Aimo sanoi:
Sähkön hinta on sama, vaikka optio-ohjelmaa ei olisikaan.
protsku sanoi:
Populismia. Sanohan miten perustelet tuon väitteesi?
Mä voin yrittää vastata tähän. Tämä vaatii pienen alustuksen yritysten hallintoon. Hyvän hallintotavan, jota harvemmin valtionyhtiöissä noudatetaan esimerkillisesti, mukaan yrityksen omistajat valitsevat yritykselle hallituksen yhtiökokouksessa. Hallituksen jäsenet valvovat omistajien etua ja valitsevat yrityksen toimivan johdon, kuten toimitusjohtajan ja muut paskantärkeät pönöttäjät. Toimiva johto vastaa yrityksen päivittäisten asioiden hoidosta, kuten tuotteiden hinnoittelusta ja uusien työntekijöiden palkkaamisesta. Toimivan johdon tärkeimpänä tavoitteena on pidetty omistajien sijoituksen arvon (shareholder value) kasvattamista, ei esimerkiksi halvan sähkön takaamista kansalaisille. Suuremmat päätökset, kuten useimmat investoinnit, toimiva johto vie hallituksen hyväksyttäväksi.
Fortumin tapauksessa huonosti toimiva pohjoismainen sähköpörssi mahdollistaa sähkön hinnankorotukset. Toimivan johdon tärkeimpänä tavoitteena on edelleen omistajien sijoituksen arvon kasvattaminen, joten heidän on jossain määrin pakko korottaa hintoja. Erityisesti ulkomaiset omistajat olisivat kysymysmerkkinä ja vaihtamassa toimivaa johtoa, jos yrityksen johto ei pyrkisi maksimoimaan heidän sijoituksensa arvoa. Optio-ohjelmalla saattaa olla jokin vaikutus toimivan johdon tekemiin päätöksiin, mutta ainakin kaikissa yrityksissä, joissa itse olen työskennellyt, tavoitteena on aina ollut hoitaa yrityksen asioita mahdollisimman hyvin.
protsku sanoi:
Kyllä tämä kaikki on taas kerran jäänne sieltä Neuvostoliiton ajoilta kun politbyroon jäsenet kahmivat itselleen aiheettomia etuuksia. Suomessa tuon politbyroon nimi on vain Eduskunta.
Populismia. Sanohan miten perustelet tuon väitteesi? Mitä aiheettomia etuuksia kansanedustajat ovat Fortumin optio-ohjelmassa itselleen kahmineet?
SniffDaddy sanoi:
Saatana, Mönkäreen mulkkuhan se on viime kädessä ollut siunanaamassa tuota optio-ohjelmaa. Vieläkään se akka ei ota mitään vastuuta tekemisistään, vaan itkee, että antakaa pahat johtajat ylisuuret optiot puis.
Mönkerettäkään tai Tuomiojaa ei mielestäni kannata normaalia enempää kritisoida. Kun päätös optio-ohjelmasta tehtiin vuonna 2002, ei niitä oltu alettu vielä laajemmin kritisoida. Tämä tapahtui muistaakseni vuoden 2002 aikana, jolloin Enronin johdon räikeät väärinkäytökset paljastuivat. Mönkäreen itkeminen on tosiaan raivostuttavaa, mutta ymmärrettävää juuri tuon täydellisen kyvyttömyyden takia. Eihän vammaisillekaan saa nauraa. Pahiten minulla paloivat kuitenkin hermot Sasin ollessa uutisissa vaatimassa Mönkärettä henkilökohtaiseen korvausvastuuseen.
SniffDaddy sanoi:
Eniten ihmetyttää, että ovatko ko. ohjelmaa laatimassa olleet kauppa- ja teollisuusministeriön ekonomistit olleet niin vitun tyhmiä, ettei mitään kattoa tuohon optio-ohjelmaan rakennettu? Vai ovatko hekin saaneet jotain pientä voitelurahaa?
Yleensä johdon kompensaatiosta ja kannustinohjelmista päättää hallitus. KTM:n ekonomeilla ei mielestäni pitäisi olla asiassa sanomista, vaan luultavasti jokin ulkopuolinen taho on laatinut optio-ohjelman. Tietääkö joku tarkemmin asiasta, koska en ole varma?
SniffDaddy sanoi:
Joka tapauksessa siellä Fortumin johtoportaassa on aika pitkälle tiedetty yrityksen pörssiarvokehitys joitakin vuosia eteenpäin, kun taas päämiehen (valtion) puolella ei luonnollisestikaan tiedetä helvettiäkään.
Jaahans. Millaisella kristallipallolla johto sinne tulevaisuuteen katselee ja saa selville pörssikehityksen? Tottakai johdolla on enemmän ja yksityiskohtaisempaa tietoa yrityksen toiminnasta ja strategiasta. Tämän perusteella he voivat tehdä veikkauksen yrityksen kehittymisestä tulevaisuudessa. Pörssiyhtiöillä on tapana laittaa ainakin osa spekulaatioista välitilinpäätöksiin, josta ne ovat myös valtion edustajan luettavissa.
SniffDaddy sanoi:
Jotenkin toivoisi, että vastuuseen valittaisiin joskus osaavia ihmisiä, ei SDP-positiivisia.
Hallelujaa! Mulla on sama toive. Suomessa kaikki SDP:n vaihtoehdotkin ovat tosin melkein yhtä säälittäviä.