Jujutsu vai vapaaottelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja radawa
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Oot nuori vielä, ei tää mikään lopullinen valinta ole, älä tee turhaa draamaa tästä. Mene sinne mikä tuntuu takaraivossa mukavammalta.
 
Molemmat tuntuu mukavalta =P

Kai tota vapaaotteluu pitää ekaks kokeilla, ainakin kunto kohenee siellä paremmin kun hjj:ssä.
Ja kyllä vapaaottelustakin oppii itsepuolustus taidon yhtähyvin kuin hjj:stä (ilman aseita lukuunottamatta).
 
Eli hakisin sellaista lajia joka on hauska ja minulle on myös tärkeää että laji toimii itsepuolustuksena!
Itse olen ajatellut jujutsua (hokutoryo) ja vapaa ottelua...bjj ei ole kiinnostanut koska sieltä puuttuu pystyssä tappelu.
Sparrata tykkään eli sitä täytyy olla lajissa :hyper:

Vapaaotellusta se verran, että sääntöjä katsoessani monet tekniikat kielletty alussa. Opetetaanko tekniikat kuitenkin vaikka niitä ei saa käyttää?

Noille kielloille on ihan oikeastikin perusteita, eikä niitä ole tehty vain piruillakseen. Esimerkiksi nuo niskaan kohdistuvat lukot, joissa kädet on lukittuna, on oikeasti amatöörin (ja "ammattilaistenkin") tekeminä vaarallisia ja väärinkäytettynä aika tuhoisia. Ei sillä, eipä esim. noita lukkoja ihan amatöörit varmaan onnistu matsissa edes tekemään, mutta kunhan mainitsin.

Kyllä siitä vaparista varmasti löytyy mielenkiintoa jos sellainen melko vapaa kamppailu kiinnostaa. Mistään "tappelusta" ei minun mielestäni kannata vaparin kohdalla puhua, koska vaparissa vastustajakin osaa muutakin kuin lyödä takaisin ;)

Kannattaa ehkä kuitenkin huomata, että vaparia jos harrastelee ja vastustaja on sattunut bjj:tä joskus harrastamaan/harrastaa, niin silloin sinäkin ehkä toivot että olisit harrastanut siinä vaiheessa kun matsi menee maihin. Ja aika paljon netistäkin videoita katselleena näyttää tuo vapari ainakin jossain vaiheessa ottelua menevän maihin. Mutta varmasti vapari on kaikinpuolin hyvä laji, että sinne vain mikäli kiinnostusta on. Mutta kannattaa mennä nöyrällä mielellä, eikä pidä ottaa agrea kun saa ensimmäisen kerran reenissä nekkuun. :)
 
Jep ja vapaaottelijathan ei harjoittele mattoa laisinkaan. Ei se pelkkä pukupaini autuaaksi tee.

Tartuin tässä lähinnä lauseeseen: "Kannattaa ehkä kuitenkin huomata, että vaparia jos harrastelee ja vastustaja on sattunut bjj:tä joskus harrastamaan/harrastaa, niin silloin sinäkin ehkä toivot että olisit harrastanut siinä vaiheessa kun matsi menee maihin."

Vai oliXtää aprilliprovo?
 
Riippuu niin paljon seurasta. Joissakin seuroissa treenataan mattoa täysin eritavalla mitä brassi jujutsussa.
 
Tapoja on varmasti monia, mutta ei ehkä paras lähestysmistapa otteluun: pelätä mattoonjoutumista/menoa. Tuskin Bjj-harjoittelijatkaan täysin ilman lyöntiharjoituksia vapaaotteluihin osallistu.

Eritavalla treenaaminen ei välttämättä myöskään ole pahasta.

Onneksi Benun kanssa saa aina väitellä jostain :)
 
Jep ja vapaaottelijathan ei harjoittele mattoa laisinkaan. Ei se pelkkä pukupaini autuaaksi tee.

Tartuin tässä lähinnä lauseeseen: "Kannattaa ehkä kuitenkin huomata, että vaparia jos harrastelee ja vastustaja on sattunut bjj:tä joskus harrastamaan/harrastaa, niin silloin sinäkin ehkä toivot että olisit harrastanut siinä vaiheessa kun matsi menee maihin."

Vai oliXtää aprilliprovo?

Ei ollut provoksi tarkoitettu, vaan lähinnä sain aloittajan postista sellaisen kuvan, että se matossa pyöriminen ei kiinnosta, ja halusin sanoa, että vaparissakin siellä matossa joutuu pyörimään. :) Nyt jälkeenpäin kun omaa postiani luin, niin olisihan asian voinut paremminkin ilmaista.
 
Tartuin lauseeseen lähinnä siksi, että threadin aloittajalle ei mahdollisesti jäisi "huonoa" kuvaa mahdollisesta kilpailutoiminnasta vapaaottelusta. Kovia bjj-taustan omaavia ei laiteta mitään kokemattomia vapaa-ottelijoita vastaan, vaan ottelijoiden taustat myös huomioidaan matchmakingissa. Tietysti taustojen selvittäminen on ilmoittajan vastuulla, mutta näin pienessä maassa/pienissä piireissä kyllä jää aika nopsaan kiinni jos koittaa amatöörirekordiaan vain kaunistella.

Radawa: ei muutakuin piuhaa sinne lähimpään seuraan ja kysyt koska alkaa peruskurssi tai koska voi tulla katsomaan meininkiä. Lajinvalintaan on sinällään turha käyttää tolkuttomasti aikaa. Kokeilemalla selviää mikä sopii itselle ja mikä kiinnostaa.
Parasta tässä kaikessa on, että vaikka vapari/joku muu, ei sinun lajisi olisikaan, et taatusti häviä mitään. Kunto kasvaa, Fysiikka paranee jota voi taatusti hyödyntää myöhemmin, oli lajivalinta lopulta
mikä tahansa.

(Kirjoitusasua pyydän jo etukäteen anteeksi. Yövuoron jälkeen ei jaksa tarkistaa)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Itse suosin hokotoryun sijasta ju-jutsu 2000- järjestelmää, joka on mm. Saksan poliisivoimien käyttämä. Periaatteessa sama, vähän yksinkertaisempi ja modernisoitu. Treeneissä käydään välillä myös ihan MMA-tekniikoitakin ja mm. potkunyrkkeilyä myös ottelumielessä.
 
Missä seurassa treenaat? Minä olen siinä uskossa, että mikään Jujutsu 2000 treenaava seura ei kuuluisi Suomen Potkunyrkkeilyliittoon, eivätkä niiden jäsenet siksi voi otella potkunyrkkeilyssä. Ei ainakaan Suomessa, elleivät sitten edusta jotain muuta seuraa.

Saivartelija.
 
En ole kiinnostunut silmien kaivamisesta enkä likaisia tekniikoita...ne voivat vahingoittaa ihmistä pysyvästi.
Eikös MMA:sta opi sitten mitään ip:tä?

Öh, ja päähän lyöminen, maahan heittäminen, slämmääminen, päähän potkiminen yms. ei voi vahingoittaa ihmistä pysyvästi? Jo pelkkä tönäiseminen voi johtaa kuolemaan jos se känniurpo kompuroi ja lyö päänsä katukivetykseen.

Pointti lähinnä siinä, että ei ole mitään mikä toimis ihan joka tilanteessa, vaan käytetyt tekniikat pitää valita aina tilanteen mukaan.

Jos vastaan tulee useamman jätkän porukka, jotka huvikseen haluaa pyyhkiä sulla katua tähän tyyliin, niin se munille potkiminen, silmiin sörkkiminen, kurkkuun lyöminen jne. tuskin tuntuu enää ylitsepääsemättömän ilkeältä vaihtoehdolta, eiks je?

Jos taas se on se humalainen eno sun siskon häissä, joka haluaa vähän kännipainia ni turha sitä on lähteä turpaan lyömään. Rauhottelet ja tarjoat oluen tai painit (ja toivon mukaan olet parempi painija kuin se, että saat pidettyä tilanteen hallinnassa ja painin ystävällismielisenä vaikka toinen tosissaan vääntäisikin).

Mikäli oikeasti IP:tä haluat oppia niin sitten kannattaa treenata IP:tä (esim. Hokutoryu, Maga tai Defendo). Vaparia treenaamalla oppii vaparia. Osa vaparin tekniikoista toimii kadulla, mutta jo esim. joku perus double leg slämmillä on asfaltilla sen verran ilkeä, että se känninen snägäriheebo ei siitä välttis enää nouse. Olis ollu ehkä parempi tökätä kevyesti peukalolla silmään, potkasta nopee kasseille ja painua helvettiin siitä roskaruokaa ostamasta (ja sit kotona yöprotskut makkaraperunoiden sijaan).

Silmä ei muuten ota damagea läheskään niin helposti kuin jengi luulee. Vaikka työnnät peukalon ekaan niveleen asti hyökkääjän silmään, ei se silmä “puhkea” (mitä ikinä meinaakaan) tai muuta. Sattuuhan se perkeleesti ja näkee vähän aikaa kaiken kahtena, mutta mieluummin sorvasen kaveria silmään kuin vaikka potkaisen päähän (potku päähän kuulunee vaparin tekniikkarepertuaariin).

Sama juttu kasseille potkimisessa. Isyyden menettämiset yms.yms. tuntuu tapahtuvan aina enon sedän kaiman kaverin tutun naapurille. En ole tavannu yhtään, jota oltais potkaistu kasseille tai joka olis jotain potkaissu kasseille, ja että siitä olis seurannu isyyden menettäminen tai MITÄÄN pysyvää vauriota.
Sen sijaan olen tavannu jokusen kaverin, jolla on kasvoissa pysyviä jälkiä lyömisestä ja/tai jotka on aiheuttanu pysyviä vahinkoja muille lyömällä/potkimalla.

Tietysti aina voi tapahtua mitä vaan, mutta noi “likaiset temput” ei ole mitään taikatemppuja, joilla kaveri hajoaa käsiin ja heti tulee MAXIMUM DAMAGE tjsp. Ne on vaan pieni osa IP-taitoja, joista on hyötyä joissain tilanteissa. Esim.silmien painelu voi tulla hyötykäyttöön vaikkapa jos joku on taklannu sut maahan ja kuristaa sua ja sen kaverit on tulossa teitä kohti potkimisaikeissa. Sörkkäät silmään, että kiinnität päällä olevan kaverin huomion pois sun alhaalla pitämisestä ja koitat hakea parempaa positiota, että pääset lopulta ylös sieltä maasta ja toivottavasti livohkaan koko tilanteesta. Ei ne likaiset temput tosiaan muuta ole kuin tekniikoita muiden joukossa eikä nekään läheskään aina toimi.

Kertaalleen vielä: IP:tä oppii treenaamalla IP:tä, vaparia oppii treenaamalla vaparia, ja naimaan oppii naimalla.
 
Olipas pitkä postaus paskaa. Itsepuolustus tilanteessa on tärkeimpiä ovat agressio, kokemus, nopeus ja voima. Nämä yhdistettynä muutamiin yksinkertaisiin tekniikoihin on mielestäni paras yhdistelmä mitä matti meikäläinen voi saavuttaa. Se, että ip treeneissä oppisi toimimaan ip tilanteissa on sama kun runkkaamalla oppisi naimaan. Vertaa 3v jujutsua vs 3v vaparia. Kumpikohan antaa paremmat valmiudet?
 
Itsepuolustus tilanteessa on tärkeimpiä ovat agressio, kokemus, nopeus ja voima. Nämä yhdistettynä muutamiin yksinkertaisiin tekniikoihin on mielestäni paras yhdistelmä mitä matti meikäläinen voi saavuttaa.

Onko joku väittäny jotain muuta?

Se, että ip treeneissä oppisi toimimaan ip tilanteissa on sama kun runkkaamalla oppisi naimaan.

Ja perustelut tälle? Eli ihan mielenkiinnosta: millä perusteella esim. Riihimäen (tai miksei Valkeakoskenkin, koko Heraclesilla erinomainen maine) Heraclesissa opetettava Defendo ei anna valmiuksia hätävarjelutilanteisiin?

Vertaa 3v jujutsua vs 3v vaparia. Kumpikohan antaa paremmat valmiudet?

Mikä jujutsun tyylisuunta ja seura ja kuka opettaa? Riippuu ihan siitä. Samaa voisi kai kysyä vaparistakin. Jos jujutsussa tyylisuunta on vaikka se ed.main.Hokuto ja opettajana Ave niin 3v Niinikedon opissa antanee huomattavasti paremmat valmiudet katutilanteita varten kuin 3v vaparia kenenkään vapariottelijan/-valmentajan alaisuudessa. Kuinka paljon vaparissa treenataan useampaa kuin yhtä vastaan tappelemista? Kuinka paljon vaparissa treenataan veitsiä/rikottuja pulloja/muita aseita vastaan puolustautumista? Kuinka paljon vaparissa treenataan kolmannen osapuolen (esim. puoliso/loukkaantunut kaveri/lapset) suojaamista? Kuinka paljon vaparissa treenataan varsinaista tappelua edeltävää vaihetta (tilanteen havainnoiminen, arviointi, varsinainen verbaalinen vaihe, alkavan hyökkäyksen "lukeminen", esim. uhkaaja vilkaisee ympärilleen jne)? Kuinka paljon vaparissa käydään läpi Suomen lakia hätävarjelun osalta?

Jos kuvittelee, että itsepuolustus = fyysinen tappelu niin sitten ollaan jo :david:-alueella.
 
Kuinka paljon vaparissa treenataan varsinaista tappelua edeltävää vaihetta (tilanteen havainnoiminen, arviointi, varsinainen verbaalinen vaihe, alkavan hyökkäyksen "lukeminen", esim. uhkaaja vilkaisee ympärilleen jne)?
olipas kohtuu sairas tuo aiemmin laittamasi video..näistä voisit kertoa enemmänkin mikäli viitsit.
 
olipas kohtuu sairas tuo aiemmin laittamasi video..näistä voisit kertoa enemmänkin mikäli viitsit.

Mikäs siinä kun on tylsää töissä. :D Mä olen kuitenkin vaan riviharrastaja, eli tietotaito on rajallista, mutta koitan vähän avata noita juttuja mitkä on ominaisia IP-lajeille ja mitkä erottaa ne muista lajeista.

Yksi asia mitä IP-lajeissa (esim. Maga, Defendo, Senshido jne) painotetaan (tai pitäisi painottaa, olen kuullu seuroista, jotka näitäkin juttuja laiminlyö ja treeni ei eroa paljoakaan peruskikkarista sekoitettuna mattovääntöön) on ympäristön tarkkailu ja tilanteiden ennakointi. Eli hyvin paljon samalla mallilla mennään kuin autoa ajettaessa (jos kukaan nyt enää autokoulun oppeja muistaa). Eli kun ajelet liikenteessä ni vilkuilet peruutuspeilistä välillä onko takana ketään, muutenkin tarkkailet liikennettä ja tilanteita ympärillä. Jos joku auto lähettyvillä hoippuu edestakaisin kaistalta toiselle ni kuinka moni jää lähistölle ajamaan “koska se on mun oikeus”? Itse ainaki joko jättäydyn jälkeen rattijuoposta tai ajan “karkuun”, joka tapauksessa pois sen lähettyviltä. IP-lajeissa ideana on se, että miksi tuon ympäristön tarkkailun pitäis loppua kun noustaan pois autosta? Eikä sen pitäis olla paniikinomaista varjojen pelkäämistä, eihän autoa ajaessakaan sitä peruutuspeilin vilkuilua edes ajattele enää, se on vaan niin selkärangassa, että samalla voi jutella kaverin kanssa tms. Sama juttu kävellessä: ympäristön tarkkailusta tulee niin rutiininomaista, ettei siihen kohta enää kiinnitä huomiota (siis siihen tarkkailuun).

Vittu tästä tulee yks kirja taas, mutta vois lyhentää mainitsemalla ns. “Three Stupid”-säännön.
1.Don't do stupid things
2.With stupid people
3.In stupid places


Joskus taas ei voi lähteä livohkaan (esim. muijafrendi korkkareissa mukana, itellä jalka paketissa tai olet esim. duunissa siinä baarin ovella pokena) ni niitä tilanteita varten IP-lajeissa käydään läpi “hyökkäysrituaaleja”. Suurin osa joskus tappelun nähneistä varmaan tunnistaa näitä:
-pullistetaan rintaa
-ilmestyy melonit kainaloiden alle (uhittelija yrittää näyttää mahdollisimman isolta)
-heristetään sormea/tökitään rintaa sanojen painottamiseks
jne. Näitä on paljon ja näiden avulla uhkaaja kerää rohkeutta siihen ekaan lyöntiin. Jotkut jopa arvioi potentiaalista uhria samalla (katsoo ottaako se haasteen vastaan vai alistuuko heti tms), mutta yleensä se on aika vaistonvaraista.

Sitten on varsinaista hyökkäystä edeltävät rituaalit:
-käsien nyrkkiin puristelu
-”tyhjä” katse, eli uhkaaja ikään ku katsoo sun läpi
-”vilkaisu”, eli uhkaaja vilkaisee nopeasti ympärilleen varmistaakseen onko paikalla esim. poliisia/silminnäkijöitä tms, ennen kuin lähtee lyömään tms.
-uhkaaja rupeaa käyttämään paljon yksitavuisia/lyhyitä sanoja “Nii? Nii mitä? Vittu mitä? Hä?” Iteltä kerran lipes “Jaha” ennen ku huitasin yhtä urputtajaa. Jälkeenpäin kelannu, et mikä vitun jaha. :D
Näitäkin on tosi paljon.


Adrenaliiniryöpyn kanssa pärjääminen on yksi elementti mitä myös tietoisesti harjoitellaan IP-lajeissa. Senshidossa tätä harjoitellaan paljon ja ne harjoitukset, vaikkakin tosi hyödyllisiä (on tullu koettua niiden tuomat hyödyt “live”-tilanteessa pari kertaa), ei ole kovin mukavia ku jälkeenpäin ääni tärisee ja sydän hakkaa ja mitä oireita kukin adrenaliinikylvystä saakaan. Niissä ideana on jakaa roolit. Esim. 3 jätkää on hyökkääjiä ja sä olet puolustautuja. Ne kolme rupeaa sit käyttäytymään samalla tavalla ku esim. uhittelijat baarin pihalla, eli tönii, vittuilee, sylkee, vetelee litsareita yms. millä tavoilla jengi nyt yleisesti rupeaa haastamaan riitaa kun molemmat osapuolet vasta kerää rohkeutta sitä ekaa huitasua varten. Puolustajan tehtävä on koittaa välttää piiritetyksi tuleminen, etäisyyden hallitseminen, uhkaajien käsien tarkkailu (ettei tule keklusta) jne, samalla kun yrittää puheella ja eleillä saada porukkaa rauhoittumaan. Samalla pitää omassa päässä tehdä arvio siitä, että onnistuuko tilanteen rauhottaminen sanoin vai tuleeko tästä väistämättä tappelu. Joskus jengi vaan haluaa tapella ja sit niihin ei sanat toimi. Jos tuntuu, et nyt tilanne on sellanen, ettei puhumalla siitä selviä ni sit on parasta ja laillistakin (juu, vaikkei tätä moni tiedäkään) lyödä itse ensin.
Harjotuksen tarkoitus on paitsi harjotella noita fyysisiä juttuja (etäisyyden hallinta, käsien tarkkailu jne), niin myös totuttaa harjoittelijat olemaan aggressiivisia (“hyökkääjät”) ja kohtaamaan aggressiivisia ihmisiä (“puolustautujan” tehtävä), ja ennen kaikkea tottumaan siihen tunteeseen minkä adrenaliiniryöppy aiheuttaa. Siinä harjoittelija oppii tunnistamaan omat oireet mitä adrenaliinista saa, koska niitä oireita on tyyliin miljoona ja jokaisella ne on erilaiset. Esim. Mulla kädet menee kylmiks, sydän hakkaa helvetin kovaa (ei erityisen nopeasti vaan kovaa), puhe menee katkonaiseksi (lyhyitä sanoja/lauseita/tokasuja). Kaverilla taas rupeaa kädet tärisemään, joskus tulee puheripuli jne.

Krav Magassa ja Senshidossa on myös käyty Suomen lakia läpi ihan tunneilla (Defendossakin varmaan, mut siitä ei ole omakohtaista kokemusta), kerrottu mitä saa tehdä, mitä ei saa tehdä, mitä harmaita alueita laki jättää, miten niitä voi tulkita, mitä kannattaa tehdä kun se toinen jätkä makaa tajuttomana jne.

Nyt pätkäs ajatus. Mut eiköhän tuosta jotain kuvaa saa mitä kaikkea nykyaikasen IP-lajin harjoitteluun kuuluu (tai pitäis kuulua) mitä esim. kamppailu-urheilussa tai monissa perinteisissä IP-lajeissa ei ole.
 
Olen Tapanilan Erällä ja se ei ole potkunyrkkeilyliiton jäsen ja sieltä ei voi otella kilpailuissa, mutta ei se ole tarkoituskaan, vaan se että antaa kuvan ottelunomaisesta harjoittelusta jos kiinnostaa alottaa eri laji. Olen itse aloittamassa vapaaottelun ju-jutsun ja BJJ:n lisäksi. Muay thaita olen myös harkinnut, mutta vapari vaikuttaa paremmalta, koska olen myös treenannut jonkun verran mattoa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom