tärkeintä on miinuskalorit pitkällä aikavälillä. Välillä voi ja kannattaakin käydä plussilla. Seuraavaksi tulee riittävä proteiinin saanti. Joka voi vaihdella 2-4 g/kg välillä. Pahasti ylipainoiselle, vähän treenaavalle ja hitaasti diettaavalle 2 g/kg voi olla tarpeeksi. 3g/kg on enemmän optimaalinen
henkilölle, joka treenaa 4-5 kertaa viikossa ja vähintään saman verran aerobista päälle ja jonka rasvaprosentti on alle 10. Tätä suuremmat annokset eivät todennäköisesti tuo enempää hyötyjä kuin haittoja, ainakaan natuille. Ellei sitten syö pelkästään proteiinia, jolloin proteiinin määrän voi/kannattaa nostaa 4 g/kg.
Runsas proteiinin saanti on erittäin tärkeää dieetillä. Paitsi että se tuo suurta kylläisyyttä, se voi tukea aineenvaihduntaa. Ja mikään makroravinne ei säästä lihasproteiinia paremmin kuin proteiini. Proteiinilla on myös suurin termogeeninen vaikutus, joten sekin voi tuoda pieniä apuja laihduttamisen tehokkuuden
suhteen. Proteiinin tarvehan kasvaa dieetillä. Massan kasvatukseen riittää pienemmätkin määrät. Mutta sekin sitten aivan on toinen aihe.
Eli ensiksi aseta kalorivaje. Toiseksi aseta proteiinin määrä (2-3 (4)g/kg). Sitten pidä huoli riittävästä välttämättömien rasvahappojen, rasvan (n. 1g/kg) ja vihannesten saannista. Sitten hiilihydraatteja aktiivisuuden mukaan. Tietenkin rasvan määrä voi olla suurempikin, mutta pitkällä välillä sen olisi hyvä olla vähintään tuo 1g/kg.