kasassa pysyä. Tietty sekin vähän vaikuttaa, mitä kasviksia käyttää ja missä "muodossa".
Raasteena. Porkkana, bataatti, kesäkurpitsa, herkkusieni ja niukasti kukkakaalia. Ilman mitään muita osasia, jauholla ja ilman sekä jauholla ja munalla. Ilman rankkaa vaivaamista ja jonkinlaisella vaivaamisella. Huonelämpimänä, jääkaapikylmänä ja pakkasesta.

Kerro, miten tekisin oikein. ;)
 
Liittynyt
13.8.2009
Viestejä
18 479
Raasteena. Porkkana, bataatti, kesäkurpitsa, herkkusieni ja niukasti kukkakaalia. Ilman mitään muita osasia, jauholla ja ilman sekä jauholla ja munalla. Ilman rankkaa vaivaamista ja jonkinlaisella vaivaamisella. Huonelämpimänä, jääkaapikylmänä ja pakkasesta.

Kerro, miten tekisin oikein. ;)
Jaa paha mennä sanomaan. Pitäis melkein päästä paikan päälle todistamaan, mikä menee väärin vai onko vain huonoa tuuria :D
Onhan pannu kuitenkin semmoinen, ettei pihvit tartu kiinni?

Annoitko tuon seoksen turvota kunnolla ennen paistamista?
Se kanssa kannattaa huomioida, että pannu on kunnolla kuumentunut ennen kuin pihvin lätkäsee sinne + antaa paistua kunnolla rapsakaksi ennen kuin alkaa sörkkimään.

Herkkusienet oli yksi mitä tässä vähän pyörittelin mielessä, kun muistelisin, että jonkin verran noista irtoaa nestettä paistettaessa, mikä taasen voisi vähän ns. "vesittää" taikinan koostumusta.
Anyways jos mikään muu ei auta, niin sitten voisit toki kokeilla, että paistat uunissa joko ihan pellillä tai miksei vaikka muffinssivuoalla taiteilis pieniä kakkusia :)
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 000
Jaa paha mennä sanomaan. Pitäis melkein päästä paikan päälle todistamaan, mikä menee väärin vai onko vain huonoa tuuria :D
Osaamattomuus on tuskin tuurikysymys.

Pari ideaa tuli. Herkkusieni on yksi. Toinen on lämpö. Ohjeissa sanottiin, että kypsennetään miedossa/medium-lämmössä. Täytyy harjoitella uudestaan. Ja lopultahan nämä on tarkoitus tehdä grillissä. :) Tänks.
 
Liittynyt
13.10.2015
Viestejä
475
Seuraako porukka YouTubessa ruoka-aiheisia kanavia?
Lähinnä veitsen käyttö- teroitus- ja arviointivideoita. Sushintekoon liittyen jotain, mutta nekin lähinnä kyllä perustuu aika paljon veitsen käyttöön/leikkaamiseen.

Joutu Yanagiban tilaamaan, tai oikeastaan Takobikin. Seuraavaksi varmaan Kiritsuke ja/tai Gyuton.

270mm TOJIRO Shirogami Takobikin tilasin. Ei järin huoltovapaa kun herkästi reagoiva hiiliteräs ( Ydin: White Steel #2). Eli pitää käytön jälkeen pestä ja kuivata, sekä jopa öljytä. Tosin jos vetäsee kirkkaamman terän(teroittaa hienoksi/kiiltäväksi), niin ei kuulemma yhtä herkästi reagoisi. Lisäksi terä on yksipuolinen ja lähes yhtä leveä melkein koko matkalta niin teroittaminen ei mene ihan saman kaavan mukaan mitä perinteiset(kivillä).

Kaverille joka on kokki tilasin myös 300mm Yanagiban, kun ei sashimiveistä vielä omistanut.

Noi TOJIRO:n veitset tuntuu olevan aika hyvässä hinta-laatu suhteessa, mutta ainakin SHIROGAMI sarjan veitsiä kannattaa vähän tuunata mitä olen lukenut. Ne on jätetty vähän ronskeiksi viimeistelyn osalta, mikä on tavallaan hienoa, varsinkin kun kyseinen sarja käsittääkseni on tehty perinteitä kunnioittamaan. Esim. hamara on jonkunverran terävä, mitä kannattaa vähän pyöristää, samoin terän tyvi ennen helaa. "Tang" taas näkyy vähän olevan irti kahvasta, syystä että sen saa pöytää vasten lyötyä takaisin tiukaksi jos pääsee löystymään, niinkun tapana on kuulemma ollut.

http://www.tojiro-japan.com/products/180/

Tuolta kanavalta juttua veitsistä ja teroittamisesta:

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.10.2015
Viestejä
475
Suosittelen kyllä kaikille ruoantekoa paljon harrastavalle lähtemään ihan kunnon veitsistä liikkeelle, ja leikkaustekniikoista. Muuttuu palotteleminen, fileeraus, silppuaminen vähän mielekkäämmäksi ja näin myös ruoanlaitto (y)

Monta vuotta tuli tehtyä ruokaa KAI WASABI santokulla, mitä sai joskus ryöstöhintaan prismoista, ja lähes samalla terällä. kyllähän sen nyt väkisin sai leikkaamaan jne. mutta oikeasti terässä olevalla veitsellä vähän erilaista hommaa :D Etenkin kalojen työstäminen.
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 862
Kaupunki
Pirkanmaa
Veitsistä on kyllä hyvä lähteä liikkeelle. Ne kun on kunnossa niin homma on huomattavasti mieluisampaa.

Itellä on veitsinä perus fiskarsia, koska ostin ne omaan uuteen poikamiesboksiini nuorena. Nyt viisaampana tiedän, että on olemassa parempaakin, mutta en näe mitään syytä vaihtaa.

Perus vesikiviä eri karkeuksia sekä motivaatio oppia teroittaan, niin tuloksena paperista saa leikattua fileerausveitsellä ympyrää ja kokinveitsellä paperisiivua.

Hedelmäveistä, leipäveistä sun muuta on mukava olla, mutta niitä en puikota ennen käyttöä.

Ei tässä parempiin oikein ole makua vaihtaa, kun nykyiset pysyy hyvässä terässä suht pienellä vaivalla.
 
Liittynyt
13.10.2015
Viestejä
475
Nuo terän muodot ja paino ym. vaikuttaa myös aika paljon. Samoin leikattavan terästä irtoaminen.

Fiskarssit on aika ohuita ja HRC muistaakseni monissa 56-58? luokkaa. Nuo HRC:t ym. vaikuttaa aika paljon siihen miten ne kannattaisi teroittaa (jyrkkä/loiva kulma jne. ja kuinka usein). Perus 1000 grit vesikivi riittää aika pitkälle pelkkään terottamiseen, riippuen ihan millasta milläkin veitsellä veistelee. Nuo pienempi kovuuksiset terät vaatii aika tiuhaan terottamista, eikä terää voida vetää liian teräväksi.

Leikkuu alusta vaikuttaa myös terään, muistaakseni muovist olivat huonoimpia ja puun syiden mukaan poikkileikatut laudat parhaimpia terän terävänä pysymisen kannalta.

Tässä ihan mielenkiintonen video yhdestä Jenkkilälisestä puljusta, myy nettisivuillaan kokkiveitsiä laidasta laitaan, ja myös pieniä eriä esim. pienten Japanilaisten pajojen veitsiä aika sopuhintaa.

View: https://www.youtube.com/watch?v=NW0FmHe02x0&
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 862
Kaupunki
Pirkanmaa
Juu kun aikoinaan opettelin teroittamista, niin mielenkiinnosta muutin fisskarssin kokinveitsen teräkulman loivaksi ja sellaseksi se jäi. Piti muuttaa takas kun oli selvinnyt mikä ero, mutta ei eroa löytynyt ja aika loivalla kulmalla menee se puukko nykyään.

Itsellä on vesikivinä 1000, 3000, 4000 ja 8000. Loput sit vielä parkkinahkaan jossa kiillotusvahaa ja kiillotustahnaa.

Oishan se toki mukava olla joku pikkupajan erikoisveitsi esittelyvehkeenä, kun vieraita on ruuanlaiton aikaan paikalla. Toki itsekin kyllä tykkään välillä hifistellä, niin tuollaiselle erikoisemmalle ois paikkansa.


Pitää vilkasta huomenna tuo video.
 
Ylös