Kalaöljyt aiheuttaa sydämen muljahtelua?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja duzh
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aina löytyy linkkiin vastalinkki joka kumoaa kaiken 😅 Loputon suo kuten sanoit
Tavallaan. Mutta, yleisesti on tiedossa että esimerkiksi alfalinoleenihappo ei juurikaan muunnu EPA tai DHA muotoon ihmisen kehossa, ja silti sitä pidetään parhaana omega-3 lähteenä. Joo, on hyvä kolmosen lähde, mutta ei tee mitään mitä omega-3 rasvan tarkoitus on. Tämä on naurettavan helppo todeta ja edes THL ei sitä kiistä, missään terveysuosituksissa sitä ei vaan mainita. Annetaan ihmisten vain syödä sitä koska se tukee muuta, ei ihmisen terveyteen liittyvää, toimintaa niin paljon.
 
Nyrkkisääntönä on että kaikki tyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvahapot tykkää huonoa kuumentuessaan yli 60 asteen ja erittäin huonoa yli sadassa asteessa. Riippumatta mistä lähteestä rasvat ovat.

Leimahduslämpötila ei kerro laadusta, esimerkiksi pellavansiemenöljyt kestää reilusti yli 300 astetta ennen kuin syttyy palamaan, mutta karsinoituu noin 200 astetta aiemmin. Oliiviöljyä on tässä suhteessa erityisherkkä sen sisältämän lehtivihreän takia.

Sanoisin että kookosöljy, voi ja silava ovat paistamiseen turvallisimmat, koska niissä vähiten pikaantumisherkkiä rasvahappoja. Voistakin pystyy valitsemaan vielä kirkastetun version eli gheen, jolloin maidon kaseiinikaan ei kärähdä pannulle.

Rypsiöljyä ikävä kyllä mainostetaan hyvänä paistorasvana mikä on silkka virhe. Itse en käyttäisi mitään kasviöljyä paistamiseen, vaan lisäisin sen ruoan joukkoon valmistuksen lopussa tai lautaselle. Näin siis terveyden näkökulmasta.
Samaa mieltä, mutta pakko kysyä, kun tunnut olevan perehtyny. Mites avocadoöljy, mulle uus tuttavuus, tuli eräässä reseptissä vastaan?
 
Unohtui tuosta Finelin kananmuna jutussa mainita että nuo Finelin luonumunille ilmoittamat arvot täsmää kutakuinkin tehotuotettujen munien arvoja, joka on juurikin se virhe. En tiedä miksi THL ei suostu kertomaan mitkä seikat vaikutta ravinnon sisältöön tai laatuun, mutta siihen on varmasti syynsä. Samoin kyseinen laitos dissaa esimerkiksi pastöroimattomia maitotuoteita ja vapaasti laiduntavien märehtijöiden lihaa.
Ja tänä päivänä kun paljon markkinoidaan viljapossuakin, en oo ihan vasta tsekannu, mutta vajaa vuosi sitten fineli ei eritellyt mitenkään lajinomaista luontaista ravintoa ja taas tehotuotettua viljaa syöneiden sikojen ravintosisältöä, puhumattakaan kyseisten sikojen rasvan rasvahappoprofiilista...
 
Samaa mieltä, mutta pakko kysyä, kun tunnut olevan perehtyny. Mites avocadoöljy, mulle uus tuttavuus, tuli eräässä reseptissä vastaan?
Samat lainalaisuudet siihen pätee eli paistamiseen ei suositeltavaa jos terveyden puolesta tarkastellaan. Muuten juurikin avokadon (ja oliivin) sisältämä suhteellisen suuri oleiinihapon osuus on hyvä asia, kunhan huolehditaan ettei se ole pääasiallinen rasvanlähde. Ehkä sellainen 20% rasvoista voisi olla kertatyydytyynytyä oleiinihappoa.

En nyt muista tarkkaan, mutta jokin aika sitten oli tutkimus jossa USA markkinoilla 21 eri avokadoöljystä vain yksi (1) sisälsi oikeasti pelkästään laadukasta avokadoa. Loput jotain sekoitusta mitä ei etiketissä mainittu. En osaa sanoa mikä öljy Suomen markkinoilla on laadukasta mutta uskon että niitä löytyy. Paras tapa ehkä syödä ihan oikea avokado.
 
Ja tänä päivänä kun paljon markkinoidaan viljapossuakin, en oo ihan vasta tsekannu, mutta vajaa vuosi sitten fineli ei eritellyt mitenkään lajinomaista luontaista ravintoa ja taas tehotuotettua viljaa syöneiden sikojen ravintosisältöä, puhumattakaan kyseisten sikojen rasvan rasvahappoprofiilista...
Näin se menee. VIlja/soijarehua syövä possu ei rasvakoostumukseltaan ole alkuperäisen kaltainen, ja yllättäen tässäkin käy niin että omega-6 osuus kasvaa liialliseksi. Finelin tarve eritellä rasvat on hyvin pitkälti vanhanaikainen eli paha tyydyttynyt ja hyvä monityydyttymätön.
 
Tässä pari linkkiä (monista) aiheesta avokadoöljyn laatu USA:ssa. Muutenhan avokado (hedelmä) on yhtenä rasvanlähteenä oikein kelvollinen.


 
Tässä pari linkkiä (monista) aiheesta avokadoöljyn laatu USA:ssa. Muutenhan avokado (hedelmä) on yhtenä rasvanlähteenä oikein kelvollinen.


"But because there are no standards to determine if an avocado oil is of the quality and purity advertised, no one is regulating false or misleading labels. "

On tuo ameriikka kyllä hieno maa. Jos just tälle avocadoöljylle ei ole standardia, niin sitte ei voi valvoa jos joku laittaaki pulloon muuta kuin etiketissä mainostettua.

Sori OT, palataan kalaöljyihin.
 
"But because there are no standards to determine if an avocado oil is of the quality and purity advertised, no one is regulating false or misleading labels. "

On tuo ameriikka kyllä hieno maa. Jos just tälle avocadoöljylle ei ole standardia, niin sitte ei voi valvoa jos joku laittaaki pulloon muuta kuin etiketissä mainostettua.
Niinpä. Ja kuten arvata saattaa, avokadoöljy tuskin on ainut missä mennään pohjamudissa harmaalla alueella. En edelleenkään tarkoita että kaikki kaupassa myytävä materiaali on epäkelpoa ja virheellistä, mutta kyllä sitä ikävän paljon sieltä löytyy. Jos yleisesti huijataan rakennusalalla, niin kyllä huijataan ravitsemusalallakin. Kummassakin ihan kohtuullisen kova lainsäädäntö turvaamassa kuluttajan oikeuksia, terveyttä ja rahoja, kriteerit valmistusprosessin eri vaiheille todella tiukat sekä monitahoinen valvonta minkä pitäisi taata laatu, mutta kun ei.

Kananmunan ravintosisällön epäilijöille vielä sellainen argumentti, kun ei vättämättä uskota paljonko kanan nauttima ravinto ja elinolosuhtet vaikuttaa kananmunan sisältöön. Samoin moni raapii päätään että miksei muka tuoteselosteeseen voi luottaa? Otetaan esimerkkinä omega-3 kananmuna:

Tässä ystävämme kana on saanut extrana pellarouhetta jonka sisältämä alfalinoleenihappo (omega-3) nostaa kananmunan omega-3 rasvojen suhteellista osuutta. Se kyllä merkataan tuoteselosteeseen voimakkain sanankääntein, niin ettei varmasti jää huomaamatta. Hyvä niin, rehellistä. Vaan miksi sitten luomuna ulkoilevan ja ruokailevan kanan munimat munat saavat ravintosisällökseen saman kuin tehotuotettu kananmuna, vaikka se syö todellakin erilaista ravintoa verrokkiinsa nähden? Harkittu epäkohta vai ihmimillinen unohdus Fineliltä, joka on vuosikymmeniä demonisoinut kanamunaa?

Samalla voin vielä manita että omega-3 kananmunien suurempi omega-3 rasvojen määrä ei tässäkään tapauksessa takaa laatua (yllätys), vaan ikävä kyllä lisäys on yksinomaan kasvipuolen alfalinoleenihappoa joka ei yrityksistään huolimatta muunnu EPA ja DHA rasvahapoiksi, jotka on ihmiselle juuri se juttu miksi omega-3 rasvaa ylipäätään tarvitaan. Eli ei kannata maksaa turhasta, tai peräti haitallisesta...
 
Mistä niitä oikeita omega 3 saa, ku kaikki on paskaa? Muutaman sivun ku luki, niin ainoa mikä on ollu hyvä, niin turskaöljy jostaki iherbistä.
 
Mistä niitä oikeita omega 3 saa, ku kaikki on paskaa? Muutaman sivun ku luki, niin ainoa mikä on ollu hyvä, niin turskaöljy jostaki iherbistä.
Märehtijän liha, kananmuna ja kala ovat todella laadukkaat sekä helpot lähteet.

Ulkoruokittuja luomulaatuisia kananmunia L-kokoisena kun syöt 2-3 kappaletta olet saanut sen reilun gramman omega-3 rasvahappoja juuri siitä lähteestä mikä muuntautuu EPA ja DHA muotoihin. Samalla saat kaikki suojaravintoaineet, antioksidantit ja mikroravinteet jotka turvaavat synergiaedun sekä turvaavat ravinteiden säilyvyyden. Näitä ei yleensä ravintolisistä saa.

Samoin esimerkiksi luomu naudanliha ja rasvaiset pastöroimattomat luomumaitotuotteet. 10% rasvaa sisältävä liha sisältää 100g kohti noin 1-2g omega-3 rasvahappoja, riippuen mitä se on nauttinut ravinnokseen. Ruoholla ruokittu sisältää noin kaksinkertaisen määrän omega-3 rasvoja. Märehtijän maito/liha/rasva sisältää myös CLA:ta millä on tärkeä rooli ihmisessä. Tavallinen markettinauta sisältää myös omega-3, mutta vähemmän ja suhde omega-6 hieman huonompi. Ehkä en silti murehtisi sitä liikaa, vaan söisin huolella sillä siinä on joka tapauksessa hyvä rasvahappoprofiili.

Kala nyt on ihan huippuläde, perinteisesti. Mutta, ei kannata ostaa kirjolohta, se on rehulla (omega-6) ruokittu ja ikävä kyllä en söisi sitä terveysvaikutusten takia yhtään. Muuten tykkään kyllä kirjolohen mausta. Avoimesta vedestä nostetut ankerias, silakka, villilohi, taimen, nieriä, silli, makrilli yms. ovat hyviä, kunhan tiedostaa ettei niitä syö kovin montaa kertaa viikossa säännöllisesti, sillä merien puhtaus on mitä on. Annoskoko voisi olla 200g niin omega-3 tarve slltä päivältä täytetty erittäin helposti.

Kalanmaksaöljyvalmisteet voi ottaa käyttöön kunhan etsii mahdollisimman laadukkaat vaihtoehdot. Niitä ei tarvitse käytää massiivisia määriä, vaan turvataan pieni perusmäärä niillä, ja loput hyvästä ruoasta.

Alle linkitetty esimerkki ravintolisästä nimeltä Rosita. Se on kallis verrattuna halpoihin markettiversioihin, mutta jo pieni määrä sitä (2,5ml) päivässä) oikesti lisää EPA ja DHA saantiasi siinä muodossa että hyödyt siitä sen mitä omega-3 rasvoista voi hyötyä. Toivon todella että tuote on maineensa arvoinen, toistaiseksi en ole saanut mitään vinkkiä sen olevan huijausta (y)
Varmuudella on muitain hyviä tuoteita kunhan vain perehtyy niihin.

Amazon product ASIN B00LN3MN26View: https://www.amazon.com/Rosita-Extra-Virgin-Liver-Liquid/dp/B00LN3MN26
 
Haluan lähteet noille, että naudasta saa 1-2g omegaa hyvin imeytyvässä muodossa per 100g. Sama kananmunista. Nyt on aika uskomatonta settiä ja toivon että olet oikeassa. Että nautaa kannattaa vetää muttei kirjolohta.
 
Eipä ole sitte huolen häivää. 4kpl luomumunia ja 200g jauhelihaa menee joka päivä. Lohta en syö, ku on niin kallista.
 
Lohen hinta on kyl jo laskenut takas alas kesän huippulukemista. Joskus kokeilin parin gramman kapseliannostusta jonku aikaa ja totesin että vaikutti aika lailla veren hyytymiseen kun sillon piti vielä useitakertoja päivässä mittailla sokereita sormenpäästä. Ei meinannut vuotaminen loppua?
 
Alle linkitetty esimerkki ravintolisästä nimeltä Rosita. Se on kallis verrattuna halpoihin markettiversioihin, mutta jo pieni määrä sitä (2,5ml) päivässä) oikesti lisää EPA ja DHA saantiasi siinä muodossa että hyödyt siitä sen mitä omega-3 rasvoista voi hyötyä
EPA ja DHA määrät täysin samat kuin esim Möllerissä. Myös samasta kala lajista valmistettu. Millä perusteella Rosita on parempi ?
Eipä ole sitte huolen häivää. 4kpl luomumunia ja 200g jauhelihaa menee joka päivä. Lohta en syö, ku on niin kallista.
Alle 0.6g myös minun laskuopin mukaan. Virallisista lähteistä poimitut luvut. Ihan kaikkea ei kannata uskoa mitä joku kertoo netissä. Tarkasta asiat itse niin saat oikeat luvut.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom