Kokkausketju, reseptit

Tässä toi mun pitsalapio. Puuseppä teki mittojen mukaan, maksoiko toi nyt 18 euroa tai jotain.

katso liitettä 81017

Sivusta:
katso liitettä 81018

Hyvin tolla menee leivinuuniin pitsat, kannattaa käydä katsomassa miten ählyt tekee ton kebumestoissa, saa hyviä neuvoja :thumbs:

Tässä kuvat:

pitsalapio2.jpg
pitsalapio1.jpg
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mistä saa chiliä? Siis kokonaisia sellasia paprikoita. Löytyykö iha jostaki Prismasta vai pitääkö ola joku erikoisliike? Lappeenrannasta pitäs löytää. Ja hakusessa ei oo mikään kämäne purkkijalopeeno, vaan joku oikeesti tuline lajike. Vastustuskykyä koitan saada paremmaks ja noi kuulemma auttas. Ei kyl mielellää mikää nagakaan näin alkuun, että voi edes syödä ennenkuin tottuu.
 
Tuli tuossa äiteenpäivän kunniaksi käytyä sitten kokkailemassa äiteelle ja pääruuaksi kylmien alkupalojen ja salaattien päälle tuli tehtyä täytettyä lihamureketta, perunaveneitä ja herkkusieniviipaleita.

Mureke:
750gr broiskunjauhelihaa
700gr naudanjauhelihaa
2-3dl soijarouhetta
2 pss sipulikeittoa
n.1dl rypsiöljyä
4 kananmunaa
2dl punaviiniä
2 rkl chilivalkosipulitahnaa
mustapippuria
vuorisuolaa
tuimaus 4-6cl savuista viskiä

Alkuun soijarouheet sekä sipulikeittopussi kuivamausteet turpoamaan kanamunien, öljyn ja punaviinin sekaan vajaaksi puoleksi tunniksi. Sitten sekaan kuivamausteet, chilitahnan ja viski (big peat). Lihat sekaan ja kaikki sekaisin, ensin kapustalla vaivaten, sitten käsin pitkään hienoksi möyhennellen. Valmis taikina sai maustua vielä lämpimässä reilun tunteroisen ennen kuin se jaettiin kahteen osaan, josta puolet vuokan pohjalle ja puolet täytteiden kanneksi.

Täytteeksi meni karamelisoitua lohkottua punasipulia, siivutettua voissa paistettua porkkanaa, suikaloitua punaista ja keltaista paprikaa, halkaistuja miniluumutomaatteja ilman sisuksia ja 3 mietoa chiliä ilman siemeniä hienonnettuna. Kaikki nuo ainekset lopuksi yhteen kulhoon ja vielä sekaan pkt retiisi-ruohosipulituorejuustoa ennen murekkeen täytteeksi pääsemistään.

Mureke sai uunia alkuun 25min 200 astetta kiertoilmauunissa ja sitten suunnilleen samanverta jälkilämpöä.


Perunaveneet:
n.10 rosamundaa
loraus öljyä
2prk creme fraichea
tuoreita yrttejä (basilika, tilli, villirucola)
suolaa & pippuria

Alkuun pestiin ja halkaistiin kasa suht tasakokoisia rosamunda perunoita. Halkasitut potut laitettiin suolapedille uunipellille ja hieman öljyä pintaan ja kiertoilmauuniin n.20min 200asteteeseen. Sitten halkaistut perunat pois uunista ja annettiin hetkinen jäähtyä. Perunoista koverrettiin sisuta pois siten, että kuoren lisäksi jäi n.½-1cm perunaa "kupiksi". Kaiverretut sisukset survottiin kupissa ranskankerman, yrttien ja muiden mausteiden kanssa muusiksi ja nosteltiin muusi perunakuppeihin ja päälle vielä mustaleima emmentalia raastettuna. Ja uusiksi uuniin, nyt riitti reilu kymmenkunta minuuttia, sen että juusto sai värin pintaan.

Herkkusienille ei tehty sen kummempia kuin leikattiin n.cm paksuiksi siivuiksi ja paisteltiin ensin enimmät nesteet pois kuivalla pannulla ja maustettiin juustokuminalla ja ripauksella suolaa. Sitten siivut käärittiin folioon ja käytettiin uunissa vielä sen aika, kun perunaveneet oli jälkimmäisellä kerralla.


Varsin maukasta tuli, vaikka itse sanookin. Syöjinä oli jälleen senioorista juniooriin ja kaikille tuo maistuvan tuntui. Tai no junioorien kohdalla murekkeen täytteenä olleet rehukset oli jo hieman liikaa, mutta kohtuu irvistelemättä ne nekin sitten katosi lautsilta.
 
Mistä saa chiliä? Siis kokonaisia sellasia paprikoita. Löytyykö iha jostaki Prismasta vai pitääkö ola joku erikoisliike? Lappeenrannasta pitäs löytää. Ja hakusessa ei oo mikään kämäne purkkijalopeeno, vaan joku oikeesti tuline lajike. Vastustuskykyä koitan saada paremmaks ja noi kuulemma auttas. Ei kyl mielellää mikää nagakaan näin alkuun, että voi edes syödä ennenkuin tottuu.

Täällä on suomen paras valikoima erilaisia tuoreita chilejä, miedoista nagaan http://www.heinanpuutarha.fi/index.php?p=1_2_Tuotteet

Tosin voi olla vielä vielä liian aikaista tilailla, kun ottaa aikansa noilla suomessa kasvatetuilla chileillä kasvaa. Aikaisempina vuosina on kesäkuun alkupuolelta heinänpuutarhalla alkanut olemaan riittoisasti kypsää tavaraa. Toukokuussa löytyy jotain, mutta "joutuu" soittamaan ja kyselemään mikä on päivän tilanne. Heinältä aika moni chilipää otaa bulkkina isommat setit ja kuivaa/pakastaa/jne. sen mitä ei kerkeä tuoreena kuluttamaan. Noi miedommat kuten champion ja aji cristal on ihan loistavia grillailuun, täyttämiseen jne. ja maistuu niillekin jotka ei niin kovin tulisesta välitä.
 
Makea ja mausteinen possunkylki:

Kilo luutonta possunkylkeä
sokerillista colaa
tuoretta chiliä
suolaa
pippuria
olutta
viskiä
paprikajauhetta
valkosipulia
sipulia
grillausmaustetta
tummaa siirappia
soijaa

Lyö cola kattilaan ja mätä täysin randomilla kaikkea muuta. Itse lätkin 1,5l colaa ja 1dl olutta, about 5cl viskiä, puolikkaan sipulin, kolme valkosipulinkynttä ja muuta jonkin verran. Anna kyljen hiljalleen kiehua colaliemessä vähintään 3h ja jätä vielä hautumaan virran katkaisemisen jälkeen kattilaan vaikka tunniksi. Ota kylki pois kattilasta, keitä keitinliemi kasaan. Uita kylki kasaankeitetyssä keitinliemessä, aka bbq-soosissa kauttaaltaan ja paksulti. Laita kylki paloiksi ja folioon, pyörittele lisää kastiketta kehiin. Grillaa niin että tunnet kun sokeri kärähtää folion pohjaan. Syö. Juo olutta kyytipojaksi. Perkele että on hyvää.

Pistin vaatimattoman yhden kilon koe-erän tulemaan possun kylkeä Sumun opeilla. Odotukset ovat kuta kuinkin taivaissa ja jos onnistuu, niin tätä menee varmasti kesällä kymmeniä kiloja.

En vain onnistunut löytämään tuota kylkeä luuttomana, mistähän tuota voisi löytää? Kauppahallista en kerennyt käydä katsomassa..
 
Pistin vaatimattoman yhden kilon koe-erän tulemaan possun kylkeä Sumun opeilla. Odotukset ovat kuta kuinkin taivaissa ja jos onnistuu, niin tätä menee varmasti kesällä kymmeniä kiloja.

En vain onnistunut löytämään tuota kylkeä luuttomana, mistähän tuota voisi löytää? Kauppahallista en kerennyt käydä katsomassa..

Mikä idea on tehdä luutonta kylkeä/ribsiä?

PS. hyväntuntunen ohje, ehkä koitan, ehkä en.
 
en tiiä, mutta ohjeessa sanottiin ;)

Ainakin sitä mahtuis enempi kerralla kattilaan kiehumaan, jos ei muuta. Luullisesta versiosta tuota kyllä tulen varmaan jatkossakin tekemään.
...vasta tunnin kiehunu...
 
Henk koht vierastan ribsien keittämistä, mutta tuo kuulostaa jo niin perkeleen hyvältä että vois koittaa kesällä. :9

Normaalisti tulee ribsit tehtyä uunissa 175 asteessa 3h, kolmen vartin välein voitelu. Pitää vaan aina tehdä niin helvetillinen kasa kerralla kun kaikki kaveritki haluaa pästä osingoille. :D Kerran tajoaa ni aina saa tehä lisää... :)
 
Mikä idea on tehdä luutonta kylkeä/ribsiä?

PS. hyväntuntunen ohje, ehkä koitan, ehkä en.

Se oli vaan idea kun sitä sattui Prismassa olemaan... eikä tarttenut maksa luista, eikä myöskään tarttenut sählätä niiden luiden kanssa kun veti eväät kitusiinsa :) Periaatteea tuolla metodilla varmaan possun kassleristakin saisi ihan perkeleen hyvää.

Sen verran tosin sanottakoon että suolan kanssa saa olla varovainen. Jos redusoi keitinliemen kunnon bbq-soosiksi niin on vaara että suola tulee aika napakkana läpi jos sitä on liemeen lisätty... eli sanoisin että suolaa täysin minimaalisesti ja vasta redusoinnin jälkeen lisää jos tarve vaatii.
 
Oih, mä duunasin tänään rahkalettuja eli syrnikkejä. :haart: Oon funtsinut näitten kokeilemista jo pitkään, mut jostain syystä en muka oo saanut aikaiseksi. Nää on hyvänmakuisia ja sikahelppoja ja viel nopeitakin tehdä. Reseptejä löytyy netistä vaiks kui, mä käytin tätä: http://www.olivialehti.fi/Blogit/Nelliinanvaatehuone/tabid/345/Post/9349/Default.aspx. En tehnyt karppiversiota, mut korvasin puolet vehnäjauhoista kookosjauhoilla, joissa on suht paljon proteiinia (n. 19g/100g). Syrnikkien kanssa kiskoin banaania, mansikoita ja hunajaa. :kuola:
 
Älkää Lidlin härän lehtipihvejä ostako. Sitkeempää lihaa en ole koskaan syönyt.
 
Osa lidlen "pihveistä" on tehty jostain sisäpaistista taikka vastaavasta eikä ulkofileestä, vittu mitä kusetusta.
Joo, eiköhän noista merimiespata tms tule kun pitää 5 tuntia uunissa.
 
Mieki meinasin hinnan takia ostaa, onneks huomasin ajoissa että onkin sisäpaistia. Jäi ottamatta.
 
Osa lidlen "pihveistä" on tehty jostain sisäpaistista taikka vastaavasta eikä ulkofileestä, vittu mitä kusetusta.

Onneks kunnollisesta lihatiskistä ostettuna jopa erinäköiset paistit on ajoittain niin mureita että pystyy pannulla pyöräyttämään, jättämään mediumiksi ja syömään hyvällä omatunnolla piffinä.


Reipas viikko sitten tuli pupellettua karppaushenkinen iltapala:

Lisuke:
Punainen paprika
keltainen paprika
porkkana
valkosipulin kynsi
sipuli

Paprikat pitkiksi suikaleiksi, porkkana ohuiksi siivuiksi, sipulit silpuksi ja foliokääreeseen. Kasvisten päälle suolaa, mustaa pippuria ja kaupasta löytyvää (olikohan HP:n) Tennessee Whiskey BBQ soosia "sopivasti". Koko hoito uuniin vaikkapa 200-250C helteeseen ja siellä niin kauan että on sopivan kypsää ja pehmeää. Jos sattuu omaamaan grillivastuksen uunissa niin lopuksi kääröä auki niin että neste pääsee haihtumaan ja päällimmäiset suikaleet saa värin pintaan. Itse hoidin homman yksinkertaisesti kaatamalla nestettä pois ja kärtsäämällä puhalluslampulla pinnat kohdalleen.

Tuohon kaveriksi 200g hevosen sisäfilepiffi, pannulla voissa paistettuna, päälle suola ja pippuri. Taisin jättää pihvin johonkin 55C tienoille ja hyvää oli. Kiitos Stockan herkku, hevosen sisukka 15,90 hintaan on todella hyvä ostos.
 
Kesä lähenee ja pitää alkaa eri marinadeja vääntään. Eli nyt tarvis vinkkiä ruuanlaittoon sopivaan suht savuiseen viskiin ja punaviiniin.

En juo pahemmin viskiä ja ruuan kans taas maito on parempaa kuin punaviini (Juntti?). Viskissä säilyvyys ei ole ongelma, koska se nyt säilyy pullossa, vaikka se onkin avattu ja kaapissa. Mikä olisi hyvää viskiä ruuanlaittoon, vai haenko vaan jotain halvinta alkosta kaappiin? Savun maku saisi löytyä, jotta saan sitä grillimarinadeihini sotkettua.

Entä punaviini, punaviinikastikkeeseen? Ei ruuanlaittoon tarkotettuja, sen olen jostain kuullut ja näin tehnyt. Mutta säilyvyys avattuna on ongelma, eli pitää varmaan vain suosia pieniä pulloja? Onko laadulla niin hirveästi merkitystä ruuanlaitossa? Perus 10 e pullo riittää varmasti laadullisesti, saa sen lopun sit isosta pullosta joku muu vetää huiviinsa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom