Kokkausketju, reseptit

Kanaviillokin hengessä kanaa tikka masala:

- Paketti kanaa (suikaleita, paloja...)
- Sipulia
- Kanaliemikuutio
- Garam masala -mausteseosta
- Chilejä tai chilimaustetta
- Tomaattipyreetä pari ruokalusikallista (tai tomaattimurskaa vähän enemmän)
- Pieni purkki maustamatonta jogurttia (esim. kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti käy hyvin)
(- Lisäksi oman mielen ja mukaan muita mausteita: mustapippuria, currya, paprikaa, inkivääriä, valkosipulia, papuja lisäproteiiniksi...)

Kanat ruskistetaan, sipulit kuullotetaan paistorasvassa, sekaan kaikki mausteet ja annetaan hautua puolisen tuntia. Lopuksi lisätään jogurtti, sekoitetaan ja lämmitetään.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tein tommosta vähän ylläolevan tyylistä itsekin, pienin poikkeuksin tosin. Sama soosi käy minusta ihan hyvin jauhelihankin kanssa, jos on kyllästynyt pupeltamaan jauhelihaa pelkällä tomaattimurskalla tms. Verrattain helppo valmistaa, kalorit tuskin nousee merkittävästi ylöspäin perus tomaattimurskasoosiin nähden, ja tällä saa mukavaa vaihtelua ja intialaista tatsia sapuskaan.

- 400-600g jauhelihaa (tai kanaa)
- (tuoretta inkivääriä)
- Iso sipuli ja 1-2 valkosipulin kynttä
- Tötsä paseerattua tomaattia
- Turkkilaista jugurttia
- Mausteita: suola, mustapippuri, punainen chili, juustokumina, kurkuma

Valmistuksessa ei tarvitse ihmeitä tehdä. Pienentää sipulin ja valkosipulin ja kuullottaa niitä hetken pannulla. Sekaan jauhelihat ja paistelee ne kypsäksi. Perään paseerattu tomaatti ja liraus vettä. Itse huljuttelen sen tötsän tilkalla vettä ja heitän sekaan. Nesteen määrä riippuen siitä, miten paljon käyttää lihaa. Sen jälkeen sekaan vielä turkkilainen jugurtti, jota olen laittanut pari reilua ruokalusikallista. Jossain ohjeessa määräksi näki muistaakseni 1 desin. Sitten vielä mausteet. Suolaa ja mustapippuria voi laittaa oman maun mukaan (nämä olen saattanut lisätä jo ennen nesteitä), samoin chiliä. Itse pidän tulisemmasta, joten chiliä menee reilummin. Juustokuminaa tyyliin teelusikallinen ja kurkumaa puolet tästä. Jälleen voi myös hakea oman maun mukaan jatkossa. Kun kaikki on pannulla ja sekaisin, niin ei tarvitse kuin haudutella miedolla lämmöllä hetken ja soosi on valmis. Riisin kanssa varmaan paras lapioida naamaan.

Tuoretta inkivääriä käytin soosissa kanan kanssa, mutta se pitäisi todennäköisesti raastaa, että saa tarpeeksi pieneksi. Veitsellä pienentäessä jäi vähän turhan suureksi, ja kun verrattain voimakkaan makuista tavaraa on, niin soosissa oli seassa vähän epämiellyttäviä ylläreitä. Suluissa nuo kanasoosin jutut.
 
Viimeksi muokattu:
Siinä on varmasti virheenä myös monella se, että huudatetaan täydellä lämmöllä koko kokkauksen ajan, mikä on virhe numero 1, sillä saa saletisti paskaksi sen pannun, halpa tai ei. Edelleen voi kananmunavalkuaisen vaikka paistaa ilman mitään öljyjä eikä edes esitäkään jäävän kiinni ;)
 
Samaa asiaa on tämänkin linkin takana, joka tuli vastaan, kun huvikseni asiaa googlasin:

http://www.gluteenitonmaailma.fi/kysymykset/

Mainittua yleiskonetta on suositeltu itselleni ihan normitaikinankin kanssa, koska käsin vaivatessa voi usein loppua hermo kesken ja sitkon kanssa olla vähän niin ja näin. Mutta josko noista vinkeistä olis jotain iloa.
 
Kiitokset. Perustelen henkilökohtaista etsintälaiskuuttani sillä, etten varsinaisesti pidä ruoanlaittamisesta, eikä isoa intoa uurastamiseen ole.

Toisaalta, laittamanne linkit aiheuttavat hämmennystä:
"Gluteenittomaan taikinaan kannattaa lisätä psylliumia (fiberHUSK), jonka avulla saat taikinaan paremman rakenteen." (viittaa sitkoon)
"Valmiissa luontaisesti gluteenittomissa jauhoseoksissa on jo valmiina ksantaania tai psylliumia."

Vähäiseksi puolustuksekseni esitän em. lainauksiin liittyen lisäkysymyksiä:
Pitsapohjareseptejä lueskelin melkoisen monta. Yhdessäkään reseptissä ei psylliumia tai ksantaania mainittu. Outoa.
Tein pohjan myös valmiista jauheseoksesta. Täytyy seuraavalla kerralla tsekata, onko siinä näitä ihmeaineita, mutta nakit sujahtivat heti läpi lätystä, joten epäilen.

Taikinanmylläyskonetta ei ehkä kannattane pieniin säilytystiloihin hankkia, sillä käyttötarvetta on ehkä viisi kertaa vuodessa.
 
Onko se sitten vaan tuon tyyppisen taikinan ominaisuus, että jos sen kovin ohueksi kaulitset, niin taikinan rakenne ei vaan kestä? Toivottavasti tähän vastaa joku, joka harrastaakin tuota gluteenitonta ruoanlaittoa. Itselläni on ihan tarpeeksi haastetta saada normitaikinastakin riittävän hyvä.
 
Jos nuista valmiista gluteenittomista jauhoseoksista tekee, niin helpoin on kaulita suoraan leivinpaperin päälle. Eihän nuihin mllään saa samanlaista sitkoa kuin oikealla vehnällä (+kaurahiutaleilla), mutta saapahan kuiten tehtyä miltei niin ohueksi kuin haluaa. Ja mitä nyt nuita joitain testaillut, niin ainakin Sunnuntain seos hakkaa Semperin satanolla ohueksi kaulittaessa. Nuita kaurahietaleita voi kokeilla kans seassa, jos kestää niitäkään olla. Toisillahan kestää ja toisilla ei.
 
Tässä hyvä ohje, mikäli kaurahiutaleista tykkäät :) Nimetään vaikka " kauramunakkaaksi "

8 kananmunan valkuaista
100 g kaurahiutaleita
mausteita reippaasti : valkopippuria, chiliä ja suolaa
lisään hieman myös nestettä ( vettä )

Eli kaikki sekaisin kippoon ja vettä sen verran, että tulee sopivan nesteinen liuos ja tämän jälkeen 200 asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Itse pistän foliovuokaan leivinpaperin ja kaadan seoksen tämän päälle, ei jää kiinni. Huoneen lämmössä saa jäähtyä, itse tykkään laittaa jääkaappiin ja syödä seuraavana päivänä.
Tämän jälkeen pilkon banaanin päälle ja on hyvää :)
 
Jos nuista valmiista gluteenittomista jauhoseoksista tekee, niin helpoin on kaulita suoraan leivinpaperin päälle.

Näin tuli tehtyä. Siitä seurasi pari ongelmaa. Ensinnä pitsakivelle grilliin siirtäminen ei sellaisenaan onnistunut. Toiseksi syöntipuoli häiriintyy niin paljon, että nautinnosta ei voi puhua. Tsekkailen noi vinkit ja raportoin.
 
Aivan. Ajattelin lähinnä perusuunitusta pellillä.

Enpä ole kokeillut nuista gluteenittomista jauhoista leipastuilla grillailla taikka kippailla kivelle/muurikalle. Mutta jos nyt kokeilisin, niin paperille sen kaulisin ja siitä kippaisin ensin hyvin jauhotetulle leipä-/pitsalapiolle ja vasta siinä täytteet niskaan ja siitä sitten kivelle taikka muurikalle, kummalla haluaakaan työstellä. Onnistumisesta ei mitään hajua, pitänee laittaa testiin jo ihan uteliaisuudestakin.
 
^ No niin, sen verta jäi pe-la grillailuista ja savustelusta räippeitä jälelle, että nyt oli hyvä sauma testata tuo yhdistelmä gluteeniton pohja + pitsakivi.

Hyvinhän tuo onnistui, ihan käsin taikina veivailleen ja sitten suoraan papreille kauliten. Ensimmäiset 2 siirsin paperilta jauhotetulle pitsalapiolle, ennen kuin työstelin täytteet niskaan. Viimeisen kokeilin ihan piruuttani täyttää jo paperin päällä olleessaan ja siirrellä lapiolla sitten paperilta suoraan kivelle. ja hyvin tuo onnistui tuokin, ei ongelmia.

Ja pari kuvalaista testailuista...

ensin pari pohjaa läheltä kuvattuna ilman täytteitä:
95122-384d73edfcddf541b5b3b8c475a0b997.jpg


sitten kaikki 3 täytettynä, yksi vielä siis paperilla ja muut lapion päälle työstettyinä:
95123-ee441c70f5225d867806cdf6298dd362.jpg


ja loppu tulos kaikki paistettuna:
95124-02f40cbcb2f23ec3b68c5d0d51243db8.jpg


ja vielä kerta kiellon päälle yksi halki sipaistuna, näkee vähän paksuutta. Kohtuu ohkaseksi sen sai nuilla sunnuntain gluteenittomilla jauhoillakin työstettyä:
95125-f876076b60d306d2973acde5e273b299.jpg
 

Liitteet

  • 20150719_141507.jpg
    20150719_141507.jpg
    456,8 KB · Katsottu: 247
  • 20150719_142447.jpg
    20150719_142447.jpg
    754,8 KB · Katsottu: 225
  • 20150719_145256.jpg
    20150719_145256.jpg
    615,1 KB · Katsottu: 298
  • 20150719_145626.jpg
    20150719_145626.jpg
    580,2 KB · Katsottu: 237
Varsin maukkaita tuli lätyistä, ei juurikaan sitä pahvisuutta, mitä nuihin gluteenittomista jauhosista tehtyihin pohjiin voi tulla jos huonosti työstää. Täytteiden määrällä ei hurjasteltu, kahdesta löytyy nautavartaiden loput silputtuna ja suippopaprikaa ja yhdestä savustettuista kanansiipisistä revittyä lihaa ja punasipulia.

Kastikkeenakaan ei ole perinteisin soossi tomaateista, vaan sekoitus sienikastiketta, makeaa soijaa, oliiviöljyä ja tomaattimurskaa kevyesti chilillä terästettunä.
 
Katsotaan, jos sais tämän ketjun uudelleen eloon.

Pyysin Mikeä jos sais tämän takas tänne puolelle. Kun meni vähän hukkaan koko ketjun historia, sen verran on loisto reseptejä tänne laitettu ja itsekkin niitä kopioinut "Parhaat reseptit kansioon", niin säälitti oikein lukea kuinka keitellään riisiä ja paistellaan kanaa nykyään tässä ketjussa.
 
Yksi parhaista haukiruuista on fish&chips.

Setit näyttää about tältä:
raaka.jpg

Ohje: (riittää reilulle 3kg hauelle)
5dl olut
5dl vehnäjauho
1/2tl leivinjauhe

mausteet taikinaan oman maun mukaan:
suola
chilijauhoa (tai paprikaa, jos ei tulisempi maistu)
pieneksi rouhittua pippurisekoitusta
sipulijauhe

Kuivat sekaisin ensin, sen jälkeen neste perään. Tulee aika jankkia mutta se kuuluu asiaan. Mausteet säätelee maun mukaan. Kun taikina maistuu hyvältä niin mausteita on soppelisti. Osan jauhoista voi korvata maissitärkkelyksellä/maissijauholla.

Hauki viritetään ruodottomaksi. Ruodoton hauki palastellaan oman maun mukaan. Mä oon tykännyt ~ranskalaisen kokoisista palasista. Palaset sotketaan reippaasti taikinan sisään. Uppopaistetaan kalanpaloja pienissä erissä, kunnes lopputulos on golden, brown and delicious. Pienemmät palaset on kivoja vaikka dippikastikkeen tai tuoreen sitruunan kanssa.

Hifistelijä voi marinoida hauenpalat ennen taikinaan upottamista, mutta monesti ei kerkeä/jaksa. Toimii hyvin ilmankin marinointia.

Jos tykkää tulisemmasta niin chiliä saa olla aika reilusti. Kannattaa koemaistella eka erä ja lisätä chiliä/mausteita tarpeen mukaan.

kiehuu.jpg

Joukkoon taisi erehtyä myös hiiri
hiiri.jpg
 
Pitääkin testata! Menee heti kokeiluun, kun seuraava hauki nasahtaa innow spooniin.

Tuota haukea kun tulee kuitenkin ja se ei niin mieluisa kala itselle ole. Joten monesti mennään C&R. Lihapullia yleensä siitä väännän, mutta hirveä homma sekin.
 
"Valmiissa luontaisesti gluteenittomissa jauhoseoksissa on jo valmiina ksantaania tai psylliumia."

Tein pohjan myös valmiista jauheseoksesta. Täytyy seuraavalla kerralla tsekata, onko siinä näitä ihmeaineita, mutta nakit sujahtivat heti läpi lätystä, joten epäilen.

Jauho tutkittu. Sunnuntain valmis jauhoseos. Ei sisällä mainittuja ihmeaineita. Pitänee kokeeksi ehkä hankkia.

Suoritin kenttätestausta tämän ohjeen mukaisesti http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/303465/Hyvä, ohut pizzapohja/

Lopputulos yllätti. Kaulimisen jälkeen pohjaa pystyi sormipelillä nostelemaan ja siirtelemään varsin huolettomasti, ei reikiintymistä, pieni halkeamavaara. Melkoisen jännää matskua ovat nämä glutfree-räiskäleet, kuin nuoruuden kiiltavää muovailuvahaa tai valkoista Sinitarraa. :) Myöhemmin lätyt "jäykistyivät", eikä siirtely enää ollut huoletonta hommaa, halkeamisriski tuplaantunut. Tavallisesta jauhosta tehdystä pohjasta mulla ei ole mitään kokemusta, mutta kun niitä pitseriassa on vilaukselta nähnyt, niin ulkoinen olemus on tyystin erilainen.

Täytteissä en nihkeillyt, oli kirjavuutta, pituutta ja paksuutta, kolmea juustoakin. Pohjak 13 minsan häkäpönttökypsennyksen (n. 180 C) jälkeen jokseenkin inhimillinen, ehkä aavistuksen liian betoninen. Hyvä kokonaisuus Käpälämäen kokeellisesta Weber-keittiöstä!! Voinen onnitella itseäni - ja onnittelinkin pariin otteeseen, päällä oli ohraista vaahtoa.
 
Lomaa odotellessa tuli tehtyä perus Thai street foodia. Kra Phrau Kai, eli basilika kanaa.
700g naturelli kanaa, pari chiliä, pari yhden kynnen valkosipulia, kukkurallinen lautasellinen thai basilikan lehtiä, 2tl osterikastiketta, 1,5tl kalakastiketta, 1,5tl soijaa, 2tl tummaa ruokosokeria.
Tosi helppo tehdä, basilikat laitetaan vasta ihan lopuksi, muutama sekunti vaan lämmöllä ja sekoitellaan loppuun kun pannu on jo pois levyltä. Aikamoinen läjä lehtiä "sulaa" sekaan pienen näköiseksi määräksi kun on valmista.kraphraukai.jpg
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom