PTVGYM Jooel Vatanen

No joo, eli kun lisätään ainetta taikinaan, jota siinä jo on, niin se on ultraprosessointia. Entä suolan ja pippurin lisääminen pihviin? Kumpaakaan ei siinä luontaisesti ole, eli sekin on sitten tämän ketjun määritelmän mukaan ultraprosessointia.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nyt en ymmärrä. Gluteeni on toiselta nimeltään vehnäproteiini ja tietysti sitä on leivässä, koska sitä on vehnässä. Ja jos katsomme vähän kauemmas historiaan, niin huomaamme että ohra ja ruis ovat geneettisesti sama heinäkasvi kuin vehnäkin, vain jalostamalla eriytetty vuosisatojen aikana. Siksi gluteenia on myös rukiissa ja ohrassa.
Miten se tekee ruoasta ultraprosessoitua? Vaikka söisimme tähkiä suoraan pellosta, saisimme gluteenia.
Just näin.

Mutta tässäkin menee se mun varsinainen pointti ohi. Otin gluteenin yhtenä esimerkkinä (esim.), jota usein esiintyy ultraprosessoiduissa ruuissa. Kuten montaa muuta, kotikeittiössä harvemmin näkyvää ainesosaa sellaisenaan.

Gluteeniton tuote valmistetaan pesemällä gluteeni viljasta pois. Jos tätä ei tehdä, vilja sisältää gluteenia.

Tuote-esimerkkinä Kotimaista -merkin lihapasteija, joka on ultraprosessoitu tuote ja joka sisältää esimerkiksi tätä gluteenia. Kuten montaa muutakin ainesosaa, joita ei kotikeittiössä tavallisemmin käytetä.

Ymmärrän viimeistään nyt, että olisi pitänyt laittaa useampia esimerkkejä näistä ultraprosessoissoiduissa tuotteissa esiintyvistä ainesosista sen sijaan, että luottaisi siihen, että lukija ymmärtäisi ensisijaisesti "esim." -termin tarkoittavan yhtä mallitapausta. Ei ainoaa. Ja korostan, mikäli tuote sisältää gluteenia, ei se automaattisesti tee ruuasta tai tuotteesta ultraprosessoitua.

Myönnän, esimerkkinä gluteeni oli huono. Petrataan jatkossa.

Screenshot_20220130_232052.jpg
 
Eihän nyt aineiden lisääminen mitään prosessointia ole. Se on aineiden lisäämistä.

Prosessointi on käsittelyä. Siis sellaista kuin kuumentaminen, kuivaaminen, fermentointi, käyttäminen, separointi, hapattaminen tai muu vastaava.
Tämä ei nyt liittynyt kyllä mihinkään, mutta ihan oikeassa olet. Prosessointi on käsittelyä, kuutisentoista kertaa mainittu varmaan parin sivun aikana eri henkilöiden toimesta.

Joko on tullut passiasiaan mielipidettä? 🤠
 
Kyllahan prosessoidulla ruoalla saa elimiston aivan sekaisin. Miettikaa sita etta ennen sirkuksissa oli nahtavyyksina lihavia ihmisia. Kun ravinto oli luonnollisessa tilassa, ei kyennyt lihomaan samalla tavalla kun prosessoidulla ruolla. Varmaan pahin yksittainen aine on maissisiirappi jota survotaan erityisesti jenkeissa joka paikkaan ja safka uppopaistetaan oljyssa - ja tuloksen tiedamme me kaikki. Tulee mieleen Bull Mentulan tokaisu etta syokaa rajatta kanaa ja kaurapuuroa, niilla ei paase lihavaksi.
 
Onhan noi valmiiksi pakatut ruuat aika epäilyttäviä. ”Savustetut” leikkeleet vakuumipakkauksessa on ”maustettu” natriumglutamaatilla, savuaromi lisätty ruiskuttamalla eikä savustamalla, pakkauksessa hiilidioksidia ja typpeä, niin että ne säilyvät viikkokausia … ja niille sioille mistä lihat on leikattu on syötetty kuivattuja kanan ja lampaan sisälmyksiä, jauhettuja varpaita, luita ja höyheniä, kalajauhoa, soijarouhetta, antibiootteja, kasvuhormonia, maissisiirappia ja insuliinia.

Kanan höyhenissä on paljon proteiinia. 😁
 
Onhan noi valmiiksi pakatut ruuat aika epäilyttäviä. ”Savustetut” leikkeleet vakuumipakkauksessa on ”maustettu” natriumglutamaatilla, savuaromi lisätty ruiskuttamalla eikä savustamalla, pakkauksessa hiilidioksidia ja typpeä, niin että ne säilyvät viikkokausia … ja niille sioille mistä lihat on leikattu on syötetty kuivattuja kanan ja lampaan sisälmyksiä, jauhettuja varpaita, luita ja höyheniä, kalajauhoa, soijarouhetta, antibiootteja, kasvuhormonia, maissisiirappia ja insuliinia.

Kanan höyhenissä on paljon proteiinia. 😁

Ja silti on herkullisia leikkeleitä.
 
Luulis äkkiä, että gluteeniton leipä on enemmän prosessoitua kuin gluteenillinen leipä. Jos leipä on ultraprosessoitua niin eikö gluteeniton leipä ole silloin super-ultraprosessoitua, kun sitä kuitenkin käsitellään eli prosessoidaan enemmän. Ei hitto, tyhmempi ei pysy perässä.

Kyllahan prosessoidulla ruoalla saa elimiston aivan sekaisin. Miettikaa sita etta ennen sirkuksissa oli nahtavyyksina lihavia ihmisia. Kun ravinto oli luonnollisessa tilassa, ei kyennyt lihomaan samalla tavalla kun prosessoidulla ruolla. Varmaan pahin yksittainen aine on maissisiirappi jota survotaan erityisesti jenkeissa joka paikkaan ja safka uppopaistetaan oljyssa - ja tuloksen tiedamme me kaikki. Tulee mieleen Bull Mentulan tokaisu etta syokaa rajatta kanaa ja kaurapuuroa, niilla ei paase lihavaksi.

No ehkä prosessointiasteen miettiminen tässä on hieman harhaanjohtavaa. Enemmänkin nuo liittyy ehkä ruokaan lisättäviin lisäaineisiin, kuten mm. mainitsemaasi maissisiirappiin ja natriumglutamaattiin, jotka sotkee kylläisyyden tunnetta. Varmasti monia muitakin on. Mutta olisi väärin tässä kohtaa puhua ruoan prosessointiasteesta. Jos heität kaurapuuroon natriumglutamaattia ja maissisiirappia niin ei se edelleenkään ole kovin käsiteltyä ruokaa. Paljon vähemmän kuin vaikkapa gluteeniton leipomossa tehtävä leipä, jossa ei ole em. aineita, eikä varmasti sotke kylläisyyskeskusta kuten natriumglutamaatilla ja maissisiirapilla kyllästetty kaurapuuro.

Mitäs jos käsittelisitte tätä aihetta lisättyjen lisäaineiden kautta, kuten juuri natriumglutamaatin ja maissisiirapin kautta niin pääsisttekö ainakin lähemmäs yhteisymmärrystä asiassa? :unsure:
 
E621 = Natriumglutamaatti jota on syöty senverta miljoonat kilot esim. Japanissa, että terveyshaittojen väittäminen on vähän ristiriitaista.
Plus, että pitää muistaa nykyihmisen myös elävän puolvuosisataa pidempää kuin ne jotka söivät vain sitä todella prosesoimatonta ruokaa aikoinaan.


Mut ei kellää ois mitää Vataseen liittyvää?
 
No ehkä prosessointiasteen miettiminen tässä on hieman harhaanjohtavaa. Enemmänkin nuo liittyy ehkä ruokaan lisättäviin lisäaineisiin, kuten mm. mainitsemaasi maissisiirappiin ja natriumglutamaattiin, jotka sotkee kylläisyyden tunnetta. Varmasti monia muitakin on. Mutta olisi väärin tässä kohtaa puhua ruoan prosessointiasteesta. Jos heität kaurapuuroon natriumglutamaattia ja maissisiirappia niin ei se edelleenkään ole kovin käsiteltyä ruokaa. Paljon vähemmän kuin vaikkapa gluteeniton leipomossa tehtävä leipä, jossa ei ole em. aineita, eikä varmasti sotke kylläisyyskeskusta kuten natriumglutamaatilla ja maissisiirapilla kyllästetty kaurapuuro.

Mitäs jos käsittelisitte tätä aihetta lisättyjen lisäaineiden kautta, kuten juuri natriumglutamaatin ja maissisiirapin kautta niin pääsisttekö ainakin lähemmäs yhteisymmärrystä asiassa? :unsure:

Lihominen johtuu siitä, että syödään enemmän kaloreita kuin kulutetaan. Ei kilo maissisiirappia lihota yhtään sen enempää kuin kilo pöytäsokeria.

Eivät keskiajan aateliset ja 1800-luvun talon isännät olleet kansaa lihavampia siksi että olisivat syöneet paljon lisäaineita, vaan siksi että heillä oli enemmän ruokaa ja vähemmän fyysistä aktiviteettia.
 
Lihominen johtuu siitä, että syödään enemmän kaloreita kuin kulutetaan. Ei kilo maissisiirappia lihota yhtään sen enempää kuin kilo pöytäsokeria.

Eivät keskiajan aateliset ja 1800-luvun talon isännät olleet kansaa lihavampia siksi että olisivat syöneet paljon lisäaineita, vaan siksi että heillä oli enemmän ruokaa ja vähemmän fyysistä aktiviteettia.

Eli sun mielestä on ihan sama, että syökö 600 kalorin edestä kotitekoista makaronilaatikkoa, kaurapuuroa, berliinimunkkia, maissisiirapilla kyllästettyä pirtelöä, coca-colaa tai mars-patukkaa.

Näistä siis jokainen antaa saman kylläisyysvasteen ja pitää nälkää loitolla yhtä pitkään?

Sama koskee myös vertailussa natriumglutamaatilla kyllästettyä valmishampurilaista tai kotona valmistettua spagettia ja jauhelihakastiketta? Eli kun syö vaan saman kalorimäärän niin kylläisyysvaste ja nälkä pysyy loitolla molemmilla saman ajan, kun vaan kalorimäärät stemmaa.

No selvä. Sä voit olla tätä mieltä. Itse olen sitä mieltä, että kalori on kyllä kalori. Mutta eri asia on sitten, kuinka pitkään tietty kalorimäärä pitää nälkää loitolla tai saa aivot jopa haluamaan enemmän kaloreita. Ja tähän pystytään vaikuttamaan esim. ruoan laadulla ja lisäaineilla tai lisäaineettomuudella. Toki voin olla väärässä ja sinä oikeassa, että 500 kaloria jäätelöä ja kauraapuuroa antaa saman kylläisyysvasteen. Asiasta en sen enempää väittele.
 
Eli sun mielestä on ihan sama, että syökö 600 kalorin edestä kotitekoista makaronilaatikkoa, kaurapuuroa, berliinimunkkia, maissisiirapilla kyllästettyä pirtelöä, coca-colaa tai mars-patukkaa.

Näistä siis jokainen antaa saman kylläisyysvasteen ja pitää nälkää loitolla yhtä pitkään?

Sama koskee myös vertailussa natriumglutamaatilla kyllästettyä valmishampurilaista tai kotona valmistettua spagettia ja jauhelihakastiketta? Eli kun syö vaan saman kalorimäärän niin kylläisyysvaste ja nälkä pysyy loitolla molemmilla saman ajan, kun vaan kalorimäärät stemmaa.

No selvä. Sä voit olla tätä mieltä. Itse olen sitä mieltä, että kalori on kyllä kalori. Mutta eri asia on sitten, kuinka pitkään tietty kalorimäärä pitää nälkää loitolla tai saa aivot jopa haluamaan enemmän kaloreita. Ja tähän pystytään vaikuttamaan esim. ruoan laadulla ja lisäaineilla tai lisäaineettomuudella. Toki voin olla väärässä ja sinä oikeassa, että 500 kaloria jäätelöä ja kauraapuuroa antaa saman kylläisyysvasteen. Asiasta en sen enempää väittele.

Tietenkin noissa esimerkeissäsi se maissisiirappi ja natriumglutamaatti antaa huonomman kylläisyys vasteen kuin "Oikea ruoka" (Ja ovat myös huomattavasti epäterveelisempiä).

Mutta mitä ihmeen tekemistä sillä on painon hallinnan kanssa?

Jos ruoka syödään sillon kun KELLO näyttää että on ruoka aika oli nälkä tai ei, niin mitä ihmeen väliä sillä kylläisyys vasteella on?

Itse ainakin pyrin nimenomaan "korvaamaan" osan ruuasta aineilla joilla on mahdollisimman huono kylläisyys vaste, kauheen paljon mukavampi syödä seuraava ruoka kun on edes vähän nälkä eikä niin että maha on edelleen täynnä ja väkisin täytyy lisää ruokaa sinne tunkea.
 
Tästäkin voidaan väitellä onko se parempi foorumille / ketjulle, että mennään vähän ohi aiheen(vatasesta) vai onko ketju "hiljaa" taas siihen asti kunnes tulee uusi video vataselta :D
Nii no siitä voi toki olla montaa mieltä. Itseä lähinnä tympii kun ei tää ruoka-aihe kiinnosta yhtään mutta pakko selata silti jos välissä sattuisi vaikka olemaan joku Vataseen liittyvä postaus. Ja tätä juupas eipäs ruoka keskustelua alkaa olla jo muutama sivu.
 
Nii no siitä voi toki olla montaa mieltä. Itseä lähinnä tympii kun ei tää ruoka-aihe kiinnosta yhtään mutta pakko selata silti jos välissä sattuisi vaikka olemaan joku Vataseen liittyvä postaus. Ja tätä juupas eipäs ruoka keskustelua alkaa olla jo muutama sivu.
Olihan tossa podcast, mutta ei sitä kukaan huomaa
 
Nii no siitä voi toki olla montaa mieltä. Itseä lähinnä tympii kun ei tää ruoka-aihe kiinnosta yhtään mutta pakko selata silti jos välissä sattuisi vaikka olemaan joku Vataseen liittyvä postaus. Ja tätä juupas eipäs ruoka keskustelua alkaa olla jo muutama sivu.
Mitä näistä keskusteluketjuista jäisi jäljelle, jos vaan siitä voitais keskustella mikä ketäkin kiinnostaa? Ei mitään. Aina on joku asia jollakin mikä ei kiinnosta. Ei tämä minunkaan lempiaihe ja suunnaton kiinnostuksen kohde ole. Mutta mitä sitten? Ei mitään! Antaa keskustelen mennä minne menee👍🏻
 
Back
Ylös Bottom