Kokkausketju, reseptit

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Onhan perunajauhokin perunajauhoa vaikka se oikeasti on perunatärkkelystä eli ihan samaa kuin maissitärkkelys. Vähän sama kun saksalaisen pitää vain tietää mitä vehnäjauhoa käyttää kun kaikki on numerokoodattuja, 02, 06 jne.
Kaupassa ei myydä perunajauhoja ja perunatärkkelystä. Sen sijaan kaupassa myydään maissijauhoja ja maissitärkkelystä ja olisi ihan kiva tietää kumpaa tällä kertaa tarkoitetaan. Ei maissitärkkelyspaketissa edes lue maissijauho, vaan maissitärkkelys. Maissitärkkelys on maissitärkkelystä ja maissijauho maissijauhoa. Miksi se on niin vaikeaa käyttää oikeita termejä?
 
Plaa Myk Pad Prik Pao - mustekalaa chilissä

Tämäkin kuuluu suosikkiruokiini Thaimaassa ja olikin aika kokeilla valmistaa sitä itse. Tämä siis eka kerta.

200gr mustekalarenkaita (raakoja, ei-paneroituja, pakastealtaasta, ainakin Arvo Kokkosen tuotetta löytyy)
1 sipuli palasina
puolikas punainen paprika palasina
3-4 kynttä valkosipulia
Pieni kourallinen vihreitä papuja
2rkl prik pau -tahnaa. Itse käytin tuollaista Healthy Boy Thai Chilli pastea pienestä lasipurkista
Soy Seasoning Sauce, semmonen vihertävä puteli aasiakaupasta, pieni loraus tuosta.
Sweet soya saucea pieni loraus
Sokeria pistin myös 1rkl , jättäisin sen ensi kerralla pois, chilitahnassa on hieman sokeria.
Muutama tuore thaichili pätkittynä, tuo chilitahna ei ole lainkaan tulista.
(vettä, pakastetuista mustekaloista ja vihreistä pavuista tulee vettä, joten se ei ole tarpeen)

Öljyt pannulle ja valkosipulit perään. Sitten chilitahna sekä mustekalat ja heti perään kasvikset + mausteet. Pari kolme minuuttia paistamista ja pannu liedeltä pois. Nopea paistaminen on kaiken aa ja oo kun mustekalaa tehdään, muuten se sitkistyy. Itse sulatin renkaita hieman kädenlämpöisessä vesihauteessa suljetussa pakkauksessaan. Sitten lautaselle ja nautitaan riisin kera. Helppoa ja hyvää:

plaamykpadprikpau.jpg


Tuote ei ole noin punaista, iPhone vääristi kuvan värejä hieman. Aika tummaahan tuo on. Huomaa myös että tuosta tuli aika "vetistä" kun lisäsin hieman vettä tuohon.
 
Gai Kung Pat Piu Waan - kanaa ja katkarapua hapanimelässä kastikkeessa.

Tätä tulee tehtyä thaikksafkoista ehkä useimmiten, curryjen ohella.

Aika perussimppeli resepti kutakuinkin kahdelle.

1 broiskun rintafile sopivina palasina. Tuo kannattaa velvetoida jos jaksaa, tulee mureampaa, eli kuten kiinalaiset tekevät. Marinoi siis kana seuraavanlaisessa mössössä vaikkapa puolen tuntia:
-1/2 tl suolaa
-2 tl soijakastiketta
-1 tl riisiviiniä, esim. Blue Dragon Mirin (älä sekoita riisiviinietikkaan)
-2 tl maissitärkkelystä
-1 rkl vettä

Lähde:
http://www.seriouseats.com/recipes/2011/04/sichuan-chicken-with-peppercorns-and-chile-recipe.html

Reipas kourallinen isoja katkarapuja
10cm pätkä kurkkua sopivina palasina
1 tomaatti lohkoina
1 sipuli palasina
1 kevätsipulin verso palasina
kourallinen tuoretta ananasta palasina

0,5-1dl miedohkoa chilikastiketta. Esim tätä: http://www.siam-house.fi/tuote_tiedot.php?id=600 (oikeastaan muut eivät edes käy, käytä tota tai tee jotain muuta ruokaa
0,5-1dl osterikastiketta
0,5-1dl vettä
-eli noita ylläolevia aineksia silleen haasip-hoksip, eli 50-60 suhteessa käsituntumalta. Ruoanlaitto menee fiiliksellä aika pitkälti ja tähänkin sapuskaan on vaikea kirjoitella reseptiä kun se on niin tuttua huttua

1-2rkl sokeria
1rkl limenmehua

Sitten tekemään:
Paista kanat, sekoita mukaan kastikkeet + kasvikset. Perään sitten sokeria ja aivan lopuksi sekaan sulatetut katkaravut ja mausta limenmehulla. Nopea paisto siis, 2-3minuuttia kovalla lämmöllä.

Nautitaan riisin kera.

Kuva ei ole nyt aivan juuri tuosta vaan puutteellisin aineksin toteutetusta versiosta. Kutakuinkin ulkonäkö on tällainen:
patpiuwaan.jpg
 
^

Olipa hauskaa tekstiä :D

Jos mun tekstiin viittaat, niin kiitti :D Olen onnistunut jos teksteilläni on jonkinlainen viihdearvo. Laitetaan tuo uusin ruokabloggaus myös testimielessä tähän. Tän mun ruokablogin tyylilaji on aika sarkastinen, jos joku ei sitä tajunnut. Jos ette diggaile niin let me know ja jätän nämä tulevaisuudessa kopsaamatta tänne.

Hupella muuten hiton herkullisen näköistä mäiskettä :)

Rapsakkaa katkispastaa tomaatin ja kaikenmaailman töhkän kera.

Viikonlopun antia. Ihan alkuperäinen resepti löytyy Vireyttä vihanneksista -kirjasta, mutta askartelin tätä aika reippaasti uusiksi. Kaikki kunnia kuitenkin alkuperäiselle kirjoittajalle, joka on ollut joku dude. Koska tähän tulee muun muassa oliiveja, kapriksia ja no, niitä katkarapusia, niin elä hullu enää suolaa ainakaan tähän tunge. Verisuonet poksahtaa muuten. Katkaravut, nuo merien epäkrillit ovat verraten kolesterolipitoista kamaa, joten jos LDL-reseptoreita ei sulla oo, niin eläpä syö. Tai omalla vastuulla. Ihan sama. Käytin tähän italialaista täysjyväpastaa, koska en tykkää syödä halpismakaroonia. Minä tykkään tunkea pastan sekaan myös kananmunaa ja parmesaania. Jos et ole tutustunut sellaiseen projektiin, niin kokeile tätä toki ensin ilman. Tein tästä hieman pastapitoisempaa, joten yksineläjä voi puolittaa pastan määrän. Laitoin itse pastaa enemmän, koska yritin huijata lapset syömään kerrankin jotain muuta kuin makaronilaatikkoa. Ei onnistunut.

katkap_1.jpg

Aineosat

  • 200 g kierre- tai jotain gravitaatiopastaa (täysjyvä)
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • n. 200 g isoja katkarapuja (ei mitään puolimetrisiä)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 rasiallinen punaisia minitomaatteja
  • oreganoa
  • 0,5-1,5 dl vihreitä oliiveja (voi olla täytettyjä, mutta ei sementillä)
  • 1-2 rkl kapriksia
  • parmesaania rouheena (ja pari kananmunaa jos haluaa)
  • mustapippuria mausteeksi

Valmistus

No, veden pastaa varten voi laittaa tässä vaiheessa kiehumaan jos osaa kokata ja ajoittaa pastan valmiustilan juuri siihen kun muu mäiske on valmista. Itse en osaa, joten arvon pastan aina jossain vaiheessa tulille. Pasta keitetään väljässä vedessä (himppu suolaa jos haluaa) ja paketin ohjeen mukaan al dente. Älä tee pastasta ylikypsää, mutta ei sitä ole kiva silleen rouskutellakaan.

Anyway, kuumenna pannu about keskilämmölle. Liruta öljyä pannulle, ja heitä puolet hienonnetusta valkosipuloinnista öljyyn tirajamaan. Nappaa myös (sulatetut) katkikset perään. Näitä ei ole tarkoitus muuttaa atomeiksi, vaan lämmitellään 1-2 minsaa. Vippaa sitten pikku merihirviöt lautaselle odottelemaan. Toivottavasti pasta ei ole tässä vaiheessa jo valmista, koska muuten ei hyvä. Nappaa toinen tilkka öljyä pannuun, ja heitä loput valkosipelit perään. Kun sibula on vähän pehmennyt, heitä messiin halkaistut tomaatit ja sopiva satsi oreganoa. Kypsennä ja sekoittele muutama minuutti, kunnes tomaatit pehmenevät. Itse kypsensin hieman liikaa, joten tomaatit alkoivat jo heräillä henkiin. Ei se nyt makua pilaa, mutta esteettisyys on vähän niin ja näin. Mutta ei tämä mikään Inno ole, joten olkoot tomaatit missä muodossa tahansa. Tässä vaiheessa nappaa sekaan kaprikset (valuttele niistä ensin kaprisliemi pois) ja oliivit (jotka olet jo halkaissut). Pyöräytä muutama kerta ja siirry pastan kimppuun, joka on tässä vaiheessa (toivottavasti) juuri valmista.

Valuta pastasta kaikki veden pois poikkeen. Nyt on kaksi kioskityyppistä vaihtoehtoa: munalla tai ilman. Jos menet naturel, niin nakkaa katkistomaattisetti pastan sekaan, kaavi sopiva kasa lautaselle ja rouhi mustapippuria perään. Riputtele parmesaania päälle silleen nätisti. Jos haluat kikkailla, niin tee seuraavasti: ota kulho (jonka olet lämmittänyt), nappaa siihen toinen muna kokonaan ja toisesta keltuainen, kippaa perään ruokalusikallinen parmesaania ja vatkaa haarukalla hulluna (elä seinille). Kippaa se sitten kuuman pasta joukkoon ja sekoita nelosvaihteella. Sitten nakkaa katkistomaattisetti pastan sekaan ja jatka niin kuin versiossa A.

katkap_2.jpg

Nauttiminen

Jos et tykkää suolaisesta tai välimerityyppisestä ruoasta, niin maku voi olla vähän inska. Tähän voi kyytipojaksi ottaa vaikka patonkia, ja joku raikas salaatti ois aika jees. Juomaksi sopii joku raikas valkkari, sauvignon blanc taikka soave. Jos oluesta tykkää, niin vaikkapa bitteriä tai alea.
 
Tänään piristin perinteistä jauhelihamakaroni settiä purkilla kermaa ja pussillinen tacomaustetta ja pakko sanoa että oli kyllä hyvää. Ei ole tullut ennen mieleenkään käyttää tuota tacosettiä muussakin ruoassa kun tortilloissa.
 
Emäntä meni eilen tokaisemaan ennen kauppaan lähtöä että osta mitä lihaa tahansa, kyllä hän siitä jotain loihtii (harrastelee kokkausta). Ostin possun suolalapaa, mielenkiintoista nähdä mitä on ruokana. Itse asiassa googlettelin itsekkin ja ihan herkullisen näköisiä ohjeita löyty.En vaan muista koskaan syöneeni....

e: ei sillä että tuo mitään eksoottista on mutta eipä tuolta perus ässä marketista kovin eksoottisia löydykkään..
 
Laitoin lasagnen uuniin. Tein tällä kertaa ihan itse aivan alusta asti. Siis pastasta lähtien. Tein munapastaa. Oon tehny kerran aiemminkin, mutta kädetin sen tekemällä levyistä liian paksuja. Kastikkeenkin sävelsin silloin ja tein yhdistetyn valkotomaattihässäkkäkastikkeen. Nyt tein ihan kaksi erillistä. Kuvaa ette kaipaa, koska lasagnesta ootte varmaan kuvia joskus nähneet. Onnekkaat on päässeet jopa maistamaan. :jahas:
Mutta reseptiä voisin äkkiä tähän lätkiä.

Aloitin pastasta:
Otetaan kolme munaa, rikotaan kulhoon ja veivataan niistä rakenne sekaisin ihan vain toisella kädellä. Turha siihen on työkaluja likastaa, kun kädet sinne täytyy kuitenkin laittaa kohta. Perään kipataan määrä X durumvehnäjauhoja ja veivataan käsin kiinteäksi taikinaksi. Kannattaa aloittaa vähällä jauholla ja lisätä vähitellen. Kun möykky on kiinteä, niin siirrytään vaikka pöydälle mälväämään sitä, niin on helpompaa ja koitetaan sekoittaa sinne vielä vähän jauhoja. Taikina saa siis olla tosi tiivistä, että siitä saa ylipäätään mitään tehtyä. Seuraavaksi lampsitaan kauppaan ja ostetaan pastakone, niin saadaan taikinasta litteä iso levy. Tai jos ollaan masokisteja niin kuin minä, niin jauhotetaan pöytä ja kaulitaan taikina ohuen ohueksi. Siinä menee aikaa ja voimia ja joka paikka on jauhossa. Kannattaa jauhottaa myös päälipuoli ja kääntää levyä välillä, ettei vain tartu pöytään kiinni. Jos niin käy, niin saattaa vituttaa. Kun taikina on kaulittu, leikataan se levyiksi. Itse sain tosta määrästä 12 reilun kokoista levyä, joista sain neljä kerrosta suurehkoon vuokaan (330x230x80). Jätetään ne levyt vaikka siihen paikalleen. Niitä ei tarvita ihan vielä.

Väsätään sitten valkokastike ja tomaattikastike. Voitte tehdä ensin ihan kumman haluatte, tai vaikka molemmat samaan aikaan, jos olette pro-tason kokkeja.

Valkokastike:
Ota voita. Olisko ollu jotain 50 ja 100 gramman väliin. Laita kattilaan ja sulata. Kaiva tällä välin esiin vispilä, 9dl maitoa ja jauhopussi, sekä desin mitta. Kun rasva on kuumaa, kippaa sekaan desi jauhoa ja sekoita sillä vispilällä, jonka toivon mukaan kaivoit. Sitten äkkiä maitoa perään, koska tästä on tarkoitus tulla valkoista, eikä ruskeaa kastiketta. Lisää maitoa vähitellen ja sekoita aina välillä tasaiseksi. Voin melkein lyödä vetoa, että jos kippaat kaikki kerralla, saat kattilallisen lämmintä maitoa, jossa on iso jauhoklöntti keskellä. Tai sitten muuten vain paakkuista keitosta. Vähitellen lisäämällä onnistuu varmasti, joten suosittelen sitä. Tosi pro voi tietysti tehdä niin, että kaataa maitoa koko ajan hiljalleen toisella kädellä ja sekoittaa toisella kädellä. Musta ei ole tällaiseen koordinaatiotemppuun, joten tein helpommin. Nyt jatketaan edelleen sekoittamista ja kipataan taas vähissä erissä 200 g juustoa sekaan. Raastettuna. Vähissä erissä siksi, että taas voisin veikata, että jos lyöt sinne kaikki kerralla, niin saat kauniin juustopallon sen jauhopallon viereen. Noni. Kun kaikki on sekoiteltu, voit lisätä vielä vähän suolaa maun mukaan. Kannattaa maistaa ensin ja laittaa sen mukaan. Kattilan voi ottaa pois levyltä ja jättää odottamaan kasausvaihetta.

Tehdään tomaattikastike:
Paistetaan 400 g jauhelihaa ja kipataan niskaan kaksi purkkia, yhteensä yksi kilogramma, tomaattimurskaa. Saman verran tomaattimurskaa laitetaan myös pannulle siihen jauhelihan päälle ja sekoitetaan. Lisätään määrä X tomaattipyreetä, jotta saadaan kivemmin tomaattista makua. Itse spruittasin suoraan tuubista määrän, joka vastasi ehkä jotakuinkin sellaista pikkupurkkia, missä tota tavaraa myös myydään. Seuraavaksi sekaan pari - kolme kynttä valkosibalee puristettuna ja sekalaisia mausteita. Ainakin suolaa, mustapippuria ja oreganoa, sekä ripaus sokeria. Jos haluaa, niin voi heittää sinne vaikka lihaliemikuution, fond du chefin tai jonkun vastaavan, kunhan muistaa sitten vähentää suolan määrää. Annetaan hautua hetki ja homma on valmis.

Jos ja kun porukka yleensä haluaa tohon myös sipulia, niin se pilkotaan ihan ensimmäisenä ja kuullotellaan pannulla, mutta ei kuitenkaan ruskisteta. Sitten perään jauhelihat ja muut setit. Meillä ei eukko syö sipulia, joten jätin sen pois.

Sit ei muuta kuin kasataan. Ensin vuokaan jompaa kumpaa kastiketta, sitten levyjä, toista kastiketta ja taas levyjä jne... Kastike alimmaiseksi ja päälimmäiseksi. Päälle reilusti juustoraastetta ja 200 asteiseen uuniin ajaksi X. Kyllä se sitten näyttää valmiilta, kun se on valmista.
 
Lauri Percele postasi myös oivan lasagnereseptin aikaisemmin ketjuun:

Paras peruslasagne

No niin. Mikäli mielii oikeasti hyvää, italialaistyyppistä lasagnea, joka ei hajoa lautaselle, kannattaa oman kokemukseni mukaan panostaa seuraaviin asioihin:

- Käytä oikeita raaka-aineita, eli italialaisia juustoja
- Käytä tuoreita yrttejä
- Ragun eli jauhelikastikkeen tekoon kannattaa oikeasti uhrata se kolme tuntia. Pidä huolta, että jauheliha ja pekoni tai pancetta ovat ennen nesteen lisäämistä mahdollisimman kuivia, kuten myös muut vuokaan laitettavat komponentit. Kastiketta maistellessa huomaa kyllä makujen syvenemisen.
- Lasagne pysyy kasassa Ricottalla (italialainen tuorejuustovalmiste) ja/tai kananmunilla. Ricotta ei liene välttämätön, mutta mauttomasta töhnästä tulee Parmesanin kanssa toimiva seos.
- Hyvän pastan maun salaisuus ovat mahdollisimman tuoreet kananmunat, öljyä ei tarvita.
- Älä käytä teflonvuokaa. En muista miksi, luin tämän jostain. Lasi tai metalli rokkaavat.

PERUSKOMPONENTIT

1) Tuoreita lasagnelevyjä
2) Ragua
3) Bechamel-kastiketta
4) Parmesan-raasteen, Ricottan ja kananmunien seos
5) Mozzarellaa raastena
6) Tuoreita yrttejä
7) Jokerihevosena vuokaan voi ladata nimenomaan italialaista salamia. Esimerkiksi pippurisalamit ovat tarpeeksi mausteisia tähän tarkoitukseen. Älä käytä suomalaista/venäläistä/saksalaista salamia, chorizoa tai meetwurstia.

Huom. Resepteissä olevat raaka-ainemäärät ovat suuntaa-antavia, sillä yleensä mitoitan raaka-aineet täysin fiilispohjalta.

RAGU

Ensimmäisenä valmistetaan Ragu, jauhelihakastike. Perusmaku syntyy varsiselleristä, porkkanasta ja sipulista, joka on italialaisissa ruokalajeissa muutenkin yleinen yhdistelmä. Pekoni/pancetta komppaa. Tärkeää on, että kastiketta keitetään vähintään kaksi tuntia.

Eli:

- pekonipaloja tai pancettaa
- 1 sipuli
- sokeria
- valkosipulia maun mukaan
- 1 porkkana
- 1 varsiselleri
- 400 g sikanautaa
- tomaattipyreetä
- 1 prk tomaattimurskaa
- 2½ dl maitoa
- 2½ dl kuivaa valkkaria tai punkkua, oman maun mukaan.
- tuoretta basilikaa
- 3 dl lihalientä
- muskottipähkinää
- suolaa
- mustapippuria


1. Pekonipalat paistetaan pannulla, jonka jälkeen kuivatetaan talouspaperia vasten. Heitetään läski takaisin pannulle, sekaan sipulin ja valkosipuli. Sipulia paistetaan hetki, ei ruskisteta. Katso ettei valkosipuli kärtsäänny.

2. Porkkana ja varsiselleri paloiteltuna sekaan. Paistetaan jälleen hetki.

3. Lisätään mahdollisimman kuiva jauheliha, tässä vaiheessa lihassa tulisi olla mahdollisimman vähän nestettä seassa. Kevyt rusketus, päälle suolaa ja pippuria sekä muskottipähkinää, jos tykkää.

4. Lisätään seokseen tomaattipyre, paistellaan hetken aikaa.

5. Tässä vaiheessa seokseen heitetään desi maitoa. Kiehutetaan, kunnes neste haihtuu.

6. Tässä vaiheessa olen heittänyt sekaan valkkarin ja basilikan ja hauduttanut hetken.

7. Lihaliemen vuoro.

8. Keitetään 3h ja vartioidaan, ettei neste pääse loppumaan. Olen fiiliksen mukaan heittänyt sekaan joko valkkaria tai lihalientä. Tällä välin voi leipoa pastan.

PASTA:

- 4 1/2 dl durumjauhoja
- 1-2 dl vettä
- 2-3 kananmunaa

Heitä jauhot kulhoon. Jos käytät suolaa, sekoita se jauhoihin. Öljyä ei tarvita, ja pasta kyllä imee keitinvedestä riittävästi suolaakin.

Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon rikot kananmunat. Nostele jauhoja kuopan päälle, vaivaa taikinaa n. 10 min. Kun ainekset alkavat olla tasaisesti sekoittuneet, heitä köntti kelmuun ja jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Ota köntistä sopiva pala ja kaulitse levyksi. Mitään pastakoneita tai muita ihmehärveleitä ei tarvita. Voit antaa levyjen kuivua jonkin aikaa, vaikka puolisen tuntia.

Keitä lasagnea suolalla maustetussa vedessä 2-3 min, nosta vedestä ja kuivaa.

BECHAMEL

Helppo peruskastike. Nopeiten syntyy, kun tekee suurusteen erikseen ja kiehauttaa maidon omassa kattilassaan.

Eli

- Voita
- Vehnäjauhoja
- Maitoa
- mustapippuria, muskottipähkinää, suolaa

Sulata voi kattilassa, sekoita jauhot messiin. Kypsennä 4-5 minuuttia. Älä ruskista.

Kiehauta toisessa kattilassa maito, muista sekoittaa koko ajan. Heitä maito suurusteen päälle ja sekoita valmiiksi kastikkeeksi. Heittele sekaan mustapippuria ja muskottipähkinää.

JUUSTOSEOS

- Parmesania
- Kananmunaa
- Ricottaa

Raasta parmesan, soossaa kaananmunien ja ricottan kanssa reippaaksi jöötiksi. Perusmaku on sen verran hyvä, että monenlaisista kolmen juuston resepteistä huolimatta ylimääräisiä osatekijöitä ei välttämättä tarvita.

Jos haluat lisätä kolmannen juuston, kannattaa olla varovainen: Gorgonzola ja muut homejuustot vievät yleensä huomion liiaksi itseensä, samoin vuohenjuustot saattavat olla turhan dominoiva. Aurajuusto on aika neutraalia, fontinasta en muista saaneeni lasagnessa mitään iloa.

KYTKENTÄKAAVIO

Läjää aineksi vuokaan seuraavasti

1) Paksusti Ragua
2) Vähän Bechamelia
3) Fiiliksen mukaan juustotöhnää
4) Juuston päälle tuoreita yrttejä
5) Itse heitin optiomakkarani tähän
6) Lasagnelevyt

Aloita sama setti alusta. Kastikkeiden jälkeen päällimmäiseksi tulee kerros lasgnea ja lopuksi Mozzarellaa. Peitä vuoka foliolla.

Paista 220 asteessa jokin sopiva aika, vaikka 30-40 minuuttia. Ota folio pois ja paista 10 min, Mozzarella ruskistuu mukavasti.

Anna vetäytyä 10 minuuttia ja vedä napaan.
 
Rapsakkaa, suolaista ja enemmän tai vähemmän epäterveellistä. Mikä se on? Ei, se ei ole peruskoulu vaan maukas iltapala: tacogratiini.

tgratiini_1.jpg

Tämä resepti ei ole omani, vaan se on hieman muutettuna lähtöisin kinuskikissan, tuon kinuskisen, ööh, kissan blogista. Kisuli on valmistanut gratiinin kylkeen myös salaattia, mutta keittiön kaapissamme asuva mörköjänis söi salaatin. Normaalisti teemme ruokaa aina joko luomulihasta tai muuten vain lihakaupasta haetusta tuoreemmasta tavarasta. Nyt jouduimme turvautumaan normikaupan jauhelihaan, mutta menihän tuo. Nautaa tuupattiin tähän safkaan, mutta kai tähän voi laittaa vaikka heppaa. Mutta ei mustaa oria, tuota 70-luvun loppupuolen tyttöjen sydämien sulattajaa. Itsehän nuorena angstasin, joten tuo kaakki olisi silloin joutanut vaikka pannupizzaan, mutta nyt soivat toisenlaiset kellot. Mutta ihan sama, laita vaikka valasta.

Tacogratiini

Ainesosat

Näistä tulee salsa (ei se leffa):
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • puolikas paprika (keltainen)
  • 1 punasipuli
  • parit chilipaprikat (voi jättää pois ja aikoo huijata lapsillekin tätä evästä)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0-283 tippaa tabascoa, ihan miten tykkäät
Näistä tulee jotain muuta kuin salsa (ei siis se leffa):

  • 400 g jauhelihaa
  • 2 tl pizzamaustetta
  • 1 tölkki tomaattipyrettä
  • 300 g nachoja
  • 150 g juustoraastetta, esim. emmental

Valmistus

Uuni päälle, 200-astetta hyvä.

Tee ensin salsa (ei se leffa). Valuta tomaattimurskasta vesi ja kärpäset pois. Hienonna paprika(t) ja punasipuli ja pyörittele tomaattimurskan sekaan. Sekoittele perään myös mausteet ja öljy. Laita jääkaappiin hengaamaan, mutta älä unohda sitä sinne. Tässä välissä pannua päälle ja jauhelihan ruskistukseen. Sitä ei varmaan tartte opettaa, mutta kun sihinä kuuluu niin jotain tapahtuu. Sekoittele lihan sekaan mausteet ja tomaattipyre.

Naks (uuni).

Levitä nachot pellille. Ei poliisi-tv:n juontajalle vaan uunipellille. Auttaa jos laitat leivinpaperin väliin. Läpsi ensin kerros salsaa (ei sitä leffaa), sitten kippaa lämmin jauheliha päälle ja levittele vielä lisää salsaa (voi hemmetti sen leffan kanssa nyt) koko paketin pintaan. Laita pelti uuniin ja annan olla viitisen minuuttia. Ruokaa on helpompi syödä jos otat sen uunista pois.

tgratiini_2.jpg

Nauttiminen

Iltapalaksi vieraiden kera. Älä syö vieraita vaan kerro heille tarinoita metsästysretkistä 40-luvun Kuubaan. Jos epäilevät, kiistä kaikki. Tämän kanssa sopisi siideri, ehkä omenainen. Kuivana ja englantilaisena vetäisin, mutta jos on ihan pakko olla makeaa, niin lempparini Somersby sitten. Sipaise tosiaan sitä salaattia halutessasi kylkeen. Voit myös dipata gratiinia vaikka mascarponeen tai kermaviiliin, om du vill. Ja ruoan jälkeen voit mennä kattoo salsan. Kyllä, sen hemmetin leffan.

Kuka muuten esitti mustaa oria siinä leffassa (ei salsassa, vaan siinä toisessa leffassa)?
 
Hauskaa huomata, että Kettune seuraa Kinuskikissaa :)
 
Tuolla aiemmin on myös tuo oma nachogratiini-reseptini:

Huppe sanoi:
Tein pientä iltapalaa kun eilen jäi fajitaksista tähteeksi. Fajitakset ovat ehkä yksi parhaista safkoista ja niitä voi tehdä miten vain ja millä täytteillä hyvänsä. Pitää joskus kirjata jotain reseptiä ylös. On niin sotkuista puuhaa ettei tullut kuvia nyt otettua joita voisi julkaista. Ensi kerralla sitten :)

Eniwei, nyt tein Nachoja.

Tarpeet:
1pss maissilastuja
sipulia
paprikaa
jalapenoja viipaleina, mahdollisimman tulisia
mozzarella-raastetta
juustodippiä
oliiveja
bbq-marinoitua kananfilettä pieninä palasina, jossa marinadi:
-bbq-dippiä
-korianteria
-worchesterkastiketta
-juustokuminaa
-sipulijauhetta
-valkosipulijauhetta
-vahvaa paprikajauhetta
-cayennea
-merisuolaa
-sokeria
-tabascoa
-hieman ketsuppia
-timjamia
+mitä nyt sattuu löytymään, kaikki käy. Juustokumina ja korianteri ovat tärkeimmät texmex-mausteet

Viskele maissilastuja pellille, päälle noita sörsseleitä (sipulit ja paprikat kannattaa paistaa nopeasti ensin) + raakaa sipulia lisäksi. Kun on sopivasti, vähän juustoraastetta päälle ja ehkä juustodippiä, sitten uusi kerros maissilastuja jne. Itse tein 4 tai 5 kerrosta. Päälle reilusti juustoraastetta ja juustodippiä.

Kiertoilmauunissa noin 15-25min 200 astetta, kunnes sopivasti ruskea juustopinta.

Lopputulos:

nachos_grande.jpg


Tein tosta paremman version tänään. Elikkä noita nachoja aivan ohut kerros koko uunipellin alueelle. Päälle pieneksi hakattu kana ja muut sörsselit, sitten pakastepussiin juustodippi ja pussista kulma hieman saksilla auki. Tuolleen sen saa tasaisesti päälle ruiskutettua. Juustoraastetta sitten ja uuniin.

Kamat uunista pois, niin sama pakastepussitemppu Creme Fraichélla, tosi pieni reikä kulmaan ja pari ruokalusikallista ruiskutusta pintaan ympäriinsä. Jumankauta että oli hyvää.

Eli tolleen:

nachopizzaa.jpg
 
Hei, olen melkone mufasa keittiössä ja sen huomaa jäljestä aina välillä! Teen yleensä kanafileet uunissa, niin onnistuuko jos lykkään vaan pakastevihannekset siihen päälle? Tuleeko hirveyksiä vai elämääkin suurempia elämyksiä? Tietysti vähän creme freccchheee + mausteita päälle niin maistuuki joltaki.
 
Jokainen kokki laittakoot tänne oman nacho-versionsa. Tässä uusinta mun versiosta :)


NACHOLAUTANEN ja -VUOKA (GUACAMOLEN CHEDDAR-JUUSTOKASTIKKEEN JA TOMAATTISALSAN KERA):


GUACAMOLE

2 kypsää avokadoa

1-2 tomaattia
puolikas silputtu sipuli
1-2 hienonettua valkosipulin kynttä
½ - 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 limen mehu
1 tl tuoretta chiliä (tai 1/2 tl chilimausteseosta)
tuorekorianteria
1-2 tl öljyä
pieni loraus kermaa

1. Kalttaa tomaatit. Tee molempiin päihin ristiviillot ja kasta ne kiehuvaan veteen, jolloin tomaatin kuori on helppo irrottaa. leikkaa tomaatti kuutioiksi
2. Halkaise avokadot ja poista kivet. Koverra hedelmäliha kuorista lusikalla
3. Silppua chili, sipuli, valkosipuli ja korianteri pieneksi
4. Laita tomaatti, avocadot, chilit, sipuli, valkosipuli, korianteri, limen mehu sekä mausteet kulhoon ja sekoita tehosekoittimessa tai sauvavatkaimella samettisen pehmeäksi soseeksi
5. Sekoita halutessasi soseen joukkoon öljyä sekä loraus kermaa



CHEDDARJUUSTOKASTIKE

200 g cheddar-juustoviipaleita
Kermaa tai maitoa

1. Silppua juustoviipaleet pieniksi paloiksi
2. Lisää juuston päälle kermaa tai maitoa (kastikkeen ohentamisen)
3. Sulata juusto nesteen kera kattilassa tai paistinpannulla ja sekoita kastike juuston sulaessa tasaiseksi kastikkeeksi

P.S. Ennen kuin kukaan tulee kertomaan, että Cheddarin tulee olla aitoa, niin minä ilmoitan, että pidän enemmän näistä sulatejuustoviipaleista :)



TOMAATTISALSA

5 pientä tomaattia
½ sipuli
valkosipulia
korianteria
1 limen mehu
suolaa ja mustapippuria myllystä
ripaus sokeria

1. Silppua tomaatti sekä sipuli pieniksi kuutioiksi ja valkosipuli sekä korianteri hienoksi
2. Purista joukkoon limen mehu. Mausta salsa suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Anna salsan seistä ja mehustua jääkaapissa ennen Tarjoilua muutama tunti tai yön yli

P.S. Tätä salsaa tarjottiin Meksikossa joka ravintolassa



NACHO-VUOKA (noin 2 hengelle)

200 g nacho –lastuja
200 g Mexican Chili Beans –papukastiketta (Casa Fiesta)
cheddarjuustokastiketta
jalopenoviipaleita
juustoraastetta

1. Laita öljyttyyn uunivuokaan tai uunipellile leivinpaperin päälle ohut kerros nacho -lastuja. Laita lastujen päälle papu- ja cheddarjuustokastiketta, jalopenoviipaleita sekä juustoraastetta. Paista uunissa 225 asteessa noin 5-7 minuuttia tai niin pitkään, että juustoraaste sulaa.
2. Syö lämpöisenä. Halutessasi voit lorauttaa päälle ohuelti tavallista tai ranskankermaa



NACHO –LAUTANEN

nacho -lastuja
guacamolea
tomaattisalsaa
cheddaruustokastiketta

1. Levitä lautaselle guacamole, painele nacho -lastut guacamolen päälle, levitä cheddajuustokastike nachojen päälle ja ripottele tomaattisalsa päälle




Kuvassa: Alarivissä vasemmalla nacholautanen ja oikealla nachovuokaa. Ylärivissä vasemmalta guacamolea, tomaattisalsaa ja cheddarjuustokastiketta:

IMG_7702-1.JPG
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom