Kokkausketju, reseptit

offtopic:

Sain ostos-tv:n niitä sinisiä paistinpannuja. Helvetti miten käteviä, ei tarvii rasvaa käyttää ja ei pala muuten kiinni :D
Lämpeävätkin aika äkkiä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Fiskarsille lihapullista: viimei aikoina on tullut tehtyä perinteisten lihapullien sijaan muunnelmia, joissa korppujauhot/leipä korvataan pellavansiemenrouheella.

Pääsiäisen kokkailuista:
Pääraaka-aineena oli paikalliselta lihatorilta ostettu karitsan ulkofile, joka marinoitiin kauppiaan omalla marinadilla (melko vahva, perinteiset lampaan kanssa sopivat yrtit, valkosipulia, sokerinen). Ohuesta fileestä jokaiselle sopiva annospätkä ja pannulla paisto, n. minuutti per puoli ja kypsyys oli juuri sopiva eli sisältä roseen värinen. Marinadin ansiosta tarttui mukava pieni grillattu maku.

Ennen aterian valmistusta pitkään mietiin lisuketta ja koska arvelin marinadin johtavan melko vahvaan ja hieman raskaaseenkin makuun päädyin tekemään lisukkeeksi sitruunaista risottoa. Lisukkeena risotto on melko raskas, mutta sitruuna raikasti ateriaa ja tasapainotti kokonaisuutta, risotto oli väriltään myös pääsiäisteemaan sopivaa. Ja koristeeksi vielä pannulla elvytettyjä kuivattuja suppilovahveroita syksyltä. Hieman jännitti, sillä tein ensimmäistä kertaa risottoa.

Viini: Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2010.

Jälkiruoka oli ulkoistettu siskolle, joka teki panna cottaa ja vadelmamelbaa.
 
Tämä uunissa. Vähän sovelsin. Vehnäjauhoa ja voita. Salsan jätin pois ja heitin mitä löyty.
http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/texmex-piirakka/014042

En olekkaan ainut joka luki Yhteishyvää :D Tein perjantaina http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/pinaatti-fetapasta/014048 oli ihan jees!



Samoin tein myös eilen http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/juustokuorrutetut-broilerinleikkeet/014039 tosi hyvää! Ei vaan tullut napattua kuvaa :/

Pitää kyllä testata tuo TexMex-piirakkakin :)
 
Tämä uunissa. Vähän sovelsin. Vehnäjauhoa ja voita. Salsan jätin pois ja heitin mitä löyty.
http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/texmex-piirakka/014042

Oma versio:

AINEKSET
13 annosta
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl tacomausteseosta (tai tee maustejutut itse, tulisempi suositeltavaa)
1 prk maitorahkaa (250 g)
Täyte
400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
4 kynttä valkosipulia murskattuna
2 rkl tacomausteseosta (tai tee maustejutut itse, tulisempi suositeltavaa)
2tl murskattuja korianterinsiemeniä
1tl juustokuminaa
ripaus suolaa
0,5dl ketsuppia
3rkl Sriracha-chilikastiketta
Voiteluun
1 kananmuna
OHJEET

Nypi kulhossa pehmeä rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää joukkoon rahka. Sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteseos. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon soossit ja anna jäähtyä.

Kaulitse taikina leivinpaperille, levitä jauhelihatäyte vain puoleen levystä ja taita toinen puolikas päälle. Taita reunat pohjan alle. Voitele piirakka munalla ja pistele kanteen reikiä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli ostettua paikallisessta lihakaupasta hevosen jauhelihaa. Oli alle 5e/kg niin ostin sitten puoli kiloa kokeiluksi. En yhtään tiennyt mitä siitä tekisin niin eukko sitten teki jotain jauhelihapihvejä omatekoisten sämpylien väliin, eli jotain hampurilaistyylistä tuli kokeiltua. Liha maistui jotenkin oudolta, mieleen juolahti ehkä kouluaikojen maksapihvit. Tiedä sitten jollain eri reseptillä tai jos jotain muuta tuosta pollesta tekisi, minkälaista tulisi. Mitä siis tuosta hevosesta voisi tehdä? mihin se käy hyvin ja miten se kannattaa valmistaa?
 
hellou! onko täällä leipojia? mihin kaikkeen noita protskujauhoja voi leivonnassa käyttää, kun mieli tekee makeaa? toimivan prodelettuohjeen ainakin haluaisin.
 
hellou! onko täällä leipojia? mihin kaikkeen noita protskujauhoja voi leivonnassa käyttää, kun mieli tekee makeaa? toimivan prodelettuohjeen ainakin haluaisin.

Letut lettuna ja prodet prodena. Tuolla ravinto-osiossa taitaa olla enemmän makroarvoista välittäviä ihmisiä;)
 
Tuli kokeiltua tällaista pulled pork reseptiä, helppo tehdä ja maku oli taivaallinen. Muutamaksi illaksi jotain vaihtelua iltapalallekin kun syö tätä tonnikalan sijaan :) Itsellä oli kannellisessa padassa reilu 5h, nesteet toiseen astiaan ja vielä kannen alla n. 20min.

-2 kg kasleria
-½ dl soijaa
-½ dl ketsuppia
-½ L dr pepperiä/cokista (ei zero/light)
-hunts honey hickory kastiketta (itse löysin paikallisen K-marketin amerikkahyllystä, jälkeenpäin näin myös S-marketissa)

Uuni 150c

Suolaa ja pippuroi possu. Nakkaa possu paistopussin / kannelliseen pataan. Sekoita ketsuppi, soija ja Dr Pepper keskenään ja viskaa pussiin. Laita veli ponteva uuniin viideksi-kuudeksi tunniksi. Voit välillä koittaa pyöritellä mötköä toisellekkin kyljelle.
loppuvaiheessa leikkaa pussin nurkka auki ja valuta nesteet kuppiin/vuokaan. Anna possun huilata hetki löylyjä. iske kiinni kahdella haarukalla, revi riekaleiksi. Kaada riekaleitten päälle huntsia ja heti perään vähän paistolientä.
Jos teet possun padassa, voit käyttää possua nesteen poiston jälkeen vielä n.30min löylyissä.
 
Se Coffean setä on kyllä mukava heppu ja sopivan innoissaan hommastaan.

Mitä tuohon aeropressiin tulee, niin en ole ihan varma, että olenko mä hiffannut sen käyttöä ihan kokonaisuudessaan. Kun teet kahvia, niin lämmität varmaan veden ja lataat kahvin sinne tötteröön, mutta annatko kahvin hautua siinä laitteessa ennen painamista ja onko painamisnopeudella väliä? Ihan hyvää kahvia minäkin saan aikaan, mutta ei ole mitään toivoa ruveta arvostelemaan, että onko toi nyt parempaa vai huonompaa kuin keittimessä.
 
Se Coffean setä on kyllä mukava heppu ja sopivan innoissaan hommastaan.

Mitä tuohon aeropressiin tulee, niin en ole ihan varma, että olenko mä hiffannut sen käyttöä ihan kokonaisuudessaan. Kun teet kahvia, niin lämmität varmaan veden ja lataat kahvin sinne tötteröön, mutta annatko kahvin hautua siinä laitteessa ennen painamista ja onko painamisnopeudella väliä? Ihan hyvää kahvia minäkin saan aikaan, mutta ei ole mitään toivoa ruveta arvostelemaan, että onko toi nyt parempaa vai huonompaa kuin keittimessä.

Aeropressillä keittäessä vähän kaikella on väliä :) Kannattaa kokeilla n. 80-85 asteista vettä ja eri uuttoaikoja. Tuolla o jokunen eri metodi: http://www.brewmethods.com/. Siitä voi lähtee sit soveltamaan.
 
Aeropressillä keittäessä vähän kaikella on väliä :) Kannattaa kokeilla n. 80-85 asteista vettä ja eri uuttoaikoja. Tuolla o jokunen eri metodi: http://www.brewmethods.com/. Siitä voi lähtee sit soveltamaan.
Kiitti linkistä. Olen kyllä huomannut pientä elämistä kahvin maussa valmistuskerroittain, mutta en ole ajatellut, että tuossa prosessissa olisi ihan noin monta liikkuvaa osaa :) Pitää ruveta testaamaan. Vielä sen verran, että kun puhut uuttoajasta, niin tarkoitatko nimenomaan sitä aikaa, kun kahvi ja vesi seisoo laitteessa? Oletko huomannut eroa sillä, että hämmentääkö puruja vai ei, koska noissa resepteissä tätäkin tehdään kahdella tapaa?
 
Aeropress on kyllä mukava vehje. Toki aloitin pienimuotoisen kahvihifistelyni tuon kanssa, joten vertailupohjaa ei hirveästi ole :) Hakkaa kaikki muut maistamani pannukahvit 6-0, joten riittänee. Olen tehnyt ihan pakkauksen ohjeen mukaan eli hienohkoksi hienonnettuja puruja pohjalle, päälle 80-85-asteista vettä numeroon asti, 10s sekoitus ja puristus 20-30s ajan. Voisi kokeilla muitakin keinoja, joita jengi on näemmä keksinyt aika läjän.
 
Testasin tänään ensimmäistä kertaa quornia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Quorn). Kokeilin fileeversiota, jonka paistelin pannulla. Lisukkeeksi tomaattinen kastike, jonka maustoin chilillä ja risottoa. Yhdistelmät ei olleet nyt ehkä sieltä kulinaristisimmasta päästä, mut en jaksanut mennä kauppaankaan. Quornin maku on aika mieto. Kaverin mukaan maku muistuttaa kanaa. Mä en ole syönyt kanaa yli kahteenkymmeneen vuoteen, joten en osaa siihen sanoa mitään. Ei nää ainakaan tällai ensisyömältä säväyttäneet erityisemmin, mut kyllähän näitä syö. Sit venaillaan, kuulunko siihen poppooseen, joka on näille allerginen. :D Tässä vielä keho kännykuva illan ateriasta:

IMAG1650.2.jpg
 
Pakko käydä hehkuttamassa Hultgårdin lihoja (luomusonnia). Tilasin kokeeksi 3 kg jauhelihaa (~10 e/kg), 2 kg (14 e/kg ?) etuselkää ja 1 kg kuvetta (18 e/kg). Bonuksena uusi lihanleikkaaja leikkasi kupeen väärin, joten sain kuvetta 3 kiloa 18 eurolla :)

Pakastelin kaikki lihat, ja tänään kokeilin ensimmäiset jauhelihapihvit. Jumankauta! Jo lihan muotoiluvaiheessa totesin, että nyt on jotain poikkeuksellista tapahtumassa. Pihvi nimittäin muotoutui helposti eikä halkeillut yms ilman mitään korppujauhoja ja kananmunia. Ei muuta kuin pannulle (tässä välissä vielä uuden Heirolin cerasafen hehkutus!) ja seuraava ihmetys. Pihvistä ei tullut tippaakaan nestettä ulos. Normijauhiksessa olen tottunut siihen, että oli lämpötila mikä vain niin pihveistä tulee jauhelihakeittoa. Jätin pihvit luonnollisesti mediumiksi. Seuraava hämmennys iski maistaessa jauhelihapihviä. Täähän maistuu pihviltä! Eipä tartte (toivottavasti) enää kaupasta ostella jauhelihaa jos Hultgård ei nosta hintoja. Ensi tilauksessa pitääkin laittaa kesän entrecoteetkin tulemaan. Olen hämmentynyt.
 
Selkeesti vertaat tuota lihakeittoa vakuumilihojen vuoksi? En ole huomannut että jauhelihapihvit epäonnistuisivat kaupan jauhamasta lihasta tehtynä. Vakuumilihoista en tiedä kun en käytä. 10v aikana 2 kertaa koitellut. Molemmilla kerroilla liha oli pahaa.

Ei ole kyllä kallista tuo Hultgård. Varmasti parempaa kuin kaupan jauhama. Täällä päin jauheliha maksaa muistaakseni hieman vajaa 11e/kg.
 
Selkeesti vertaat tuota lihakeittoa vakuumilihojen vuoksi? En ole huomannut että jauhelihapihvit epäonnistuisivat kaupan jauhamasta lihasta tehtynä. Vakuumilihoista en tiedä kun en käytä. 10v aikana 2 kertaa koitellut. Molemmilla kerroilla liha oli pahaa.

Ei ole kyllä kallista tuo Hultgård. Varmasti parempaa kuin kaupan jauhama. Täällä päin jauheliha maksaa muistaakseni hieman vajaa 11e/kg.
No en ole kyllä minäkään huomannut että jauhelihapihvit saa jotenkin epäonnistumaan vaikka tekisi siitä "vakuumipakatusta" (Joka muuten ei ole vakuumia nähnytkään). Kyllä ne aina muotoutuu ihan tuosta vain ja pysyy koossa ilman mitään sidosaineita. Ja jos nesteet tulee ulos niin taitaa syynä olla liian kylmä pannu. Ei mulla ikinä niin käy.

Täytyy muuten sanoa että noiden jauhelihojen makujen kanssa on varmaan ihan sellainen inhimillinen juttu kuin mihin on tottunut. Joku ei tykkää light-colasta mutta kun totuttelee sitä juomaan, niin juokin kohta mieluummin sitä. Toinen taas ei tykkää suojakaasujauhelihasta ja toinen tykkää. Huppe ei tykkää kun ei sitä ikinä edes käytä ja mä taas tykkään kun käytän sitä aina. Kaupan jauhettua välttelen. Maussa ei mun mielestä kamalaa eroa ole, mutta koostumuksessa on. Kaupan jauhamassa se on jotenkin epämiellyttävän tiivis ja rakeinen ja sellaisenaan paistettaessa sillä on suurempi taipumus jäädä isoiksi könteiksi mitä saa olla sit paloittelemassa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom