Kehon tahallinen ajaminen ylikuntoon ennen kevennystä.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja tommih
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
23.8.2002
Viestejä
2 077
Luonnollisesti ennen kevennystähän monet tekevät ne ns.kovimmat treenit, jossa käytetään erikoistekniikoita ja muutenkin annetaan mennä täysillä, koska edessä on x määrä lepoa.
The uber master Hulkin blogista luin ennen keventelystä tehdystä sykkimisestä, missä etureisiä tehtiin 3:na peräkkäisenä päivänä, ja yläkroppaa 2:na peräkkäisenä. Ei kuulostaa hirveän fiksulta, jos reenit vedetään failureen saakka, ja lihaksella on aikaa palautua max. se 24h.
Entä saman lihaksen treenaaminen samana päivänäm 2 kertaa. Esim. reisille aamulla raskaat kyykyt ja prässit ja illalla pumppaillen ojennuksia ja koukistuksia jne...
 
No olen usein käyttänyt esimerkkinä bulgarialalaisa painonnostajia - jotka tuppasivat/tuppaavat treenaamaan 9 kertaa päivässä kuutena päivänä viikossa. Tietenkin yksi treeni kerta on vain n. 30-60 min ja toistot tehdään pääasiassa ykkösinä ja negatiivisen vaiheen tekeminen on rajoitettu kun painonnostoliikkeistä on kyse, mutta lähelle maksimia mennään tai maksimiin ja siinä sitten tehdään useita sarjoja. Totaalinen ääriesimerkki, mutta toimi bulgaareille.

Samaahan tuollakin haetaan. Eli suurempi rasitus, mihin keho joutuu reagoimaan superkompensoitmalla/kehittymällä/vahvistumalla/kasvamalla. Eli mitä suurempi stressi sitä suurempi kehitys. Tiettyyn pisteeseen saakka, kun naapuri ylikunto on kuitenkin olemassa.

Eli aluksi vedetään kovaa esim. Hulkin mallissa etureisiä kolmena päivänä peräkkäin. Todennäköisesti suorituskyky hieman laskeekin. Mutta kun tämän jälkeen annetaan lepoa ka kevennetään saadaan se superkompensaatio, joka on rasituksen takia suuri.
 
No olen usein käyttänyt esimerkkinä bulgarialalaisa painonnostajia - jotka tuppasivat/tuppaavat treenaamaan 9 kertaa päivässä kuutena päivänä viikossa.

Se voitaneen arvata miten naturaalille normijampalle käy, jos yrittää matkia huippu-urheilijan treeniä.
 
Ei kuulostaa hirveän fiksulta, jos reenit vedetään failureen saakka, ja lihaksella on aikaa palautua max. se 24h.

Toisille toimii, toisille ei. Hulkkihan nimenomaan kehottaa blogissaan ettei hänen treenejänsä pidä mennä matkimaan, kun ne on sen mukaisia, että kuntoa ja taustaa pitää olla. Sekin pitää ymmärtää miksi tuollainen yliharjoittelu tehdään(ei huvin vuoksi).

Jos lähtee hakemaan superkompensaatioita ja treenaamaan liian kovaa ennen taukoa niin harjoittelu tulee tehdä omien rajotteiden mukaan eikä sen mukaan mitä netistä luki henkilön x-tekevän. Yksi tapa voi olla tehdä oma tuttu treeni esim. peräkkäisinä päivinä ja/tai isommilla painoilla ja/tai sisältäen vielä viimeisissä treeneissä erikoistekniikoita. Monessa treenimenetelmässähän nostetaan esim. joka viikko painoja kunnes ei mene enää ja tavallaan treenimenetelmässä on sisälle rakennettu tuo ylitreenaaminen jonka jälkeen kevennetään. Muutenkin näkisin, että se progressio ja lopussa mahdollisesti oleva superkompensaation hakeminen pitää olla suunniteltua eikä jotain adhoc:na tehtyä mutu-pohjalta.
 
No joo vähän paistaa silmään tuo kommenti 'jos lähtee hakemaan superkompensaatiota... eli toisin sanoen jos lähtee hakemaan kehitystä... Eikö siihen juuri treenaamisella pyritä? Kaikki kehityshän on superkompensaatiota eikä päde pelkästään treeniin.

Muuten kyllä täysin samaa mieltä. Se unohtuikin laittaa edellisestä postistani, että ei taida olla bulgaaritreenit sellaisia, mitä normijamppojen kannattaisi tehdä :).

Ja kehoahan ei yritetä ajaa ylikuntoon tällaisella treenillä. Vaan sinne rajalle.
 
No joo vähän paistaa silmään tuo kommenti 'jos lähtee hakemaan superkompensaatiota... eli toisin sanoen jos lähtee hakemaan kehitystä... Eikö siihen juuri treenaamisella pyritä? Kaikki kehityshän on superkompensaatiota eikä päde pelkästään treeniin.

Riippuu ihan siitä millaisessa kunnossa ollaan. Aloittelijalle ei välttämättä ole erityisen isoa hyötyä hifistellä vaan enempi hyötyä mun mielestä saisi pohjia rakentamalla. Riippunee myös paljon siitä ollaanko rakentamassa lihasta vaiko voimaa. Myös siitä ollaanko plussilla vai miinuksilla, ollaanko peruskuntokaudella vaiko kisoja edeltävissä treeneissä jne. Eli en lähtis sanomaan "tee just näin se on ainoa oikea tapa" vaan pitää säätää systeemit treenihistorian ja tavotteiden mukaan. Suomeksi sanottuna tarjoan ympäripyöreätä diipadaapaa, kun ei ole annettu mitään reunaehtoja joiden pohjalta kasata esimerkkitreeniä.
 
Olis ehkä pitänyt vielä mainita miten ymmärrän ylikunnon. Se on pitkäaikaisesta liian kovasta harjoittelusta ja mahdollisesti väärin syömisestä johtuva tila johon ei pääse viikoissa tai välttämättä edes kuukaudessa. Pikemminkin tällaisen treenin kohdalla puhuisin lievästä ylirasitustilasta, joka ei ole vakava asia kunhan kevyt jakso toteutetaan asianmukaisesti.
 
Superkompensaation treeni silti pyrkii ---> kehitykseen. Vaikka ei noudattaisikaan 'superkompensaatio-mallia', niin treeneissä pyritään silti kehittymään oltiin millä tasolla tahansa. Ja absoluuttisen samaa mieltä siitä, että ei ole yhtä ainoata ja oikeata tapaa.

Ja samaa mieltä tuosta ylikunnosta. Siitä ei myöskään pääse pois niin helpolla ja voi viedä kuukausiakin.
 
Jaa että ylikuntoon... Eiköhän tässä kannattaisi ennemminkin puhua ihan vaan ylirasituksesta mikä on aivan eri juttu kuin ylikunto, kuten manux tossa jo aikaisemmin vihjaili. Ja jos ei tiedä mitä eroa noilla on, niin kannattaa katsoa vaikka googlesta. Tai vaikka sieltä hulkin blogista :D

Ei mutta jatkakaa vaan "ylikuntoon" treenaamista.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Hulkin blogista luin ennen keventelystä tehdystä sykkimisestä, missä etureisiä tehtiin 3:na peräkkäisenä päivänä, ja yläkroppaa 2:na peräkkäisenä. Ei kuulostaa hirveän fiksulta, jos reenit vedetään failureen saakka, ja lihaksella on aikaa palautua max. se 24h.
Mistä olet saanut sen käsityksen, että lihasten pitäisi muka palautua kunnolla noiden treenien välissä? Pointti kun on juurikin siinä, että treenattava lihas EI pääse palautumaan ennen kuin sitä moukaroidaan uudestaan (2 kertaa vieläpä). Se varsinainen useamman päivän mittainen kevennys (tai totaalilepo) on sitten palautumista ja superkompensaatiota varten.

Ja kuten Ironbar tuossa jo huomauttikin, ylikunto (overtraining) on aivan eri luokan asia kuin ylirasitus (overreaching).
 
Minä myönnän etten tiedä mikä ero on ylikunnolla ja ylirasitustilalla. Voisiko Hulkki esim kertoa jos tiedät?

En ole hulkki mutta voin nopeasti valoittaa kun olen "sairastanut" ylikunnon. Elikkäs ylirasitus voi tulla nopeasti jos esimerksi töissä on todella fyysistä eikä kevänne silloin salilla yhtään, silloin lihakset ovat todella voimattomat eivätkä ehdi täysin palautua seuraavaan treeniin.

Ylikunto tulee pitkällä aikavälillä ja salakavalasti. Ylikuntoa aiheuttavia asioita ovat, treeniä paljon ja yksipuoleisesti, liian vähän ruokaa, liian vähän unta/lepoa, stressiä yms.
Olotila ylikunnossa, kevyestäkin treenistä kestää palautua normaalia kauemmin, leposyke korkea, hengästyy normaalia helpommin, nukkumis vaikeudet, stressin sietokyky normaalia heikompi, ruokahaluttomuus, itsellä oli myös melko usein silloin sydämen muljahtelua ja helvetinmoiset lihas-säryt.
Lopulta onneksi menin käymään urh.lääk:llä ja sain kunnon lääkkeet ja neuvot.
 
Kiitoksia

Ylikunnon ja ylirasituksen välinen raja on mun mielestä aika häilyvä, nimittäin samasta asiasta vaikuttaa olevan kyse osittain.

Ylikuntoon pääsee helposti kun vetää useita päiviä peräkkäin tollasia ylirasituksen aiheuttavia treenejä. Jopa yhden päivän överiksi vedetyt treenit esim. aamulla uinti, sitten kunnon salitreeni ja vielä sen jälkeen kunnon mäkivetoja isoissa rinteissä, aiheuttaa illaksi saman tunteen kuin olisit ylikunnossa. Siitä onkin sitten enää varsinaiseen ylikuntoon lyhyt matka, jos vetää heti parina seuraavana päivänä täydellä sykkeellä saman setin esimerkiksi.

Oma määritelmä ylikunnosta on siis se, että palautuminen kestää epätavallisen pitkään, ja on tunne kuin olisi tulossa flunssaan, ei saa unta ollenkaan, vituttaa jne
 
Ylikuntoon pääsee helposti kun vetää useita päiviä peräkkäin tollasia ylirasituksen aiheuttavia treenejä. Jopa yhden päivän överiksi vedetyt treenit esim. aamulla uinti, sitten kunnon salitreeni ja vielä sen jälkeen kunnon mäkivetoja isoissa rinteissä, aiheuttaa illaksi saman tunteen kuin olisit ylikunnossa. Siitä onkin sitten enää varsinaiseen ylikuntoon lyhyt matka, jos vetää heti parina seuraavana päivänä täydellä sykkeellä saman setin esimerkiksi.

Oma määritelmä ylikunnosta on siis se, että palautuminen kestää epätavallisen pitkään, ja on tunne kuin olisi tulossa flunssaan, ei saa unta ollenkaan, vituttaa jne
No ei todellakaan näin, puhut tuossa koko ajan ihan normaalista ylirasitustilasta. Ylikunto on aivan eri luokan juttu, johon ei missään nimessä helpolla ajauduta jollain muutaman päivän kovalla treenaamisella. Ylirasituksesta palautumiseen riittää usein ihan vain muutama ylimääräinen lepopäivä, kun taas todellisesta ylikunnosta palautuminen voi kestää useita kuukausia.
 
Sellasiin määritelmiin törmäsin, että akuutti ja krooninen ylikunto. Akuutin ylikunnon ollessa se, kun ylikunto tulee nopeasti suht lyhyellä aikavälillä ja kroonisen tullessa pitkällä aikavälillä.
 
Laitanpa oman kokemukseni ylikunnosta vaikka ei se ketään kiinnostakaan. :D
Silloin en tunnistanut että ylikunto oli tulossa, mutta jälkiviisaana tulee monta asiaa mieleen mitkä olisi pitänyt tehdän toisin.
Kroppaa voi/pitää tapauksesta riippuen kiusata todella pitkälle ennen kuin ylikunto iskee ja siihen asti tulosnousu oli itselläni niin kovaa että se ikään kuin sokaisi tilanteelta.
Lähes vuoden kestäneen dieettaamisen perään monen kuukauden vielä hurjempi dieetti ja kovinta treeniä koskaan. Tulosta tuli ja sitä halusi vain lisää. Omapaino oli tippunut jo 80kg:n pintaan ja 5rep max oli syväkyykyssä 5x180kg

Sitten piti alkaa piikkauskausi ja kuin salama kirkkaalta taivaalta ei pystynyt enää käsittelemään tuollaisia rautoja mitenkään. Jokin henkinen juttu varmaan laukaisi sen vireillä olleen tilan, ei vaan enää onnistunut mikään ja vasta 2kk:n jälkeen alkasi olo olemaan hyvä.

Sanoisinpa jopa että tietoinen ylikunnon saavuttaminen on melkoisen vaikeaa. Helpommin näin käy vahingossa kun ei tiedä mitä tekee, mutta tekee sen täysillä.
 
Tolla akuutilla ylikunnolla tarkoitetaan ilmeisesti juuri tuota melko normaalia ylirasitustilaa, joka on oikeastaan vielä melko miellyttävä olotila verrattuna krooniseksi päässeeseen ylikuntoon.

Kyllä kunnon ylikuntoon meneminen on usein hyvin epätietoisesti saavutettu elämässä vallitsevien monien asioiden yhteissumma. Liian myöhään kun sen tajuaa, on edessä kuukausien palauttelu ainakin itsellä. Toivottavasti olen tällä hetkellä toipumassa vihoviimeistä kertaa tästä tilasta joka kulminoitui 2 kk sitten flimmeriin vaikka sydämessä ei ole tutkitusti mitään vikaa. Ensimmäinen oli 2 vuotta sitten, jolloin en edes tajunnut mistä oli kyse. Nyt olen oppinut yhteenlaskemaan.
 
Luonnollisesti ennen kevennystähän monet tekevät ne ns.kovimmat treenit, jossa käytetään erikoistekniikoita ja muutenkin annetaan mennä täysillä, koska edessä on x määrä lepoa.
Ei kuulostaa hirveän fiksulta, jos reenit vedetään failureen saakka, ja lihaksella on aikaa palautua max. se 24h.
Entä saman lihaksen treenaaminen samana päivänäm 2 kertaa. Esim. reisille aamulla raskaat kyykyt ja prässit ja illalla pumppaillen ojennuksia ja koukistuksia jne...

Edelleen törmää näihin juttuihin, joissa ihmetellään, että kuinka voi treenata samoja lihaksia esim. peräkkäisinä päivinä tai joskus peräti 5-6 kertaa vkossa samat lihakset.

Kyllä näin voi tehdä, mutta se vaatii jo jonkin verran treenitaustaa.

On kysymys lihaskuntoharjoittelusta tai aerobisesta harjoittelusta, niin tarkoitus on nimenomaan horjuttaa kropan tasapainotilaa, antamalla sille aivan erilaisia ärsykkeitä, erilaisilla harjoituskausilla, erilaisilla harjoitteilla jne..
Mahdollisimman paras vaste harjoittelulle saadaan, kun haetaan kropasta niitä rajoja ja välillä mennään niiden yli.

Kovien jaksotuksien jälkeen, kun osataan antaa oikeassa paikassa sitä lepoakin, niin hyvä tulee ja harjoitusvaste potkii hyvin takaisin.

Keväällä ja alkukesästä tein treenejä, joissa parin kuukauden jaksolla, tuli viikkoja jolloin kuutena päivänä oli aerobinen harjoitus ja samalla viikolla myös kuusi jalkatreenipäivää.
Hyvin toimi.

Ei turhaan kannata miettiä, että voiko joskus treenata peräkkäisinä päivinä samat lihakset.

Kyllä voi, vaikka jaksoluontoisesti vkon jokaisena päivänä, mutta on myös osattava välillä sitten antaa lepoakin, jotta se harjoitusvaste saadaan takaisin.

Kokeilkaa rohkeammin erilaisia harjoituksia ja heittäkää mäkeen ne älähtäneet ajatukset, jotka käskevät treenata kerran viikossa samat lihakset.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom