Kokkausketju, reseptit

Tökkikö se inkiväärin maku siinä siis?
...
Vähän tarkempaa analyysiä kaipailisi siitä ¨pahasta mausta¨, jos kyse ei siis ole varmasti inkivääristä.

En pystynyt erittelemään tämän pahan maun lähdettä. Pisteliäisyyttä siinä oli, sellaista lipeämäistä. Epäilen inkivääriä tai korianteria, jotka eivät ole sieltä ihan lempipäästä meitsin suussa. En tosin tehnyt tätä safkaa itseäni varten, joten siksi messissä makuja, jotka eivät ole toistaiseksi mieluisia. Olen kyllä alkanut pyrkiä tietoisesti maistelemaan ja totuttelemaan monenlaisiin ei-pitämiini makuihin.

Kyseessähän on tosiaan haudutusliemi eikä noita roinia mitä siinä liemessä on käytetä hauduttamisen jälkeen mihinkään, imo sitä saa siis olla siinä oikeesti vähän ronskimmalla hanskalla annosteltuna.

Eikö siitä haudutusliemestä liipaistu kastikkeelle pohja? Ulkomuistista sanoisin, että haudutuslientä oli enemmän kuin vettä.

Soijaan vois tarttua kanssa sen verran, että alkuperäisessä ohjeessa käytettiin muistaakseni light soijaa joka on tosiaan vähemmän suolaista ellen nyt aivan erehdy.

OK. Korvan taakse.

Viikonloppuna työstettäväksi possun poskea.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Meneekö possun poski tilaustavarana, vai saako sitä yleisesti esim. Cittari/Prisma lihatiskistä?
 
En pystynyt erittelemään tämän pahan maun lähdettä. Pisteliäisyyttä siinä oli, sellaista lipeämäistä. Epäilen inkivääriä tai korianteria, jotka eivät ole sieltä ihan lempipäästä meitsin suussa. En tosin tehnyt tätä safkaa itseäni varten, joten siksi messissä makuja, jotka eivät ole toistaiseksi mieluisia. Olen kyllä alkanut pyrkiä tietoisesti maistelemaan ja totuttelemaan monenlaisiin ei-pitämiini makuihin.



Eikö siitä haudutusliemestä liipaistu kastikkeelle pohja? Ulkomuistista sanoisin, että haudutuslientä oli enemmän kuin vettä.

Joo siis lientä käytettiin kyllä, mutta tarkoitinkin niitä rojuja millä se liemi oli maustettu. Siksi niitä elementtejä saa olla mun mielestä reilummalla kädellä annosteltuna. Ja tosiaan helppohan noita itselle epämieluisia makuja on käyttää vähemmän ja näin säätää makua itselle sopivammaksi. Lisäksi kannattaa aina muistaa noita raflojen safkoja kopsatessa ettei amatööri siitä saa ikinä samaa tasoa (ellei nyt sitten oo joku Huppe jos sekään amatööri edes on, sellanen fiilis ettei ihan ole...) vaikka miten kikkailis.

Toi totutteleminen kannattaa todellakin. Vähän sama vika oli aikoinaan rahikaisella noiden vähän eksoottisempien itämaanmakujen kanssa, mutta sitten muutamia kertoja tuli tyyppailtua ja lopulta hyvin nopeasti olin myytyä miestä. Eka Farangin visiitti ei ainakaan jarruttanut sitä fiilistä... Kaikesta ei opi todennäköisesti pitämään eikä tarvikkaan, mutta aina kannattaa antaa uutta zäänssiä ja totutella vähän uusiin ja ennenkaikkea erilaisiin makuihin. Toi Aasian safkakulttuuri voi olla hyvinkin eksoottinen alkuun, mutta kun siihen pääsee inessiiviin ei sieltä ole paluuta. :D
 
Ostin entrecotehärkää 900g vakuumiin pakattuna. Paistan vain osan niin säilyykö loppu jääkaapissa vai pitääkö pakastaa? Siinä on päiväystä joulukuulle asti.
 
Ostin entrecotehärkää 900g vakuumiin pakattuna. Paistan vain osan niin säilyykö loppu jääkaapissa vai pitääkö pakastaa? Siinä on päiväystä joulukuulle asti.

Ei sitä kannata juuri päivää pidempään avattuna säilöä. Jos et meinaa heti käyttää niin pakkaseen suoraan ylijäävä osa. Pakastaessa kannattaa myös koittaa saada mahdollisimman hyvin ilma pois pussista jos siis pussissa pakastaa. Pakkasesta kuulemma 6kk sisällä kannattaisi jo käyttää, mutta imo säilyy hyvin pakastettuna pidempään.
 
Hyvä että kokkausketju on nykyään ravinto-osiossa. Thredi tuo osioon mukavasti väriä ja lisäsisältöä. Pelkkä tiukasti funktionaalinen ravintothredi oli äärimmäisen yksitoikkoinen. Sisältö loppuu helposti kesken kun puheenaiheena ovat ainoastaan makrot, mikrot, grammat ja kalorit. :thumbs:
 
Viikonloppuna työstettäväksi possun poskea.

600 g possun poskea
1 lihaliemikuutio litraan vettä
HK Demi Glace -kastikepohja
3 porkkanaa
2 sipulia
3 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 dl viskiä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
nyrkillinen tuoretta timjamia

Lihan pinnan paistoin umpeen reilussa voissa.

Savipadassa hauduttelin Weberillä 8 tuntia 100-110 asteessa ilman (saviastian) kantta. Rinnalle lopputunneiksi kuutioidut perunat ja bataatit.

Liemestä kastikkeeksi:
2 dl siivilöityä lientä
reilu loraus viskiä

Keitin kokoon (noin 50 %) ja lisään voissa ruskistettu gluteeniton jauho.
ripaus suolaa
loraus viskiä
kiehautus

Possun puruvaste jäi karvan verran liian kimmoisaksi, vaikka melkoisen murakkaa lihhoo oli. Seuraavalla kerralla nostanen lämpötilaa 120-130 asteeseen. Siten arvelen pääseväni haluttuun mureuteen (ylikypsyyteen) samassa ajassa tai ehkä vähän nopeammin.
 
1 ison jäniksen (ulko)fileet
voita
kermaa
mausteita
pottuja

1. Leikkaa fileet kalvottomiksi ja pienennä samankokoisiksi paloiksi, esim. ~pari senttiä.
2. keitä potut.
3. Paista lihanpalat pintarapeiksi.
4. Mausta (suola, mustapippuri, viherpippuri vaikka. ei kaipaa ekstroja). Kippaa kerma päälle. sekoita ja anna kiehahtaa. Persiljaa hienonnettuna tähän päälle.
5. Anna kastikkeen seistä kiehautuksen jälkeen vähän aikaa, niin lihat rauhottuu.
6. Ääntä kohti. Jos muistat ja jaksat, kaada potuista ensin vesi pois ja kuori, mutta voihan sen pottusatsin heittää ikkunastakin, piruko sellasia lisukkeita kaipaa.

Maanantain pikapäivällinen.
 
Kuka tunnistaa ekana tämän mössön, jonka juuri kauhoin tuulensuojaan?

Tillil.jpg
 
Tässä on oikeasti maailman paras porkkanakakku. Parasta mihin kotona pystynyt. Ja vielä tuolla sivusoossilla, eli ei laiteta kuorrutetta päälle.

Porkkanakakku - Maailman paras
Lähde: Landeherkut: Porkkanakakku - Maailman paras

Ainekset:
...
5dl vehnäjauhoa, ilmeisesti myös gluteeniton jauhoseos kelpaa, ainakin ohjeen mukaan

Gluteeniton toimi, oli maittavaa, tosin vehnäseen en osaa verrata.


Omaan pullaa syömättömään suuhun kokonaisuus oli aavistuksen liian makea, ja kaneli maistui liikaa. Seuraavalla kerralla laitan vähän niukemmin sokeria ja puolitan kanelin.

Vieraat kyllä kehuivat ja akoilla oli silmät kosteina! Eli vissiin teki gutaa.
 
Oon elänyt jo muutaman kuukauden vähähiilarisesti ja sen myötä kehitellyt vaikka mitä uusia reseptejä. Tai ainakin itselle uusia.. Tänään tein kukkakaalikeittoa ja yllätyin positiivisesti aikaansaannoksestani :kuola: joten päätin laittaa reseptin jakoon.

Tarvitset:

Kokonainen kukkakaali
Sipuli
Muutama valkosipulinkynsi (itse laitoin 4 ja oli aika sopivasti mielestäni)
Oliiviöljyä
Koskenlaskijaa puolisen pakettia (vähän yli 100g)

Kokonainen kukkakaali suurina paloina veteen + vähän suolaa joukkoon. Keitetään kypsäksi. Enimmät keitinvedet kandee kaataa pois ettei tule liian litkua.. Vettä on hyvä tässä vaiheessa olla sen verran, että kukkakaalin palat eivät ihan kokonaan peity. Kypsien, pehmeiden kukkakaalien joukkoon laitetaan oliiviöljyssä paistettu silputtu sipuli + valkosipulit. Sitten sauvasekoittimella hienoksi ja laitetaan takaisin liedelle. Lopuksi lisäsin joukkoon puoli pakettia koskenlaskijaa (viherpippuri) ja keittelin matalalla lämmöllä kunnes koskari suli. Jos haluaa jotain extraa, voi keittolautaselliseen raastaa vähän parmesania päälle ja namnam. :)
 
IMG_20141027_170152.jpg
Kanaa (lidl kanamestarin broilerin sisäfilee fajitas)
Riisiä (basmati/jasmin)
Paprika
Sipuli
kermaviili
1/2 pussia taffelin american dippiä

paista kana kypsäksi, mutta varo että ei mene ihan kuivaksi. Olen itse käärinyt paiston jälkeen folioon ettei jäähdy.

Keitä riisi.

Suikaloi paprika ja iso sipuli, pyörittele niitä voi-öljyseoksessa suhteellisen kuumalla pannulla ~10min.

Sekoita puolisen pussia american dippiä kermaviiliin (mikä vaan soossi käy, ihan oman maun mukaan mennään).

Läväytä riisi, kanat ja paprika-sipuliseos lautaselle, päälle kermaviilikastike ja eikun vain ääntä kohti.

Helppoa ja hyvää!

P.s. Tämäkään ei ole oikeastaan resepti, mutta tulipas nyt jaettua tänne ihan maistuva setti.
 
Tassa oma vakkari jauhelihakastike, josta riittaa meilla noin kolmeksi paivaksi syotavaa:

- 2kg jauhelihaa
- 100-200g pekonia
- 2l tomaattimurskaa
- 2kpl sellerin varsia
- 2-3dl punaviinia
- 100g kuivattuja tomaatteja
- 2 isoa sipulia
- 2 isoa porkkanaa

Valmistusohje:
  1. Paista jauheliha pienissa noin 400g erissa (jotta paasee vahan ruskistumaan), jonka jalkeen siirretaan isoon kattilaan. Pilko ja paista sipuli, seka pilko ja paista pekoni seka siirra kattilaan jauhelihan seuraan.
  2. Kaada paalle tomaattimurska ja punkku.
  3. Raasta porkkanat seka pilko selleri ja sekoita soosiin.
  4. Laita kuivatut tomaatit ja noin 2rkl oliivioljya tehosekoittimeen ja murskaa tahnaksi. Sekoita tahna kastikkeeseen.
  5. Mausta murskatulla mustapippurilla ja viherpippurilla.
  6. Keitetaan matalalla lammolla kunnes on paksua.
Suomesta on yleensa vaikea loytaa noita taysin kuivattuja tomaatteja, jotka yleensa ovat suht halpoja. Niiden sijasta voi laittaa noin purkillisen niita oljyssa sailottyja kuivattuja tomaatteja. Jos jaakaapissa on ylimaaraista kermaa, niin sita voi myos kaataa desin pari sekaan, mika tuo mukavaa pehmeytta, mutta tama ei ole missaan nimessa pakollista. Vastaavan saa aikaiseksi sulattamalla sekaan desin pari parmeggianoa.

Yleensa tarjoilen taggliatellen tai pennen kera. Tata tulee varmaan vuoroviikoin syotya ja on syoty aika monta vuotta jo... Nuo ainesten maarat ovat suuntaa antavia, joten niita voi soveltaa. Joskus tulee sekoitettua joukkoon myos pikkaisen chilia. Annoksen paalle voi laittaa tuoretta basilikaa.

ps. jos haluaa valttaa suuria maaria hiilareita, niin pastan korvikkeena kelpaa myos mita jenkeissa myydaan nimikkeella spaghetti squash:

http://www.thekitchn.com/how-to-coo...e-oven-cooking-lessons-from-the-kitchn-178036

Olen kuullut huhuja, etta tata saisi Suomestakin joistain hyvin varustetuista liikkeista.
 
images


Vanhimman natiaisen kummisedän vaimon resepti (thaikkutäti).

Ainekset:
Tollast kuvan (tulista) myrkkyä itämaaruokakaupasta.
Purnukka kookosmaitoa.
Porkkanaa.
Sipulia.
Pottuja (mieluiten kiinteetä. Siiklillä tulee parasta)
Possua (fileestä teen ite, sisäfile parasta. Sitkaammilla lihoilla esikypsytys jossai muualla)
Öljyä.
Jasmiiniriisiä.

Ohje vapaasti, ilman määriä:
Öljyä kasariin tjsp.
Porkkanat nappuloiksi. kuullota.
Sipulit siivuiksi, kuullota, kun porkkanat almost done (kuullotettu).
Puoli prk kookosmaitoa perään. Tänne currytahna, lämmitä ja sekoita kunnes liukenee.
Lisää pottuja sopivasti, kuutioituna. Ja loppu kookosmaito.
Possua ohuina suikaleina (leikkaa poikkisyin, senkin uusavuton) vähintään riittävästi. Rasvattomaksi ja kalvottomaksi leikattu filee on miellyttävä napostella.
Laita riisit kiehumaan, anna kasariseoksen hautua kypsäksi sillä aikaa (porkkanat on liian isoina aina raakoina -> kuullota pitempään jos isompia paloja).

Riisiä lautasen reunalle, patasoossimikälie toiselle. Ja eikun ääntä kohti!

Rehut yms muut ruokalajit kandee valmistaa erikseen, ja pitää lautasella kaikki erillään toisistaan. Helppoa ja halpaa!
 
Jos sattuu niin ikävästi, että jonkin sortin lihapala kuivahtaa tyystin, onko mitään keinoa saada siitä enää inhimillistä syötävää? Vai koiralleko vain kaluttavaksi?
 
Syö kuivalihana, hönö. Etenki jos on tarpeeks suolaista ja kokolihaa. Ohuita siivuja vaan suolakurkun kanssa, tai vaikka leikkeleenä? Jauhis kuivahtaneena on hyvä kuivaeväs.

Yleensäkin kuivattuihin pelaa aika hyvin keittäminen; niin lihojen ku rehujen yms. kanssa. Tai liotus ja keitto. Tai pelkkä liotus, mutta eikai sitä kukaan tee.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom