Kokkausketju, reseptit

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Härkösen keittokirjan laiskan miehen lasagnea, löytyy googlella. Ei mikään aito Italiaihme, mutta järjettömän hyvää je helppotekoista. Tuo "Sopan syvin olemus" on muutenkin loistava keittokirja, reseptien lomassa on hauskaa tarinaa syömisestä.
 
Millasilla resepteillä te teette lasagnea?
Ei sit mitään bodyversioita, vaan syntisen hyvää kunnon täyteläistä herkkulasagnea!

Aika perinteisellä, mikä löytyy lasagnepaketin kyljestä. Jauhiskastikkeeseen tosin mielellään sellerinjuurta raastettuna hieman porkkanaraasteen kanssa; tulee makeutta ja "leveyttä", samaten persiljaa hieman. Ja pallljon valkosipulia ja muita yrttejä. Sikanautaa mieluiten, mielestäni paljon "laveampi" maku tulee kuin kuivalla paistijauhiksella. Muistaa vaan käsissä vanuttaa jauhiksen tahnaksi, niin se ärsyttävä rakeisuus häipyy. Jauhiskastike saapi hyvää lisämakua kun pistää myös hieman paprikaa (esim. jauheena), ja vaikkapa juustokuminaa.

Juustokastikkeeseen sitten n. 2-3 kertaa enemmän (hyvää) juustoa, kuin mitä ohjeessa. Viherpippuria ehdottomasti mukaan. Ja punaiseen maitoon. Muskottipähkinääkin voi hieman laittaa, jos tykkää.

Se noin perinteisestä, tulee tajuttoman hyvää. Sitten toinen versio vähemmän perinteisestä on pinaatti-savukinkkulasagne, mutta en muista millä reseptillä tätä olen värkännyt joskus, pitäis kaivaa muistiinpanot. Netistä löytynee jotain ohjeita.
 
Millasilla resepteillä te teette lasagnea?
Ei sit mitään bodyversioita, vaan syntisen hyvää kunnon täyteläistä herkkulasagnea!

Tässä kaksi versiota, joista molemmat ovat mun ja muiden mielestä sairaan hyviä:


VUOHENJUUSTO-PINAATTILASAGNE

n. 6 hengelle

Kerroksittain valkoista kastiketta, lasagnelevyjä, tomaattikastiketta, pakastepinaattia (noin 600g) ja vuohenjuuston palasia (noin 300g). Päälle juustoraastetta (noin 150g). Uuniin noin tunniksi (175 astetta).


Tomaattikastike/-keitto:
2-3 tölkkiä tomaattimurskaa (valkosipulista/yrttistä), esim. Mutti
Sipuli
Valkosipuli
Oliiviöljyä
2-3 kana- tai kasvisliemikuutiota
1 prk smetanaa tai ranskankermaa tai taviskermaa
Tuorebasilikaa
Mustia oliiveja
Mausteita (esim. timjamia, basilikaa, meiramia, sitruunapippuria, mustapippurirouhetta, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta)
2-3 rkl sokeria

1) Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi, kuullota oliiviöljyssä kattilassa

2) Lisää joukkoon tomaattimurska sekä liemikuutiot ja keitä seosta hetki

3) Mausta keitos mausteilla, silputulla tuorebasilikalla ja oliivisiivuilla

4) Lopuksi lisää joukkoon purkki smetanaa tai ranskankermaa sekä pehmennä makua sokerilla

5) Lasagnea tehtäessä paista ja mausta jauheliha ja sekoita tomaattikastikkeen joukkoon

6) Voi syödä myös sellaisenaan tomaattikeittona tai käyttää kastikepohjana esim pitsaan tai pastakastikkeisiin


Valkokastike (Béchamelkastike):
4 rkl voita /Oivariinia
6 rkl vehnäjauhoja
1 litra punaista maitoa
suolaa
valkopippuria
jauhettua muskottia

1) Sulata voi teflonpannussa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kypsennä niitä hetki.

2) Lisää maito ohuena nauhana samalla koko ajan muovisella vispilällä sekoittaen ja jatka sekoittamista miedolla lämmöllä niin pitkään (5-10min.), kunnes kastike on tasaisen kiinteää. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 5 - 10 min.

3) Mausta valmis kastike suolalla, valkopippurilla ja muskotilla. Anna hautua vielä muutama minuutti.


_______________

Tässä toinen lasagneresepti, jossa kastikkeet ovat samat kuin yllä olevassa, mutta täytteet erilaiset:


HERKKULASAGNE (tavallinen jauhelihalasagne)

Itse laitan lasagneen lasagnelevyjen väliin itse tehtyä tomaattikastiketta (ohje yllä), jonka sekaan laitetaan paistettu ja maustettu naudan paistijauheliha (400g) sekä bechamel-kastiketta. Lisäksi laitan lasagnen väliin kastikkeiden lisäksi aurajuustomurusia, tomaattiviipaleita, tuorebasilikaa sekä Mozzarella-juustoraastetta


_____________________

Parasta tomaattikastiketta tulee tietysti, jos tekee kastikkeen kaltatuista tomaateista ja tuoreista yrteistä.
 
Millä ohjeella te teette herkullisia jauhelihapihvejä/pyöryköitä? Käytättekö korppujauhoja yms, rasvainen naudanliha vai 10 prossanen, pannulla vai uunissa? Vois huomenna vääntää pullia isomman satsin ja jos jollain ois maukas resepti niin laittakaa jakoon!
 
Millä ohjeella te teette herkullisia jauhelihapihvejä/pyöryköitä? Käytättekö korppujauhoja yms, rasvainen naudanliha vai 10 prossanen, pannulla vai uunissa? Vois huomenna vääntää pullia isomman satsin ja jos jollain ois maukas resepti niin laittakaa jakoon!

Tsekkaa Hupen blogi. Sieltä löytyy omaan makuuni sopiva lihapulla-resepti. Lihapullatkin on bulkkikokoisia :)
 
Mun pitäis viikonloppuna kokkailla parille tutulle vähän maukkaammat illalliset ja tarvisin kokeneemmilta kokkimestareilta muutamia vinkkejä.

Ajatuksissa oli tehdä pääruokana klassikkovalinta: grillattu entrecote ja bearnaisekastike. Lisukkeeksi jotain perunasta/kasvispaistosta. Bearnaiseen löytyy jo hyvä resepti kokkikaverilta. Pari kysymystä pääruuasta:
- Mistä kannattaa hakea pihvit ja millaisia pihvejä kannattaa pyytää? Grillaamisohjeita löytyi kyllä kattavasti, mutta jos jotain helposti vältettäviä virheitä on, niin apu toki kelpaa.
- Mitä lisuketta suosittelisitte entrecotelle ja bearnaiselle? Hyvät reseptit esille.

Jälkkäriksi ajattelin tehdä oman maan mansikasta mansikkakakun. Täällä on välillä ollut hyviä kakkuohjeita, niin kakkumestarit voi myös jakaa viimeiset vinkkinsä mansukakun valmistukseen. Alkuruoka sen sijaan vielä mietinnässä. Ja kun en alasta hirveästi ymmärrä, niin en osaa miettiä mikä sopisi tuon muun menun kanssa yhteen. Ideoita?

Sotkunen posti, jonka tarkoituksena oli tiedustella vinkkejä entrecote-ostoksille sekä pääruuan lisukkeen ja alkuruuan valintaan.
 
- Pihveissä kannattaa kiinnittää huomiota paksuuteen. 3-4cm on hyvä, jotta saadaan kunnon paistopinta, ilman että sisälämpötila nousee liiaksi. Omassa weberissä (57cm one touch) piipullinen brikettejä tarvitsee tuon paksuuden, jotta paistopinnasta saadaan hyvä.
- Valitse myös parhaiten marmoroituneet pihvit - mitä enemmän rasvaa, sen mehukkaampaa siitä tulee.
- Entrecote tahtoo olla toisinaan vähän irtonaista kamaa, eli osat eivät ole välttämättä kiinni toisissaan ja se hankaloittaa nostamista ja kypsyminen on epätasaista. Olen itse käyttänyt paistilankaa pihvin sitomiseen "nippuun" sen ympäriltä. Toimii!
- Merisuola pintaan puoli tuntia - tunti ennen grilliin laittoa ja pintaan kertynyt neste pois talouspaperin avulla. Mitä kuivempi lihan pinta on, sen paremmin paistopinta alkaa muodostua kun nesteen ei tarvitse ensin höyrytä pois tieltä.
- Paistettuun pintaan voi sipaista vähän öljyä ja myllystä mustapippuri vasta tähän jo paistettuun pintaan - mustapippuria ei kannata kärventää grillissä.

Grillasin muutama viikko sitten entrecote-pihvit tähän tapaan. Pesin pieniä uusia perunoita ja öljysin ne, jonka jälkeen paistoin ne uunissa pellillä kypsiksi. Lisänä oli chimichurri-soosi. Simppeliä ja hyvää, jätti lihan pääosaan.
 
Varmaan saitkin jo hyvät ohjeet kastikkeeseen, mutta jos et ole ennen tehnyt Bearnaisekastiketta niin tarkista että sulta löytyy haudekattila. Itse käytän Ikean metallista pyöreäpohjaista kulhoa kattilan päällä. Jokunen Hollandaisekastike tuli yritettyä ennen kuin uskoin että vesihaude oikeasti helpottaa asiaa.
 
Alkuruoka sen sijaan vielä mietinnässä. Ja kun en alasta hirveästi ymmärrä, niin en osaa miettiä mikä sopisi tuon muun menun kanssa yhteen. Ideoita?

Tämä voisi olla aika kova kun tuoreita kanttarellejakin on saatavilla, tosin aika tuhti, kahvikupillinen riittänee per lärvi:

Landeherkut: Kermainen kanttarellikeitto

Tämän kun tarjoaa niin on aina olemassa vaara, ettei pääruoka yllä aivan samalle tasolle :D
 
Menu noin suurin piirtein sitten ideoitu:
- Alkuruoka: Hupen kermainen kanttarellikeitto
- Pääruoka: hiiligrillattu entrecote, bearnaisekastike, perunaa jossain muodossa ja joku kasvislisuke
- Jälkiruoka: mansikkakakku oman maan mansikoista

Nyt kaivataan vielä apua pariin juttuun. Huomenna kun aamulla lähden metsästämään tarvikkeita, niin mitä pitää entrecotea ostaessa huomioida? Voiko ostaa ihan mistä marketti-tiskistä tahansa vai pitääkö suunnata jollekin lihamestarille? Sitten jos joku osaisi heittää vinkkiä, että millainen kasvislisuke toimisi tuossa pääruuassa? Entä mitkä perunat? Toki maalaisraunot/-lohkoperunat on varma valinta, mutta jotain muutakin voisin kokeilla. Olen googletellut entrecote-aterioiden lisukkeita, mutta ei sieltä oikein löydy mitään järkevää.

Voin räpsiä muutaman kuvat sitten valmiista annoksista ja laittaa tänne. Jos menee edes etäisesti putkeen.
 
Tällainen pieni virkistävä välipala!

Tarvikkeet: Blenderi - Veitsi

Incredients:
- kaksi kiiwiä
- banaani
- kolme desiä mansikoita
- neljä isoa jääpalaa
- desi piimää
- teelusikallinen vanlijasokeria

Heitä kuoritut kiiwit sekä banaani, mansikat ja jääpalat blenderiin ja sekoita niin kauan, että koostumus on vaahtomaista.
Kaada laseihin (tulee n. neljälle hengelle 2 desin lasilliset), lisää sokeri pinnalle ja laita jääkaappiin jäähtymään tunniksi.

Pitäisi olla jugurtti/vaahtomaista. Raikas vinkki hellepäiviin ja pitää nälän poissa, ainakin hetken!
 

Suositut

Back
Ylös Bottom