Kokkausketju, reseptit

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kokkausmaailman vituttaa niin ankarasti:
Pöksy ajatteli yllättää vaimon ja meni ja teki baileys-juustokakkua. Tai yritti tehdä. Pöksy on oikeasti ihan hyvä kokki ja hyvä leipurikin, mutta tiedättekö, kun asiat alkaa mennä päin vittua, niin sitten menee ja lujaa. Ja nyt meni melkein kaikki.

Pöksy osti kaupasta mascarponea, joka osoittautui olevan pascarponea. Maistui ihan navetalta, vittu. Ensi kerralla otan sitä kalliimpaa. Pöksy teki keksipohjan ja huomasi, että osti epähuomiossa liian vähän keksejä. Mutta ei se vielä mitään. Ei muuta kuin täytettä kasaan, kaikki menee hyvin, kunnes lisään baileysin, johon on sekoitettu liivatteet, kerma-pascarpone -seokseen. Lisäsin varovasti vähän kerrallaan, mutta kas kummaa, kun onnistuin juoksettamaan koko paskan. Tuli ihana tekstuuri. No, ei pöksy näin vähästä lannistu, koska samalta se silti maistuu, vaikka näyttää ja tuntuu suussa vähän funkylta. Pöksy on kova jätkä ja kippaa täytteet pohjan päälle, ottaa kohta vuoan käteen ja huomaa, että irtopohjavuoka kusee niin vitusti ja valuttaa kaikki nesteet täytteestä suoraan pöydälle. Tässä vaiheessa pöksy saa vuosisadan raivarin, heittää kaikki roskiin (ja puolet lattialle) ja alkaa juoda kaljaa. Siinä on vaimolle yllätystä, kun tulee kotiin: Äijä kännissä sohvalla kalsarit jalassa ja kamala siivo keittiössä.
 
Mikset Pöksy asu Jyväskylässä? Vaimo töissä ja pojat kohta nukkumassa (toisella vähän kuumetta, varmaan alkoi se vesirokko joka toisella jo oli). Eli hyvin voisi lämmittää saunan ja ottaa pari olutta. Sauna ja olut kyllä tappaa vituiksi menneen leipomisen aiheuttaman vitutuksen.
 
Kuulostaa hyvältä. Otan taksin ja tulen sinne. Sinä luonnollisesti maksat. Ei vaan, pitäis oikeasti tulla käymään taas pitkästä aikaa.
 
Onkos kukaan kokeillut tehdä itse näkkäriä alusta loppuun?

En ole, eikä tämä ihan näkkäriin suoraan liity, mutta noita normaaleja ruispaloja kun uunissa kuivattaa miedolla lämmöllä, niin tulee hyviä kyllä.

Miten muuten näkkäri tehdään? Ei jaksa googlettaa...
 
^ Vähän huonosti löytyy, mutta tälläisen löysin:

Leivät&muut suolaiset - 20 annosta

Liota hiivaa tilkassa vettä. Lisää sitten 5 dl vettä, jauhot (osissa) ja suola. Alkuun voit hämmennellä sotkimella, loppu menee helpoimmin käsin (tai yleiskoneella, jos sellaisen sattuu omistamaan). Vaivaa tasaiseksi. Ripottele päälle vähän vehnäjauhoja, peitä ja anna olla yön yli (tai aamusta iltaan) jääkaapin viileäkaapissa tai muussa pimeässä ja viileässä paikassa.

Kun aamu koittaa, lämmitä uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikinaa vielä käsin, jotta on tasaista.
Käytä leipomiseen reilusti vehnäjauhoja, sillä taikina on tarttuvaista!
Jaa taikina osiin. Itse jaan 20 osaan, sillä pienet on helpompi leipoa. Kaulimella huruttelet sitten vaan haluttuun muotoon ja nostelet pellille. Tökkää vielä haarukalla reikiä.
Paistele (10-)15-20 min. Näkkäri ei juurikaan rapsakoidu enää uunista ottamisen jälkeen, joten se saa olla rapeaa uunista tullessaan! Minulla on aika huono uuni, joten kannattaa varmaan 10 min kohdalla tarkastaa rapsakkuus.

Edit. Voisin tehdä parin päivän päästä jonkun tulisen version. :)
 
Teinpä kokeeksi ruisleipää ilman taikinajuurta. Laitoin suunnilleen seuraavat aineet sekasin:

4dl vettä
vajaa pussi kuivahiivaa
2dl tummaa soijarouhetta
1dl vehnäleseitä
1dl vehnäjauhoja
3dl ruisjauhoja
ripaus suolaa

Lämmitin veden, hiiva sekaan ja sitten kaikki muu. Pari tuntia seisoi pöydällä peitettynä(piti pitää huomiseen mutten jaksanut odottaa) ja sen jälkeen uuniin 225 asteeseen n. 15min, sitten tiputin lämmön 175 asteeseen ja 40 min siellä. Laittaisin kuvan mutta kun söin koko mötikän jo :D hyvää oli :)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Riisiä ja metsopataa.webp

Riisiä ja metsopataa.

Ammu yksi metso. :D
osta riisit ja keitä ne.

Pieni sipuli(t) ja valkosipuli(t) heitä pannulle ja ruskista,
laita pienitty metso pannulle ja ruskista runsaalla voilla,
lisäksi suolaa ja pippuria,
lisää vehnäjauhot, ruskista
lisää vesi ja anna kastikkeen kiehua kokoon ja pienennä lämpöä.
Nauti kylmän maidon kera. :P
 
KERMAINEN SIENIKEITTO KYLMÄSAVUPOROLLA TAI PEKONILLA
(n. 4 hengelle)


2-4 dl sieniä (suppilovahveroita tai kanttarelleja)
1 litra vettä
1 sipuli
2 kanaliemikuutiota
1/2 pakettia Koskenlaskija -juustoa (natural)
50 g kylmäsavuporoa / pekonia
1 purkki kuohukermaa
8 cl sherrya
3-4 rkl vaaleaa maizenaa
musta- tai valkopippuria
sahramia
persiljasilppua
voita

Freesaa sipuli ja sienet voissa pehmeiksi, kunnes ylimääräinen neste poistuu. Lisää sekaan sherry, vesi, liemikuutiot ja Koskenlaskija. Kun liemi kiehuu, sekoita joukkoon maizena ja anna liemen hautua.

Lisää lopuksi hienonnettu kylmäsavuporo/pekoni sekä kerma ja anna keiton hautua. Lisää joukkoon pippuri, sahrami sekä hienonnettu persilja.
_____________

Voit halutessasi jättää keitosta pois sherryn ja sahramin. Lisäksi voit soseuttaa keiton ennen kylmäsavuporon/pekonin lisäämistä joko kokonaan tai siten, että erottelet alkuuvaiheessa osan (esim. puolet) freesatuista sienistä erilleen ja lisäät ne muun keiton joukkoon soseuttamisen jälkeen siten, että muuten samettisen keittoliemen sekaan lisätään freesattuja sieniä "näön" vuoksi.

Koristele keitto hienonnetulla persiljalla sekä kylmäsavuporolla/pekonilla ja tarjoile lämpöisen paahtoleivän kera.

Alkuperäisessä reseptissä keitto tehtiin suppilovahvereoista, kylmäsavuporosta ja saostamiseen käytettiin vehnäjauhoja. Olen itse lisännyt reseptiin vaihtoehdoiksi kanttarellin, pekonin, maizenan, sherryn ja sahramin sekä ehdottanut tuota soseuttamista.

Resepti on kiertänyt työpaikallamme ja ymmärsin, että se olisi alunperin saatu työkaveriltani Jammulta. En tiedä, onko resepti alunperin hänen omansa vai onko Jammukin kopioinut sen jostain.


Resepti löytyy myös täältä:
http://varsinainensekametelisoppa.blogspot.com/2011/10/kermainen-sienikeitto-kylmasavuporolla.html

Keitto.jpg




OMENAPIIRAKKA VANILJA-MASCARPONETÄYTTEELLÄ
n. 6 hengelle


Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
ripaus vaniljasokeria

Täyte:
1 ½ dl maitoa
1 ps vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band)
250 g mascarponejuustoa
400 g omenoita
1 ½ rkl siirappia
kanelia

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan. Levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Mittaa maito kulhoon ja lisää vispilällä sekoittaen vaniljakastikejauhe. Anna jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa. Sekoita joukkoon mascarponejuusto. Levitä täyte pohjan päälle.

Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Asettele lohkot limittäin täytteen päälle. Sirottele omenoiden päälle kanelia ja valuta niiden päälle siirappia.

Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Suoja pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.

______________


Pohjataikina oli mielestäni vähän löysää ja sitä oli vähän hankalaa levittää vuokaan. Alkuperäisessä Kinuskikissan blogista:http://www.kinuskikissa.fi/omenapiirakka-vanilja-mascarponetaytteella/ napatussa reseptissä taikina pyydettiin levittämään voideltuun vuokaan, mutta voin lisäksi laitoin vuokaan korppujauhoja varmuuden vuoksi, jotta piirakan saisi irtoamaan vuoasta varmasti.

Alkuperäisessä reseptissä ei kerrottu kunnolla käytetyn vuoan kokoa, mutta itse tein piirakan 2 litran foliovuokaan (piirakka piti kuljettaa kyläpaikkaan), joka oli liian pieni. Pohjataikina kuuluisi ilmeisesti olla aika ohut. Itselläni se jäi vähän paksuksi. Lisäksi laitoin alkuoperäisestä reseptistä poiketen pohjataikinan joukkoon vaniljasokeria ja omenasiivujen päälle kanelia.

Pienistä ongelmista huolimatta omenapiirakka sai kehuja maustaan. Valitettavasti unohdin ottaa piirakasta edustavan kuvan siinä vaiheessa, kun se oli vielä kokonainen ja kauniin näköinen. Nyt joudutte tyytymään rumaan kuvaan, josta löytyy jo leikattu piirakan palanen.

Resepti löytyy myös täältä:
http://varsinainensekametelisoppa.blogspot.com/2011/10/omenapiirakka-vanilja.html

Omppu.jpg
 
Syksyn ensimmäinen juurespata lähti just tulemaan.

Lihoiksi pataan meni 500gr possun kylkisiivuja suikaloituja, 800gr naudan kulmapaistia isoina paloina ja 300gr kananfileetä isoina paloina. Lihoihin otettiin yksitellen väri pintaan voissa paistaen ja maustettiin kevyesti vuorisuolalla ja pippurilla.

Sitten lihojen päälle pataan 500gr luomuporkkanoita, 500gr lanttua ja 500gr punajuuria isoina paloina, 200gr juuriselleriä pieniksi pilkottuna ja 500gr pieniä luomusipuleita kokonaisina. Päälle iso nokare voita ja hyppysellinen vuorisuolaa. Nestettä ei lisätty, eiköhän nuista rehuksista ajallaan sitäkin tule riittämiin. Hetken päästä lisätään sekaan vielä ropsaus kuivattuja kokonaisia lipstikanlehtiä.

Nyt sitten vain odotellaan jokunen tunti välissä hieman sekoitellen, että pata tekee tehtävänsä ja pääsee herkuttelemaan. Helppoa, halpaa ja hyvää ruokaa!
 
Vallan loistavaa tuli! Eipä tule kyllä jatkossakaan enää lisättyä yhtään ylimääräsitä nestettä juurespataan, lopussa kuiten oli melkeen kaikki nesteen peitossa, mutta koska juurekset ei ole kiehuneet koko aikaa padassa, säilyi niissä pienoinen purentavastus ja maut sekoittuivat vain tuossa liemessä, muutoin maistuivat vielä itsellensä kaikki. Eli reilu parisen tuntia näytti olleen sopiva aika tälle määrälle ja näille aineksille kun juurekset jätti tosiaan ihan reilun kokoisiksi paloiksi.
 
Kenelläkään kokemuksia Atrian Bravuuri sarjan valmisruoista? Kaupassa kattelin noita uunivuokia ja tuli mieleen, että täähän on valmisruokaa joka näyttää jo ihan ruoalta.

http://www.atria.fi/bravuuri/

Hauska mainos ja näytti tosiaan ruoalta. Ostinpa siis, valmistin ja piti heittää roskiin. Oli niin kuvottavan kamalaa paskaa. Ostin semmosia broiskuleikkeitä joissa juustotäyte + kasvispeti.

Joo, minäkin koitan satunnaisesti aina eineksiä ja näitä puolivalmiita marinadipaskoja. On vähän vahvempi tunne sitten perustella ja haukkua niitä.
Toki jos löydän hyvän, kuten Kitchen Joy pikkurasiat, vaikkapa Red Curry Chicken, niin kerron myös sen että se on hyvää.
 
Itte olen maistanut kolmea eri annoista noista bravuureista. En muista mitä ensimmäisenä söin, mutta se oli ainakin hyvää. Tosin söin sen ruoan jo kylmettyä vähän tapasmaisesti. Kaksi muuta annosta ei sitten maistunut juuri miltään. Toisessa oli jotain pekoniinkäärittyjä kanoja tms. En muista tarkemmin kun oli pieni nousuhumala päällä viinimessuilta juuri palattuani.
 
Tulin vaan kertomaan, että peruna-bataattimuusi on jäätävän hyvää. Molempia n. suhteessa 1:1 ja pehmennetään kookosmaidolla tai -kermalla 2dl/1kg raaka-aineita. Itselläni oli n.1,1kg raaka-aineita ja tuntui, että 165ml kookosmaitopurkki olisi kaivannut hieman jatketta. Tuli mieleen, että pulled porkin kanssa olisi aivan täydellinen lisäke. Bataatti kypsenee hieman nopeammin kuin peruna, joten kannattaa jättää hieman suuremmiksi paloiksi keittäessä, mutta vain hieman
 
Tulin vaan kertomaan, että peruna-bataattimuusi on jäätävän hyvää. Molempia n. suhteessa 1:1 ja pehmennetään kookosmaidolla tai -kermalla 2dl/1kg raaka-aineita. Itselläni oli n.1,1kg raaka-aineita ja tuntui, että 165ml kookosmaitopurkki olisi kaivannut hieman jatketta. Tuli mieleen, että pulled porkin kanssa olisi aivan täydellinen lisäke. Bataatti kypsenee hieman nopeammin kuin peruna, joten kannattaa jättää hieman suuremmiksi paloiksi keittäessä, mutta vain hieman

Vinkkinä sitten, vaikkapa joulupöytään. Heität vähän siirappia ja muskottipähkinää valmiin muussin sekaan ja hauduttelet uunissa miedossa lämmössä (150°C) vielä 2-3 tuntia. Toki tällöin unohdat kookokset ja käytät kermaa. Tällöin tuosta pitää tehdä TODELLA löysää, lusikoitavaa velliä. Kannattaa tehdä KORKEAreunaisessa astiassa, se nimittäin kuohuu hieman uunissa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom