Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nyt kun olen ollut kotona päivät niin on tullut kokeiltua erilaisten leipien leipomista. Alkuun tein ruis- ja vehnäjuuren ja niihin olen tehnyt erilaisia leipiä. Hyviä ohjeita löytyy osoitteesta http://www.jauhotsuussa.fi. Tuossa esimerkkinä yksi leipä josta tuli otettua kuvakin.
Tuleehan noista leivistä järkyttävän hyviä. Jauhoja on toki tossa pinnassa aivan liikaa. Toi tais olla eka leipä missä käytin koria. Korit on ostettu http://www.eiring.fi nettikaupasta. Juuret on jääkaapissa säilytyksessä. Sieltä otan aina tarvittavan määrän ja herättelen sen ajoissa ennen leipomista. Ei siis ole oikein sellasta nopeeta herkkua noi leivät.Miltä maistui? Pari kysymystä: miten säilytät juurta ja mistä hommasit nuo nostatuskorit?
Tuleehan noista leivistä järkyttävän hyviä. Jauhoja on toki tossa pinnassa aivan liikaa. Toi tais olla eka leipä missä käytin koria. Korit on ostettu http://www.eiring.fi nettikaupasta. Juuret on jääkaapissa säilytyksessä. Sieltä otan aina tarvittavan määrän ja herättelen sen ajoissa ennen leipomista. Ei siis ole oikein sellasta nopeeta herkkua noi leivät.
Nyt on pyörimässä ruisleipä yleiskoneessa. Ohje on tuolta http://http://www.jauhotsuussa.fi/2012/06/finnish-comfort-bread-aka-100-ruisleipa.html.
RUISLEIPÄ
(2 leipää)
Esitaikina:
100g (aktiivista) ruishapanjuurta
100g vettä
160g ruisjauhoja
Vatkaa kaikki ainekset paksuksi taikinaksi.
Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä (tai jossain missä on himpun verran lämpimämpää, esim. jääkaapin päällä) vähintään 12 tuntia.
Taikina:
270g vettä
270g ruisjauhoja
12g merisuolaa
Lisää esitaikinan joukkoon kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10 min.
Lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa vielä 5 min.
Anna taikinan levätä 1h.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan.
Muotoile taikinoista pyöreät leivät ja siivilöi pinnalle reilusti ruisjauhoja.
Kohota leipiä kaksinkertaiseksi joko huoneenlämmössä (n. 60-90 min) tai yön yli kylmässä.
Esilämmitä uuni 250°C:een.
Nosta leivät kuumaan uuniin ja laske lämpö 200°C:een.
Paista leipiä n. 60 min ja anna jäähtyä ritilällä.
Itse ajattelin tehdä joku viikonloppu pikku setit.
Ajattelin että leivon sämpylän joka kattaa koko pellin, halkaisen sen.
Sitten paistan pellillisen kokoisen levyn hyvällä jauhelihapihviohjeella tehtyä jauhelihaa ns. "pihviksi" sinne väliin.
Tuon setin väliin kruunaa vielä ns. pekonimatto sekä kaikki muut normaalit hampurilaisen väliin tulevat systeemit eli
cheddar, tomaatti-kurkku-salaatti, kurkkusalaatti, paprika-kurkkumajoneesi, sipulirenkaat, ketsuppi you name it.
Tuosta tulisi siis pellin kokoinen hampurilainen :D Sitten vaan pippalot pystyyn ja hyvähän tuosta lohkoa itselleen sopivan kokoisia palasia :D
Kyllä, ja yleensä vähän suolaa. Paria desiä kohti teelusikallinen leivinjauhetta ja hitunen suolaa.Ajattelin tehdä siemenkakkua erään englanninkielisen ohjeen mukaan, ja vastaan tuli termi "self raising flour". Tarkoittaako tuo, että vehnäjauhon seassa on leivinjauhetta?
Millasella ohjeella teette lihapullia? Itellä toi sipulikeitto,vesi,korppujauho,kananmuna,jauheliha-combo alkaa tympimään. Ehdotuksia ja vinkkejä antaa tulla vaan.
En ainakaan tuollaisella ohjeella.
Jamie Oliverin ohje voisi olla kokeilemisen arvoinen:
http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/meatballs-and-pasta
Tai sitten thaimaalaistyyliset makkarapallerot, sovellat toki tuota etkä tunge lihapullia suoleen:
http://puolialastonkokki.blogspot.fi/2011/11/sai-ua-pohjois-thaimaalaiset-mausteiset.html
-itse en lisäisi munaa vaan paistaisin varovasti.
Joo, tuo mun ohje on suoraan sipulikeittopussin takaa otettu :F
^
Testaapa joskus tätä: http://varsinainensekametelisoppa.blogspot.fi/2010/10/blankon-lammaspasta.html
katso liitettä 96435
On namia! Parasta tulee tietty, jos tekee punaisen peston itse.