Hulkki tuosta taisi aikasemmin puhua. Kävelylenkit polttaisi niitä lihaksia kovemmin kuin intervalli treenit. Jossain tutkimuksessa oli vertailuryhmiä kaksi, toinen harrasti intervalli aerobista ja toinen matalasykkeistä aerobista. Intervalliryhmä poltti enemmän rasvaa tutkimuksen aikana. Kuntokin kasvaa noilla intervallitreeneillä luultavasti paremmin kuin pelkällä kävelyllä. Bodarithan eivät sitten juokse. ;) Esim. soutulaitteella tehdyt intervallivedot on oiva harjoittelumuoto. Rasitus jakautuu tasaisesti koko kropalle, eikä pelkästään jaloille. Tässä on myös hyviä pointteja Hulkilla, blogista otettu:
Maltillinen määrä aerobista. Henkilökohtaisesti en pidä aerobista harjoittelua kovinkaan hyödyllisenä harjoitusmuotona rasvanpolttodieetillä. Suuret määrät aerobista nimittäin useimmiten päätyvät vain polttamaan lihasmassaa, ja täten siis kehon kykyä kuluttaa energiaa. Keho myös tottuu itse aerobiseen harjoitteluun tulemalla energiatehokkaammaksi – ajan myötä keho oppii suoriutumaan aerobisesta harjoittelusta yhä vähemmillä kalorimäärillä. Toisin sanottuna aerobinen menettää tehoaan sitä mukaa, mitä enemmän sitä tehdään.
Mitä tulee tyhjällä vatsalla tehtävään matalasykkeiseen aerobiseen, on totta että suuri osa tällaisen suorituksen aikana kulutetuista kaloreista tulee rasvasta. Tällä ei kuitenkaan ole kokonaisrasvanpolton kannalta merkitystä, koska tutkimusten mukaan keho normalisoi energialähteiden (rasva / hiilihydraatti) käytön vuorokausitasolla. Eli jos liikunnan aikana kulutetaan suhteessa tavallista enemmän rasvaa (kuten tapahtuu matalasykkeistä aerobista tehdessä), käyttää keho muina aikoina suhteessa enemmän hiilihydraattia energiaksi. Ja toisaalta jos liikunnan aikana kulutetaan suhteessa tavallista enemmän hiilihydraattia (kuten esimerkiksi intervalliharjoittelun tai salitreenin aikana), käyttää keho vastaavasti muina aikoina tavallista enemmän rasvaa energiakseen.
Suorituksenaikaisen rasvanpolton maksimointi on siis vuorokausitasolla melko yhdentekevää, ja lähinnä suorituksen aiheuttamalla kalorinkulutuksella on merkitystä. Ja matalasykkeinen aerobinen kuluttaa energiaa käytännössä ainoastaan suorituksen aikana, kun taas esimerkiksi intensiivinen intervallitreeni tai salitreeni kuluttavat kaloreita sekä suorituksen aikana, että sen jälkeen (kohonneen lämmöntuotannon sekä palautumisprosessien vaatimusten myötä).
Lisäksi intensiivinen liikunta (kuten saliharjoittelu ja intervallitreeni) saa aikaan ns. anabolisen ikkunan, eli parin tunnin aikajakson jolloin lihassolut ottavat ravintoa (glukoosia ja vapaita aminohappoja) vastaan erityisen tehokkaasti. Matalasykkeinen aerobinen harjoittelu ei saa aikaan tätä efektiä.
Suosittelenkin rasvanpolttoa ajatellen ensisijaisiksi liikuntamuodoiksi salitreeniä ja intensiivistä intervalliharjoittelua. Matalasykkeisestä aerobisesta on suurin hyöty lähinnä palauttavana jäähdyttelynä esimerkiksi salitreenin jälkeen. Tähän tarkoikseen sopii esim. 10-15 minuutin sessio matalasykkeistä aerobista palautusjuoman nauttimisen jälkeen.
Itse kyllä kannatan molempia muotoja. Tosin joku kävely on saatanan tylsää. Juokseminen taas sattuu jalkoihin(omapaino 100kg). Maastopyöräily ja pyöräily yleensäkin ovat parasta "airooppista" (tosin en niitä semmoisena ajattele, vaan nautin hommasta).
Jalkojen palautuminen täytyy vaan huomioida.
Pääasia, että jengi tekee semmoista liikuntaa mistä tykkää, eikä jonkun lehden mukaan hampaat irvessä, innostus loppuu varmasti samantein. Tuskinpa ne lihaksetkaan mihinkään palaa, jos harjoitusta ennen otetaan pieni määrä heraprotskua ja hiilaria ja sama toistetaan välittömästi harjoituksen jälkeen.