Judo

Mukava kuulla. Itselleni on aina judotreeneissä uskoteltu, että udegarami "kimurasuuntaan" on kielletty, mutta americana sallittu :D

Hei kaverit pitäshän jokasen nyt tietää, mistä Kimura on tullut Bjj:hin.. Eli Masahiko Kimura niminen Judoka hoiteli Helion kimuralla Ja loppu on historiaa :) Eli ei siis tod ole kiellettyä judossa.

Siksi kyselin noista mattojudo touhuista, kun Ex judo harrastaja olen (nykyinen bjj vuodesta 2006) nuorena tuli kilpailtuakin judossa ja omaan siis vyöarvoja judossa :), niin kuvittelin lähteväni hakemaan "helppoja" mitaleita mattojudosta.

Noita Bjj kisojakaan ei muuten ihan hirveesti ole, kun alkaa tosissaan kiertämään ellei halua ihan koko suomea kiertää.

Mutta hyvä tietää, että Ne-wazaa on vielä olemassa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mun mielestä vaan on typerää nykyisissä kisasäännöissä, että ottelijat nostetaan matosta heti tilaisuuden tullen. Mattopeli on kuitenkin alunperin tärkeä osa judoa ja onhan BJJ:kin kehitetty nimenomaan judon pohjalta. Youtubesta löytää pätkiä 1960-70 -lukujen judokisoista, joissa mattotyöskentely on erinomaisella tasolla ja muistuttaa vähän vanhoja BJJ-matseja. Monet ovatkin judotreeneissä olleet BJJ-tekniikoista yhtälailla kiinnostuneita kuin itse olen judon pystytekniikoista. Kamppailullisesti on myös mielestäni aika urpoa, että alta tehdystä jujista tai triangelista (tai siis sankaku-jimestä) paetakseen ei tarvitse kuin nostaa lukottajan selkä matosta.

Jotenkin koko pystytouhusta on alkanut nauttia eri tavalla ja judotreeneihin tulee lähdettyä jopa innokkaammin kuin BJJ-jumppaan. Ja kyllähän siellä pystyssä nokkaan tulee mutta kaipa siinäkin pikkuhiljaa kehittyy, jos jonain päivänä pääsee eroon BJJ:sta tulleista jäykistä käsistä ja jäkittämisestä.

Olen otellut ensimmäiset judokisat tosi pikkuisena poikana -80 luvun lopulla ja silllon säännöt menivät vielä niin että matossa sai jatkaa niin kauan kuin jotain edistymistä tapahtui. Joten 5min matsista saattoi olla jopa 4,5min mattoa. Muistan että jopa jalkalukkoja treenattiin vaikka ne olivat jo kiellettyjä. Tosin hyvin harvoin.


Judon maton rajoittamisen ja bjj:n nousu tapahtuivat samoihin aikoihin. Voisiko näiden lajien säännöt jotenkin yhdistää?
 
MM:t alkavat huomenna!



Yleisesti ottaen on sanottava, että lajin näkyvyyttä pitäisi saada lisättyä Suomessa. Parhaitenhan se tapahtuisi, jos suomalaisjudokat menestyisivät kansainvälisesti, mutta riittäisikö sekään? Olen hieman harmissani siitä, että perinteiset olympialajit kuten paini, nyrkkeily ja judo jäävät vähän liikaa keskustelupalstoilla vapaaottelun, lukkopainin ja bjj:n varjoon. Toki myönnän, että etenkin MMA on monella tavalla mediaseksikkäämpi laji kuin judo, ja tarjoaa enemmän sirkushuvia kansalle. Silti Suomessa ei oikein tunnuta ymmärtävän sitä, kuinka harrastettu laji judo on maailmalla.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Harrastajamääriä ei kyllä voi mitata millään luotettavalla tavalla. Kukaan ei oikeasti tiedä edes mikä on Suomen harrastetuin kamppailulaji. Tämä johtuu jo siitä että ei ole mitään yleisesti hyväksyttyä määritelmää sille, kuka on "harrastaja". Ja kun niinkin järjestäytyneessä yhteiskunnassa kuin Suomessa mittaaminen tuottaa vaikeuksia, niin miten luulette sen onnistuvan vaikka Egyptissä, Indonesiassa tai Nigeriassa?

Harrastetuimman kamppailulajin titteliä vaativat itselleen judon lisäksi ainakin karate, taekwondo ja taiji mutta totuutta ei tiedä kukaan.
 
MM-kisoissa käynnissä ovat parhaillaan miesten alle 60-kiloiset ja naisten alle 48-kiloiset. Matsit näkyvät suorana tässä osoitteessa. Seuraavassa matsissa yksi mestarisuosikeista, Georgian Papinashvili saa vastaansa ADHD-britti McKenzien.
 
On kyllä ollut kovatasoiset (d'uh!) MM-kisat ja tullut jänniä yllätyksiäkin. Alla muutamia satunnaisia poimintoja kisoista.

Hyvä niitti venäläiseltä.



Nätti kieppi.



Ukrainan kissa Zantaraia pisti parastaan muttei riittänyt Ebinumaa vastaan.



Voprosovin tie semariin.



Khan Magomedov asetti kaverin maahan hellästi.

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Näissä kisoissa monet ennakolta korkealle veikatut ovat joutuneet pettymään ja useampi "varma" finalisti jäänyt pronssimatsiin. Rinerille ei löytynyt vieläkään voittajaa, vaikka Japanin kaveri oli lähellä yllättää. Riner vei finaalin jälleen kerran varoituksilla. Muuten ikävin piirre näissä kisoissa on ollut se, että useampi mitaliottelu on ratkennut varoituksilla. Varoituksia tulee mielestäni yleisesti ottaen turhan helposti.

Tänään on kisojen viimeinen päivä ja joukkuekisat. Hienoa katsoa samana päivänä useamman painoluokan otteluita.
 
Muutama hieno heitto lisää

[video=youtube_share;Ty49H_FoeQE]http://youtu.be/Ty49H_FoeQE?t=1m52s[/video]
heitto 1:50s kohdalla

[video=youtube_share;PB7KAdXw6x4]http://youtu.be/PB7KAdXw6x4[/video]

[video=youtube_share;A4Wjhtoagwo]http://youtu.be/A4Wjhtoagwo[/video]

[video=youtube_share;zNfWlPeJ5w0]http://youtu.be/zNfWlPeJ5w0[/video]

[video=youtube_share;l0U2ULu3KpU]http://youtu.be/l0U2ULu3KpU?t=1m30s[/video]
Heitto 1:30s
 
Laitetaanpa tänne kuvia muutamista aktiivihuipuista, että judoa vähemmän seuraavatkin oppivat tuntemaan muitakin kuin vapari- ja bjj-heppuja. Lista ei ole missään nimessä kattava, joten älkää närkästykö, jos oma suosikkinne puuttuu. Esim. korealaiset ja Henk Grol puuttuvat.

Teddy Riner (FRA), +100 kg.

teddy-riner-495.jpg


Tagir Khaibulaev (RUS), -100 kg

khaibulaev-tagir.jpg


Lukas Krpalek (CZE), -100 kg

Lukas+Krpalek+IJF+Judo+Grand+Slam+Tokyo+2013+K7ccs6tHcc9l.jpg


Asley Gonzalez (CUB), -90 kg

474676_m03.jpg


Ilias Iliadis (GRE, syntyjään GEO), -90 kg

512x.jpg


Varlam Liparteliani (GEO), -90 kg

E6D5D59A-B24E-4328-9875-0D14F0249040_cx0_cy6_cw0_mw1024_s_n.jpg


Avtandil Tchrikishvili (GEO), -81 kg

avtandil-chrikishvili-evropis-chempioni.jpg


Loic Pietri (FRA), -81 kg

2468281.jpg


Travis Stevens (USA), -81 kg (ei yhtä menestynyt kuin muut tällä listalla, mutta näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa ja rumuudesta plussaa):

144399389_extra_large_large.jpg


Riki Nakaya (JPN), -73 kg

Riki+Nakaya+Japan+Judo+Championships+Weight+B3X0dEsX6Lzl.jpg


Shohei Ono (JPN), -73 kg

AJ201309120068M.jpg


Tsagaanbaatar Khashbaatar (MGL), -73 kg

thumbnail.php


Charles Chibana (BRA), -66 kg

Charles-Chibana-Foto-Bruno-LimaLANCEPress_LANIMA20130827_0060_47.jpg


Masashi Ebinuma (JPN), -66 kg

Masashi+Ebinuma+Olympics+Day+2+Judo+gozpQtiWUVPl.jpg


Georgii Zantaraia (UKR, syntyjään GEO), -66 kg

f097335907a784ed9c8205431b61f858.jpg


Amiran Papinashvili (GEO), -60 kg

120149.jpg


Boldbaatar Ganbat (MGL), -60 kg

Boldbaatar-Ganbat.png


Naohisa Takato (JPN), -60 kg

Naohisa+Takato+IJF+Judo+Grand+Slam+Tokyo+2013+bFwrN7F-fOzl.jpg
 
Koska maan suurin kamppailulajilehti on aika näkyvästi edustettuna foorumilla, esittäisin kysymyksen, miksi esim. FightSportissa judoon liittyvät artikkelit ovat huomattavasti vähäisempiä kuin esim. bjj- ja lukkopainijutut? MMA toki mediaseksikkäänä lajina on oma juttunsa, mutta mielestäni on hiukan outoa, ettei esim. judon kv-tähdistä ole juurikaan juttuja. Lisäksi tekniikkapalstalla esitellään kyllä bjj-tekniikoita, muttei jostain syystä judoheittoja.
 
Tilasin FightSportia vuosia ja vieläkin ostelen irtonumeroita. Judokaverini paukkaavat Ärrälle ostamaan uusimman FS:n lähes aina kun joku äkkää sanoa, että lehdessä on judojuttu. Lisäksi montaa meistä kiinnostavat myös muiden lajien jutut.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom