Kiinalaisen ruoan salaisuus!

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tyttöystäväni on hieman paljastanut vietnamilaisen keittiön saloja, joka on todella lähellä kiinalaista. Seesamöljyä ja paahdettuja seesaminsiemeniä käytetään lähes jokaisessa lihamarinaadissa ja voi että, kyllä toimii :kuola: Myös kevätkääryleet ovat aika nannaa. Kuivattua mustasientä, possua, katkarapuja, mustekalaa, porkkanaa, nuudeleita ja muutamia yrttejä sekasin semmoseks tahnaks ja sitten kääritään tiukasti riisipaperiin - maailman parhaita kevätkääryleitä :kuola:
 
Kinkkisettiä menis varmaan kottikärryllinen päivässä :kuola:
On se vaan niin hyvvvää :kuola:

(huomioi kolme veetä)
 
Tuli eilen luettua tämä thread läpi ja jostain syystä tänään olikin pakko vääntää jotain seesamöljyllä.

Aika jees tuli broilerfilee suikaleista, cashew pähkinöistä, kasvis- ja juures sekotuksesta sekä ananaksesta kun ensin paisteli nuo ja lopuksi paistoi ne pikaisesti tuossa seesamöljyssä. Vähän mausteita perään ja basmati riisit keittäen (tulee muuten hyvä kun laittaa riisit tulille ja heti kun vesi kiehuu, sammuttaa sen levyn. Parikymmentä minsaa jälkilämmöllä hauduttelee niin saa sellasta puuromaista namia)

Täytynee kokeilla läträtä tuon oljyn kanssa useamminkin, jäin koukkuun.
 
Niinku tuossa jo muutamat mainitsi, niin yks salaisuus on myös se MSG eli natriumglutamaatti. Suomessa sitä ei saa myydä sellaisenaan kaupassa, mutta kyllä sitä taitaa silti etnomarketeista löytyä, ja kiinalaiset ravintolat laittaa sitä ruokiin aika suurella varmuudella. Sehän stimuloi tiettyjä makureseptoreita suussa ja saa ruoan maistumaan "täyteläisemmältä". Sen vaikutuksen voi kyllä oppia tunnistamaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Umami
http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

Viimeksi kun ostin Lidlistä jotain kalkkunaleikkeleitä, katsoin tuoteselostetta ja huomasin että niissä ei ole natriumglutamaattia, toisin kuin suomalaisissa, mikä saattakin selittää sen, että aiemmin lidlistä ostamani leikkeleet ei oo maistunu niin maukkaalle kuin suomalaiset..
 
Kotimaista "kiinalaista" en ole ikinä maistanut, mutta ainakin se shitti mitä kiinassa tarjoillaan ei makuhermoja vie mennessään. On se sen sortin mössöä että ei ole tehnyt mielikään mennä kiinalaiseen syömään.

Kiitos ja anteeks.
 
Kotimaista "kiinalaista" en ole ikinä maistanut, mutta ainakin se shitti mitä kiinassa tarjoillaan ei makuhermoja vie mennessään. On se sen sortin mössöä että ei ole tehnyt mielikään mennä kiinalaiseen syömään.

Kiitos ja anteeks.

Onhan se halpaa. Saa sitä parempaakin kiinalaista safkaa mutta kun tässä nyt on pari vuotta kohta mussuttanut tuota ruokalasapuskaa päivittäin niin siihen on jo tottunut. Ei kyllä ole samaa ruokaa kuin se mitä saa suomesta. Ei lainkaan.
 
nosto.

Onko sesamin tabletitkin (esim SAN sesamin) kiellettyjä loistavassa suomessa, niitä kun ei googlen mukaan kukaan myy?
 
Maailmankaupoista

Suurin osa noiden itämaisten/etnisten ruokien laittoon tulevista raaka-aineista kannattaa hankkia ns 'maailmankaupoista'. Isoimmissa kaupungeissa niitä on kyllä useita, ja vastaavia tuotteitahan löytää kauppahalleista, 'deli ruokakaupoista' jne. Toki pirkalla sun muilla on vastaavanlaisia tuotteita, mutta jos aidompaa makuelämystä hakee niin se onnistuu 'aidommilla' kuten joku mainitsi että cittarista hankitulla seesamiöljyllä ei ollut mitään tekemistä seesamiöljyn kanssa :rolleyes:

Ja ihan pakko sanoa että kannattaa kokeilla wokkeihinne myös erilaisia linssejä, siemeniä, papuja jne jotka ovat hyvin terveysvaikutteisia ja ruoan jälkeen tietenkin valkoista teetä joka tekee hyvää ruoansulatukselle ja sillä on myös kliinisesti todistettuja laihduttavia vaikutuksia. Ja on melko hyvää :kuola:

Kiinalaisessa ruoassahan useasti on vähän lihaa/kanaa/kalaa suhteessa kasviksiin joten senkin puolesta väittäisin että kalorimäärät ovat vähäisempiä kuin meillä kotoisissa aterioissa joissa usein kasvikset/vihannekset/muut lisukkeet jäävät lihan/kalan varjoon.

Ja tosiaan riisi mitä yleisimmin tuossa kiinalaisessa ruoassa käytetään on Jasmiini riisiä, mutta älkää ostako mitään Setä Ben- tuotteita vaan mitä epämääräisempi pussi, niin todennäköisesti sen parempaa.

Erityisen tulisuuden omaavien ruokien ystäville suosittelen wasabia, chilit ja piripirit on kuin pilttiä sen wasabin rinnalla.

Onko ketään sushin ystäviä ? Olisin hyvin halukas kuulemaan kotona tehtyjen sushi ruokien reseptejä, ja siis sushihan ei ole pelkkää raakaa kalaa.
 
Vaimoni on Kiinalainen ja olen päässyt näin tutustumaan Kiinalaisen keittiön saloihin. Sesamöljy on yksi monista mausteista mutta ei todellakaan SE, joka tekee maun Kiinalisesksi. Mielestäni yksittäisistä aineksista inkivääri on SE tärkein mauste. Inkivääri muodostaan perustan koko Kiinalaisen ruuan maulle.

Muita tärkeitä aineksia:
-Sichuanin pippuri
-Chili
-Soija kastike
-Tumma viinietikka
-Shao Shing riisi viini, jota käytetään pullon korkillinen liharuokiin (hankala saada suomesta, koska siinä hieman alkoholia. Yli-innokkaat tarkastajat uhkasivat sulkea putiikit jos viini ei katoa hyllyiltä.)
-tärkkelys lihan pehmentämiseen
-Osteri kastike
-Sokeria/suolaa hyppysellinen hieman joka ruokaan
-Sesamöljy

MSG:tä emme käytä ruuan valmistuksessa, koska ruuasta muutenkin hyvän makuista.

Niin ja vielä sanottava että Suomen paras Kiinalainen ravintola on Helsingin Museokadulla sijaitseva Dongbeihu. Ravintolassa tarjoillaan 100% samanlaista ruokaa kuin esim. Beijingissä. Muut Kiinalaiset ruokapaikat tarjoilevat enemmän tai vähemmän suomalaiseen makuun modifioituja ruokia. Ravintola on peini mutta heiltä löytyy web sivut http://www.dongbeihu.fi/

Lopuksi vielä vinkki että esimerkiksi riisin paistamiseen saa mukavan maun kun lämmittää öljyn pannussa ja kiehuttaa siinä 2-3 siivua tuoretta inkivääriä. Tämän jälkeen riisi perään ja hieman sesamöljy.

Paremman tuostakin saa kun tekee munaiiriisä eli jatketaan kokkausta nakkaamalla riisit hetkeksi vaikka lautaselle. Sitten paistetaan muutama kannanmuna ja tehdään hämmentämällä ns. kokkelia. Nyt riisit takaisin pannuun ja hieman soijakastiketta perään.
 
Sushi

Ei sinänsä liity kiinalaiseen keittiöön, mutta kun kerran sushi-reseptiä kyseltiin..
Täällä olisi yksi erittäin intohimoinen sushin ystävä! Yksinkertaiset raaka-aineet, mutta niin kovin hyvää:haart: Varsinkin Japanissa saamani oikeiden sushi-mestareiden tekemänä..

Itse valmistusoperaatiossa vaikeinta aluksi ainakin itselläni oli oppia valmistamaan oikeanlainen riisi. Kuulostaa naurettavalta, mutta riisi on sushin perusta, ja siksi todella tärkeää, ettei se ole liisteriä eikä kuivaa tms. Tuore kala on tietenkin aivan ehdoton! Voit käyttää myös purkkitunaa tai vaikka katkarapuja, mutta parasta se on mahdollisimman tuoreesta kalasta tehtynä, esim. merilohesta tai tonnikalasta.

Täältä löytyy melko hyvä ohjeistus: http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2005/10/sushin-perusteet.html , mutta vielä voisin lisätä muutaman tärkeän jutun:
- riisiä keitettäessä, älä avaa kattilan kantta, vaan anna sen kypsyä vesihöyryssä
- riisiä ei tarvitse seisottaa tuntia huuhtomisen jälkeen
- puuroriisi käy iha hyvin, ellet välttämättä halua pulittaa euroja kalliista sushi-riisistä
- dipin virkaa toimittavaa soijakastiketta voi hyvin laimentaa pienellä tilkalla vettä, varsinkin jos käytät kylmäsavulohta kalana, voi suolaa tulla aika reippaasti
 

Suositut

Back
Ylös Bottom