Judo

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
MM-kisojen kolmas päivä ja japanilaisille hieman heikompi päivä - kultaa miesten -73-kiloisissa ja hopeaa naisten -57-kiloisissa. Miehissä Soichi Hashimoto kesti ennakkosuosikin paineet, voittaen finaalissa Azerbaizanin Rustam Orujovin. Orujoville nämä olivat toiset arvokisat peräkkäin, kun hän hävisi finaalissa japanilaiselle. Naisten maailmanmestaruuden vei Mongolian Sumiya Dorjsuren.
 
Tänään nähtiin se, että judossa kansainvälinen kärki on todella kova ja haastajia edellisille arvokisamitalisteille löytyy paljon. Viime vuoden olympiavoittaja sarjasta -81 kg, Venäjän Khasan Khalmurzaev, joutui tänään tyytymään MM-pronssiin. Sarjan maailmanmestariksi otteli saksalainen Alexander Wieczerzak, joka on sarjansa maailmanrankingissa "vasta" 48. sijalla. Wieczerzak kukisti finaalissa Italian Matteo Marconcinin. Naisten alle 63-kiloisia viimeisen parin vuoden aikana hallinnut Rion olympiavoittaja, slovenialainen Tina Trstenjak joutui toteamaan ranskalaisen Clarisse Agbegnenoun paremmaksi finaalissa. Emilia Kanervan MM-kilpailut päättyivät tappioon ensimmäisellä kierroksella. Tänään japanilaisjudokat jäivät mitaleitta. Odotin -81-kiloisten Takanori Nagasea mitalikamppailuun, mutta toisin kävi.

Pakkiksen bjj- ja lukkopainiväkeä ilahduttanee se, että päivän finaali ratkesi kuristuksella. Valitettavasti en ole löytänyt vielä parempaa videota.



Raakaa nostovoimaa.


View: https://www.instagram.com/p/BYdZx_sgwwT/?taken-by=_judoworld_


Agbegnenoun pyyhkäisy oli kohdillaan.


View: https://www.instagram.com/p/BYdEnhQgNe0/?taken-by=judogallery
 
MM-turnauksen viidentenä kilpailupäivänä tatamilla väänsi kaksi suomalaista, Jaakko All ja Samuli Viitanen miesten alle 90-kiloisissa. Valitettavasti molempien matsit päättyivät tappioon ensimmäisessä ottelussa. Judoliiton nettisivujen mukaan Viitanen on kärsinyt poskiontelon tulehduksesta, mikä ei varmasti auttanut koitokseen valmistautumista. Sarja oli muuten eilisen tapaan eurooppalaisittain iloinen päivä, sillä yllätys finaalissa kohtasivat Serbian Nemanja Majdov ja Slovenian Mihael Zgank. Moni ennakolta kovempi nimi oli jälleen tippunut matkan varrella. Finaalissa voiton vei 21-vuotias serbi. Serbivoittaja ei sinänsä ollut täysi yllätys, sillä kisojen ykkössijoitettuna oli Aleksandar Kukojl, joka joutui tänään tyytymään viidenteen sijaan. Naisten alle 70-kiloissa Japanin Chiruzu Arai vei potin nimiinsä. Japanilla on nyt jo kuusi kultaa näistä kisoista, joten mitalitilaston ykkösmaa on selvillä. Tänään matsattiin myös naisten toiseksi raskaimman, eli alle 78-kiloisten sarjan ottelut. Tässä sarjassa mestaruuden vei brasilialainen Mayra Aguiar.

Kisoissa on vielä jäljellä sekä miesten alle satakiloiset ja paksut pojat että isot tytöt (yli 78-kiloiset). Sunnuntaina otellaan lisäksi joukkuekilpailu.
 
Lauantaina matsattiin miesten sarjoista -100 kg ja +100 kg ja naisten +78 kg. Alle satasissa kultaa voitti Aaron Wolf (amerikkalainen isä tms.?), joka päihitti finaalissa Georgian Varlam Lipartelianin. Jälkimmäinen otteli aikaisemmin alle 90-kiloisissa, häviten mm. olympiafinaalin viime vuonna, joten valitettavasti miehellä on arvokisoissa ikuisen kakkosen leima. Toki mies on kolminkertainen Euroopan mestari. Raskaan sarjan voittaja oli kuka muukaan kuin Teddy Riner, jolle maailmanmestaruus oli jo yhdeksäs. Riner ei ole hävinnyt matsiakaan vuoden 2010 jälkeen, joten raskas sarja on ollut melkoista yhden miehen show'ta. Naisten raskaan sarjan vei Kiinan Song YU.


View: https://www.instagram.com/p/BYiQWHfAvmc/?taken-by=judogallery



View: https://www.instagram.com/p/BYiZsSbAiog/?taken-by=judogallery


Vaikka tämänpäiväiset joukkuekilpailujen finaalimatsit ovat vielä edessä, teen pienen yhteenvedon vuoden 2017 MM-kisoista. Japanille kisat olivat melkoista juhlaa, vaikka miesten sarkaan sarjan edustajat Harasawa ja Ojitani putosivat jo ennen poolifinaaleja. Miesten sarjoista japanilaismiehet nappasivat neljä kultaa ja -naiset kolme. Himmeämpiä mitaleja japanilaisjudokat saavuttivat viisi kappaletta. Ranska oli toisena kahdella kullallaan ja yhdellä hopeallaan, ja Mongolia kolmas yhdellä kullalla, yhdellä hopealla ja kolmella pronssilla. Perinteisesti mitalitilaston kärkipäässä ollut Venäjä on mitalitaulukossa vasta yhdeksäntenä, mikä on varmasti todella kova pettymys. Georgialaiset lienevät pettyneitä siihen, etteivät onnistuneet voittamaan kultamitalia. Azerbaizanissakaan tuskin ollaan täysin tyytyväisiä kahden hopean ja kahden pronssin saaliiseen. Perinteisesti kovimpiin eurooppalaisiin judomaihin kuuluva Hollanti jäi Rion olympialaisten tavoin kokonaan mitaleitta. Isäntämaa Unkarin judokat eivät myöskään onnistuneet voittamaan kotiyleisön iloksi ainuttakaan mitalia. Kisojen suurin yllätysvoittaja oli ehdottomasti Saksan Wieczerzak.
 
Riner on kyllä ihan älytön heppu. Mies on 28 vuotias ja voi otella vielä kahdet Olympialaiset ollen 2024 vasta 35 vuotias joka ei raskaan sarjan painijalle ole vielä ikäloppu. Matkalla kerkee nappaamaan vielä vaikka kuusikin maailmanmestaruutta. VOidaan ehkä siinä vaiheessa puhua kaikkien aikojen parhaasta painilajien kilpailijasta kaikki lajit huomioon ottaen.
 
Mun veikkaus on että Riner ei voita kultaa seuraavissa olympialaisissa. Nyt näky jo että mies on voitettavissa. Georgian Guram Tushishvili haasto hyvin.
 
Riner on kyllä ihan älytön heppu. Mies on 28 vuotias ja voi otella vielä kahdet Olympialaiset ollen 2024 vasta 35 vuotias joka ei raskaan sarjan painijalle ole vielä ikäloppu. Matkalla kerkee nappaamaan vielä vaikka kuusikin maailmanmestaruutta. VOidaan ehkä siinä vaiheessa puhua kaikkien aikojen parhaasta painilajien kilpailijasta kaikki lajit huomioon ottaen.

Meneekö Karelinista ohi? En ole seurannut Rinerin uraa, mutta Karelin ei hävinnyt yhtään pistettä tyyliin kymmeneen vuoteen ja voitti kolme kultaa ja yhden hopean olympialaisissa, yhdeksän maailmanmestaruutta ja 12 euroopanmestaruutta.
 
Hieman makuasioita lopulta miten arvottaa mitäkin. Karelinissa on se, että valtakaudellaan mies oli täysin ylivoimainen ja ei hävinnyt kenellekkään ja oli todella pitkiä aikoja, ettei kukaan saanut pistettäkään. Kuten tiedämme, lopulta sitten hävisi niukasti olympiafinaalissa, mutta ennen sitä oli täysin suvereeni ja pelkkiä kultamitaleja arvokisoista. Sen takia on mielestäni vielä ylivoimaisempi kuin Riner vaikka Teddy onnistuisikin yllä mainituissa saavutuksissa. Mutta kuten sanoin, lopulta se on kiinni siitä miten eri asioita arvottaa. Huikeita urheilijoita molemmat!
 
Karelinin auraa ja karismaa ei varmaan Riner saavuta ikinä. Olen antanut itselleni kertoa, että mies on vähän mulkku. Mutta se tulee varmaan Ranskassa äidinmaidossa.
Saavutuksissa menee kyllä KArelinin ohi jos nappaa yhdenkin Olympiakullan ja pari Maailmanmestaruutta. Hirvee monsteri. Älyttömintä, että sillä tosiaan on iän puolesta mahdollisuus napata kahdet olympialaiset. Siinä matkalla tietenkin kuudet MM kisat.
 
Rinerin ylivoimasta vielä sen verran, että miehen uran alkupuoli osui suuri sopivasti aikaan, jolloin MM-kisoista tuli jokavuotinen tapahtuma (pl. olympiavuosi). Muutamalla vanhalla mestarilla ei siis ollut niin suurta mahdollisuutta saavuttaa samanlaisia tuloksia, vaikka olivatkin aikanaan täysin ylivoimaisia. Raskas sarja ei ole myöskään tasoltaan ihan niin leveä kuin kevyemmät, joten tämäkin seikka on edesauttanut Rineriä saavuttamaan ennätyksensä. Tähän asti vain alle 60-kiloisissa otellut Tadahiro Nomura on onnistunut voittamaan kolme olympiakultaa, mikä on uskomaton suoritus. Toisaalta Nomuralla on "vain" yksi maailmanmestaruus. Rinerin otteleminen ei ole judoromantikkojen mielestä sitä kauneinta mahdollista, ja moni arvokisafinaali on ratkennut Rinerin hyväksi varoituksilla. En itsekään ole mikään varsinainen Riner-fani, mutta kaikesta huolimatta hän on aivan poikkeuksellinen urheilija; saavutukset puhukoot puolestaan.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom