Kokkausketju, reseptit

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nyt kun olen ollut kotona päivät niin on tullut kokeiltua erilaisten leipien leipomista. Alkuun tein ruis- ja vehnäjuuren ja niihin olen tehnyt erilaisia leipiä. Hyviä ohjeita löytyy osoitteesta http://www.jauhotsuussa.fi. Tuossa esimerkkinä yksi leipä josta tuli otettua kuvakin.
11917819.jpg

Miltä maistui? Pari kysymystä: miten säilytät juurta ja mistä hommasit nuo nostatuskorit?
 
Miltä maistui? Pari kysymystä: miten säilytät juurta ja mistä hommasit nuo nostatuskorit?
Tuleehan noista leivistä järkyttävän hyviä. Jauhoja on toki tossa pinnassa aivan liikaa. Toi tais olla eka leipä missä käytin koria. Korit on ostettu http://www.eiring.fi nettikaupasta. Juuret on jääkaapissa säilytyksessä. Sieltä otan aina tarvittavan määrän ja herättelen sen ajoissa ennen leipomista. Ei siis ole oikein sellasta nopeeta herkkua noi leivät.
Nyt on pyörimässä ruisleipä yleiskoneessa. Ohje on tuolta http://http://www.jauhotsuussa.fi/2012/06/finnish-comfort-bread-aka-100-ruisleipa.html.

RUISLEIPÄ
(2 leipää)

Esitaikina:
100g (aktiivista) ruishapanjuurta
100g vettä
160g ruisjauhoja
Vatkaa kaikki ainekset paksuksi taikinaksi.
Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä (tai jossain missä on himpun verran lämpimämpää, esim. jääkaapin päällä) vähintään 12 tuntia.
Taikina:
270g vettä
270g ruisjauhoja
12g merisuolaa
Lisää esitaikinan joukkoon kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10 min.
Lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa vielä 5 min.
Anna taikinan levätä 1h.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan.
Muotoile taikinoista pyöreät leivät ja siivilöi pinnalle reilusti ruisjauhoja.
Kohota leipiä kaksinkertaiseksi joko huoneenlämmössä (n. 60-90 min) tai yön yli kylmässä.
Esilämmitä uuni 250°C:een.
Nosta leivät kuumaan uuniin ja laske lämpö 200°C:een.
Paista leipiä n. 60 min ja anna jäähtyä ritilällä.
 
Itse ajattelin tehdä joku viikonloppu pikku setit.

Ajattelin että leivon sämpylän joka kattaa koko pellin, halkaisen sen.
Sitten paistan pellillisen kokoisen levyn hyvällä jauhelihapihviohjeella tehtyä jauhelihaa ns. "pihviksi" sinne väliin.
Tuon setin väliin kruunaa vielä ns. pekonimatto sekä kaikki muut normaalit hampurilaisen väliin tulevat systeemit eli
cheddar, tomaatti-kurkku-salaatti, kurkkusalaatti, paprika-kurkkumajoneesi, sipulirenkaat, ketsuppi you name it.

Tuosta tulisi siis pellin kokoinen hampurilainen :D Sitten vaan pippalot pystyyn ja hyvähän tuosta lohkoa itselleen sopivan kokoisia palasia :kuola: :D
 
Tuleehan noista leivistä järkyttävän hyviä. Jauhoja on toki tossa pinnassa aivan liikaa. Toi tais olla eka leipä missä käytin koria. Korit on ostettu http://www.eiring.fi nettikaupasta. Juuret on jääkaapissa säilytyksessä. Sieltä otan aina tarvittavan määrän ja herättelen sen ajoissa ennen leipomista. Ei siis ole oikein sellasta nopeeta herkkua noi leivät.
Nyt on pyörimässä ruisleipä yleiskoneessa. Ohje on tuolta http://http://www.jauhotsuussa.fi/2012/06/finnish-comfort-bread-aka-100-ruisleipa.html.


RUISLEIPÄ
(2 leipää)

Esitaikina:
100g (aktiivista) ruishapanjuurta
100g vettä
160g ruisjauhoja
Vatkaa kaikki ainekset paksuksi taikinaksi.
Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä (tai jossain missä on himpun verran lämpimämpää, esim. jääkaapin päällä) vähintään 12 tuntia.
Taikina:
270g vettä
270g ruisjauhoja
12g merisuolaa
Lisää esitaikinan joukkoon kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10 min.
Lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa vielä 5 min.
Anna taikinan levätä 1h.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan.
Muotoile taikinoista pyöreät leivät ja siivilöi pinnalle reilusti ruisjauhoja.
Kohota leipiä kaksinkertaiseksi joko huoneenlämmössä (n. 60-90 min) tai yön yli kylmässä.
Esilämmitä uuni 250°C:een.
Nosta leivät kuumaan uuniin ja laske lämpö 200°C:een.
Paista leipiä n. 60 min ja anna jäähtyä ritilällä.

Kiitos! Koreja oon katsellut saksasta ja hollannista, mutta en ole jaksanut alkaa tilailemaan. Ehkäpä tuolta pitää poistaa pari.
 
Voi helvetti. Tuo on ajatus mistä tiedän jo nyt, etten pääse irti ennen kuin olen tehnyt sellaisen... Argh


Itse ajattelin tehdä joku viikonloppu pikku setit.

Ajattelin että leivon sämpylän joka kattaa koko pellin, halkaisen sen.
Sitten paistan pellillisen kokoisen levyn hyvällä jauhelihapihviohjeella tehtyä jauhelihaa ns. "pihviksi" sinne väliin.
Tuon setin väliin kruunaa vielä ns. pekonimatto sekä kaikki muut normaalit hampurilaisen väliin tulevat systeemit eli
cheddar, tomaatti-kurkku-salaatti, kurkkusalaatti, paprika-kurkkumajoneesi, sipulirenkaat, ketsuppi you name it.

Tuosta tulisi siis pellin kokoinen hampurilainen :D Sitten vaan pippalot pystyyn ja hyvähän tuosta lohkoa itselleen sopivan kokoisia palasia :kuola: :D
 
Mitäs sanotte kuinka paljon ennen pitää laittaa liha sulamaan jääkaappiin, että on paistovalmis? Eli kilon paketti lampaanfilettä kyseessä ja pääsiäisenä siitä olisi tarkoitus laittaa ruokaa. Päivästä ei sen tarkemmin vielä ole tietoa.
 
Vuorokauden nyt sulanu 1.3kg paisteja ja vielä on jäässä. Jääkaapissa +4 astetta. Huomenna paloittelen, valkosipuli-yrtti -marinoin ja pidän vielä pari päivää marinadissa. Sitten pataan 6h ajaksi.
 
Kokeilin tehdä kuivalihaa kieroilmauuunissa hirven paistista. Melkeen onnistu :) Tuli aivan saatanan suolaista. Onneksi oli pieni testierä. 2. Kerralla jo paremmin.

ps. Onko kukaan kokeillut laittaa takan jälkilämmössä sapuskaa (juu ... ei ole leivaria)? Ajattelin että jos laittaisi esim. hirven paistin savipataan ja sitten yöksi takkaan. Voiko onnistua? Ainakin itse ruukku pitää lämmittää uunissa kuumaksi ennen kuin voi törkätä takkaan, muuten menee savi halki.
 
Ajattelin tehdä siemenkakkua erään englanninkielisen ohjeen mukaan, ja vastaan tuli termi "self raising flour". Tarkoittaako tuo, että vehnäjauhon seassa on leivinjauhetta?
 
Millasella ohjeella teette lihapullia? Itellä toi sipulikeitto,vesi,korppujauho,kananmuna,jauheliha-combo alkaa tympimään. Ehdotuksia ja vinkkejä antaa tulla vaan.
 
Ajattelin tehdä siemenkakkua erään englanninkielisen ohjeen mukaan, ja vastaan tuli termi "self raising flour". Tarkoittaako tuo, että vehnäjauhon seassa on leivinjauhetta?
Kyllä, ja yleensä vähän suolaa. Paria desiä kohti teelusikallinen leivinjauhetta ja hitunen suolaa.
 
Millasella ohjeella teette lihapullia? Itellä toi sipulikeitto,vesi,korppujauho,kananmuna,jauheliha-combo alkaa tympimään. Ehdotuksia ja vinkkejä antaa tulla vaan.

En ainakaan tuollaisella ohjeella.
Jamie Oliverin ohje voisi olla kokeilemisen arvoinen:
http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/meatballs-and-pasta

Tai sitten thaimaalaistyyliset makkarapallerot, sovellat toki tuota etkä tunge lihapullia suoleen:
http://puolialastonkokki.blogspot.fi/2011/11/sai-ua-pohjois-thaimaalaiset-mausteiset.html
-itse en lisäisi munaa vaan paistaisin varovasti.
 
En ainakaan tuollaisella ohjeella.
Jamie Oliverin ohje voisi olla kokeilemisen arvoinen:
http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/meatballs-and-pasta

Tai sitten thaimaalaistyyliset makkarapallerot, sovellat toki tuota etkä tunge lihapullia suoleen:
http://puolialastonkokki.blogspot.fi/2011/11/sai-ua-pohjois-thaimaalaiset-mausteiset.html
-itse en lisäisi munaa vaan paistaisin varovasti.

Joo, tuo mun ohje on suoraan sipulikeittopussin takaa otettu :F Itse en jostain syystä kunnioita kokkina tuota Jamie Oliveria pätkääkään, mutta tuota ohjetta voisi kokeillakin.
 
Jamie Oliverhan on just äijä.

Itse laitan aina lihapulliin helvetisti mausteita. Jauhan yrttejä ja laitan chiliä. Sekä laitan taikinaan aina creme bonjour valkosipuli-yrtit purkillisen. Ihanaa :kuola:
Sit paistan pienen hetken pannulla ja lyön uuniin.
 
Mun lihapulliin tulee aina vaaleaa leipää ja maitoa, eikä korppujauhoa tai kermaviiliä. Lisäksi salainen ainesosa on kalakastike/anjovisfilee. Muuten sävellän. Kantsii myös kokeilla tehdä esim. mustapekka/cheechilituorejuustosta sydän jauhelihapihveihin/pulliin.

Tuota Anon lammaspastaa pitää kokeilla vaikka pääsiäisen jälkeen. Pääsiäisenä mummo on kuitenkin soveltanut jotain coca-colalla marinoitua lammasta.. :P
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom