Kokkausketju, reseptit

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
No, tuossahan on haettu semmoista integrandimaista pläjäystä...ja epäonnistuttu. Tuskin kukaan tuollaista oikeasti tahtoo tehdä koskaan uudelleen? Uskoisin että täytteetkin ovat jääneet kylmäksi. Taikinakin näyttää osin jääneen raa'aksi? Tai ainakin märät täytteet ovat sen vetisyttäneet.

Pitsan pitää olla OHUT, tässä oma näytteeni:
himapizza2.jpg


Makuasioista on hauskin kiistellä :D

Ei pahalla :piis:

Kiveä pitsan alle, niin tulee vielä parempaa pohjaa!
 
Hyvistä pizzoista puheenollen. Minä olen tehnyt pizzapohjia sellaisista valmispizzajauhoista, joihin lisätään vain vesi ja hiiva.
Mutta jotenkin niistä pohjista on tullut ikävän happaman makuisia (jos hapan nyt on oikea sana kuvailemaan..). En tiedä mistä tuo happamuus johtuu, mutta kuinkakohan sen voisi välttää?
 
Semitäysjyväleipä

Ainekset:

* 5 dl täysjyvävehnää
* 2,5 dl vehnää
* 0,5 dl ruislesettä
* 3,75 dl vettä
* 3/4 tl kuivahiivaa
* 1 1/2 tl suolaa

Annoin leivän muhia huoneenlämmössä noin 16 tuntia, jonka jälkeen leipä oli tarkoitus paistaa. Tuli kuitenkin mutkia matkaan, joten taikina lähti kahdeksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Paistoin leipää valurautapannussa kannen kanssa noin 50 minuuttia ja ilman kantta 10 minuuttia noin 230 asteessa. Leipä perustuu tähän reseptiin. On muuten aivan sairaan hyvää!

Koko leipä:
_big.jpg


Palanen:
_big.jpg
 
Ootko sä leipuri tai jotain? Kannattas ruveta. En ole nähnyt edes Euroopan leipomoissa noin hyvännäköisiä leipiä monesti.

Mä veikkaan että mansikkakeitto asuu Ranskassa jossain viinitilalla ja käy paikallisesta leipomosta aina leipiä ja kertoilee täällä viinipäissään sitten satuja miten leipoo ne itse ;)
(vitsi vitsi).
 
Sattuisiko kenelläkään olemaan sekaleipäjuuritaikinan hyvää ohjetta? Hiivalle allergisena kaikki tavalliset leivät ovat pois laskuista. Juureen tehty ruisleipä on hyvää ja sitä saa hyvin kaupasta, mutta sekaleipä on todella kallista ja mieluummin tekisin sen itse muutenkin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mansikkakeitolla taas hyvännäköstä leipää, oikeeta voita tohon päälle vielä..:)

Ajattelin jos ens viikolla kokeilis valmistaa hapanjuurta, samalla vois katella jos tosta kirjasta löytyisi joku hyvä hiivaton ohje.
 
Mansikkakeitolla taas hyvännäköstä leipää, oikeeta voita tohon päälle vielä..:)

Ajattelin jos ens viikolla kokeilis valmistaa hapanjuurta, samalla vois katella jos tosta kirjasta löytyisi joku hyvä hiivaton ohje.

Voin kanssahan mä tota illalla syöpöttelin :)

Reseptistä muuten unohtu yksi ruokalusikallinen sokeria.
 
Ootko sä leipuri tai jotain? Kannattas ruveta. En ole nähnyt edes Euroopan leipomoissa noin hyvännäköisiä leipiä monesti.

Mä veikkaan että mansikkakeitto asuu Ranskassa jossain viinitilalla ja käy paikallisesta leipomosta aina leipiä ja kertoilee täällä viinipäissään sitten satuja miten leipoo ne itse ;)
(vitsi vitsi).

:D

Mun leivistä tulee aina tommosia "rustiikkisia" koska en osaa kunnolla käsitellä taikinoita vielä. Toisaalta tommosissa aina hieman erinäköisissä leivissä on kyllä viehätystä. Afroliciouksella taas on jotenkin tyylikkäämpiä luomuksia, joita ainakin ulkonäön puolesta kehtaisi tarjota muuallakin kuin kotona (mausta en tiedä kun en ole maistanut).

Olen muuten ollut huomaavinani, että taikinan muhittaminen jääkaapissa pari päivää ja sen jälkeen erittäin varovainen käsittely antaa erittäin paljon lisämakua.
 
Tulihan afron ohjeen esitaikinaan oikeasti vaan 2g tuorehiivaa? Muija nauroi räkäsesti kun sahasin hiivapalasta murusia irti :D no huomennahan sen sitten näkee mimmonen pannari tuosta tulee.
 
Tulihan afron ohjeen esitaikinaan oikeasti vaan 2g tuorehiivaa? Muija nauroi räkäsesti kun sahasin hiivapalasta murusia irti :D no huomennahan sen sitten näkee mimmonen pannari tuosta tulee.

Joo.:D
Esitaikinan ei ilmeisesti kuulu pahemmin nousta. Jos eilen illalla sen teit, niin tänä aamuna se on varmaan semmosta litkua missä on paljon pieniä ilmakuplia. Ite en huomannut, että esitaikina olisi muuttunut ulkoisesti mitenkään tuntien 8-40 aikana.

Muotoilu kannattaa tehä varovasti, esim. sormenpäillä taputtelemalla. Youtubesta löytyy aika paljon ciabatta videoita mistä saa hyviä neuvoja muotoiluun ja viimeistelyyn.
 
Terveisiä Ranskasta

Nää patongit on omistettu Hupelle:

_small.jpg


_small.jpg


Resepti tästä kirjasta. Ainekset samat kuin ciabattassa, mutta ilman oliiviöljyä. Jääkaapin jälkeen myös hieman erilainen käsittely.

Onnistuin olemaan melko helläkätinen taikinalle, joten taikinan kaasut eivät päässeet karkuun. Yritin myös hallita uunin lämpötilaa paremmin, joten tällä kertaa leivät eivät palaneet, vaan niihin tuli melko kiva rusketus.
 
Jaksaisitko laittaa reseptejä tänne? Tuskin kovin monella on tuota kirjaa...

Afro: joo, reikävellin muodossa tuo on tällä hetkellä. Taidan jo illalla vääntää tuosta leivät. Joskus toiste sitten pidempi lepoaika taikinoille. :D
 
Olutleipä

Ohje on sovellettu Jan Hedhin kirjasta, pääpiirteittäin sama.
4 leipää.


Esitaikina:
2g hiiva
150g vettä
200g runsasproteiinisia vehäjauhoja
5g suolaa

Taikina:
15g hiivaa
250g vettä
250g Guinness-olutta
100g mieluiten kivimyllyssä jauhettuja hienoja ruisjauhoja
100g mieluiten kivimyllyssä jauhettuja hienoja grahamjauhoja
550g mieluiten kivimyllyssä jauhettuja runsasproteiinisia vehnäjauhoja
175g durumvehnäjauhoja
25g hunajaa
50g oliiviöljyä
20g suolaa

Olutkuoritaikina:
10g hiivaa
250g Guinness olutta
5g merisuolaa
250g mieluiten kivimyllyssä jauhettuja karkeita ruisjauhoja

Esitaikina:
Liuota hiiva veteen. Kaada neste jauhojen päälle ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10min. Lisää suola ja jatka vaivaamista 5min. Kaada taikina öljyttyyn kannelliseen muovilaatikkoon, ja anna levätä huoneen lämmössä 3h tai yön yli jääkaapissa.

Olutkuoritaikina:
Liuota hiiva oluen joukkoon vatkaamalla. Lisää suola ja jauhot ja vatkaa tasaiseksi. Anna kohota 30min ennen käyttöä.

Taikina:
1. Liuota hiiva veden ja oluen joukkoon. Kaada seos esitaikinan, jauhojen ja hunajan päälle.
2. Vaivaa taikinaa 3min, lisää öljy ja suola, lisää nopeutta ja jatka vaivaamista 8min kunnes taikina on kimmoisaa.
3. Pane taikina öljyttyyn kannelliseen muovilaatikkoon ja anna levätä 60min, puolessa välissä paine taikina kokoon.
4. Kumoa taikina jauhetulle alustalle, jaa neljään osaan ja taittele kolmikerroksiksi leiviksi.
5. Levitä päälle olutkuoritaikina ja ripottele päälle runsaasti ruisjauhoja.
6. Anna leipien kohota kaksinkertaisiksi eli n. 45min.
7. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
8. Pane leivät uuniin ja suihkuta sinne runsaasti vettä suihkepullolla.
9.5min kulutta vähennä lämpö 200 asteeseen. Jatka paistamista 10min, avaa uunin luukku ja päästä uuniin ilmaa. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana, jotta kuorista tulee rapeita.
10. Paista leipiä yhteensä 50min.
11. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä ritilällä.

Hyvää oli.:)

Kahdesta leivästä tuli vähän isompia kun ne kohosivat vielä sen ajan kun kaksi muuta oli uunissa, eli 45+50min.
Jos joku meinaa tehä tällä ohjeella, niin yhessä Guinness tölkissä on olutta 440g, joten tähän tarvitaan kaksi tölkkiä.:D
 

Liitteet

  • IMG_0382p.webp
    IMG_0382p.webp
    109,1 KB · Katsottu: 226
  • IMG_0383p.webp
    IMG_0383p.webp
    176,7 KB · Katsottu: 257
  • IMG_0378p.webp
    IMG_0378p.webp
    112,4 KB · Katsottu: 202
Jaksaisitko laittaa reseptejä tänne? Tuskin kovin monella on tuota kirjaa...

Patonkiohje Peter Reinhartin kirjasta Artisan breads every day (pari omaa lisäkommenttia)

Ainekset:

567 g (11,25 dl) valkaisemattomia vehnäjauhoja (esim. luomujauhot on mun käsittääkseni valkaisemattomia)
11 g (1 3/4 tl) suolaa
4g (1 1/4 tl) kuivahiivaa
454 g (5 dl) kylmää vettä (noin 13 C)

Valmistus:

1. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
2. Sekoita vesi ja sekoittele minuutti. Taikinan tulisi olla karkeaa ja tahmeaa. Jätä lepäämään viideksi minuutiksi. Lepäämisen aikana taikina muuttuu tasaisemmaksi.
3. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja anna levätä 10 minuuttia.
4. Venytä ja taita (stretch & fold) taikinaa joko kulhossa tai pöydällä. Tee neljä kertaa ja pidä kertojen välillä 10 minuuttia taukoa. Pidä taikina peitettynä kelmulla.
5. Laita taikina kelmutettuna jääkaappiin yön yli tai korkeintaan neljäksi päiväksi.
6. Ota taikina jääkaapista tunti ennen paistamista.
7. 45 min ennen paistamista laita pizzakivi (tai uunipelti) uunin keskitasolle ja syvä uunipelti uunin alaosaan. Laita uuni 288 C:hen tai niin kovalle kuin menee.
8. Kaavi taikina kulhosta hyvin jauhotetulle alustalle. Muotoile taikinasta suunnilleen neliö ja leikkaa tasaisiin pötköihin. Itse leikkasin taikinasta 6 patonkia.
9. Pyöräytä pötköt erittäin hellästi jauhoissa ja laita esim uunipellin selkäpuolelle tai pizzalapiolle tai jonnekin mistä saat pötköt kätevästi uuniin.
10. Työnnä pötköt uuniin ja alenna lämpötila 232 C:hen. Kaada uunin alaosassa olevalle pellille 1,25 dl kuumaa vettä ja laita uunin luukku kiinni.
11. Paista 15-20 minuuttia ja siirtele patonkeja mikäli ruskistuminen ei ole tasaista.
12. Anna patonkien jäähtyä ritilällä ainakin 15 minuuttia ennen syömistä.

Huom. Käsittele taikinaa varsinkin jääkaapituksen jälkeen hyvin hellästi ettei taikinaan kehittyneet kaasut pääse karkuun. Veden määrä vaihtelee jonkun verran jauhojen mukaan, joten sitä voi joutua hieman viilaamaan. Tavoitteena on kuitenkin märkä ja tarttuva taikina. Suolaa saattaa jonkun makuun olla myös hieman liian vähän, mutta kannattanee ensin kokeilla tuolla määrällä. Samoilla aineksilla saadaan ciabattaa kun lisätään yksi ruokalusikallinen oliiviöljyä. Myös jääkaapin jälkeinen toiminta poikkeaa patongista. Voin laittaa ohjetta mikäli ketään kiinnostaa.

Patongin tarjoiluehdotus (hummus, rucola, halloumi, oliiviöljy, mustapippuri):

_big.jpg


Jos joku kokeilee tätä reseptiä, niin pistä tänne viestiä, että miten meni. :)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom