Kalaöljyt aiheuttaa sydämen muljahtelua?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja duzh
  • Aloitettu Aloitettu
Yleisesti ottaen omega-3 pitoisuus kasvaa 3-6 kertaiseksi kun kanasta tulee luomu sekä itsenäisesti ulkoileva. Ravintoarvoihin vaikuttaa edelleen silti se mitä ne syövät, vaikka luomua onkin. Eri jyvät sisältää eri määrän rasvahappoja, ja kanan tapauksessa se näkyy heti lopullisessa tuotteessa. Siksi kananmuna on "erityisherkkä" sisällöltään.
Mites pellavasiemenöljy? Onko hyvä omega-3 lähde?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mites pellavasiemenöljy? Onko hyvä omega-3 lähde?
EI se ikävä kyllä ole. Paljon sitä mainostetaan, mutta on samaa sarjaa rypsin, auringonkukan ja kaikkien muidenkin kasviperäisten siemenöljyjen kanssa. Niissä on runsaasti alfalinoleenihappoa mikä on kasvikunnan omega-3 lähde, mutta sen muuntuminen EPA ja DHA muotoon ihmisellä on häiritsevän pieni. EPA muotoa siitä syntyy terveellä yksilöllä 1-5% ja DHA:ta 0-10%. Kaikille DHA:ta ei tästä muodostu lainkaan. Tämä on harmillinen tosiasia mitä esimerkiksi meidän kaikkien ravintosuositusten äiti, eli THL, ei ikinä jaksa mainita kun kasvirasvoista puhutaan. Eläinrasvoissa taas omega-3 on juuri siinä muodossa että EPA ja DHA syntyy kuin itsestään, eli ne sisältävät myös suoraan näitä välttämättömiä rasvahappoja. Omega-3 rasvahappoja pitää saada lähes yksinomaan EPA ja DHA takia ja tähän alfalinoleenihappo on käytännössä melkein hyödytön.

Oliiviöljy on eri asia, sillä se ei ole valmistettu siemenestä vaan hedelmästä (marjasta). Samalla se sisältää useita eri happoja mitkä estää härskiintymisen ja ovat muutenkin hyödyllisiä, sekä siinä on hyvin matalat alfalinoleenihapon ja linolihapon määrät. Oikein hyvä öljy, mutta ei siitäkään omega-3 lähteeksi yksistään ole.

Siemenöljyt sisältää suurimmaksi osaksi omega-6 rasvahappoja (myös 7 ja 9), mitkä ovat elintärkeitä, mutta suhde omega-3 rasvoisin tulisi olla 1:2. Yksi suurimpia kehon oksidatiivisen stressin aiheuttajia nykyihmisellä on tolkuton omega-6 rasvojen saanti. Eläinperäisissä rasvoissa, yllätys, omegoiden suhde on lähes järjestään tuo 1:2. Rypsiöljyä täysin virheellisesti mainostetaan että sisältää 1:2 omega 3/6, mutta kyseessä on alfalinoleenihappo/linolihappo suhde, eli käytännöntasolla suhde on parhaimmillaankin 1:40. Tämä on yksi muutamasta tärkeimmästä syistä mm. 2-tyypin diabeteksen, korkean verenpaineen, vääristyneen veren lipidien, matala-asteisen tulehduksen, osteoporoosin ja erilaisten solumuutosten synnyssä.

On käsittämätöntä että tätä ei ikinä jakseta ottaa esille kun puhutaan kasvirasvojen terveellisyydestä. Vain elärasvat demonisoidaan, vaikka ne ovat meille satojen tuhansien vuosien ajan olleet ainoat rasvan lähteet. Omega-3 rasvoja ihminen tarvitsee 1-3g päivässä ja omega-6 rasvoja 2-6g, eli aika hemmetin helpolla nämä on saatavissa eläinkunnan tuotteista, kuten olemme aina historiamme aikana saaneetkin. Kyseessä on funktionaalinen rasva, ei varsinainen energiaravintoaine kuten tyydyttynyt rasva, joka on erinomainen energianlähde.

Tyydyttynyt rasva ns. terveysneutraali energianlähde. Suurin osa ihmisen mm. solukalvoista on tyydyttynyttä rasvaa ja se on sellainen muoto jonka ihminen voi käyttää tarpeen tullen helposti energiaksi, toisin kuin tyydyttymättömät. Tyydyttynyt rasva ei härskiinny tai karsinoidu kovinkaan helpolla, toisin kuin tyydyttymättömät rasvat. Tyydyttynyt rasva ei myöskään suoraan varastoidu sisäelimiin vaikka niinkin väitetään, vaan sitä aiheuttaa alkoholin ohella mm. liian korkea verensokeri ja vääristynyt omega-3/6 suhde. Eläinrasvoissa taas on vaikka ja mitä terveysvaikutuksia, ne ovat ihmiselle yksiselitteisesti välttämättömiä.



Turpaduunari, eli biologi ja terveystieteilijä Christen Sundqvist, on ihan varteenotettava kotimainen tekijä jos haluaa lukea vastavirtaan ajattelevien mietteitä.
 
Eli kuluttaja ei voi tehdä juuri mitään varmistaakseen sisällön. Minusta silloin on turha stressata koko asialla. Menee syöminen hankalaksi jos alkaa epäillä kaikkea eikä usko mihinkään.
Voi tietenkin tehdä. Ottaa asioista selvää. Jos taas ei halua, se on eri asia. Jos ei vaan osaa, voi opetella tai kysyä neuvoa. On jokaisen oma asia miten tietojensa kanssa elää mutta on reilua että ihmiselle annetaan mahdollisuus itse päättää.
 
IFOS. International Fish Oil Standards. Tollanen serti on olemassa. En tiedä tarkottaako mitään oikeasti.
En myöskään tiedä mitä kulisseissa tapahtuu, mutta heidän, IFOS ja IKOS, tarkoitusperät ainakin ovat kunnossa. Yksi mielestäni parhaista omega-3 tuotteista eli kalanmaksaöljyistä on saanut tämän sertifikaatin.


Aika rajun pitkä linkki näytti tulevan. Mutta tuossa tuotteessa rasvahappoja EPA ja DHA on järkevä määrä, eli niitä ei ole keinotekoisesti piikattu. Ei sisällä synteettisiä vitamiineja/antioksidantteja A ja D, vaan niitä mitä kalan maksan kylmäpuristuksesta on jäänyt. Luontainen E-vitamiini on lisätty. Sisältää myös kolesterolia mikä on hyvä merkki mahdollisimman alkuperäismuodossa olevasta rasvasta. Ainut "miinus" on sitruunan maku, mikä jättää teoriassa pienen epäilyksen varan laatuun, mutta haluaisin uskoa tuotteen olevan hyvä.
 
Eikös yksi suurimmista ongelmista ole, että ns. länsimaisen ruokavalion omega 6/omega 3 suhde on päin persettä eli omega 6 tulee kymmenkertaisia määriä vrt. omega 3.
 
Eikös yksi suurimmista ongelmista ole, että ns. länsimaisen ruokavalion omega 6/omega 3 suhde on päin persettä eli omega 6 tulee kymmenkertaisia määriä vrt. omega 3.

mutta suhde omega-3 rasvoisin tulisi olla 1:2. Yksi suurimpia kehon oksidatiivisen stressin aiheuttajia nykyihmisellä on tolkuton omega-6 rasvojen saanti
Niin mä olen noista Vesan posteista käsittänyt. Vaikka en ole kyllä ihan kaikkea vielä saanutkaan jäsenneltyä ja sulateltua päässäni 🙂
 
Sitten on
Eikös yksi suurimmista ongelmista ole, että ns. länsimaisen ruokavalion omega 6/omega 3 suhde on päin persettä eli omega 6 tulee kymmenkertaisia määriä?
Kyllä. Ja tähän vaivaan siemenöljyt (rypsi, auringonkukka, pellava yms.) vain ja ainoastaan pahentavat tilannetta. Liiallinen linolihapon määrä on erittäin haitallinen ihmisen terveydelle. Ja nyt ei ole kyseessä mutu, vaan ihan fakta. Tätä ei kukaan edes kiistä missään, ainoastaan jätetään kertomatta että nämä suositellut öljyt aiheuttaa juuri tämän ongelman.

Jos syötäisiin paleo-tyyppisesti eli hedelmiä, marjoja, sieniä, eläimiä ja maltillisesti vihanneksia olisi omega-3/6 suhde 1:1 tai jopa 2:1. Riippuen lähinnä siitä paljonko lihaa on suhteessa hedelmiin ja marjoihin
 
Joo, Fineli on mitä on. THL ylläpitää Fineliä ja tämä laitoksen agenda on tietynlainen.
Eli Finelissä väärennetyt tiedot? Kenen toimesta ja miksi? Olisiko kuitenkin lähinnä niin, että kun tosiasiat eivät kohtaa omaa käsitystä tai sitä miten asioiden toivotaan olevan, haetaan faktat "vaihtoehtoisista" lähteistä.

Käytän kyllä itsekin pääasiassa luomumunia, mutta ei minulla niiden ravintoarvoista turhia kuvitelmia ole.
 
Viimeksi muokattu:
Eli Finelissä väärennetyt tiedot? Kenen toimesta ja miksi? Olisiko kuitenkin lähinnä niin, että kun tosiasiat eivät kohtaa omaa käsitystä tai sitä miten asioiden toivotaan olevan, haetaan faktat "vaihtoehtoisista" lähteistä.

Käytän kyllä itsekin pääasiassa luomumunia, mutta ei minulla niiden ravintoarvoista turhia kuvitelmia ole.
Kyllä. Fineli on jättänyt kertomatta paljon pikkuseikkoja millä on iso merkitys kokonaiskuvassa. THL:n agenda on ajaa erittäin kasvipohjaista ruokavaliota mihin kuuluu minimaalisesti eläimiä, eikä juuri lainkaan punaista lihaa. Tätä tukee alati etenevä vihreä siirtymä koko maailmassa ja ruoka/lääketeollisuusmahtien ylivoima. Ei mikään salaisuus millään tasolla.

Esimerkiksi näistä rasvahappokoostumuksista on todella suppeat tiedot, eikä kasvien omega-3/6 dilemmasta mainita mitään. Mikään näistä ei ole mielipidekysymys tai turha kuvitelma, vaan ihan helposti tutkittavissa ja jopa helposti pääteltävissä oleva asia. Minulle pääasia on edelleen se että ihmiset saisivat mahdollisimman paljon todellista ja monipuolista tietoa minkä perusteella tehdä omat valintansa.

On paljon terveyttään vaalivia ihmiitä jotka ison osan iästään syövät yksinomaan rasvattomia maitotuotteita, nyhtökauraa, vähärasvaisia leikkeleitä, jugurtteja, muroja, myslejä, rypsiöljyllä kyllästettyjä Sydänmerkki-tuotteita yms. joiden ravintosisältö on erittäin vääristynyt alkuperäisen ruoan suhteen ja sisältävät tolkuttoman määrän lisäaineita sekä haitallisia yhdisteitä.
 
On paljon terveyttään vaalivia ihmiitä jotka ison osan iästään syövät yksinomaan rasvattomia maitotuotteita, nyhtökauraa, vähärasvaisia leikkeleitä, jugurtteja, muroja, myslejä, rypsiöljyllä kyllästettyjä Sydänmerkki-tuotteita yms. joiden ravintosisältö on erittäin vääristynyt alkuperäisen ruoan suhteen ja sisältävät tolkuttoman määrän lisäaineita sekä haitallisia yhdisteitä.

Onko näiden ihmisten terveydentila yhtä huono kuin suolaa ja eläinrasvoja syöneiden Pohjois-Karjalaisten jotka kuulemma kuolivat sydäninfarktiin 40-50 vuotiaina ennen sitä Pekka Puskan projektia?
Se projekti sitten ilmeisesti tuhosi heidän elämänsä lopullisesti.

Huhujen mukaan ihmiset nykyään elä paljon vanhemmaksi kuin ennen, mistä tämä voi johtua? Onkohan tupakanpolton väheneminen oikeasti kaikkein tärkein terveyteen vaikuttava asia joka on tapahtunut viime vuosikymmeninä.
 
Viimeksi muokattu:
Onko näiden ihmisten terveydentila yhtä huono kuin suolaa ja eläinrasvoja syöneiden Pohjois-Karjalaisten jotka kuulemma kuolivat sydäninfarktiin 40-50 vuotiaina ennen sitä Pekka Puskan projektia?
Se projekti sitten ilmeisesti tuhosi heidän elämänsä lopullisesti.

Huhujen mukaan ihmiset nykyään elä paljon vanhemmaksi kuin ennen, mistä tämä voi johtua? Onkohan tupakanpolton väheneminen oikeasti kaikkein tärkein terveyteen vaikuttava asia joka on tapahtunut viime vuosikymmeninä.
PK-Projektia ei kyllä nykyään voida pitää muuna kuin ilmiselvää huijauksena. Sen lopputulos ei syntynyt edes vahingossa. Jos aihe kiinnostaa, netistä löytyy materiaalia aika paljon.


Ihmisten elintasosairaudet kasvaa räjähdysmäisesti ja yleiskunto heikkenee keskimäärin. Ihmiset sairastelevat oleellisesti enemmän. Elinikää voidaan keinotekoisesti pidentää monella tapaa ja todella monella onkin useampaa lääkitystä ja leikkausta takana eri kansantauteihin. Useimmat ihmiset ovat yhä nuorempana huonommassa kunnossa kuin koskaan. Voi tutkia esimerkiksi nykyistä 10-45 vuotiasta viljalla/öljyllä/sokerilla eli eineksillä elävää ryhmää. Einekset ovat mm. juuri noita aiemmassa viestissä mainitsemiani ruokia eli vaikkapa Sydänmerkki-valmisteet, lihankorvikkeet ja keinotekoisesti rasvattomat tuotteet.

Tupakoinnin lopettaminen on poikkeuksetta tehokas tapa kohentaa terveyttä.
 
PK-Projektia ei kyllä nykyään voida pitää muuna kuin ilmiselvää huijauksena. Sen lopputulos ei syntynyt edes vahingossa. Jos aihe kiinnostaa, netistä löytyy materiaalia aika paljon.


Ihmisten elintasosairaudet kasvaa räjähdysmäisesti ja yleiskunto heikkenee keskimäärin. Ihmiset sairastelevat oleellisesti enemmän. Elinikää voidaan keinotekoisesti pidentää monella tapaa ja todella monella onkin useampaa lääkitystä ja leikkausta takana eri kansantauteihin. Useimmat ihmiset ovat yhä nuorempana huonommassa kunnossa kuin koskaan. Voi tutkia esimerkiksi nykyistä 10-45 vuotiasta viljalla/öljyllä/sokerilla eli eineksillä elävää ryhmää. Einekset ovat mm. juuri noita aiemmassa viestissä mainitsemiani ruokia eli vaikkapa Sydänmerkki-valmisteet, lihankorvikkeet ja keinotekoisesti rasvattomat tuotteet.

Tupakoinnin lopettaminen on poikkeuksetta tehokas tapa kohentaa terveyttä.
Juuri näin. Ihmisen elävät kyllä kauemmin, mutta sairastavat pidempään kuin ennen.
 
Kyllä. Fineli on jättänyt kertomatta paljon pikkuseikkoja millä on iso merkitys kokonaiskuvassa. THL:n agenda on ajaa erittäin kasvipohjaista ruokavaliota mihin kuuluu minimaalisesti eläimiä, eikä juuri lainkaan punaista lihaa. Tätä tukee alati etenevä vihreä siirtymä koko maailmassa ja ruoka/lääketeollisuusmahtien ylivoima. Ei mikään salaisuus millään tasolla.

Esimerkiksi näistä rasvahappokoostumuksista on todella suppeat tiedot, eikä kasvien omega-3/6 dilemmasta mainita mitään. Mikään näistä ei ole mielipidekysymys tai turha kuvitelma, vaan ihan helposti tutkittavissa ja jopa helposti pääteltävissä oleva asia. Minulle pääasia on edelleen se että ihmiset saisivat mahdollisimman paljon todellista ja monipuolista tietoa minkä perusteella tehdä omat valintansa.

On paljon terveyttään vaalivia ihmiitä jotka ison osan iästään syövät yksinomaan rasvattomia maitotuotteita, nyhtökauraa, vähärasvaisia leikkeleitä, jugurtteja, muroja, myslejä, rypsiöljyllä kyllästettyjä Sydänmerkki-tuotteita yms. joiden ravintosisältö on erittäin vääristynyt alkuperäisen ruoan suhteen ja sisältävät tolkuttoman määrän lisäaineita sekä haitallisia yhdisteitä.

Yhden keskikokoisen luomu kananmunan sisältämät rasvahapot:
RavintotekijäMääräMenetelmäTietolähdeJulkaisu
rasvahapot yhteensä4.4 gsummattu osatekijöistäTHL:n tuottama
rasvahapot monityydyttymättömät1.1 gsummattu osatekijöistäTHL:n tuottama
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis2.0 gsummattu osatekijöistäTHL:n tuottama
rasvahapot tyydyttyneet1.3 gsummattu osatekijöistäTHL:n tuottama
rasvahapot trans< 0.1 gsummattu osatekijöistäTHL:n tuottama
rasvahapot n-3 monityydyttymättömät0.1 gsummattu osatekijöistäTHL:n tuottama
rasvahapot n-6 monityydyttymättömät0.9 gsummattu osatekijöistäTHL:n tuottama
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo)855 mganalysoituriippumaton laboratorio1429
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo)36 mganalysoituriippumaton laboratorio1429
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA)0 mganalysoituriippumaton laboratorio1429
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA)78 mganalysoituriippumaton laboratorio1429
kolesteroli (GC)198.0 mgjohdettu samankaltaisesta elintarvikkeestariippumaton laboratorio416
sterolit0 mgjohdettu samankaltaisesta elintarvikkeestaTHL:n tuottama


"N-3-rasvahapot ovat monityydyttymättämiä rasvahappoja. N-3-rasvahappoja on esimerkiksi alfalinoleenihappo, jota on runsaasti rypsiöljyssä, pellavansiemenissä ja saksanpähkinöissä sekä eikosapentaeenihappo ja dokosaheksaeenihappo, joita on runsaasti kalassa."

Mitä tuosta ylläolevasta Finelissä olevasta rasvahappojen erittelystä puuttuu? Kokonaismäärä n-3 rasvahappoja siis 100mg/keskikokoinen luomu kananmuna. Jos väität jonkun tahon valehtelevan, pitäisi kyetä esittämään myös faktoja väitteensä tueksi.
 
Löytyy paljon dataa että luomuna ulkoilevien kanojen munissa 3-6 kertainen määrä omega-3 rasvahappoja jos sitä verrataan tehotuotettua mukaan. Tässäkin tapauksessa kanan ruokavalio vaikuttaa lopputulokseen.

 
Mites noi pähkinäöljyt esimerkiksi ruoanlaitossa? Nyt kun täällä on asiantuntijoita kerrankin aktiivisesti paikalla.
Korkea paistopiste, hyvä maku, mutta miten esimerkiksi maapähkinä öljyn muodossa? Jatkoon vai ei?
 
Mites noi pähkinäöljyt esimerkiksi ruoanlaitossa? Nyt kun täällä on asiantuntijoita kerrankin aktiivisesti paikalla.
Korkea paistopiste, hyvä maku, mutta miten esimerkiksi maapähkinä öljyn muodossa? Jatkoon vai ei?
Nyrkkisääntönä on että kaikki tyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvahapot tykkää huonoa kuumentuessaan yli 60 asteen ja erittäin huonoa yli sadassa asteessa. Riippumatta mistä lähteestä rasvat ovat.

Leimahduslämpötila ei kerro laadusta, esimerkiksi pellavansiemenöljyt kestää reilusti yli 300 astetta ennen kuin syttyy palamaan, mutta karsinoituu noin 200 astetta aiemmin. Oliiviöljyä on tässä suhteessa erityisherkkä sen sisältämän lehtivihreän takia.

Sanoisin että kookosöljy, voi ja silava ovat paistamiseen turvallisimmat, koska niissä vähiten pikaantumisherkkiä rasvahappoja. Voistakin pystyy valitsemaan vielä kirkastetun version eli gheen, jolloin maidon kaseiinikaan ei kärähdä pannulle.

Rypsiöljyä ikävä kyllä mainostetaan hyvänä paistorasvana mikä on silkka virhe. Itse en käyttäisi mitään kasviöljyä paistamiseen, vaan lisäisin sen ruoan joukkoon valmistuksen lopussa tai lautaselle. Näin siis terveyden näkökulmasta.
 
Löytyy paljon dataa
Eli uskot haluamaasi dataa ja väitän muiden valehtelevan. Sulla on hyvää asiaa, mutta tuntuu että kyseenalaistat kaiken. Tuoteseloste merkinnät, finelin tiedot jne. jne.. Menee syöminen toivottoman vaikeaksi ja hifistelyksi jos ei enää usko edes tuoteselosteita. Juuri söin kot kot kananmunan. Rasvaa 9.2g /100g ja protskua 12.6g /100g. En varpilla ala stressaamaan valehteleeko pakkaus 😅
 
Unohtui tuosta Finelin kananmuna jutussa mainita että nuo Finelin luonumunille ilmoittamat arvot täsmää kutakuinkin tehotuotettujen munien arvoja, joka on juurikin se virhe. En tiedä miksi THL ei suostu kertomaan mitkä seikat vaikutta ravinnon sisältöön tai laatuun, mutta siihen on varmasti syynsä. Samoin kyseinen laitos dissaa esimerkiksi pastöroimattomia maitotuoteita ja vapaasti laiduntavien märehtijöiden lihaa.
 
Eli uskot haluamaasi dataa ja väitän muiden valehtelevan. Sulla on hyvää asiaa, mutta tuntuu että kyseenalaistat kaiken. Tuoteseloste merkinnät, finelin tiedot jne. jne.. Menee syöminen toivottoman vaikeaksi ja hifistelyksi jos ei enää usko edes tuoteselosteita. Juuri söin kot kot kananmunan. Rasvaa 9.2g /100g ja protskua 12.6g /100g. En varpilla ala stressaamaan valehteleeko pakkaus 😅
En kyseenalaista kaikkea. Otan asiosta selvää enkä ensimmäisen mainoksen tai myyntipuheen jälkeen halua itselleni jotain mikä sotii tiettyjä lainalaisuuksia vastaan. Vain selkeät epäkohdat kyseenalaista välittömästi. Kyllä tutkimustietoa esimerkiksi tästä kananmuna asiasta löytyy runsaasti, en vaan ala kaikkea tänne linkkaamaan, se olisi loputon suo, eikä kaikki epäilijät usko kuitenkaan. Se on minulle ok ja hyvin luonnollista. Tykkään puhua totta, tai sitten olen hiljaa. Eikä syöminen mene vaikeaksi, vaan helpoksi. Suurimman osan tuotteista saa jättää kauppaan jos terveyttään maksimoi sen kautta.

Jokaisen meidän taas tulee voida elää rennosti, joten suosin mallia jossa ostetaan mahdollisimman vähän huonoa raaka-ainetta. Agendani on pelkästään asioiden ruotiminen mahdollisimman avoimiksi, silloin ihmisellä on rehellinen vapaus valita 🙂

Joskus tieto lisää tuskaa, toisinaan se taas edistää terveyttä. Tuoteseloste yleensä on tosi suppea, siihen voikin tavallaan luottaa, mutta sen perusteella suoraan ei yleensä voi tehdä ehkä mitään päätelmiä tuotteen laadusta.

Ikävä kyllä ruokateollisuus on oikeasti isossa vallankahvassa, se on supermassiivinen bisnes maailmanlaajuisesti. Ruokaa tarvitaan aina ja paljon. Kysyntä ei lopu ikinä. Katteet isossa kuvassa miljardeja sekä sillä pystyy pönkittämään myös omaa valta-asemaa talouden näkökulmasta. Nyt puhutaan siis muista kuin pienkanalan pitäjistä.
 
Viimeksi muokattu:

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom