Mites pellavasiemenöljy? Onko hyvä omega-3 lähde?
EI se ikävä kyllä ole. Paljon sitä mainostetaan, mutta on samaa sarjaa rypsin, auringonkukan ja kaikkien muidenkin kasviperäisten siemenöljyjen kanssa. Niissä on runsaasti alfalinoleenihappoa mikä on kasvikunnan omega-3 lähde, mutta sen muuntuminen EPA ja DHA muotoon ihmisellä on häiritsevän pieni. EPA muotoa siitä syntyy terveellä yksilöllä 1-5% ja DHA:ta 0-10%. Kaikille DHA:ta ei tästä muodostu lainkaan. Tämä on harmillinen tosiasia mitä esimerkiksi meidän kaikkien ravintosuositusten äiti, eli THL, ei ikinä jaksa mainita kun kasvirasvoista puhutaan. Eläinrasvoissa taas omega-3 on juuri siinä muodossa että EPA ja DHA syntyy kuin itsestään, eli ne sisältävät myös suoraan näitä välttämättömiä rasvahappoja. Omega-3 rasvahappoja pitää saada lähes yksinomaan EPA ja DHA takia ja tähän alfalinoleenihappo on käytännössä melkein hyödytön.
Oliiviöljy on eri asia, sillä se ei ole valmistettu siemenestä vaan hedelmästä (marjasta). Samalla se sisältää useita eri happoja mitkä estää härskiintymisen ja ovat muutenkin hyödyllisiä, sekä siinä on hyvin matalat alfalinoleenihapon ja linolihapon määrät. Oikein hyvä öljy, mutta ei siitäkään omega-3 lähteeksi yksistään ole.
Siemenöljyt sisältää suurimmaksi osaksi omega-6 rasvahappoja (myös 7 ja 9), mitkä ovat elintärkeitä, mutta suhde omega-3 rasvoisin tulisi olla 1:2. Yksi suurimpia kehon oksidatiivisen stressin aiheuttajia nykyihmisellä on tolkuton omega-6 rasvojen saanti. Eläinperäisissä rasvoissa, yllätys, omegoiden suhde on lähes järjestään tuo 1:2. Rypsiöljyä täysin virheellisesti mainostetaan että sisältää 1:2 omega 3/6, mutta kyseessä on alfalinoleenihappo/linolihappo suhde, eli käytännöntasolla suhde on parhaimmillaankin 1:40. Tämä on yksi muutamasta tärkeimmästä syistä mm. 2-tyypin diabeteksen, korkean verenpaineen, vääristyneen veren lipidien, matala-asteisen tulehduksen, osteoporoosin ja erilaisten solumuutosten synnyssä.
On käsittämätöntä että tätä ei ikinä jakseta ottaa esille kun puhutaan kasvirasvojen terveellisyydestä. Vain elärasvat demonisoidaan, vaikka ne ovat meille satojen tuhansien vuosien ajan olleet ainoat rasvan lähteet. Omega-3 rasvoja ihminen tarvitsee 1-3g päivässä ja omega-6 rasvoja 2-6g, eli aika hemmetin helpolla nämä on saatavissa eläinkunnan tuotteista, kuten olemme aina historiamme aikana saaneetkin. Kyseessä on funktionaalinen rasva, ei varsinainen energiaravintoaine kuten tyydyttynyt rasva, joka on erinomainen energianlähde.
Tyydyttynyt rasva ns. terveysneutraali energianlähde. Suurin osa ihmisen mm. solukalvoista on tyydyttynyttä rasvaa ja se on sellainen muoto jonka ihminen voi käyttää tarpeen tullen helposti energiaksi, toisin kuin tyydyttymättömät. Tyydyttynyt rasva ei härskiinny tai karsinoidu kovinkaan helpolla, toisin kuin tyydyttymättömät rasvat. Tyydyttynyt rasva ei myöskään suoraan varastoidu sisäelimiin vaikka niinkin väitetään, vaan sitä aiheuttaa alkoholin ohella mm. liian korkea verensokeri ja vääristynyt omega-3/6 suhde. Eläinrasvoissa taas on vaikka ja mitä terveysvaikutuksia, ne ovat ihmiselle yksiselitteisesti välttämättömiä.
fi.wikipedia.org
turpaduunari.fi
Turpaduunari, eli biologi ja terveystieteilijä Christen Sundqvist, on ihan varteenotettava kotimainen tekijä jos haluaa lukea vastavirtaan ajattelevien mietteitä.