kehonrakennus ja taistelulajien harrastus?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja fly*
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Originally posted by fly*
Ovatko ristiriidassa vai sopivatko yhteen?
onko venyvyys vaarassa?

Ei venyvyys ole mielestäni minkäänlaisessa vaarassa, mutta jos treenaat jotain rankkaa lajia kuten muay thai tai nyrkkeily, niin ei kannata odottaa, että salilla paljon lihakset tai voimat kasvais. Lajivoimaa toki tulee lajia harjoitellessa.
 
Tarkoitatko fly taistelulajia vai puhutko itsepuolustuslajista tai kamppailu-urheilusta? Muay thai ja nyrkkeily ovat urheilua (muay thaista löytyy kyllä taistelulajisuuntauksiakin) enkä puhu niiden puolesta, mutta taistelulajien ja kehonrakennuksen välillä on mielestäni ristiriitoja.
 
Willie, mitä tarkoita sillä, että muay thaista löytyy taistelulaji suuntauksia?

Saliharjoittelulla ja taistelu/iplajin harrastamisella samaan aikaan ole mitään estettä, jos ajattelee salilla rehkimisen vain täydentävän taistelulajiharrastusta. Rankka aerobinen urheilu vaatii osansa, eikä massan tai voiman kasvu voi olla sellaista kuin odotetaan. Jos taistelulajin valmentajasi käske tekemään järjettömia määriä istumaan nousuja ja punnerruksia, en näkisi sitä mitenkään huonona, ainakin siellä tulee venyteltyä, mistä ei haittaa ole.
 
Taistelulajilla tarkoitan lajia joissa ei ole sääntöjä, lajin on tarkoitettu taistelukentille, tarkoituksena on vastustajan eliminoiminen eli sisältää myös tappavia tekniikoita ja tähtää harjoittajansa selviytymiseen. Thainyrkkeily on kehittynyt taistelulajista jossa on alunperin käytetty myös miekkaa. Nykyään muay thaita harjoitetaan etupäässä urheiluna ja suuntaudutaan kilpailemiseen, mutta pienissä piireissä on säilynyt myös alkuperäisten tekniikoiden vaaliminen.
 
Originally posted by fly*
Ovatko ristiriidassa vai sopivatko yhteen?
onko venyvyys vaarassa?

Sori tää on aina niin huvittavaa, automaattisesti jos käy salilla vähänkin tosi tarkoituksella, saavuttaa kadehtittavan ja ihaillun gorillan fysiikan, ryhti on ainakin yhtä komea, ja karvoitus. Jos ymmärtää venytellä niin ei se venyvyys mihinkään katoa, ja kyllä se lihas venyy kun tarpeeksi kiskoo.
 
Jaa, en mä oo koskaan kuullu miekan käytöstä. Mutta tosiaan muay thailla on aika verinen historia, vaikka se on kyllä kilpaurheilu ollutkin pitkään, mutta ottelut ovat olleet brutaaleja. Vaikka kehään on ottelijoita kuollutkin, ei se sitä ole tarkoittanut, että sitä tappaminen mielessä on harjoiteltu.
 
Saliharjoittelun ja taistelulajin välillä en näe suoranaista ristiriitaa, ongelmia kyllä, mutten sovittamattomia sellaisia. Kehonrakennuksen ja taistelulajin välillä näen selvän ristiriidan.
 
Niin, no kehonrakennuksen ja taistelulajin. Mutta jos jätettäisiin pois aerobinen osuus, tai ainakin pienemmälle taistelulajissa, ja keskityttäisiin tekniikkaan. Tosiaan osa lajin hohdosta jäisi pois, mutta mielestäni ne muutaman sadan vatsalihas harjoitteet ovat turhia. Venyttely on tarpeellista niin kehonrakennuksessakin, jota taistelulajin perusharjoittelussa tehdään paljon.

- edit . ei saliharjoittelun ja taistelulajin välillä ole mitään ongelmia, jos harjoittelee täydentääkseen lajiaan. Jos tosiaan haluaa voimaa lyönteihin / potkuihin niin ei sitä ikuisella vetkuttamisella tatamilla saada, vaan niitä täydentävillä painoharjoitteilla.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jos multa kysytään niin ainoa missä kehorakennus haittaa itsepuolustua/taistelulajeja on massan lisäys. Itse Tae Kwon Doa harrastavana voisi kuvitella että 100 kiloisellä äijällä on pikkasen tuskasempaa hyppypotkujen ja kuntopuolen kans.
 
No ei nyt tohonkaan menis sanomaan, jos venyttelee ja on sen 100 kg lihaa, mikä estää olemasta lähes yhtä liikkuva ja ketterä kuin 55 kg korvaanousevanjalantappavataitaja.

edit. ja kenelle sitä massaa tulee yön yli nukuttuaan?
 
en menis sekottaan noita kahta.

thaissa ei ole koskaan ollut mitään miekkoja. ei alkuaikoinakaan.

kyllähän se venyvyys säilyy jos vaan venyttelet tarpeeks mutta en näe yhtään mitäään hyötyä omata suuria lihaksia jos taistelulajeista tai yleensä kamppailulajeista pitää, ne on vaan tiellä turhan takia.
 
.
thaissa ei ole koskaan ollut mitään miekkoja. ei alkuaikoinakaan.

Mitä vuotta pidät alkuaikoina? Aikaa jolloin harjoiteltiin Chupasartin ohjeiden mukaisesti, kuningas Naresuan tai kuningas Rama V aikaa, Nai Khanom Dtom voittoa 12 burmalaisesta nyrkkeilijästä vai 1930-lukua jolloin nykyisenkaltaiset säännöt alkoivat muotoutua, tuomari päästettiin kehään ja hanskat otettiin yleisesti käyttöön? Miekkaa kuten muitakin aseita on aikoinaan käytetty ja pienissä piireissä taitoa vaalitaan edelleen. Muay thain juuret ovat taistelukentillä, eivät kehässä.
 
Mutta muay thai, itse luulin niin että kun puhutaan muay thaista puhutaan juuri lajista, joka syntyi samalla kun sille luotiin sääntöjä. Ja kyseessä on eri niminen "taide" joka on ollut aikaisemmin. Tämmöstä mutua mutta miekoista en ole kuullut ennen.
 
Ruvetaan olemaan jo aika kaukana threadin alkuperäisestä aiheesta... :rolleyes:
Kyllä laji on sama säännöistä riippumatta. Muay thaista kirjoitettiin jo ainakin 1500-luvulla, tiedä sitten kuinka paljon kauemmin sillä nimellä puhuttu. 1920-luvulla potku nivusiin oli täysin sallittua toimintaa otteluissa, muay thaita se silti minusta on ollut.

Aseiden käytöstä löytyy historian osalta tietoa varmasti jo googlettamalla hakusanoina "muay thai history". Jos osaisi puhua bangkokia niin varmasti löytyisi vielä enempi :)
 
Originally posted by fly*
Ovatko ristiriidassa vai sopivatko yhteen?
onko venyvyys vaarassa?

Itselleni ei sopinut pitkällä juoksulla noi yhteen. Kamppailutreenit olivat niin raskaita ja kuluttavia, että välipäivät piti pyhittää täysin palautumiseen (tosin kevyttä aerobista kyllä vedin). Pariin otteeseen sain itseni pahaan ylikuntoon, kun punttia välipäivinä vedin. Kamppailutreeneissä oli paljon keppijumppaa, punnerruksia yms. että oli pakko valita joko tai. Valitsin puntin noston ja "lihasmassan" lisäyksen. Niin ja venyvyys kyllä kärsii jos esim. kovia jalkatreenejä tekee etc.etc.
 
Tosissaan jos molempia meinaa, niin epäilen vahvasti onnistuuko. Riippuu tietysti lajista, kouluttajasta jne. Mutta omakohtaista henkistä painia olen tässä käynyt jonkun aikaa:

Aikoinaan 68kg -> 85kg puntilla, sitten tulosten pysähtyminen, vaihtelun puutteesta, epäilen, kolme vuotta samat liikkeet ja rasvakammo esti plussakalorit joka olisi auttanut, vaikka periaatteessa tietty proteiinisynteesikin [kai] riittäisi... Eniwei, pari vuotta krav magaa ja vaihto potkunyrkkeilyyn. Potkunyrkkeilyn alkuvaiheissa kävin salilla mutta vain voimatreeniä tekemässä, vuodenvaihteessa '02 lopetin puntin kun ei ehtinyt palautua ja nyt on puolessa vuodessa jätkä mennyt 8kg kasaan. :itku:

Esim. meidän porukan potkunyrkkeilytreenit on niin rankkoja kestävyystreenejä (ryhmässä treenaa monta moninkertaista SM:ää ja yksi maailmanmestarikin), ettei ole toivoakaan haaveilla lihasmassatreenistä. Saliharjoitella voi mutta sou not, massaa ei heru ja mavella ei tee lyöntihommissa mitään. Pitäisi valita punttitreeni tai potkunyrkkeily, ja nyt tuntuu pahasti siltä että menee puntin puolelle ja lyöntihommat jää kokonaan; Onneksi tässä välissä on ehtinyt oppia kaikenlaista mm. venyttelystä, lämmittelystä ja löysin tekniikankin miten meikäläisen sixpackin saa heräteltyä... (toistoja, toistoja, toistoja)

Niinkuin sanottu, kaikki riippuu kaikesta mutta kahdessa lajissa ei pääse pitkälle jos molemmat on kompromisseja.

- JjP
 
Mulla ainakin tyssäsi Krav Magan ja Ju Jutsun harrastus kerrassaan kun päätin aloittaa kuntosaliharrastuksen tosissaan. Tosin mähän olen aivan kauhea tikku-ukko (185/73), joten syytä onkin käydä salilla ahkerasti. Jos vaikka pari-kolme vuotta jaksaisi treenata tosissaan salilla, niin sen jälkeen pitää lähteä taas "tappelemaan" tonne tatamille. Minulla ei siis riitä energia toiseen hyvin fyysiseen lajiin.

=)
 
Käyn salilla ma,ke,pe ja viime syksystä lähtien Krav Magassa ti ja to. Sen jälkeen punttitehot on noussut 10-20 kg per alue, paremmin kuin koskaan 10 vuoden punttiharjoittelun aikana.
Uskon että asiaan on vaikuttanut ylitreenauksen väheneminen ja kreatiini. Missään tapauksessa kamppailuharrastus ei ole hidastanut tahtia. Pitää löytää vain sopiva päiväjako.

Hyvä todiste on vapaa ottelun (esim. UFC) mestarit: hillittömiä kaappeja.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom