Kävin tämän viikon torstaina ja perjantaina pistäytymässä Helsinki Night Marketissa, joka järjestettiin Teurastamolla (
Teurastamo - Etusivu). Teurastamo sijaitsee Helsingin Tukkutorilla (
Tukkutori on pääkaupunkiseudun hyvän ruuan lähde) Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa. Itse Teurastamolla on vanhat perinteet ja Tukkutorilla on paljon, lähinnä ruokaa liittyviä tukkuliikkeitä sekä joitakin ravintoloita, kuten esim. Kellohalli (
Kellohalli - Etusivu). Olen ymmärtänyt, että tulevaisuudessa aluetta pyritään saamaan viihtyisämmäksi ravintolamaailma-tyyppiseksi.
Helsinki Night Market:
” Elokuun lopussa 22.-23.8. Kalasatamaan kantautuu tuulahdus Aasiaa, kun Teurastamon pihan palsamipuiden katveeseen ilmestyy illan hämärtyessä karnevaalihenkiset yömarkkinat. Helsinki Night Market ottaa mallia idän legendaarisilta markkinoilta lisäten soppaan aimo annoksen Helsinkiä.
Nurmikon laitaan ja biitsin kupeeseen nousee telttoja, joista löytyy herkullista ruokaa, käsityöaarteita, designlöytöjä sekä kaikenmoista taidetta ja musiikkia. Tulevaisuuttaan voi tiedustella vaikka ennustajalta ja katuruokaa voi nautiskella lihapiirakoista paistettuihin sammakonreisiin. Lyhtyvalaistulla pihalla voi törmätä myös kukkakauppiaaseen, sirkustaiteilijaan tai trubaduuriin. Lisäksi pihaa ympäröivistä putiikeista löytyy mm. teurasaiheinen taidenäyttely, konsertteja, valokuvanäyttely cocktailtarjoilun siivittämänä, ruokaluentoja ja -maistajaisia sekä tietenkin myös Kaksitvå-vaatemerkin muotinäytös suuren maailman tyyliin.”
Itse tapahtuma oli oikein mukava ja tervetullut. Tapahtumassa oli samanlainen rento ja kansainvälinen tunnelma, joita ajoittain järjestettävä Ravintolapäivä (
Ravintolapäivä · Ruokakarnevaali jona kuka tahansa voi perustaa ravintolan päiväksi) tarjoaa ihmisille. Olen tosi iloinen siitä, että hyvästä ruoasta on tullut muoti-ilmiö.
Torstaina menin Helsinki Night Market tapahtumaan vasta klo 20.00 aikaan, jolloin ei ollut toivoakaan saada ruokateltoista ruokaa ilman järjettömän pitkää jonottamista. Asiaa lienee vaikuttanut se, että torstaina vietettiin Taiteiden yötä (
Taiteiden yö | Helsingin juhlaviikot). Tarjollaoli myösTeurastamo-aiheista "taidetta". Siksi päätin mennä sinne uudestaan perjantaina iltapäivällä heti töiden jälkeen ja se kannatti. Ruokaa ei tarvinnut jonottaa kauaa ja ehdin samalla hakea porsaan lapaa pulled porkia varten Lihatukku Veijo Votkin Oy:stä (
Chef Wotkins Oy).
Alun perin kävin kysymässä sitä samalla alueelta toimivasta Lihakauppa Roslund Ky:stä (
Lihakauppa Roslund Ky), josta se oli loppu. Sain kuitenkin Roslundilta oikein hyviä vinkkejä pulled porkin valmistamiseen sekä valmista Caj P:n Rub Smoke Chipotlea (
Rub Smoke Chipotle 57g - Caj P - Tuotteet - Haugen-Gruppen) sekä Try Me’n Hickory Liquid Smokea (
Kryddlandet. Hickory Liquid Smoke - Try Me).
Ostin possun lapaa vähän vajaa 1800 grammaa. Tein edellä mainitusta rubista, hickorysta, makeasta chilikastikkeesta, ketsupista, puristetusta valkosipulista ja jääkaapissa olevasta BBQ-kastikkeesta märkärubia, jonka sekaan laittelin vielä jotain kaapissa olevia mausteita ihan käsituntumalla.
Hieroin märkärubin lihan pintaan käsineet kädessä ja pistin lihaköntin korkeareunaiseen vuokaan luineen ja nahkoineen. Sen jälkeen kaadoin vuoan pohjalle vettä, jonka sekaan olin laittanut vähän tuota hickorya. Neste peitti lihasta ehkä noin 1/3.
jälkeen pistin vuoan uuniin 90 asteeseen ja peitin vuoan kannella. Minua neuvoneen kokin mukaan vuokaa ei kannata peittääfoliolla,koska se kait ja muistaakseni imee jotenkin suolaa. En ole ihan varma, ymmärsinkö oikein. Hän suositteli käyttämään mielumin leivinpaperia tai kantta. Kypsensin lihaa uunissa yhteensä 14 tuntia välillä lihaa vuoan pohjalla olleella nesteellä valellen. Lisäksi käänsin lihaköntin jossain vaiheessa ylösalaisin.
Kun liha oli kypsää, irrotin köntistä nahan ja luun. Koska en jaksanut repiä lihaa kahta haarukkaa apuna käyttäen, tein sen ihan käsin muovikäsineet kädessä. Luulen, että tämä oli nopeampi tapa. Lihaa repiessäni irroitin lihasta myös läskiä ja kalvoja, joita en halua syödä. Kun liha oli revitty, otin vuoan pohjalla ollutta nestettä ja lusikoin sitä revityn lihan sekaan sen verran, että lihaan tuli mukavaa kosteutta. Loput nesteet laitan pakastimeen ja käytän ne joskus myöhemmin johonkin kastikeliemeen.
Lihasta tuli tosi maukkaan makuista, kun maistoin sitä tuossa vähän. En taida viitsiä sekoittaa siihen enempää mitään kastikkeita, vaan luulen että me syödään sitä ihan tuollaisenaan tortilla-lättyjen välissä. Lisukkeena on tarjolla hyvin yksinkertaisen reseptin mukaan tehty coleslaw-salaattia (
Coleslaw - Reseptit | Makuja). Laitan esille myös revittyä frisee-salaattia, tomaattia, kurkkua ja cheddarjuustoa.