Judo

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Huikea juttu! Häntä sen syvällisemmin tuntematta vaikuttaa myös omaavan erinomaisen "ottelupään" ja työmoraalin. Ja vielä kun on on lahjakkuuttakin, niin tässä voisi olla jopa ensimmäinen suomalainen maailmanmestari tai olympiavoittaja. Tuolla Euroopan huipputasolla on niin kova taso, että on huikeaa, että pysty tuollaiseen voittoputkeen tuossa porukassa. Yleensä erot ovat niin pienet, että jokunen tilastotappio tulee aina silloin tällöin. Judo on vielä oikeasti iso ja kansainvälinen laji, joka ei ole pirstoutunut useaksi eri kansväl liitoksi, kuten moni muu laji valitettavasti on. Usein näitä kamppailulajien em- ja mm-menestyksiä latistaa tarkempi tarkastelu, jossa paljastuu mestaruuden tuleen "Master Kim's National Champion" -kisoissa..

Kunpa pysyisi terveenä ja ei loukkaantuisi. Seuraavat neljä vuotta kun saisi treenata terveenä, niin taivas on rajana.
 
Ajatuksia judon tilasta

Näin olympiajudon päätyttyä ajattelin purkaa tänne omia ajatuksiani siitä, millaiseksi koen (kilpa)judon tällä hetkellä ja mitä tekisin toisin, jos olisin osallisena päättävissä tahoissa. Tarkoituksenani ei ole aloittaa taas yhtä "mun laji on kovempi kuin sun laji" -väittelyä, mutta tuon esille näkemykseni esim. judon ja bjj:n välisestä suhteesta. Mikään täysin neutraali tai objektiivinen kirjoitus tämä ei ole. Toivon tämän herättävän edes jonkin verran keskustelua, ettei tämä osio ole ihan pelkkää MMA-keskustelua. Pohdin judon tilaa niin kansainvälisestikin kuin suomalaisittain.

Juuri päättynyt olympiajudo tarjosi mielestäni ainakin judokan silmiin erittäin hyvää kamppailua. Komeita heittoja nähtiin, mutta myös kiitettävästi mattolopetuksia ihan mitaliotteluissakin. Olikovatko ottelut sitten maallikon silmin mielenkiintoista katsottavaa? Todennäköisesti silloin, jos lajia seuraamattomalle suomalaiselle näytetään vain koosteita, hän näkee vauhdikkaita tilanteita ja heittoja. Mutta kokonaisia matseja katsoessaan hän todennäköisesti ihmettelee suurimman osan ajasta, mitä ottelussa tapahtuu. Nykyjudossa otetaistelu on niin keskeinen osa, että ymmärrettävästi monien mielestä matsit näyttävät lähinnä takista repimiseltä. Ymmärrän hyvin, että kahden tasaväkisen judokan matsi voi näyttää kovin tylsältä, mutta samoin on asian laita niin painissa, lukkopainissa, bjj:ssa kuin vapaaottelussakin. Eihän futiksessakaan nähdä usein maalikarkeloita kahden tasaväkisen joukkueen välillä. Itse asiassa minun on joskus hieman hankala ymmärtää väitteitä, joiden mukaan judo olisi tylsempää kuin lähinnä matossa pyörimiseen keskittyvät lajit. Säännöt judossa ovat mitä ovat, ja niihin täytyy vain sopeutua. En ole missään vaiheessa kannattanut paljon puhuttua jalkoihin tarttumisen kieltämistä. Näyttäviä heittoja jää sen takia väliin ja lisäksi joihinkin suorituksiin on hyvin vaikeaa tehdä vastatekniikkaa. Lisäksi virallisissa Kodokanin tekniikoissa on heittoja, joita ei käytännössä treenata enää lainkaan, koska niitä ei voi käyttää kilpailuissa. Tämä on mielestäni sääli, eikä se varmasti paranna judon kuvaa niiden silmissä, joiden käsityksen mukaan laji on jo ennestään tylsää katsottavaa. Omasta mielestäni kaikki mahdolliset heittotekniikat, joissa ei ole suurta vaaraa vahingoittaa itseään tai vastustajaa sallia. Judon sääntömuutokset ovat muutenkin johtaneet siihen, että varoituksilla kikkailusta on tullut tapa voittaa matseja. Itsekään en ole meinannut pysyä perässä, kun sääntötulkinnat ovat muuttuneet niin tiheään. Kilpailijoilta ja valmentajilta ei kysytä mitään sääntöihin liittyen, vaan Kansainvälisen Judoliiton eli IJF käsittääkseni vaan runnoo päätökset läpi. Kilpailijoiden on vain sopeuduttava sääntöihin.

Monille mattokamppailuun keskittyvät lajit vaikuttavan olevan se juttu tällä hetkellä, eikä siinä ole mitään väärää. Itse kävin vuosia sitten säännöllisesti lukkopainimassa ja olen vieraillut bjj:ssa, joten en pidä itseäni täysin ummikkona mitä noihin kahteen lajiin tulee. Kisoissa saavuttamista ippon-voitoista suurin osa on tullut joko sidonnoilla tai käsilukoilla, joten en ylenkatso mattotekniikoita, kuten valitettavan moni nuori judoka. Nuorempien kilpajudokoiden piirissä on valitettavasti asennetta, jonka mukaan maton osaaminen on melko turhaa. Tämä johtaa mielestäni hyvien lopetuspaikkojen hukkaamiseen, mitä näkee ihan huipputasollakin. Mutta vaikka treenaankin mielelläni mattotekniikoita, koen heittojen olevan se judon suola ja ydin. Vaikka voitto on aina voitto, saan itse suurempaa mielihyvää siitä, että heitän vastustajan komeasti kuin lopettamalla hänet matossa. Urheilusuorituksena heittäminen on vaan niin itselleni niin paljon haastavampi juttu. Tämä on se tärkein syy siihen, miksen ole vaihtanut lajia bjj:hin, vaikka siellä olisi kenties enemmän treenivastusta. Mattoon keskittyminen ei vaan anna samaa fiilistä minulle.. Monet judoa harrastavat valittavat, ettei judossa saa pyöriä tarpeeksi pitkään matossa. Minusta matossa pitäisi antaa hakea aktiivisesti lopetusta tai sidontaa, mutta jos vastustaja pystyy puolustamaan tilannetta riittävän pitkään, on ihan paikallaan komentaa ottelijat ylös. Bjj on niitä varten, jotka haluavat pysyä matossa, judon ei tarvitse mennä samaan suuntaan. Olympialaisissa tuomarit antoivat yleisesti ottaen riittävästi aikaa mattotekniikoiden hakemiseen. Toisaalta jos ei ole seurannut juurikaan judoa, herättää esim. kilpikonnapuolustus varmasti ihmetystä. Se vain sattuu olemaan hyvä tapa puolustautua judosääntöjen sallimissa rajoissa. Mihinkään katutilanteeseen judomatsiahan ei voi verrata, kuten edelleenkin jotkut tekevät. Joidenkin mielestä tuollainen tapa puolustautua on täysin kamppailulajien idean vastaista, mutta minusta sitä on myös mahdollisuus mennä suoraan pystystä perseelleen ja vetää toinen guardiin.

Yhtenä isona ongelmana kilpajudon kannalta pidän tällä hetkellä IJF:n johtoporukoita ja heidän viime vuosinaan antamiaan typeriä lausuntojaan liittyen judokoiden kilpailemiseen muissa lajeissa. Loppuvuodesta 2014 IJF:n pj. Marius Vizer antoi typerän lausonnon, jossa sanoi judokoiden kilpailemisen muissa lajeissa saastuttavan judon henkisesti. Euroopan Judounioni EJU peruutti kesällä 2015 Glasgow'ssa järjestettäviksi tarkoitetut EM-kisat vedoten siihen, ettei brittien judoliiton toiminta vastannut judon arvoja. Syynä tähän oli brittien aloittama yhteistyö UFC:n kanssa. Kisathan järjestettiin sittemin Euroopan kisojen yhdeydessä Azerbaizanissa, joka on varmasti demokratian ja ihmisoikeuksien mallimaa. Kertoo paljon Vizeristä ja kumppaneista. Piti vapaaottelusta tai ei, on UFC tällä hetkellä suurin ja näkyvin kamppailulajiorganisaatio maailmassa, mitä mediahuomioon tulee. Ihmettelen suuresti sitä, ettei judon kabinettipiireissä haluta ymmärtää, että yhteistyö UFC:n kanssa olisi vain hyvä ja judon näkyvyyttä edistävä asia. Ja mikä olisikaan parempaa mainosta judolle kuin judokan menestyminen myös vapaaottelussa. Ronda Rouseyn menestystä olisi voitu hyödyntää paremmmin, mutta ilmeisesti kabineteissa elätellään jotain käsittämätöntä samurai-huuhaata. Minusta judossa vastustajan kumartamiset ja muut kunnioitukseen liittyvät asiat ovat hienoja juttuja, mutta rajansa kaikella, mitä tulee judon arvoista paasaamiseen. Sen mitä itse tiedän, harrastaa suurin osa judoa kilpalajina tai kuntoilumuotona, eivätkä harrasta zen-buddhalaisuutta ja jokapäiväistä Japanin lipulle kumartamista. Näitäkin henkilöitä löytyy vielä Suomen judopiireistä.

Pakkiksen kamppailukeskusteluissa MMA on selkäykkösaihe ja perässä tuleva bjj ja lukkopaini. Tämä on joskus herättänyt mielessäni huvittuneen ajatuksen siitä, mahtavatko kaikki MMA-seuraajat edes pitää judoa tai painia kamppailulajina. Judo on kuitenkin kansainvälisesti ihan eri mittakaavan laji kuin bjj tai lukkopaini. Suomessa udo jää tällä hetkellä trendikkyydessä bjj:n varjoon, mutta maailmalla tilanne lienee vielä pitkään erilainen. Yhdysvalloissa bjj on toki muodikkaampaa, mutta harvalle tulee mieleen, että bjj:n synnyinmaasta tulee kovia judokoita ja ristiinharjoittelu on käsittääkseni yleistä. Ymmärrän hyvin, että aikuisiällä aloittavalle harrastajalle bjj on monesta syystä miellyttävämpi ja turvallisempi vaihtoehto, ja siksi se kerää enemmän myös nuoria naisia lajin pariin. Judo aloitetaan useimmiten lapsena ja siitä puuttuu bjj:n kaltainen lifestyle-henki. Vaikka toisaalta pidä itseäni aika lifestyle-judokana, koska olen aloittanut 9-vuotiaana ja jatkan edelleen. Judo- ja bjj-seurojen pitäisi mahdollisuuksien mukaan tehdä enemmän yhteistyötä ja Judoliitto voisi helpottaa brassijujutsukoiden osallistumista judokisoihin - tällä hetkellähän kilpailuihin osallistuakseen pitää olla suorittanut keltaisen vyön ja olla judoseuran jäsen. Tästä voitaisiin mielestäni joustaa bjj:n harrastajien kohdalla.

Näillä kamppailupalstoilla moni osaa nimetä useamman suomalaisen bjj- ja lukkopainikilpailijan, mutta se judokoita tuskin montakaan - ei edes judon kansainvälisiä huippunimiä. Näkyvyys Suomessa on vähäistä, mutta niin se on monella muullakin lajilla. Maailmalla kuitenkin judo porskuttaa jo pelkästään olympiastatuksen takia - mahdetaanko mm. Venäjällä, Georgiassa, Mongoliassa, Azerbaizanissa ja Uzbekistanissa harjoitella juurikaan bjj:tä? Lisäksi Länsi-Euroopan maista Ranskasta, Iso-Britanniasta, Hollannista ja Belgiasta on tullut aina kovia judokoita. Toivon myös Kayla Harrisonin ja Travis Stevensin olympiamenestyksen kohentavan judon näkyvyyttä Yhdysvalloissa. Judokisat kuitenkin vetävät väkeä ympäri maailmaa, joten mistään muiden lajien jalkoihin jäämisestä on turha puhua. Kilpailu maailmalla on todella kovaa ja siksi suomalaismenestys on ollut viime vuodet vähäistä. Jo se, että Jaana Sundberg menestyi maailmankiertueen kilpailuissa, on todella juttu. Suomessa ongelmana on kovan harjoitusvastuksen vähäisyys, jonka takia huipulle haluavien pitäisi kiertää jatkuvasti kansainvälisiä leirejä, joista saisi kovaa harjoitusvastusta. Siihen tarvittaisiin rahaa, eikä Judoliitolla ole sitä tarpeeksi jokaisen lupaavan yksilön leirittämistä varten. Monilla myös into loppuu siinä vaiheessa, kun he huomaavat, miten paljon työtä huipulle pääseminen vaatii - eikä kova työkään takaa kansainvälistä menestystä. Suomea väkiluvultaan pienemmistä maista tulee jatkuvasti kovia judokoita, mutta niissä ei ole tarjottavana nuorille niin suurta harrastusten kirjoa kuin täällä. Lisäksi uskon senkin vaikuttavan, että elämä on noissa maissa on monella tavalla kovempaa kuin Suomessa, mikä voi vaikuttaa paljonkin kamppailulajeissa tarvittavaan luonteeseen. Suomesta ajoittain putkahtelee lupaavia junnuja, joista pitäisi vaan saada kovia kisaajia myös aikuisiällä. Ruotsi sai olympialaisiin neljä judokaa, joten siellä on tehty jotain oikein. Toisaalta Suomestakin oli neljä vuotta sitten Lontoossa kolme judokaa, joten ei menestyminen ole missään nimessä mahdotonta härmäläisillekään.
 
Hyvää pohdintaa judohemmolta. Täytyy sanoa, että nyt Riossa nähty kilpajudo oli poikkeuksellisen viihdyttävää. Tuli heittoja ja annettiin matossakin nujuta (voiko olla mitään tekemistä sillä, että oteltiin Brasiliassa?) mielestäni tavallista enemmän. Matto on oleellinen osa judoa, mutta on syytä pitää kuitenkin judo ja bjj omina lajeinaan.
Mun omaan makuun katsojaystävällisin laji olisi varmasti jossain nyky bjj:n ja judon välimaastossa. Matossa annettaisiin nujuta kauemmin, mutta bjj:sta poiketen passiivisuudesta tulisi ylöskomentoja. Jalkoihinmenoja kaipaisin takaisin judoon.

Oikeastaan ainut selvästi hieman silmään pistävä juttu heittopelissä on se, että heittäjän ei tarvitse ottaa mitään kontrollia vastustajasta. Vastustajan hartiat mattoon ja jäät itse kasan alimmaiseksi, mutta voitat ipponilla. Tämä on siis selkeä juttu judosääntöjen mukaan, mutta kaipaisin esim. sellaista sääntöä, että jos heität ipponin arvoisesti, mutta samalla vauhdilla vastustaja "sweeppaa" sut ympäri ja ottaa kontrollin, niin tuo ippon tulkittaisiinkin vain esim. waza-arina. Mutta lajissa lajin tavalla ja tää on vaan mun mielipide, että grapplinglajeissa, oli kyse sitten painista, judosta, sambosta tai bjj:sta, vastustajan kontrollointi on yksi tärkeimpiä juttuja.

Tuota judoliiton ahdasmielisyyttä en pysty ymmärtämään, kun se ei kuitenkaan aja kenenkään etua. Ihmeellistä touhua. Sitten jos sitä perustellaan jollain judon perinteisillä arvoilla, niin uskoisin Jigoro Kanon kääntyneen haudassaan muutamien sääntömuutosten kohdalla, kun ajatellaan judon alkuperää ja tarkoitusta.

Mutta kuten sanoin, viihdyttäviä matseja Rion judossa. Toivon, että tämä hieman sallivampia linja matto-ottelemiseen olisi pysyvää.
 
Kukaan tuskin pitää BJJ:tä kovin viihdyttävänä yleisölajina, eikä sen sääntöjä ole edes suunniteltu siihen, että se olisi jotain TV-viihdettä. Lajin juju on siinä että siihen kilpailemiseen voi päästä itse mukaan helposti vaikka olisi aloittanut aikuisiällä. Kilpaileminen ei ole vaarallista eikä erityisen epämukavaa vaikka olisi iso tasoero ja lisäksi vyösarjat huolehtivat siitä että aloittelijakin saa tasaisia matseja. 30-vuotias peruskurssilainen voi mennä BJJ:n SM-kisoihin ja jopa voittaa siellä jonkun matsin. Mutta jos 30-vuotias judon peruskurssilainen menisi (ja pääsisi) judon SM-kisoihin, niin tuloksena olisi varmaan neliraajahalvaus. Sama juttu painissa.
 
Itse oon harrastanu BJJ jo 5 vuotta mutta tässä vuosi takaperin aloitin judon siihen kylkeen. Käyn oman kaupungin judoreeneissä aina kun pääsen ja kun siellä on aikuisia. Valitettavasti tämä rajoittuu kerta viikkoon ja meitä ei yleensä ole 4 aikuista enempää. Joista yksi on valmentaja. Tykkään paljon judosta ja reenaisin mielelläni enemmän sitä mutta kun ei siellä ole sparrivastustajaa niin ei siinä kauheesti kehitykkään. Pitää aina bjj reeneissä vaatia muita ottelemaan pystyä että saa harjoteltua niitä tekniikoita. Keväällä jopa uskaltauduin etelä-suomen piirimestaruuksiin. Saldona hopea :D hävisin jolleki vanhalle maajoukkue judokalle ipponille mutta kuristin jonku venäläisen. Tuli hyvä mieli :D

Oon päässy paljon sisään judoon ja tykkään kyllä seurata sitä. Paljon viihdyttävämpää kuin BJJ! Harmi vain että toi konservatiivinen porukka on pilannut judon täysin.. Ihan naurettavia lausuntoja ettei sais muissa lajeissa kilpailla jne.. Pelottaako niitä vai mitä helvettiä?! Kyllä judo menetti paljon media arvoa kun käänsivät briteille selkänsä. Jaloista pitäisi myös saada viedä tonttiin. Paskat siinä mitään turvallisuuskysymystä ole.. samalla tavalla se polvi voi vääntyä vaikka osoto-garissa...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Judohemmolta hyvää pohdintaa.
Nykyinen judon maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Saari sanoi joskus 2009 tienoilla treeneissä tai kisamatkalla, että hänen mielestään Judo ja BJJ ovat sama laji. Vain säännöt ovat erit. Olen täysin samaa mieltä. Se mikä toimii judossa, toimii BJJ:ssa ja päin vastoin. Joitain sääntöjen tuomia muutoksia lukuunottamatta. Ja näin sitä pitäisi minun mielestä ajatella isommassa mittakaavassakin. Molemmat lajit hyötyisivät laajemmasta yhteistyöstä ja tästä on hvyänä esimerkkinä Yhdysvaltain judomenestys kuluneissa kisoissa. Ei pelkästään se, että Travis Stevens on myös aktiivinen BJJ kilpailija, muntta myös joukkueen päävalmentaja Jimmy Pedro on käsittääkseni BJJ musta vyö ja aktiivinen myös BJJ skenessä. Jenkkien taktiikkahan oli viedä otteluita laajamittaisesti uusille alueille, eli paljonkin haettiin ratkaisuita myös mattokamppailusta. Samoin kuten judohemmo sanoi on brasseissa ollut jo vuosia vahvaa ristiintreenaamista.

Mitä tlee judon sääntöihin yleisesti, niin nyt otteleminen oli minun mielestäni mielenkiintoista. Haluaisin takaisin jalkoihin menemiset. Kataguruma ja morotegari ovat kuitenkin molemmat nage no katassa ja kiellettiin "epäjudomaisena". Jos jonkun uuden muutoksen saisin tehdä judoon olisi se mattosidonta myös vatsalleen. Se avaisi mattopeliä ihan uudella tavalla, mutta tämä on ihan utopiaa. Niin isoa muutosta ei judon sääntöihin tulla tekemään ikinä.
 
Jalkoihin menemisen kieltämisen pääsyynä oli muistaakseni otteluasennon muuttuminen yhdessä vaiheessa hyvin kyyrypainotteiseksi ja siten passiivisemmaksi, kun varottiin hyökkäyksiä jalkoihin. Toki jotain puhetta oli siitäkin, että judo olisi muistuttanut liikaa vapaapainia ja siten ollut kyseenalaisessa asemassa olympialajina. On ollut paljon puhetta siitä, että japanilaisia pänni entiseen Neuvostoliittoon kuuluneiden maiden painityylinen judo, jonka takia he olisivat ajaneet kieltoa. Kuitenkin japanilaiset menestyivät hyvin 2000-luvun alussa, kun jalkoihin sai tarttua. Lontoon olympialaiset olivat japanilaisille mahalasku, joten heidän ei voida katsoa hyötyneen jalkoihin hyökkäämisen rajoittamisesta. Japanilla ei kuitenkaan ole sen enempää sananvaltaa kuin muillakaan, ja todennäköisesti nämä päätökset on jyrätty Länsi-Euroopan isojen judomaiden voimin. Jalkoihin tarttuminen on ollut kokonaan kiellettyä vuodesta 2013, jos en väärin muista. Minä kieltämättä kaipaan aikoja, jolloin treenasimme katagurumaa, kataotoshia ja tegurumaa.
 
YLeisöystävällisyyden kannalta nykyjudon säännöt on kyllä onnistuneita. Isoja heittoja tuli mielesätni enemmän ja matossa haettiin nopeasti ratkaisuja. Isot heitot varmasti lisääntyivät kun kyyryssä otteleminen ja kahdella kädellä otteiden puolustaminen estettiin.
 
YLeisöystävällisyyden kannalta nykyjudon säännöt on kyllä onnistuneita. Isoja heittoja tuli mielesätni enemmän ja matossa haettiin nopeasti ratkaisuja. Isot heitot varmasti lisääntyivät kun kyyryssä otteleminen ja kahdella kädellä otteiden puolustaminen estettiin.

Kyllä, mutta toisaalta kisoissa nähtävien heittojen valikoima on mielestäni vähentynyt. Meidän valmentajamme sanoi, että tietty yllätyksellisyys puuttuu myös verrattuna vanhoihin sääntöihin. Silloin heittoja tuli ties millaisista tilanteista ja todella erikoisista otteista.

Yhdysvalloissahan on puuhattu ns. freestyle judoa, jossa mennään vanhoilla ja pisteytystä on rukattu uusiksi. Tämä ei ole käsittääkseni saannut ihmeemmin tuulta purjeisiinsa, eikä ihme. Ei judon tarvitse mennä siihen, että lajiin tulee erilaisia tyylisuuntia.

www.freestylejudo.org/

Mitä tulee judon ja bjj:n väliseen yhteistyöhön, on mielestäni pienenä ongelmana se, että kokemukseni mukaan bjj-taustaiset ovat aika nihkeästi valmiita vääntämään judosäännöillä. Ymmärrän tämän pystyvääntämisen kohdalla, jos pystykokemus on hyvin minimaalista. Mutta todella moni bjj:tä treenava mielestäni olettaa, että judoka ottaa mattoakin heidän säännöillään, vaikka kyseessä olisivat judoseuran treenit. Tiedän, että sparratessa/randoria ottaessa tuollainen sääntöajattelu on hieman ristiriitaista, mutta jos itse menen bjj-salille, hyväksyn etenemisen bjj-sääntöjen mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tuommoisen freestylejudon perustaminen oli vain ajankysymys.
Tämmöiselle sohvajudokalle riittää, että thedään isoa uchimataa ja jotain tyylikkäitä pyyhkäsyitä. :D Monipuolisuus ja yllättävyys on varmsti kaikonnut kun tekniikkarepertuaari on pienentynyt ja otevalikoima myös. Jalkojen lisäksihän saman puolne kaupukseen ja hihaan tarttuminen sekä niskakahva lienevät ainakin jonkinasteisessa bannissa tai rajoituksen alla.

Ja varsinkin ne ketkä itetävät jopa itseäni vähemmän judosta, eti ne Olympialaisia seuraavat suuret massat ovat kiinnostuneita lähinnä siitä miten kovaa kaveri lämähtää tontiin tai miten pahan näköisesti käsi vääntyy.

JA mitä tulee judohemmon aiemmin mainitsemaan bjjn suosioon, niin se ei suinkaan perustu lajin näyttävyyteen tai viihdyttävyyteen. Maain kuivuminenon mielekkäämpää ja näyttävämpää kun iso osa bjj matsiesta. Kyllä se on se lajin heppous mikä viehättää. Tai aloittamisen helppous enemmänkin. :D
 
Minun mielestä judo on todella hieno laji ja tosiaan ei jokainen ottelu ole vaan viihdyttävä, mutta näin se on minun mielestä joka lajissa.
Itse niputan judon ja karaten ongelman siihen että sitä kun aloittaa harjottelemaan niin alotetaan hyvin konservatiivisella tyylillä. Opetellaan tosi kauan perusteita ja hiotaan tekniikoiden liikeratoja. BJJ:ssä jo yleensä ekalla kerralla mennään painimaan, koska tekniikkaa voi ja pystyy soveltamaan niin paljon. Siihen sitten pikkuhiljaa lisäillään juttuja ja monia hommia oppii ihan kantapäänkautta. Minun mielestä tähän pitäisi myös judossa mennä että nopeammin kiinni randoriin/sparriin tietenkin sellasilla sääntömuutoksilla ettei tuu rampoja.
Voi olla että nämä asiat onkin muuttunut ja eri saleilla on varmaan eri tyylit, mutta tälläinen kuva itselle on jäänyt näistä perinteisistä lajeista.
 
Itse niputan judon ja karaten ongelman siihen että sitä kun aloittaa harjottelemaan niin alotetaan hyvin konservatiivisella tyylillä. Opetellaan tosi kauan perusteita ja hiotaan tekniikoiden liikeratoja. BJJ:ssä jo yleensä ekalla kerralla mennään painimaan, koska tekniikkaa voi ja pystyy soveltamaan niin paljon. Siihen sitten pikkuhiljaa lisäillään juttuja ja monia hommia oppii ihan kantapäänkautta. Minun mielestä tähän pitäisi myös judossa mennä että nopeammin kiinni randoriin/sparriin tietenkin sellasilla sääntömuutoksilla ettei tuu rampoja.
Voi olla että nämä asiat onkin muuttunut ja eri saleilla on varmaan eri tyylit, mutta tälläinen kuva itselle on jäänyt näistä perinteisistä lajeista.

Karatesta en tiedä mitään, mutta ainakin meillä junnut pääsevät vääntämään mattorandoria hyvin nopeasti. Pystyrandoriin ei turvallisuussyistä voi mennä kovin nopeasti.
 
Onko muut törmänneet usein väitteeseen että judossa tuo jalkoihin meno olisi kielletty koska painijat alkoivat dominoida judokisoja? Tuntuu että varsinkin useilla painia harrastavilla on vahvasti tämmöinen käsitys. Sitten kun olen kysynyt tarkemmin kenestä painijasta on kyse ei ole tullut vastausta. Joskus noita mongoolialaisia esim.Naidania on väitetty vapaapaini taustaisiksi. Tietääkö kukaan yhtään vapaapaini taustalla judossa menestynyttä?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom