- Liittynyt
- 13.6.2008
- Viestejä
- 4 627
Tulee mieleen ainakin: sotien määrä, sodassa kuolleiden ja vammautuneiden henkilöiden määrä, väkivallan aiheuttamat kuolemat, murhat, pahoinpitelyt, eliöympäristöjen säilyminen, vähemmän sukupuuttoon kuolleita lajeja, sananvapaudella ja muilla kansalaisoikeuksien olemassaololla ja kehityksellä jne. Nyt muutamia mainitakseni. Ylipäätään asioita, joita universaalisti arvostetaan hyvänä.
Meillä on ilmeisesti melko erilainen aikahorisontti tarkastelun lähtökohtana? Menee ohi aiheen niin pahasti, että tiivistän oman näkemykseni lyhyeen. Kulttuurievoluutiossa voidaan ainoastaan nähdä informaation kumuloitumista. Muuten en pidä sitä lineaarisena tai teleologisena prosessina. Hesarissa oli mielenkiintoinen juttu siitä millaisia uusia eettisiä ongelmia joudumme kohtaamaan kumuloitumisen myötä.
Ensinnäkin homo/lesbo/hetero -luokittelua ei ymmärtääkseni olla purkamassa vaan pelkästään juridinen avioliitto sallitaan kaikille. Hellenistisestä kulttuurista en osaa sanoa mitään, kun en ole historioitsija mutta kulttuureissa on eroa, jos vertaa esim. Euroopan keskiaikaa ja oletettavasti aika suurta kristillisen kirkon ja sen sukupuolisen sääntelyn aikaa ja Intiaa, jossa kirjoitettiin samana aikana Kama Sutra.
Itse näen avioliittolain yhtenä askelena luokittelun purkamiseen yhteiskunnan asenteiden tasolla. Lait eivät muuta asenteita kertaheitolla, mutta luullakseni muokkaavat niitä pitkällä aikajänteellä.
Setan valistuksessa todetaan, että:
"Yhteiskunnassamme vallitsee vahva heteronormi. Hetero-olettamuksen lähtökohta on, että kaikki ihmiset ovat heteroita, ellei muuta tule ilmi. "
"Onko homo vai hetero ei myöskään ole mustavalkoinen asia. Monella heteroksi itsensä määrittelevällä voi olla seksuaalista halua samaa sukupuolta kohtaan ja osa on harrastanut seksiä samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa. "
On totta, että keskiaikainen kirkko ajoi Euroopassa luokittelusysteemiä. Kirkko ajoi myös ehdotonta monogamiaa. Keskiajalla oli rikos harrastaa seksiä avioliiton ulkopuolella. Raamatun syntyaikoina avioliiton ulkopuolinen seksi ei ollut miehelle tuomittavaa, kunhan ei paneskellut muiden miesten vaimoja. Keskiaikainen seksuaalietiikka on tältä osin voimakkaasti läsnä yhteiskunnassamme. Tilastojen mukaan avioliiton ulkopuolinen seksi on kyllä kohtuu yleistä, mutta yleisessä keskustelussa sitä paheksutaan jyrkästi. Toisaalta tässäkin suhteessa asenteet ovat nähdäkseni liberalisoitumassa. Erin laulaa hittibiisissään Vanha nainen hunningolla: "...otin tietoisen riskin kun hairahdin...", enkä ole kenenkään kuullut tuota paheksuvan, kun pysytään kuitenkin vielä fantasiatasolla. Kulttuurievoluutiossa esiintyy myös äkillistä turbulenssia. Saksassa ennen Hitleriä homot järjestäytyivät sallivassa ilmapiirissä yhdistyksiin, joiden jäsenrekisterit olivat Hitlerille tappolista myöhemmin. Jos Putinin Venäjä valtaisi Suomen meillä olisi äkkiä samankaltainen tilanne käsillä.
Jos katsotaan muihin kulttuureihin niin monenlaista variaatiota löytyy. Espanja on edelleen melko katolinen maa ja siellä homokulttuuri on avointa Suomeen verrattuna, sekä homoliitot sallittuja. Hesarin mukaan maailman homoystävällisin kaupunki on Tel Aviv juutalaisuuden ytimessä. Wikistä löytyy homostelun juridinen asema eripuolilla maailmaa ja Intian kohdalla todetaan: "Homoseksuaalisuus on laitonta, mutta käytännössä siitä rangaistaan harvoin." Hieno häämatkakohde Mauritius kannattanee jättää sateenkaariliitoissa väliin, koska "Rikoslaki määrää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä enintään viiden vuoden vankeusrangaistuksen." Swazimaassa saa vissiin ottaa edes suihin: "Laki kieltää miesten välisen anaaliyhdynnän." :D