Miksi oletatm, etten ole nähnyt navettaa? Voin kyllä kertoa, että lähin navetta on 15 minsan fillarimatkan päässä, jossa käyn aika useastikin pyöräilemässä kesäisin. Ei kyseessä ole mikään ruokatehdas vaan eläinten teurastamo, ruumiiden säilytyskylmiä ja kaikki sen jälkeiset prosessointitavat. Ei tule varmaan yllätyksenä, että kemian ala on todella tiiviissä yhteistyössä ruokateollisuuden kanssa. Mitä en ymmärrä tukiasioista jos väitän, että Valio on ollut suurin maataloustukien saaja ja mikä teoriani ei ollut uskottava? Miksi oletat että tämä ona ivopesua? Entäs liha- ja maitoteollisuuden aivopesu sinuun? Oletko koskaan kyseenalaistanut sitä? jos et niin mikset?
Kyllä mä ennemmin suosittelen ihan kasvisraaka-aineista tehtyä ruokaa, mutta minun pointtina oli osoittaa, että prosessoiduillekkin elintarvikkeille on vaihtoehtoja, mutta niitä ei ole pakko syödä jos ei halua. Onhan ne lihapihvit ja maitotuotteetkin pitkälle jalostettuja jossa myöskin käytetään ties mitä lisäaineita maun 'parantamsieen'. Taisit ymmärtää väärin lukemaasi.
Kannattavampaa kenelle? Ainakin tilan tarve vähenee hurjasti, joka tuo säästöjä niin rahallisesti kuin ympäristöllisesti. Nykyinen kuorma on niin iso, ettei se ole kestävällä pohjalla. Jotain on pakko tehdä. Väestö edelleen kasvaa. Kyllä lämpösumma sanoo aika paljonkin, kuten varastointikin. Itse puutarhailen, niin tiedän aika paljon näistä kasvuolosuhteista, yms. Kasvihuoneitakin on olemassa ja ihan rakennuksia, jossa voi kasvattaa jopa talvisin. Ei tule varmaan yllätyksenä et kaupasta saa talvisinkin niin kotimaista kuin ulkomaalaisiakin kasviksia.
Juustoista käytän kyllä vegejuustoja välillä, mutta aika harvoin. Ne on lähinnä makuelämyksiä kuin varsinaista ravintoa. Rahkaa en käytä, enkä jugurtteja. Jäätelöä valmistan itse banaanipohjasta tai jostain muusta.
Minullakin on sulle hieno video
View: https://www.youtube.com/watch?v=csZZKXsx7RY
Okei, olet oikein pyöräillyt navetan ohi ja harrastat puutarhanhoitoa. Siinä onkin hyvä pohja heittäytyä "ammattilaiseksi". Vähän sama kuin sanoisi, että tiedän bodauksesta kaiken, kävelenhän joka päivä. Se että istutat parille neliölle jotain, on ihan eri asia kuin se että Suomessa suurimmat tilat viljelevät yli 500 hehtaaria. Tuskin otat maaperänäytteitä, mietit esimerkiksi fosfori- ja kalkkitasoja lannoitusta suunnitellessa ja EU:n ohjeita lukiessa, suojavyöhykkeitä vesistöihin, viljelykiertoa, korjuuajankohtaa ym mukavaa.
Minulla on ihan alalle koulutus ja kokemusta siitä. Tämän johdosta tunnen lukuisia maatalousyrittäjiä. Nimittäisinkö itseäni asiantuntijaksi? En. Erotanko ihan täydellisen mutuilijan sellaisesta joka ymmärtää mistä puhuu? Kyllä.
Kerrotko minullekin miten se eläimen kiertokulku syntymästä ruokapöytään mielestäsi tapahtuu? Ihan lehmän, kanan ja sian osalta riittää. Jätetään pienemmät tuotantomuodot tästä pois. Lisäksi otetaan ihan maustamaton liha. Varsinkin tuo prosessointi ja "vaikka mitkä lisäaineet" kiinnostavat tässä tapauksessa. Myös maidon kiertokulku lypsystä maitopurkkiin ja ne salaiset lisäaineet kiinnostavat. Täytyyhän sinun nämä perusteet tietää, eikö?
Googlella selviää, että miksi Valiolle maksetaan tukea. Sama käytäntö on koko EU:ssa, toki siellä "salaliitossa" on mukana joku muu kuin Valio.
"Koulumaitotuki on yksi EU:n markkinatuista, joka on ei ole tukea meijereille vaan maidon loppukäyttäjille.
Valiolle maksettiin viime vuonna viljelijätukia kolme miljoonaa euroa. Yhtiö muistuttaa, että miljoonat koostuvat suurimmaksi osaksi koulumaitotuesta ja maitojauheen myynnistä interventiovarastoon.
Viime vuonna Valion kautta kiersi noin 1,8 miljoonaa euroa koulumaitotukea.
Varsinaista tukea maksettiin marjojen varastointiin 98 455 euroa.
Koulumaitotuesta hyötyvät lähinnä kunnat, koska ne voivat ostaa päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin maitoa halvemmalla, Valio muistuttaa tiedotteessaan. Yhtiö hakee tukea loppukäyttäjien puolesta ja alentaa myymiensä maitojen hintoja tarkalleen tuen määrällä.
Koulumaitotuki on yksi EU:n markkinatuista, joka on ei ole tukea meijereille vaan maidon loppukäyttäjille."
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/valio-tarkentaa-koulumaitotuki-ei-päädy-yhtiön-taskuihin-1.141556
Maatalouden liiketoiminnasta etkä ylipäätään maataloudesta et tunnu ymmärtävän mitään. Esimerkkinä lypsykarjatiloilla pellon määrä on suoraan sidottu eläinmäärään. Lisäksi edelleen odottelen vastausta siihen, että mitä se peltohehtaari mielestäsi maksaa ja mitä viljelijä tienaa tonnista viljaa? Lisäksi tuo tilantarpeen määrä nyt oli jo suorastaan hupaisa heitto. Ymmärrätkö paljonko peltoa kannattava kasvitila vaatii ja mihin se vilja säilötään? Tai missä ne traktorit, kylvökoneet ja muokkauskoneet säilytetään? Navetta on nykypäivänä vain yksi osa sitä tilantarpeesta.
Tiesitkö että ongelmana ei ole tälläkään hetkellä se, ettei ruuan tuotanto riitä vaan se, että siitä menee liian suuri osa hävikkiin?
Onhan se mutuilu foliohattu päässä varmasti hauskaa, mutta joskus kannattaa tutustua ihan faktoihin.