Voihan tämän käytännössä toteuttaa esimerkiksi niin, että valtio maksaa yrityksille ja yritykset ennakonpidätyksen sijaan maksavat neg. tuloveron palkan päälle. Systeemihän toimii jo täysin automaattisesti toiseen suuntaan.
Suomessa tällainen systeemi olisi ehdottoman tarpeellinen sen takia, että työvoima on hinnoitellut itsensä pois melkein mistä tahansa matalapalkkaduunista, mikä taas on johtanut suureen rakenteelliseen työttömyysasteeseen (kiitos SAK!). Tarkoittaa siis sitä, että jokaisen uuden työntekijän pitää lisätä palkkaavan firman tulosta liian monta kymmentä tuhatta euroa vuodessa, että palkkaaminen kannattaisi. Verokiilan ja korkean minimipalkan haittavaikutuksia palveluammattien osalta on koetettu laastaroida mm. kotitalousvähennyksellä ja laskemalla tiettyjen palveluiden ALVia. Lopputuloksena on kommunistista keskussuunnittelua lähenevä systeemi, joka ohjaa ylihintaista tarjontaa sinne, missä tukiaiset ja vähennykset luovat kysyntää.
Mutta kuten tuli jo sanottua, koko järjestelmän muuttaminen kertarysäyksellä ei onnistu kuin siirtymällä vähäksi aikaa diktatuuriin. Negatiivista tuloveroa ei puhtaana ole kokeiltu kuin teoreettisissa malleissa, joten aikamoinen riski tämä olisi. Poliittisin keinoin toteutettuna tämän vaikutus olisi vain lisätä taas yksi palikka nykytornin päälle purkamatta mitään vanhaa ja tietysti hillitön byrokratia sen pyörittämiseksi.