Koirien jalostus - vituiks mennyt leikki?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Purtsi
  • Aloitettu Aloitettu
Kyseessä ei nyt kuitenkaan yo. tarkoiteta että ihmisen silmää miellyttävää jalostettaisiin, vaan käyttökohteeseen sopivaa. Esim. mäyräkoiralle jos sallitaan liian pitkät jalat, niin se ei enää mene siellä tarkoituksenmukaisessa toiminnassa riittävän hyvin, eli luolassa.
Kuinkakohan monta promillea maailman mäyräkoirista nykypäivänä edes näkee mäyrää saatika sellaista luolaa missä pitäisi myllertää niillä sairaanoloisen lyhyillä koivillaan...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Surullista katsottavaa oli kyllä tuo ohjelma. Vaikka Suomessa moni asia on paremmin (kuten Pevisa-ohjelma), myös täällä törmää tähän, varsinkin kun on töissä paikassa jossa tämä on arkipäivää. Paljon kuitenkin suomalaisetkin rotujärjestöt ovat alkaneet havahtua tähän ongelmaan ja mm. Hannes Lohen tutkimusten kautta osallistuneet omalta osaltaan kartoitukseen. Ja toivottavasti ajan kanssa koiraharrastajat myös pysähtyvät miettimään asioita, ennekuin astuttavat sen ihanan mussunpussun alta kaksivuotiaana saman linjaisella nuorella uroksella (kärjistys) tai hankkivat kummemmin miettimättä koiranpennun. Itselläni on ollut aikoinaan koira, jonka sukusiitosprosentti oli reippaasti yli 20% ja kyllä se mielestäni siitä koko pentueesta näkyi huonona hermorakenteena. Nykyisin en voisi edes kuvitella ottavani koiraa tuollaisesta yhdistelmästä

Villakoirasta puolustuspuhe: villakoira on vielä ainakin suhteellisen terverakenteinen ja hyväluonteinen (katsokaapa huvikseen niitä harvoja puudeleita jotka on luonnetestattu: moni palveluskoiraharrasta vihertyy kateudesta), joten en miellä villakoiraa sairaaksi jalostettujen listalle. Allekirjoittaneella on muuten puudeli, joka pyörii myös näyttelyissä, mutta vain, että saa tarpeelliset meriitit. Ja vaikka oma puudeli onkin kokoa toy ja turkkia löytyy, se joutuu elämään ihan normaalia koiran elämää. Metsässä mennään niinkuin turkittomankin kanssa ja luonnetestiin suunnataan kunhan se vaaditut kaksi vuotta tulee mittariin. Onneksi olen itse löytänyt kasvattajan, jonka kasvatusideologia on suhteellisen terveellä pohjalla.

Muistettava on myöskin se, että ihminen on sössinyt aika monen muunkin kotieläimen jalostamalla, ne vaan pyörii tuolla navetoissa eikä kotisohvalla, kuten belgian blue lihakarja.
 
Kuinkakohan monta promillea maailman mäyräkoirista nykypäivänä edes näkee mäyrää saatika sellaista luolaa missä pitäisi myllertää niillä sairaanoloisen lyhyillä koivillaan...

Prosentuaalisesti varmaan aika harva, mutta on tuollakin tiukkaa käyttölinjaa ja pari ko. linjan koiraa tiedänkin. Hyvä peuran ajuri, sekä soveltuvan pehmeä luolakoira (ei revitä itseänsä).
 
Jos koiran hinnan koostaa siitä millaiset kulut on pentujen kasvatuksesta aiheutuneet (pentueen koko, ruokinta, eläinlääkäri/rokotukset yms. ja pieni vaivan palkkakin on ihan kohdallaan)
helposti voi tulla kustantamaan paljonkin...en nyt tiedä kuudestasadasta...mutta ei välttämättä ihan mahdoton tuokaan ja enpä oikein lämpene sillekkään, kun sekarotuisia ANNETAAN ilmaiseksi ja ihan kelle vaan. toki ymmärrän ettei sekarotuisia pidä kenen tahansa alkaaa tehtailemaan ilman mitään käsitystä asiasta jne.

No en mä meinaa, että niitä ilmasiksi jakaminen ois sen hienompaa, mutta musta 600e on ihan saatanasti rahaa koirasta, joka ei ole mitään rotua.
Koiraa hankkiessa hinnalla ei itselle ole ratkaisevasti väliä, mutta ihan jo periaatteesta olen tuollaista rahastamista vastaan, jos rotukoiraa saa jo seittemällä sadalla.
 
Oikeataan rotuja pitäisi olla enemmän ettei tapahtuisi sisäsiittoisuutta niin helposti. sekarotuiset koirat ovat mukamas VAIN pelkkiä hurttia ja täysin aliarvostettuja...totuus on kuitenkin että sekarotuiset ovat keskimäärin paljon terveempiä yksilöitä kuin monet rotukoirat.

Öö niin tai sitten pitäisi pyyhkiä kaikki pienet rodut pois? Niissähän tuota ongelmaa on että tulee sukusiitosta melkein väkisinkin. Isoihin rotuihin sitten pitäisi koittaa sotkea hieman "uutta verta" jotta saisi karsittua noita sairauksia pois. Ei kai hienoja rotuja kannata alkaa sekottamaan/muuttamaan liiaksi vaan yrittää pitää ne terveenä (toki siis voisi sekoittaa jotakin mutta hyvin saman tyylisiä rotuja vain). Nythän erinomaisena esimerkkinä suomenpystykorvien jalostukseen on kuulemma alettu ottamaan uutta verta tuolta venäjän puolelta semmosista alkukantaisen mallisista terveistä pystykorvista että saatais pidettyä rotu terveempänä. Sitten näiden isojen rotujen pentutehtailu pitäisi saada jotenkin kuriin. Asiaa on melko vaikea kontrolloida mutta jotenkin tää homma pitäis saada toimimaan niin että kertakaikkiaan vääristä yhdistelmistä niitä pentuja ei missään nimessä saisi tulla. Luulis että kasvattajatkin olisivat vastuullisempia mutta valitettavasti kaikki eivät ole.

EDIT: Niin ja vielä se että ne näyttelylinjat on kaiken pahan alku ja juuri. Monet rodut on pilattu juurikin siksi kun on keskitytty vaan siihen että koira näyttää hyvältä. Mielestäni koiria pitäisi käyttää eikä pelkästään näyttää. Elikkäs tehtäisiin jotain sen koiran kanssa mihin sillä on luontaista halua ja taipumusta. Sääliksi käy esimerkiksi joitain metsästys koiria jotka eivät koskaan metsälle pääse vaan pelkästään näyttelyihin. Niitä sitten vielä keskenään siitetään ja saadaan aikaan sairaita ja käyttöön kelpaamattomia mutta jonkin mielestä nättejä yksilöitä.
 
Minä myös ajattelin hankkia rhodesiankoiran joskus, mutta dokkarissa ollut juttu siitä ridgbackista oli suuri yllätys ja laittoi miettimään asiaa uudelleen.

Suomessa rhodesiankoira on hyvällä pohjalla, ja kyseinen rotu kuuluu minun mielestäni melko vähän jalostettujen kastiin (jos tällainen on edes mahdollista). On totta, että koiralla esiintyy toisei inaan synnynnäistä vikaa, joka on nimeltään Dermoid sinus .Se on alkionkehityksen aikana muodostuva neuraalikanavan umpeutumishäiriö. Se on ihon epiteelikudosten muodostama putkimainen yhteys syvempiin kudoskerroksiin ja esiintyy yleensä selkärangan alueella. Putkeen kerääntyy eritteitä mikä altistaa koiran vakaville ja invalidisoiville infektioille. Suositeltavaa on lopettaa tällaiset pennut jo ihan pennun elämänlaadun takia. Lisää tietoa löytyyä Rhodesiankoiran jalostuksen tavoiteohjelmasta; http://www.ridgeback.fi/pdf/jalostuksen_tavoiteohjelma.pdf

Kaiken kaikkiaan rhodesiankoira on Suomessa ihan hyvissä kantimissa, joten kyllä terveyden puolesta koiran uskaltaa ottaa. En tosin nähnyt eilistä dokkaria, joten en tiedä miten siinä oli rotu esitelty.

EDIT- Tuli mieleen, kun juttelin äidin kanssa kyseisestä dokkarista. Taidat nyt sekoittaa Dermoid sinuksen ja rigdettömyyden? Ridgettömyys ei ole sairaus, vaan siinä pennulla syystä taikka toisesta ei ole kasvanut ns. kruunua (eli se pyörre) harjaansa, vaan se kohta missä harja olisi, on ikään kuin "sileä". Tällaiset koirat ovat täysin terveitä, mutta niitä ei suositella käytettäväksi jalotuksessa ja näyttelyssä, ja ne suositellaan leikattavaksi, jottei niille synny pentuja. Tällaiset koirat ovat ns.kotikoiria, ja täysin terveitä koiria. Mielestäni oli käsittämöntä, että tällaiset ridgettömät pennut mentiin lopettamaan, kun pelkkä kastrointi olisi riittänyt ja pennut olisivat saaneet elää täyden elämän.

Tuossa hyvä kuva koiran ridgestä.

http://personal.inet.fi/yhdistys/rrfinland/rotu/bestridge.jpg

Tässä näkee myös ns.virheellisen rigden (liian monta kruunua, sekin on mahdollista ja koiran on täysin terve) ja oikeanlaisen rigden;

http://www.zayoras.com/asiakkaat/zayoras/www.zayoras.com/content_images/hugo9kk2/pojattakanluona.jpg
 
EDIT- Tuli mieleen, kun juttelin äidin kanssa kyseisestä dokkarista. Taidat nyt sekoittaa Dermoid sinuksen ja rigdettömyyden? Ridgettömyys ei ole sairaus, vaan siinä pennulla syystä taikka toisesta ei ole kasvanut ns. kruunua (eli se pyörre) harjaansa, vaan se kohta missä harja olisi, on ikään kuin "sileä". Tällaiset koirat ovat täysin terveitä, mutta niitä ei suositella käytettäväksi jalotuksessa ja näyttelyssä, ja ne suositellaan leikattavaksi, jottei niille synny pentuja. Tällaiset koirat ovat ns.kotikoiria, ja täysin terveitä koiria. Mielestäni oli käsittämöntä, että tällaiset ridgettömät pennut mentiin lopettamaan, kun pelkkä kastrointi olisi riittänyt ja pennut olisivat saaneet elää täyden elämän.

Kiitos selvennyksestä. Käsitykseni mukaan juuri dokkarissa esiteltiin niin, että ridgettömät rhodet ovat niitä terveitä ja juuri se rotumääritelmän mukainen ridge aiheuttaa sen Dermoid sinus -riskin. Osa kasvattajista kuulemma lopettaa suoraan (briteissä?) ne ridgettömät, koska ne eivät vastaa rotumääritelmää ja juuri ne kuulemma ovat niitä terveysriskittömimpiä rhodeja. Näin dokkarissa asia esiteltiin, mutta en tiedä tosiaankaan asiasta sen enempää. Saapi tosiaan korjata jos olen väärässä tai tulkitsin dokkarista tuon osan väärin.
 
Ykköseltä tulee just hyvä dokkari koirien jalostuksesta, ja sen muistuttamana aloitankin tän ketjun.

Mitä mieltä porukat on valloillaan olevasta koirien jalostuksesta?

Itse olen täysin sitä vastaan. Monet rodut joita ihailen on mielestäni jalostettu ihan piloille.

Boxeri. Ehkä upein koira mitä tiedän, leikkisä, energinen ja utelias koira. Ja ihan piloilla. Ei ole tautia mitä mitä boxerilta ei löydy; nivelet piloilla, hengitystie ongelmia lyhyen kirsun takia, kaikki mahd allergiat, nuppi sekaisin jne jne. :wall:

Sakemanni. Ihan mieletön rotu kun on terve. Ja ihan vituiks menny; lonkat paskana järjestään, nuppi sekaisin, ja selkä oireilee koko ajan. Mun mielestä pitkäkarvainen sakemanni on todella upea koira, mutta eipä tarvitse siitäkään haaveilla, kiitos jalostuksen. :wall:

Labbiksen näyttelylinja; vittu mitä pullasorsia, ihan kun siat. Metsästyslinja on tietääkseni vielä ihan kunnossa, mutta mitä olen nähnyt ja jutellut alan ammattilaisten kanssa, niin siinä on menny taas yks rotu vituilleen. Joskus Larussa kävin kesällä katsomassa koirien koulutuskentällä labbiksia, ja ihan karmeita läskejä oli saatu niistäkin syötettyä. Ihan kun rotikat, siis yhtä leveitä..


Yks mikä mua tökkii tässä jalostuksessa on seuraava; jos menestyt näyttelyissä, koiran hinta on 1000 €. Jos menestyt näyttelyissä JA käyttökokeissa, pentujen hinta on 700 €. Eli VAIN ulkonäkö maksaa. Ei koulutus, ei se, mikä vaatii koiralta PÄÄTÄ. Kelatkaa; upea boxeri uros joka on menestynyt vain näyttelyissä (eli osaa kävellä ympyrää ja seistä paikallaan) on kalliimpi, kun boxeri joka on menestynyt vaikka jäljestyksessä ja suojelussa SEKÄ näyttelyssä. IHAN älytöntä! :wall:

Mä näen tän koirien jalostuksen vain ihmisen haluna leikkiä jumalaa, ja vituiksihan se on menny.

Lisäisin sakuihin iho-ongelmat..

Dobermannneissa kans menny vähän yli jalostus.

Kattelin kerran yhen dokkarin amerikan "tuning" koirista. Ihmetyttää miksi pitää tehdä koiria jotka miellyttää omaa silmää. Maailmassa on monta sataa koirarotua ennestään niin miksi niitä pitää kehittää lisää? Eikö edelliset enää kelpaa?

Dokkarissa esiteltiin uusi minihusky rotu: klee kai :jahas: joka on toy kokoa. En myöskään ymmärrä labraboodleja jne.. kivahan se on et lievästi allergiset ihmiset saavat myös muitakin koiria kuin bishon frise tai normi puudeleita :rolleyes:
 
Täällä on jonkin verran syyllistetty ostajia ja sitä ettei jalostus ole myyjien vika. Heitänkin pallon nyt ilmaan ammattimyyjänä ja kysyn; onko ostajan vai myyjän vika, jos tuote on viallinen?

Jos ostaja on ensikertalainen, ja koiramaailma on vasta avautumassa hänelle näyttelyineen, piireineen, tauteineen jne jne. Karvaturrit on ehkä söpöintä maailmassa ja sellainen pitäisi perheeseen saada. Vähän kun nainen autokaupassa. (Anteeksi huono vertaus)

KUN myyjä jättää kertomatta rehellisesti koiraan liittyviä faktoja, mahdollisia perinnöllisyyden mukanaan tuomia ongelmia jne. jotka olisivat tärkeää tietoa ostopäätöstä tehtäessä.

Kumpi tilanteessa tekee väärin? Ostaja tietämättään/tietämättömyydellään, vai myyjä tietoja vähättelemällä?
 
Kumpi tilanteessa tekee väärin? Ostaja tietämättään/tietämättömyydellään, vai myyjä tietoja vähättelemällä?

Tarvinneeko tuota edes kysyä. Tottakai vastuu on kasvattajalla. Tosin vastuullinen kasvattaja ei edes tee pentuja huonosta yhdistelmästä joten jos tuommonen huono pentue on niin tod näkösesti kasvattajaa ei myöskään kiinnosta kertoa mitä vikoja koirissa voi olla.
 
Kiitos selvennyksestä. Käsitykseni mukaan juuri dokkarissa esiteltiin niin, että ridgettömät rhodet ovat niitä terveitä ja juuri se rotumääritelmän mukainen ridge aiheuttaa sen Dermoid sinus -riskin. Osa kasvattajista kuulemma lopettaa suoraan (briteissä?) ne ridgettömät, koska ne eivät vastaa rotumääritelmää ja juuri ne kuulemma ovat niitä terveysriskittömimpiä rhodeja. Näin dokkarissa asia esiteltiin, mutta en tiedä tosiaankaan asiasta sen enempää. Saapi tosiaan korjata jos olen väärässä tai tulkitsin dokkarista tuon osan väärin.

Näin se meni. Järkevintä olisi siis tässä tapauksessa muuttaa rotumääritelmään niin, että ridgettömät koirat hyväksyttäisiin myös rotuun. Siellä on nyt vaan koiramaailman päättäjien kerma taas vaan ulkonäköseikkojen takana. Mitä hienoa tuollaisessa harjaksessa nyt sitten on...taas todelliset eläintenystävät asialla:curs:
 
Näin se meni. Järkevintä olisi siis tässä tapauksessa muuttaa rotumääritelmään niin, että ridgettömät koirat hyväksyttäisiin myös rotuun. Siellä on nyt vaan koiramaailman päättäjien kerma taas vaan ulkonäköseikkojen takana. Mitä hienoa tuollaisessa harjaksessa nyt sitten on...taas todelliset eläintenystävät asialla:curs:

Niin ridgettömät kuin ridgelliset koirat ovat aivan yhtä terveitä, ja käsitykseni mukaan (tästä en ole 100% varma) Dermoid sinusta voi esiintyä myös ridgettömillä koirilla, koska vika on synnynnäinen ja kulkee geeneissä. Tuo harja on juuri koiran tunnusmerkki ja päättäjät eivät olleet alunperin sen takana, että harja kuuluu rotuun, vaan tuo harja on alunperin esiintynyt hottentottien metsästyskoirassa, joka on sitten aikojen saatossa jalostettu nykyiseen rhodesiankoiraan. Tässä kohtin on menty hieman ristiin, sillä koira on yhtä terve oli ridgeä tai ei, ja ilmeisesti brittiläiset kasvattajat lopettivat sen takia ridgettömät koirat, jottei ridgetön koira pääsisi "sekaantumaan" ridgelliseen linjaan ja täten kasvattaisia riskiä, että pennut syntyisivät ridgettöminä. Sitä en tosiaan yhä edelleen ymmärrä, että miksi ridgettömät koirat piti lopettaa, kun pelkkä kastrointi olisi riittänyt ja koirasta olisi silti saanut hyvät rahat ( :rolleyes: ), koska rotu ei ole hirveän yleinen, verrattuna esimerkiksi collieen.

EDIT- Täsmennyksesi vielä, että tuo Dermoid sinus on sikiönkehityshäiriö
 
Aivan himpun verran tässä keskustelussa painotetaan liikaa koiran ulkonäköä. Meiltä löytyy hännätön ja ruttunokkainen Ranskan Bulldoggi. Se on ruma, kuin itse saatana. Osin näyttää lepakolta, osin jänikseltä ja osin bobcatiltä (pieni puskutraktori).

Naapurissa majailee juuri tuollainen Bobcatin ja lepakon risteytys ja meikäläinen on niin ihastunut siihen...:) Todella symppis kaveri :D
Sitten kun meikäläisen elämäntilanne sallii koiran ottamisen, niin kyllä ranskan bulldoggi rotua valitessa aika korkealla...
 
...jostain muistan kuitenkin lukeneeni että jotkin tietyn väriset (olisiko ollut valkoinen) kissat ovat usein lähestulkoon sokeita.

OT: Valkoisissa sinisilmäisissä kissoissa esiintyy käsittääkseni suhteellisen paljon perinnöllistä kuuroutta. Jos silmät ovat eriväriset, usein vain sinisen silmän puoleinen korva on kuuro. Meillä on perheessä täysin valkoinen katti, jolla on toinen silmä sininen ja toinen ruskea, ja kyllä se ainakin ruokapurkin avauksen kuulee.
 
Kumpi tilanteessa tekee väärin? Ostaja tietämättään/tietämättömyydellään, vai myyjä tietoja vähättelemällä?

Kummatkin. Silti eläimen voi palauttaa kasvattajalle. Jalostuksessa on se jännä juttu, että voidaan tarkistaa eläimen sukutaustoja. Jos nyt on eläintä hankkimassa, niin mun mielestä pitää olla myös valmis ottamaan asioista selvää. Taitava kasvattaja estää ongelmat jo ennen koiran luoutusta syynäämällä ostajan tiedot. Ei edes rescue-koiraa saa yleensä ihan helposti mukaansa.

Onko se niin paha juttu ottaa rodusta selvää ennen hankintaa? On se nyt perseestä, jos jotkut vetää jalostusta väärään suuntaan. Oli tuossa brittidokumentissa hyviä pointteja. Niin mutta kyse oli brittidokumentista ja tarkoitus onkin kohauttaa ja saada ihmiset puhumaan suu vaahdosta koirien oikeuksista.
 
Jos kerran on koiraa ottamassa, niin kyllä sitä pitää ottaa asioista esim. tulevan pennun sukusiitos % selvää ja perinnöllisistä sairauksista yms. Hyvin vaikea uskoa, että kukaan joka ei tuota vertaa koirista tiedä/vaivaudu ottamaan selvää, pystyy selviämään kunnialla koiran koulutusprosessista. Helppohan se on pienempää sitten voimalla hallita, mutta mukavempaahan se on niin koiralle kuin omistajallekin, jos koiran osaa kouluttaa "oikein".
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom