Keskustellaan ravinnosta

Liittynyt
24.2.2010
Viestejä
683
Paljon on ollut esillä miten maitotuotteet on epäterveellisiä, lihaa ei saisi syödä, kala on pahasta.

Nyt on kuulkaas arvon pakkislaiset semmoset psykoosit tulilla, ettei tiiä mitä pitäisi ajatella, kiitos ruoka dokumenttien.

Mitä ajatuksia teillä herää siitä, ettei ihmisen ruokavalioon kuuluisi maitotuotteita tai lihaa? Kuulostaa jotenkin hullulta, ettei ihmisen kuuluisi syödä yhtään lihaa. Tämä siis näiden dokumenttien kanta. "what the food?" "food choices" ja monia muita.

Itse en pysty kuvittelemaan ruokavaliota ilman lihaa.

Heittäkää faktoja, ajatuksia ja tuntemuksia liittyen ravintoon, mitä meidän oikeasti pitäisi syödä?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
mitä meidän oikeasti pitäisi syödä?
Sitä minkä koet hyväksi elimistölle. Aika nopeaan sitä huomaa jos joku ruoka-aine ei vain yksinkertaisesti sovi. Esim intolerantikolle maitoproteiini. Muutoin noilla kaikilla tutkimuksilla voi heittää vesilintua, ovat suurimmaksi osaksi sensaatiohakuisia klikkijuttuja.
 
Sitä minkä koet hyväksi elimistölle. Aika nopeaan sitä huomaa jos joku ruoka-aine ei vain yksinkertaisesti sovi. Esim intolerantikolle maitoproteiini. Muutoin noilla kaikilla tutkimuksilla voi heittää vesilintua, ovat suurimmaksi osaksi sensaatiohakuisia klikkijuttuja.
Intolerantikolle ei sovi maitosokeri eli laktoosi. Maitoallergikolle ei sovi maitoproteiini. Nuo ovat kaksi aivan eri asiaa.

Mitä tulee lehmänmaidon haittoihin, niin kyllähän niitä moni oman elämänsä ravintovalmentaja liioittelee. Mutta on myös olemassa viime vuosina julkaistuja pitkäaikaistutkimuksia, missä on ihan selkeästi näytetty syy-yhteys maidon juonnin ja elimistön tulehdustilojen välillä. Tämä ei tarkoita, että lehmänmaito olisi vaarallista ja sitä pitäisi välttää kuin ruttoa, mutta ei toisaalta kannata sokeasti uskoa sitäkään vuosikymmeniä Suomessa hoettua mantraa, että maidonjuonti on äärimmäisen terveellistä ja myös välttämätöntä luustolle. Kyllähän pohjoismaissa on enemmän osteoporoosia kuin esimerkiksi Aasiassa, vaikka pohjoismaissa maitoa juodaan aika helvetisti enemmän.

Summa summarum, ei ole yksiselitteisiä monetkaan ravitsemukseen liittyvät asiat. Monipuolisuus ruokavaliossa ja sanonta "kohtuus kaikessa" vie pitkälle. Ja toki kannattaa sitä omaa kehoa kuunnella, että mikä sopii itselle ja mikä ei.
 
Moniko vetää maitotuotteita terveyden takia, vaan sen takia, että niissä on monasti hyvin proteiinia? Maidon kammoksujat luulee, että kaikilla on samoja ongelmia. Jos kestää maitoa, ei paljoa ole syytä vältellä kaikkea. Olen seurustellut maitoallergikon kanssa ja olihan se melkosta säätämistä aina.
 
Moniko vetää maitotuotteita terveyden takia, vaan sen takia, että niissä on monasti hyvin proteiinia? Maidon kammoksujat luulee, että kaikilla on samoja ongelmia. Jos kestää maitoa, ei paljoa ole syytä vältellä kaikkea. Olen seurustellut maitoallergikon kanssa ja olihan se melkosta säätämistä aina.

AMEN!

Näissä paleo porukoissa ja vastaavissa hörhötohtori guru spedeilyissä on juuri se ongelma, että kun joku on kokenut a-ha elämyksen kun on elänyt elämänsä diagnosoimattomassa allergiassa ja raivaa sen allergeenin pois, niin silloin kaikilla on sama oltava..eikö???

Itsekkin olen kokenut tällaisia a-ha elämyksiä ja poistanut minulle sopimattomia aineita pois päivittäisestä ruokavaliostani, mutta en lähde täskä kylille saarnaamaan.

Se on jokaisen itse kokeiltava mikä toimii ja mikä ei
 
Monet välttelevät nykyään esimerkiksi gluteiinia, maitoa, vehnää yms. Jos näistä ei suuria ongelmia ilmene, niin kannattaa niitä ainakin välillä syödä esim. kerran viikossa. Muuten voi olla, ettei vatsan ja suoliston bakteerikanta niitä kohta enää kestäkkään ja tällä tavalla kehittää itselleen yliherkkyyksiä.
 
Monet välttelevät nykyään esimerkiksi gluteiinia, maitoa, vehnää yms. Jos näistä ei suuria ongelmia ilmene, niin kannattaa niitä ainakin välillä syödä esim. kerran viikossa. Muuten voi olla, ettei vatsan ja suoliston bakteerikanta niitä kohta enää kestäkkään ja tällä tavalla kehittää itselleen yliherkkyyksiä.
Kun on todettu keliakia (ihan oikeasti) ja jätetään gluteiini pois niin tämän jälkeen hyvinkin pienet määrät tekee pahoja oireita vaikka ne ei olisi olleet niin pahoja aiemmin.
 
Kun on todettu keliakia (ihan oikeasti) ja jätetään gluteiini pois niin tämän jälkeen hyvinkin pienet määrät tekee pahoja oireita vaikka ne ei olisi olleet niin pahoja aiemmin.
No tottakai. Ei tietenkään kenenkään jolla kyseinen sairaus pidä gluteiinia syödä. Nyt ei kuitenkaan ollut kyse siitä vaan tästä nykyisestä muoti-ilmiöstä, missä vältellään ruoka-aineita vaikka ei mitään ongelmia olisi.
 
No tottakai. Ei tietenkään kenenkään jolla kyseinen sairaus pidä gluteiinia syödä. Nyt ei kuitenkaan ollut kyse siitä vaan tästä nykyisestä muoti-ilmiöstä, missä vältellään ruoka-aineita vaikka ei mitään ongelmia olisi.
Olen lukenut että myös aiemmin siedetyille elintarvikkeille saattaa muodosuta intoleranssi, siksi tuo.
 
Ihminen on sekasyöjä ja voi valita mitä syö. Enää ei olla selviytymisaikakaudella, jolloin piti hamstrata mahdollisimman paljon ravintoa, jotta selvittäisiin. Itse näen asian niin, että eläintuotannon ympäristökuorma, eläinten riistäminen ja sortaminen sekä kuolleiden ruumiinosien syönti ei ole kenellekkään hyväksi tai terveellistä pitkällä aikavälillä, eikä ole nykypäivää, varsinkin kun on kyse länsimaista, jossa suurin osa eläintuotannosta on pitkälle jalostettua tehotuotantohuttua, joka on paljon haitallisempaa ja jonka tieteelliset tutkimukset myös todentavat. Ja kuten jo edellä mainittu, Suomessa juodaan eniten, biologisesti vasikoiden ruokintaan tarkoitettua jalostetun lehmän maitoa ja sen lisäksi suurimmat osteoporoositilastot. Miksi Suomessa näin onkin hyvä kysymys. Vastaus löytyy maataloustuista, jonka Valio on suurin saaja, sekä loputtomat Valion 'terveys'valistukset kouluissa, järjestöissä sekä työpaikkaruokailussa ja tietysti myös suosituksissa. Lihaa taas ei suositella enää juurikaan missään ja ihan ymmärrettävistä syistä. Sen tuotanto kuormittaa aika paljon ympäristöä ja resursseja. Se ei siis ole kannattavaa ja sitä ei riitä tulevaisuudessa kaikille, puhumattakaan metsästyksestä, joten onkin hyvä viheltää peli jo poikki pikkuhiljaa, siirtyä vaikka hyönteisiin, jos ei kasvissyöntiin jostain syystä kykene. En kylläkään keksi miksei siihen kykenesi, kun se olisi helppo ratkaisu moniin terveysongelmiin, ympäristöongelmiin, eläinten hyvinvointi- ja oikeusongelmiin, jne. Kasvikset ovat tutkitusti terveellisiä ja ravinteikkaita sekä niistä löytyy kaikki olennainen ravinto ihmiselle. Itse ainakin pystyin mainiosti vaihtamaan kasvisruokaan. Nykyään saa vaikka minkälaisia kasvismaitoja niin pähkinöistä, riisistä kuin viljasta, kasvisperäisiä juustoja on vaikka millä mitalla hyllyt täys jotka on tehty niin pähkinöistä, soijasta ja ties mistä muusta, The vegan butcher "kanaakin" on saatavilla (tosi hyvää muuten, menee jopa kylmänä) sekä 'nautaa' jos maun puolesta ja onhan noissa paljon ravintoaineitakin. Kasvisleikkeleitä ja nakkejakin löytyy ja näissä on aika paljon proteiineja myöskin. Sitten on nyhtökauraa ja härkistä ja ties mitä muuta.. Sitten tietysti ne luonnollisemmat jutut eli pavut ja linssit ja pähkinät ja siemenet ja sienet ja hedelmät ja kaikkea muuta.. Eli vaihtoehtoja on olemassa ja paljon. Minusta tuohon vaikuttaa aika paljon lähinnä vanhemmilta perityt tavat, omat opitut tavat, tottumukset, millaiselle markkinoinnille on altistunut ja se, että uskaltaako kokeilla jotain erilaista, muuttaa siis omia käytäntöjä. Ja mitä vanhemmaksi tulee, sen hankalampaa se on jos on tehnyt päivästä toiseen samoja asioita. Mutta nykyinen toiminta ei ole millään tavalla kestävävällä pohjalla ja siihen ei auta sanoa, että tykkää siitä, koska sen vaikutus ulottuu paljon pidemmälle kuin itseensä. Ja mitä tulee vielä ravintoon, länsimaissa saadaan nykypäivänä LIIKAA ravintoa ja sen huomaa, koska ihmiset ovat lihavia ja heillä on erilaisia ravintoperäisiä terveysongelmia. Monilla on raajoissa ja muualla näkyvä rasvakerros lihasten sijasta. Tästäkin huolimatta mainostus vaan rullaa, että saatko tarpeeksi sitä ja tätä. Sellainen luonnollisesti luo omanlaisensa ongelman..
 
Viimeksi muokattu:
Monet välttelevät nykyään esimerkiksi gluteiinia, maitoa, vehnää yms. Jos näistä ei suuria ongelmia ilmene, niin kannattaa niitä ainakin välillä syödä esim. kerran viikossa. Muuten voi olla, ettei vatsan ja suoliston bakteerikanta niitä kohta enää kestäkkään ja tällä tavalla kehittää itselleen yliherkkyyksiä.

Nämä eivät muuten kuulu ihmisen ruokavalioon alunperinkään, enkä näe syytä, miksi näihin pitäisi siedättää. Jos mennään ihan luonnonlakien mukaan, lehmän maito on kasvavan vasikan buustiruokaa, joka auttaa tätä kasvamaan isokokoiseksi lehmäksi/sonniksi, aivan kun naisen rintamaito on lapsen buustiruokaa, eikä sitä enää tarvita, kun lapsi on kasvanut pois imettämisestä. Näin on jokaisen eläimen lajilla, joka kasvattaa poikasensa imettämällä. Ihminen on tosin selviytymisajalla nähnyt tarpeelliseksi alkaa käyttämään toisen eläimen maitoa, itse asiassa vain yhden eläinlajin maitoa enimmäkseen länsimaissa, eli lehmän ja jalostanut tämän tähän tarkoitukseen, sekä lihatuotantoon tappaen alkuhärän sukupuuttoon samalla. Toki on myös muita eläinperäisiä maitoja, mutta ne ovat nappikauppaa verrattuna siihen, mitä esim. Suomessa markkinoidaan valtavalla markkinointikoneistolla ja jota tuetaan verovaroilla. Ja mitä tulee vehnään, sekin on pitkälle jalostettu tuote speltistä ja aiheuttaa runsaasti syötynä lihavuutta sekä muita terveysongelmia. Tämä on myös se raaka-aine, jota käytetään todella paljon ns. pullamössössä ja niitä paljon syövät ovat yleensä aika lihavia, tietty riippuu geeneistä kuinka paljon se heihin vaikuttaa. Ne kenellä on huonoimmat geenit tähän, kärsivät pahiten. Joidenkin kasvissyöjien lihavuus johtuu aika paljon tästä, koska moni teollinen tuote perustuu vehnään. Ja mitä gluteeniin tulee, niin sekin on lähinnä noissa ihmisten jalostamissa viljoissa. Alkuperäisviljoissa sitä ei taida olla. Ei siis ole perusteltua siedättää näille kolmelle, mutta yleisesti ottaen siedätys lapsille monille eri luonnollisille raaka-aineille on todella hyväksi ja pitää suolistobakteerikannan hyvässä kunnossa. Jättämällä nämä kolme pois ei haittaa suolistonbakteerikantaa, jos muuten syö monipuolisesti. Suolistobakteerin hyvinvointi perustuu siihen, että ravinnosta tulee mukana luonnollisia bakteereja maaperästä ja niiden tuottamia aineita. Siksi teollinen ruoka on tässä mielessä huonoa kun se valmistetaan laboratoriossa kemiallisesti eikä ole kosketuksissa maaperään juuri mitenkään. Lisäämällä siihen yhtä bakteerilajia ei hirveästi auta jos katsotaan, paljonko niitä bakteerejä ihmisessä on ylipäätänsä. Se vaatii oman bioversiteettinsä.
 
Viimeksi muokattu:
Paljon on ollut esillä miten maitotuotteet on epäterveellisiä, lihaa ei saisi syödä, kala on pahasta.

Nyt on kuulkaas arvon pakkislaiset semmoset psykoosit tulilla, ettei tiiä mitä pitäisi ajatella, kiitos ruoka dokumenttien.

Mitä ajatuksia teillä herää siitä, ettei ihmisen ruokavalioon kuuluisi maitotuotteita tai lihaa? Kuulostaa jotenkin hullulta, ettei ihmisen kuuluisi syödä yhtään lihaa. Tämä siis näiden dokumenttien kanta. "what the food?" "food choices" ja monia muita.

Itse en pysty kuvittelemaan ruokavaliota ilman lihaa.

Heittäkää faktoja, ajatuksia ja tuntemuksia liittyen ravintoon, mitä meidän oikeasti pitäisi syödä?

Ihan mielenkiinnosta, miksi et pystyisi? Mikä siinä muodostaa sen esteen, ettei voi mennä kauppaan ja ottaa eri tuotteen hyllystä, jossa on samantapaiset ravintoarvot?
 
Syö kaikkea kohtuudella. Pääosin ihan kotiruokaa, jonka valmistat itse. Jos joku ei todellakaan sovi, niin älä syö.

Nuo salaliittoteoriat Valiosta ja ties mistä muusta voi jättää omaan arvoonsa :zzzz: Niin monta mutkaa on oiottu. Välillä tuntuu että siellä on joku tiedonjyvänen, mutta sitä seuraakin taas uusi älyttömyys. Meinasin ruveta erittelemään, mutta antaa olla. Näiden ihmisten on parempi antaa elää omassa kuplassaan..

Btw, Kuuba on hyvä esimerkki siitä, että miten kävi kun omavaraisuutta ruuan tuotannon suhteen ei ole tarpeeksi ja paska osuu tuulettimeen.
 
Omassa tuttavapiirissä kaikki sairaalloisen lihavat naiset ovat kasvissyöjiä. Varmasti toimiva systeemi sekin, kunhan näkee sen vaivan toteuttaa oikein.

Rasvaista lihaa ja rasvaisia maitotuotteita jaksetaan kyllä demonisoida.
 
Olen lukenut että myös aiemmin siedetyille elintarvikkeille saattaa muodosuta intoleranssi, siksi tuo.
Totta. Ja olen ymmärtänyt, että herkimmin tällainen voi tulla silloin, kun jotain tiettyä ruoka-ainetta syö pelkästään ja paljon.

Nämä eivät muuten kuulu ihmisen ruokavalioon alunperinkään, enkä näe syytä, miksi näihin pitäisi siedättää. Jos mennään ihan luonnonlakien mukaan, lehmän maito on kasvavan vasikan buustiruokaa, joka auttaa tätä kasvamaan isokokoiseksi lehmäksi/sonniksi, aivan kun naisen rintamaito on lapsen buustiruokaa, eikä sitä enää tarvita, kun lapsi on kasvanut pois imettämisestä. Näin on jokaisen eläimen lajilla, joka kasvattaa poikasensa imettämällä. Ihminen on tosin selviytymisajalla nähnyt tarpeelliseksi alkaa käyttämään toisen eläimen maitoa, itse asiassa vain yhden eläinlajin maitoa enimmäkseen länsimaissa, eli lehmän ja jalostanut tämän tähän tarkoitukseen, sekä lihatuotantoon tappaen alkuhärän sukupuuttoon samalla. Toki on myös muita eläinperäisiä maitoja, mutta ne ovat nappikauppaa verrattuna siihen, mitä esim. Suomessa markkinoidaan valtavalla markkinointikoneistolla ja jota tuetaan verovaroilla. Ja mitä tulee vehnään, sekin on pitkälle jalostettu tuote speltistä ja aiheuttaa runsaasti syötynä lihavuutta sekä muita terveysongelmia. Tämä on myös se raaka-aine, jota käytetään todella paljon ns. pullamössössä ja niitä paljon syövät ovat yleensä aika lihavia, tietty riippuu geeneistä kuinka paljon se heihin vaikuttaa. Ne kenellä on huonoimmat geenit tähän, kärsivät pahiten. Joidenkin kasvissyöjien lihavuus johtuu aika paljon tästä, koska moni teollinen tuote perustuu vehnään. Ja mitä gluteeniin tulee, niin sekin on lähinnä noissa ihmisten jalostamissa viljoissa. Alkuperäisviljoissa sitä ei taida olla. Ei siis ole perusteltua siedättää näille kolmelle, mutta yleisesti ottaen siedätys lapsille monille eri luonnollisille raaka-aineille on todella hyväksi ja pitää suolistobakteerikannan hyvässä kunnossa. Jättämällä nämä kolme pois ei haittaa suolistonbakteerikantaa, jos muuten syö monipuolisesti. Suolistobakteerin hyvinvointi perustuu siihen, että ravinnosta tulee mukana luonnollisia bakteereja maaperästä ja niiden tuottamia aineita. Siksi teollinen ruoka on tässä mielessä huonoa kun se valmistetaan laboratoriossa kemiallisesti eikä ole kosketuksissa maaperään juuri mitenkään. Lisäämällä siihen yhtä bakteerilajia ei hirveästi auta jos katsotaan, paljonko niitä bakteerejä ihmisessä on ylipäätänsä. Se vaatii oman bioversiteettinsä.
Niin.. En sanonutkaan, että esim. maitoa tai vehnää kannattaa suuria määriä vetää. Mutta kyllä niitä kannattaa sietää, sillä niitä nyt sattuu olemaan nykyään aika monessa asiassa. Varsinkin monissa herkuissa yms. Ja itse en ainakaan niitä ole jättämässä pois. Helpottaa elämää kummasti, kun pystyy lähes kaikkea syömään.

Samaa mieltä toki olen siitä, että suomalaiset yleisesti ottaen juovat aivan liikaa maitoa/ syövät maitotuotteita.
 
Ihminen on sekasyöjä ja voi valita mitä syö. Enää ei olla selviytymisaikakaudella, jolloin piti hamstrata mahdollisimman paljon ravintoa, jotta selvittäisiin. Itse näen asian niin, että eläintuotannon ympäristökuorma, eläinten riistäminen ja sortaminen sekä kuolleiden ruumiinosien syönti ei ole kenellekkään hyväksi tai terveellistä pitkällä aikavälillä, eikä ole nykypäivää, varsinkin kun on kyse länsimaista, jossa suurin osa eläintuotannosta on pitkälle jalostettua tehotuotantohuttua, joka on paljon haitallisempaa ja jonka tieteelliset tutkimukset myös todentavat. Ja kuten jo edellä mainittu, Suomessa juodaan eniten, biologisesti vasikoiden ruokintaan tarkoitettua jalostetun lehmän maitoa ja sen lisäksi suurimmat osteoporoositilastot. Miksi Suomessa näin onkin hyvä kysymys. Vastaus löytyy maataloustuista, jonka Valio on suurin saaja, sekä loputtomat Valion 'terveys'valistukset kouluissa, järjestöissä sekä työpaikkaruokailussa ja tietysti myös suosituksissa. Lihaa taas ei suositella enää juurikaan missään ja ihan ymmärrettävistä syistä. Sen tuotanto kuormittaa aika paljon ympäristöä ja resursseja. Se ei siis ole kannattavaa ja sitä ei riitä tulevaisuudessa kaikille, puhumattakaan metsästyksestä, joten onkin hyvä viheltää peli jo poikki pikkuhiljaa, siirtyä vaikka hyönteisiin, jos ei kasvissyöntiin jostain syystä kykene. En kylläkään keksi miksei siihen kykenesi, kun se olisi helppo ratkaisu moniin terveysongelmiin, ympäristöongelmiin, eläinten hyvinvointi- ja oikeusongelmiin, jne. Kasvikset ovat tutkitusti terveellisiä ja ravinteikkaita sekä niistä löytyy kaikki olennainen ravinto ihmiselle. Itse ainakin pystyin mainiosti vaihtamaan kasvisruokaan. Nykyään saa vaikka minkälaisia kasvismaitoja niin pähkinöistä, riisistä kuin viljasta, kasvisperäisiä juustoja on vaikka millä mitalla hyllyt täys jotka on tehty niin pähkinöistä, soijasta ja ties mistä muusta, The vegan butcher "kanaakin" on saatavilla (tosi hyvää muuten, menee jopa kylmänä) sekä 'nautaa' jos maun puolesta ja onhan noissa paljon ravintoaineitakin. Kasvisleikkeleitä ja nakkejakin löytyy ja näissä on aika paljon proteiineja myöskin. Sitten on nyhtökauraa ja härkistä ja ties mitä muuta.. Sitten tietysti ne luonnollisemmat jutut eli pavut ja linssit ja pähkinät ja siemenet ja sienet ja hedelmät ja kaikkea muuta.. Eli vaihtoehtoja on olemassa ja paljon. Minusta tuohon vaikuttaa aika paljon lähinnä vanhemmilta perityt tavat, omat opitut tavat, tottumukset, millaiselle markkinoinnille on altistunut ja se, että uskaltaako kokeilla jotain erilaista, muuttaa siis omia käytäntöjä. Ja mitä vanhemmaksi tulee, sen hankalampaa se on jos on tehnyt päivästä toiseen samoja asioita. Mutta nykyinen toiminta ei ole millään tavalla kestävävällä pohjalla ja siihen ei auta sanoa, että tykkää siitä, koska sen vaikutus ulottuu paljon pidemmälle kuin itseensä. Ja mitä tulee vielä ravintoon, länsimaissa saadaan nykypäivänä LIIKAA ravintoa ja sen huomaa, koska ihmiset ovat lihavia ja heillä on erilaisia ravintoperäisiä terveysongelmia. Monilla on raajoissa ja muualla näkyvä rasvakerros lihasten sijasta. Tästäkin huolimatta mainostus vaan rullaa, että saatko tarpeeksi sitä ja tätä. Sellainen luonnollisesti luo omanlaisensa ongelman..

Höpö-höpö
 
Mun rajotettu ruokavalio;

Viljoja
Gluteenia
Lihaa
Kalaa
Maitoa
Laktoosia
Hedelmiä
Marjoja
Kasviksia
Hiilaria. Proteiinia.
Rasvaa
Voita, Margariinia, öljyjä
Karkkia
Suklaata
Jnejne
Limua;
Aspartaamia

Mitä ei voi syyä;
Transrasvoja.
...
...

Syominen on ihan helvetin vaikeeta..
 

Suositut

Back
Ylös Bottom