Cycle dietin juuret ovat ymmärtääkseni 80-luvulla ja siinä havainnossa, että bodarit pystyivät mättämään tietyn ajan kisojen jälkeen käsittämättömiä määriä todella huonolaatuista ruokaa ilman kosmeettisia seurauksia tai jopa niin, että kondis parani siitä mättämisestä. Homma perustui alussa siis yksinomaan käytännön kokemuksiin ja tuloksiin, koska tuon dieetin taustalla ehkä tärkeimpänä vaikuttava leptiinihormoni löydettiin vasta 90-luvulla. Jännänä anekdoottina Abel mainitsee seminaariesityksessään, että silloiset leptiinitutkijat soittelivat hänelle ja kyselivät syömisistä mieheltä, joka pysyi vuoden ympäri tiukassa guest posing-kondiksessa ja söi aamupalaksi kokonaisia kakkuja.
Mutta kyllä tää tosiaan on aika marginaaliselle porukalle suunnattu, sitä ei kukaan kiistä. Sekään ei edes riitä, että saavutetaan vaadittu kireys, vaan pitää lisäksi olla pääkin kondiksessa. Toisin sanoen, jos lähtee tähän sillä ajatuksella, että onpa kiva vetää kymppitonnin mätöt joka lauantai, niin vituiksi menee. Sen takia oikeastaan en sen enempää noita mättöpäiviä edes hehkuttanut, vaikka ne toki pirun kivoja ovat (tämä Timon kommenttiin liittyen). Se lienee itsestään selvää, että myöskään minkäänlaista syömishäiriötä ei voi olla.
Kenelle CD sitten voisi sopia? Ainakin offseason-fitnesurheilijoille, jotka haluavat pitää rasvat matalalla ja välttää liian pitkiä ja rankkoja kisadieettejä mutta silti kehittyä. Jotkut myös vetävät kisadieetin syklittämällä. Lisäksi ainakin fitnessmallit ovat tykänneet, koska pääsevät keikan tullen nopeasti kuvauskondikseen jättämällä pari tankkauspäivää väliin.
Ja unohtakaa toi 7% rasvat-homma. Dieetin tavoitteena on saavuttaa ns. superkompensaatiotila, jonka yhtenä edellytyksenä on riittävän alhaiset rasvat. Se voi tarkoittaa oikeastaan ihan mitä vaan, jopa yli 10%. Dieettiin kuuluu myös vapaan syömisen viikko muutaman kuukauden välein, jonka jälken ei taatusti olla alle seiskan rasvoissa mutta voidaan silti olla edelleen superkompensaatiossa. Superkompensaatiotilan kehittymistä ja syvyyttä arvioidaan lähes pelkästään kropan toiminnan perusteella, eli energiatasot, treenitehot ja pumppi, libido ja aika oleellisena nälkä ja syömiskapasiteetti tankkauksien yhteydessä.