Kiinalaisen ruoan salaisuus!

Riisiä voi myös paistaa, niin siitä saa ihan uusia puolia esiin. Kypsä riisi pannulle ja rikotaan kananmuna sekaan - paistellaan tovi. :thumbs:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
hash pipe sanoi:
Riisiä voi myös paistaa, niin siitä saa ihan uusia puolia esiin. Kypsä riisi pannulle ja rikotaan kananmuna sekaan - paistellaan tovi. :thumbs:

ÄLÄ ÄLÄ ÄLÄ HELVETTI! Paistettu riisi on herkkua :kuola: :kuola: :kuola:

Yks hyvä setti on nopsasti kuullottaa riisit paistinpannulla. Tilkka öljyä ja odotellaan kunnes se on kuuma, sitten ajellaan riisit nopeasti siellä ja lisätään kananmunia sekaan. Lopuksi voi heittää vähän vettä, että riisit sitä imee ja muut sörsselit sekaan!

Onkohan muuten totta, kun jostain kuulin, että suurin osa suomalaisista kiinalaisista ravintoloista on suomalaisten ukkojen ja akkojen pitämiä? Eli he perustavat firman, hommaavat kiinalaiset kiinasta töihin tänne ja ite toimivat yrityksen johdossa, mutta kinukit senku paiskii töitä?
 
Ei jumalavita, mullehan tulee nälkä tätä lukiessa, ja justiinsahan söin ennen kuin lähdin kirjastolle (setsuan-maustettuja nuudeleita joiden sekaan rikoin pari munaa, ja maustoin ne - milläpä muulla kuin muutamalla tipalla paahdettua seesamiöljyä).

En siis ole yksin tämän intohimoni kanssa, seesamiöljyä ja kiinalaista ruokaa. Kiinalainen paahdettu öljy tulee onneksi halvemaksi kuin luontaistuotekaupan kylmäpuristettu (se vasta nannaa riisin, soijakastikeen ja mustapippurin kanssa onkin).

Ja mitä riisiin tulee, harjoitus tekee mestarin. Ja sitten: ei enää koskaan mautonta, vetistä ja hajoilevaa riisiä! Itse käytän riisin keittämiseen valurautapataa, ja saan sillä aivan erinomaisen lopputuloksen. Veden määrä sen tekee, niinkuin MC Aropupukin on loistavasti oivaltanut.
 
L0b0 sanoi:
Onkohan muuten totta, kun jostain kuulin, että suurin osa suomalaisista kiinalaisista ravintoloista on suomalaisten ukkojen ja akkojen pitämiä? Eli he perustavat firman, hommaavat kiinalaiset kiinasta töihin tänne ja ite toimivat yrityksen johdossa, mutta kinukit senku paiskii töitä?

En ihmettelisi yhtään. Toisaalta kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta tutkineet asiantuntijat ovat vakuuttuneita, että triadit ovat levittäytyneet kaikkialle missä on kiinalaisia siirtolaisia mukana paikallisessa liiketoiminnassa. Luulisin, ettei siihen montaa suomalaista jobbaria väliin mahdu pikku bisneksineen...
 
Voi että pitikin tulla lukemaan tämä threadi, vesi herahti kielelle :kuola: Pitää kokeilla tuota maissi/perunajauho-tsydeemiä.

Suosittelen muuten ehdottomasti kokeilemaan wokkauksiinne osterikastiketta. Tämä on toinen hyvin suosittu soosi kinkkien keittiössä. Sellaista suolaisen makeaa..njam :D
 
Kiinalainen keittiö on lähes taidetta ja metodit, miten ruoka valmistetaan on tarkka. Kiinalaiset käyttävät taitavasti veistä..kasvisten tulee juuri olla tietyn kokoisia ja rakenteisia..kypsyysaste tärkeä. Porsaanliha yleensä leikataan hyvin ohueksi siivuksi, jotta se on pehmeää. Seesamöljy on paistamisessa tärkein. Hapanimelä perusmaku valmistetaan chilistä, valkosipulista, fariinisokerista. Suolainen maku soijasta. Erikoisemmat maut tulee sitruunasta, etikasta ja inkivääristä...näistä kaikki ei pidä. Paras riisi on basmatiriisi. Ja sitä tulista ihanaa "piripiriä" valmistetaan chilistä, öljystä, sokerista. Hyviä kasviksia ovat porkkana, herkkusieni, kevätsipuli, purjo, bambunverso, herneet. Paistamisaika on lyhyt..siksi raaka-aineet pilkotaan mahdollisimman pieneksi.:D Olen pirun hyvä tekemään kiinalaista ruokaa, koska otin joskus asiakseni tehdä sitä itse, kun se on niin hyvää. Perehdyin asiaan kunnolla ja nyt vasta osaan tehdä sitä oikein. Se on tarkkaa puuhaa:rolleyes:
 
Kinkkisafka on kyllä ehkä maailman parast!! Siihen ei ikinä kyllästy!!! Varsinkin erityisesti kungpo-kana on mun herkkua:kuola: Jälkkärinä friteeratut banskut ja jäätelö...:evil:
 
Tosiaan tuo raaka-aineiden pilkkominen sopivan kokoisiksi paloiksi on aika oleellinen juttu. Kinukithan itse syövät puikoilla, joten ruoan pitää olla sopivan kokoisina suupaloina ja riisin kiinteätä. Ja kyllähän se palojen koko makuunkin vaikuttaa. Muutamia muitakin perusjuttuja pitää oppia, että saa aikaan kiinalaisen makuista ruokaa. Lihat kai marinoidaan yleensä ainakin nopeasti ja llähes kaikki paistetaan kuumalla pannulla paljon rasvan kera. Ja sitten juuri nuo perusmausteet, valkosipuli, inkivääri, soijakastikkeet, jne.

Kannattaa myös muistaa, että Oikea Kiinalainen Ruoka (tm) on hiukan erilaista kuin se mitä Suomessa kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan. Tämän voi kai kaikki Kiinassa käyneet vahvistaa. Suomen kiinalaisissa ravintoloissa lähes jokaiseen ruokaan kaadetaan melkoiset määrät natriumglutamaattia, eli aromivahvennetta. Itseäni ainakin hiukan tympii tuo jokaisesta ruoasta löytyvä läpitunkeva maku. :jahas: Ja Kiina on muuten aikas iso maa, eri puolilta maata löytyy hieman erilaista ruokakulttuuria:

Kiinalainen keittiö jakaantuu eri koulukuntiin lähinnä ilmansuuntien mukaan.

Eteläinen kantonilainen keittiö on maailmalla laajimmalle levinnyt kiinalainen keittiö. Sille ovat tyypillisiä mm. kevätrullat, makeat ja hapanimelät kastikkeet sekä dim sumit.

Läntinen keittiö
Läntinen eli sichuanilainen keittiö on maustetuin. Chili, sichuaninpippuri, inkivääri sekä runsas valkosipulin ja öljyn käyttö ovat tunnusomaista tälle keittiölle.

Pekingiläinen keittiö
Pohjoiskiinalainen eli pekingiläinen keittiö on miedoimmin maustettua. Ruoka-aineina käytetään ankkaa, kanaa ja possua vihannesten kera. Suosituimmat vihannekset ovat kiinan- ja keräkaali sekä sienet. Vihannekset paistetaan kevyesti wokkipannussa. Mausteina käytetään soijaa ja etikkaa.



Vielä viikon linkkivinkki kiinalaisen ruoan ystäville, kiinalaista ruokaa suomalaisista raaka-aineista:
https://secure.amk-kustannus.fi/product_info.php?products_id=113&language=fi
 
Kokeiltu on tuota seesamöljyä ja soijakastiketta :kuola:

Kokonaisuus ei oikein natsaa tonnikalan kanssa :rolleyes:
Ja mausteita pitänee laittaa kehiin enempi. Tuon kiinalaisen maun hakeminen on varsinaista tasapainoilua:D
 
Oulun kauppahallin Aasia-putiikissa saa hyvää palvelua, jos kinkkisafkojen maustaminen yms. mietityttää; kertoo mitä haluaa valmistaa (esim. chilihärkää) niin myyjä poimii kaikki hyllystä kaiken tarpeellisen - myös sen OIKEAN riisin.
 
Keskustelusta innostuneena ostin Cittarista Blue Dragon:in chilillä maustettua seesamiöljyä... Ajattelin, notta onhan noita maustettuja öljyjä ennenkin nähty :rolleyes:
Eipä ollut ihan pehmosta kamaa tämä :D
Tuli hiukka tulista munariisiä, kun tuota kippasin lautasellisen kokoisen annoksen sekaan reilun ruokalusikallisen:eek:
Täytynee hankkia vielä tavallista versiota jostain ja soijaa, niin pääsee aloittamaan kiinalaisen safkan kokkailut:worship:
 
Joo, ehdottomasti maustamatonta seesamöljyä. Kaikkiin kiinalaisiin ruokiin ei todellakaan tule chiliä. Ja osta samalla tuoretta inkivääriä ja valkosipulia sekä maissijauhoa. Noilla pääsee jo hyvin alkuun. :kuola:
 
MC Aropupu sanoi:
Kannattaa myös muistaa, että Oikea Kiinalainen Ruoka (tm) on hiukan erilaista kuin se mitä Suomessa kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan. Tämän voi kai kaikki Kiinassa käyneet vahvistaa. Suomen kiinalaisissa ravintoloissa lähes jokaiseen ruokaan kaadetaan melkoiset määrät natriumglutamaattia, eli aromivahvennetta.

Kieltämättä onhan täällä vähän muutakin kuin sitä yhtä ja samaa hapanimeläkastiketta.. Mutta kyllä tuota MSG:tä täälläkin ruokiin laitetaan ja jotkut asiasta jaksavat stressata. Paikallinen citylehti teki sokkotestin, ja muistaakseni seitsemässä tapauksessa kahdeksasta koehenkilö ei osannut sanoa eroa. Annoksen ulkonäostä tuon MSG:n kyllä erottaa, kiiltää ja vahvistaa värejä.
 
reseptejä ruoanlaittoon?

Ostin nyt tuota seesamöljyä koska olen kiinalaisen ruoan ystävä. Voisko joku pistää jonkin kätevän reseptin kokeiltavaks mikä maistuis suunnilleen samalta kuin kiinalaisessa ravintolassa chilikastike:kuola: Ajattelin käyttää ainaki tuota seesamöljyä, kanasuikaleita ja wokkivihanneksia mutta miten se kastike tarkemmin tehtäis?
 
L0b0 sanoi:
...On nimittäin ratkennut :eek: ja se on Seesamöljy, joka on itseasiassa mausteöljy, mutta sopii myös nopeaan paistamiseen. Ei passaa siis tolkuttomasti käryttää, vaan nopeasti kuumalla pannulla ajella kanafileet, kunnes ne ovat kullanruskeita :kuola:

Tuli vaan mieleen ja ajattelin jakaa tietoa niille, jotka eivät sitä vielä tiedä, mutta rakastavat kiinalaista ruokaa ja miettivät makujen mystistä syntyperää. Juurikin tuo öljy on se, mikä saa kiinalaisen sapuskan maistumaan kiinalaiselle sapuskalle! (vrt. safkan yhdenmukainen maku kiinalaisissa kautta maan) Ja tietysti eri vihannesten tuoma synerginen makuharmonia.

Sekaan voi heittää mitä vaan katkaravuista kaikkiin mahdollisiin kasviksiin ja vihanneksiin ja voi pojat, että on hyvvee :kuola: Vain taivas on rajana.:worship:

On parissa kuukaudessa mennyt lukuisia pulloja seesamöljyä, mutta nyt arveluttaa tuon rasvakoostumus. Tietääkseni tuo puristetaan paahdetuista seesaminsiemenistä, jotka itsessään ovat hyviä ravintoarvoiltaan. Faktat löytyy täältä

Mutta öljypönikässä ei ole mainintaa tyydyttyneistä / tyydyttymättömistä rasvahapoista?

Kuumalle pannulle kun lorauttaa pienen tilkan seesamöljyä ja rupeaa ajelemaan kanat, kalat, lihat ja niin poispäin, niin ei ole pelkoa, että bodysafkat olisi pahanmakuista! Tästä öljystä on tullut meikäläisen ylin ystävä viimeaikoina ja tulee todennäköisesti pysymäänkin, jollei joku kohta postita öljyn paskoja ravintoarvoja.

Tietenkään muita mausteita ei ole syytä unohtaa..

EDIT: Löysin kuvan pullosta ja ravintosisällöstä. Näyttää ällistyttävän hyvältä! Kuva löytyy täältä

Amen.

Mitäs samoja kaloreit ku muiski rasvois :rolleyes: .
 
Noita seesamiöljyjäkin on monenlaisia, hyviä ja huonoja. Esim. S-marketin halvin keltainen litku on käytännössä samaa kuin rypsiöljy, sitten on se kalliimpu joku Amoy tjsp, se on taasen väriltäänkin aivan erilaista, sellaista ruskeaa. Kumpikaan noista ei liiemmin kiinalaiselta maistunut...
 
Huppe sanoi:
Noita seesamiöljyjäkin on monenlaisia, hyviä ja huonoja. Esim. S-marketin halvin keltainen litku on käytännössä samaa kuin rypsiöljy, sitten on se kalliimpu joku Amoy tjsp, se on taasen väriltäänkin aivan erilaista, sellaista ruskeaa. Kumpikaan noista ei liiemmin kiinalaiselta maistunut...
Toi on muuten aivan totta, itsekkin ostin kerran vahingossa sitä täysin rypsiöljyn
väristä seesamöljyä ja ei maistunut sitten miltään. Maistuva seesamöljy on siis väriltään tummanruskeaa.
Huomioitavaa on että toi menettää varsinkin paistettaessa nopeasti makuaan joten kannattaa lisätä se vasta kun paistaminen tai keittäminen on minuuttia vaille valmis.
 
MC Aropupu sanoi:
Kannattaa myös muistaa, että Oikea Kiinalainen Ruoka (tm) on hiukan erilaista kuin se mitä Suomessa kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan. Tämän voi kai kaikki Kiinassa käyneet vahvistaa. Suomen kiinalaisissa ravintoloissa lähes jokaiseen ruokaan kaadetaan melkoiset määrät natriumglutamaattia, eli aromivahvennetta. Itseäni ainakin hiukan tympii tuo jokaisesta ruoasta löytyvä läpitunkeva maku. :jahas: Ja Kiina on muuten aikas iso maa, eri puolilta maata löytyy hieman erilaista ruokakulttuuria: - - -

Hyviä pointteja. Lomailen tällä hetkellä Suomessa Kiinasta ja kaikki ystäväni kysyvät, lähdenkö kiinalaiseen syömään. :urjo: En ole lähtenyt, kiinalaiseen ruokaankin VOI kyllästyä... ;)

On todellakin totta, että kiinalainen safka on hyvin erilaista riippuen siitä, missäpäin asuu. Itse asun lähellä Shanghaita, missä ruoka on niin tulista, että joka kerta saa syödä hiki päässä. Ei tietoakaan niistä "perinteisistä kiinalaisista ruoista", kuten hapanimelästä... :rolleyes: Jossain muualla asia on taas kovin toisin.

Voisinpa väittää, että suurimmalla osalla kinukeista on riisinkeitin, joka tekee riisistä sellaista tahmaista. Meillä ei aluksi ollut ja kodinhoitaja kysyi, että missäs riisit keitetään...eikä sitten kokannut ollenkaan. :D Eli ilmeisesti aika default-vehje kiinalaisten köökissä. Kauhean näppärä vehje muuten. Suomessa kallis, omastani maksoin kotimarketissa 59 RMB, eli alle 6€. Kaurapuurokin tulee riisinkeittimellä mukavasti. :thumbs:

Arominvahventeesta sen verran, että se taitaa kyllä olla "oikeissakin" kiinalaisissa melko oleellinen tekijä. Ruokakaupoissa kun myydään suolan vieressä ihan pelkkää arominvahvennetta sekä miljoonaa erilaista suolaa, jossa on arominvahvennetta, ei ole tai jotain siltä väliltä. :D

E: Öljyistä vielä sen verran, että suurin osa marketissa myytävistä öljyistä on joko maissi- tai auringonkukkaöljyä. Seesamiakin on, mutta paaaaaljon pienemmissä määrin. Pänikät sellaista 5-10 litran kokoluokkaa. ;)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom