Herra Mirandos: Itseasiassa patenttijarjestelmassa on hyvin paljon ongelmia, joihin kansantaloustieteilijat ovat vasta hiljattain alkaneet paneutua:
http://www.dklevine.com/general/intellectual/against.htm ;)
Mita tulee piratismiin noin muuten, niin suurin ongelma on siina, etta netti on hyvin asymmetrinen. Netissa tyypillisesti valtava maara ihmisia julkaisee viesteja pienella yllapidolla, kun taas printtijulkaisuissa hyvin pieni piiri julkaisee. Jalkimmaisessa siis valvonta on realistista, koska vain pienta piiria tulee valvoa, kun taas edellisessa ei. Mieti esim. pakkotoistoa, jota periaatteessa Mike pyorittaa yksin apunaan muutama moderaattori. Kuitenkin palstaa lukee JA palstalle julkaisee viesteja tuhannet ihmiset. Tama eroaa printtimediasta, jossa pieni maara toimittajia kirjoittaa kaikki artikkelit. Taman jalkeen voit pohtia sita, etta pakkotoisto pyorii operaattorin palvelinhuoneessa, jossa saattaa pyoria tuhansia samankokoisia palveluita. Operaattorilla palvelinhuonetta saattaa valvoa pari ihmista, jolloin heidan vastuullaan on hyvin suuri maara sisaltoa.
Operaattoreiden dataliikenteen kohdalla tilanne on viela vaikeampi, koska tavallisen kuitukaapelin lapi siirtyy aivan valtaisa maara dataa. Operaattorin NOC:ssa (Network Operations Center) on tyypillisesti vain muutama ihminen 24/7 paivystyksessa. Heidan tyoaikansa menee kaytannossa kokonaan verkon pystyssapitamiseen. Heilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta toimia jonain filtterina, koska tama moninkertaisia tyomaaran tarpeen valtaisasti.
Toinen ongelma piratismin torjunnassa on taysin tekninen ja liittyy esim. nettisivujen filtterointiin ym. estotoimenpiteisiin, joita myos ollaan julkisuudessa ehdotettu. Netissa data liikkuu paketteina, jotka pitaa ohjata oikeaan maaranpaahan. Tavoitteena on, etta reitittimet, jotka ohjaavat dataa eteenpain voivat ohjata paketin oikeeseen paikkaan mahdollisimman pienella vaivalla, koska muuten verkon toiminta hidastuisi huomattavasti. Nykyisin ollaan esim. siina tilanteessa, etta kuitukaapelin yli voidaan siirtaa valtavia maaria dataa, mutta datan prosessointiteho on pullonkaulana. Eli juuri tama paketin vaatima prosessointi on tietoliikenteen pullonkaulana. Estolistat vain pahentaisivat tilannetta entisestaan. Tama liittyy siihen, etta optiset jarjestelmat ovat paljon "nopeampia" kuin puolijohteet.
Tata reitittimien toimintaa ja estolistojen vaikutusta voi havainnollistaa seuraavasti. Oletetaan, etta liikennepoliisi ohjaa liikennetta risteyksessa, jolloin han ohjaa auton oikeaan suuntaan riippuen siita milla kaistalla risteykseen tuleva auto on. Ajatellaan seuraavaksi, etta liikennepoliisin pitaisikin estaa tiettyja autoja kulkemasta risteyksesta. Sanotaan, etta poliisilla on vaikka kadessa luettelu, jossa 100 auton rekisterinumerot ja poliisin pitaisi jokaisen risteykseen tulevan auton kohdalla tarkistaa, etta rekisterinumero ei ole hanen kiellettyjen autojen listalla. Veikkaatko, etta liikenne hiukan hidastuisi?
Piratismin vastaiset toimet ovat siksi vahan sama kuin joka vuosi missien tavoittelema "world peace". Sita voi haluta vaikka miten paljon, mutta realiteetit ovat valitettavasti tiella. Maailmaa muuttuu ja on muututtava sen mukana.