Vargas, hyvä askel on jo se, että olet ylipäätään tiedostanut keskittymisvaikeutesi ja halunnut vaikuttaa siihen. Edellä tuli paljon hyviä neuvoja siitä, miten saisit itsesi keskittymään luettavaan. Kannattaa kokeilla.
Itselläni ei ole koskaan ollut keskittymisvaikeutta. Koska työhöni kuuluu lähes poikkeuksetta se, että joudun avustamaan mainitsemasi oireen kanssa ponnistelevia oppilaita, olen saanut nähdä kaikenlaista ja toimia erilaisten tapauksien kanssa.
Et kerro kovin yksityiskohtaisesti. Vaikea ottaa kantaa. Mikä juuri tietokoneissa tai tv:ssä vie keskittymisesi? Mihin aikaan vuorokaudesta opiskelet? Ajatteletko, että kun nyt on "pakko" lukea, asennoidut jo sillä tavalla ettei mitään jää mieleen aikaisemmista kokemuksista johtuen? Tässä joitakin vinkkejä:
Ympäristössä, jossa opiskelet saattaa olla (liikaa) ärsykkeitä, jotka vaikuttavat keskittymiseesi. Jos tietokone, tv, stereot...ym. ovat aina lähettyvilläsi, tietenkin sinulla on matalampi kynnys sortua keskittymään niihin. Kannattaa välillä vaihtaa lukuympäristöä. Mene vaikka ulos (puutarhaan, rannalle, puistoon vaikka metsään) lukemaan!
Jos pakotat itsesi opiskeluun, siitä ei varmastikaan tule mitään. Onko opiskeltava aihe sinulle mielenkiintoista, jos kaikki muu vie huomiosi yleensä hakoteille lukiessa? Kun kaikki perusasit ovat kunnossa, opiskelukin sujuu yleensä mielekkäämmin. Älä lue väsyneenä, nälkäisenä, vihaisena, rauhattomassa ympäristössä...eli vältä sitä, mille voisit antaa syyn olla lukematta. Helppoa eikö vain.
Kokeile opiskelua ystäväsi/koulukaverin kanssa. Jos toisen läsnäolo "pakottaisi" sinut suuntaamaan huomion kirjaan.
Ai niin...jos et ole käynyt virallisissa testeissä eikä sinulle ole diagnosoitu keskittymisvaikeutta, saatat kärsiä vain rauhattomuudesta/vilkkaudesta, tarkkaavaisuus- tai tunne-elämänhäiriöstä. Kannattaa seurata tilannetta ja hakea tarvittaessa ammattiapua. Sinulla ei välttämättä ole edes mitään ylläolevista, sillä vain opiskelutekniikkasi saattaa olla väärä...?
Neuvoin niin paljon kuin pystyin. Onnistumisia!