Tuli tuossa äiteenpäivän kunniaksi käytyä sitten kokkailemassa äiteelle ja pääruuaksi kylmien alkupalojen ja salaattien päälle tuli tehtyä täytettyä lihamureketta, perunaveneitä ja herkkusieniviipaleita.
Mureke:
750gr broiskunjauhelihaa
700gr naudanjauhelihaa
2-3dl soijarouhetta
2 pss sipulikeittoa
n.1dl rypsiöljyä
4 kananmunaa
2dl punaviiniä
2 rkl chilivalkosipulitahnaa
mustapippuria
vuorisuolaa
tuimaus 4-6cl savuista viskiä
Alkuun soijarouheet sekä sipulikeittopussi kuivamausteet turpoamaan kanamunien, öljyn ja punaviinin sekaan vajaaksi puoleksi tunniksi. Sitten sekaan kuivamausteet, chilitahnan ja viski (big peat). Lihat sekaan ja kaikki sekaisin, ensin kapustalla vaivaten, sitten käsin pitkään hienoksi möyhennellen. Valmis taikina sai maustua vielä lämpimässä reilun tunteroisen ennen kuin se jaettiin kahteen osaan, josta puolet vuokan pohjalle ja puolet täytteiden kanneksi.
Täytteeksi meni karamelisoitua lohkottua punasipulia, siivutettua voissa paistettua porkkanaa, suikaloitua punaista ja keltaista paprikaa, halkaistuja miniluumutomaatteja ilman sisuksia ja 3 mietoa chiliä ilman siemeniä hienonnettuna. Kaikki nuo ainekset lopuksi yhteen kulhoon ja vielä sekaan pkt retiisi-ruohosipulituorejuustoa ennen murekkeen täytteeksi pääsemistään.
Mureke sai uunia alkuun 25min 200 astetta kiertoilmauunissa ja sitten suunnilleen samanverta jälkilämpöä.
Perunaveneet:
n.10 rosamundaa
loraus öljyä
2prk creme fraichea
tuoreita yrttejä (basilika, tilli, villirucola)
suolaa & pippuria
Alkuun pestiin ja halkaistiin kasa suht tasakokoisia rosamunda perunoita. Halkasitut potut laitettiin suolapedille uunipellille ja hieman öljyä pintaan ja kiertoilmauuniin n.20min 200asteteeseen. Sitten halkaistut perunat pois uunista ja annettiin hetkinen jäähtyä. Perunoista koverrettiin sisuta pois siten, että kuoren lisäksi jäi n.½-1cm perunaa "kupiksi". Kaiverretut sisukset survottiin kupissa ranskankerman, yrttien ja muiden mausteiden kanssa muusiksi ja nosteltiin muusi perunakuppeihin ja päälle vielä mustaleima emmentalia raastettuna. Ja uusiksi uuniin, nyt riitti reilu kymmenkunta minuuttia, sen että juusto sai värin pintaan.
Herkkusienille ei tehty sen kummempia kuin leikattiin n.cm paksuiksi siivuiksi ja paisteltiin ensin enimmät nesteet pois kuivalla pannulla ja maustettiin juustokuminalla ja ripauksella suolaa. Sitten siivut käärittiin folioon ja käytettiin uunissa vielä sen aika, kun perunaveneet oli jälkimmäisellä kerralla.
Varsin maukasta tuli, vaikka itse sanookin. Syöjinä oli jälleen senioorista juniooriin ja kaikille tuo maistuvan tuntui. Tai no junioorien kohdalla murekkeen täytteenä olleet rehukset oli jo hieman liikaa, mutta kohtuu irvistelemättä ne nekin sitten katosi lautsilta.