Kalaöljy vs. kylmäpuristettu rypsiöljy

Critter sanoi:
Kerrohan, minkälainen on mielestäsi luotettava lähde?
Jos nyt puhutaan ravitsemukseen liittyvistä lähteistä, niin Modern Nutrition in Health and Disease on 2000-sivuinen arvostettu perusteos ja Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition on myös luotettava teos, joka tarkastelee ravitsemusta biokemialliselta pohjalta. Onhan noita tietysti muitakin "raamattuja". Suomenkielisistä opuksista Duodecimin Ravitsemustiede-kirjan uusin painos on ihan ok, tosin melko suppea.

Lehdistä Am.J.Clin.Nutr ja Eur.J.Clin.Nutr ovat lehtiä, joiden seula on riittävän tiukka, ettei mitä tahansa huuhaa-tutkimuksia julkaista.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Doggoned sanoi:
Kiitos lisätiedosta :jahas:

Siis 1 mg vastaa 1,49 ky:tä ja asetaattimuodossa vastaavasti 1,36 ky:tä? Mikä tuo 1,1 mg=1,1 ky sitten on?

EDIT: tuli vaan mieleen, etten muista mitä tuo asetaatti tarkoittaa. Voisit vähän spesifisemmin kirjoittaa, jos kerran alat täällä pätemään.
Laitoin siis muutaman esimerkin eri tokoferolien biologisista aktiivisuuksista. Alfatokoferyyliasetaatti on joissain valmisteissa säilyvyyden parantamiseksi käytetty alfatokoferolin esteri. Dl-alfatokoferoli, joka on ehkä eniten käytetty (halvin) E-vitamiinin muoto on siis biologiselta aktiivisuudeltaan huomattavasti D-alfatokoferolia heikompi (1mg siis 1,1 ky=1,1 IU). Tokoferolien hiiliketjussa on 3 asymmetrista hiiltä, jolloin optisten isomeerien määrä on siis 2x2x2. S-muodoilla on pienempi biologinen aktiivisuus kuin R-muodoilla, jolloin luonnollisesti RRR-isomeeri on biologisesti aktiivisin. Lukiokemian pohjalta saattaa tuntua aika sekavalta...

Yhdessäkään valmisteessa ei ole samanlaista E-vitamiinien koostumusta kuin mitä luonnossa esiintyy, sen takia E-vitamiinin saannissa on järkevintä nojautua pähkinöihin, öljyihin yms.
 
sakuraba sanoi:
Laitoin siis muutaman esimerkin eri tokoferolien biologisista aktiivisuuksista. Alfatokoferyyliasetaatti on joissain valmisteissa säilyvyyden parantamiseksi käytetty alfatokoferolin esteri. Dl-alfatokoferoli, joka on ehkä eniten käytetty (halvin) E-vitamiinin muoto on siis biologiselta aktiivisuudeltaan huomattavasti D-alfatokoferolia heikompi (1mg siis 1,1 ky=1,1 IU). Tokoferolien hiiliketjussa on 3 asymmetrista hiiltä, jolloin optisten isomeerien määrä on siis 2x2x2. S-muodoilla on pienempi biologinen aktiivisuus kuin R-muodoilla, jolloin luonnollisesti RRR-isomeeri on biologisesti aktiivisin. Lukiokemian pohjalta saattaa tuntua aika sekavalta...

Yhdessäkään valmisteessa ei ole samanlaista E-vitamiinien koostumusta kuin mitä luonnossa esiintyy, sen takia E-vitamiinin saannissa on järkevintä nojautua pähkinöihin, öljyihin yms.

Pyydän anteeksi nälvimistäni. Äijähän on nero :worship:
Mistä luet tuon kaiken tiedon? Omat teokseni eivät kata noin suuria laajuuksia.
 
No niin nyt on kylmäpuristettua rypsisöljyä syöty aamupuuron joukossa 2 rkl/päivä noin pari viikkoa. Mitä voin asialta vielä odottaa, noin niinkuin tuloksena?
Jos vastaat, niin kiitos ei sanoja tyyliin "Alfatokoferyyliasetaatti","alfatokoferoli" ja "Dl-alfatokoferoli", kiitos!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom