PTVGYM Jooel Vatanen

mutta itse miellän asian näin: mitä pidempi säilyvyyssaika on ruoka-aineella, sitä enemmän prosessointia se vaatii.

Enpä tätä tiennytkään.

Kukahan nuo pakkasesta löytyvät hirven ja hevosen lihan palaset ja mummon keräämät marjat on prosessoinut🤔

Elukat itse vai metsä, kun tuntuvat kuitenkin vielä vuodenkin jälkee olevan oikeen hyviä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Enpä tätä tiennytkään.

Kukahan nuo pakkasesta löytyvät hirven ja hevosen lihan palaset ja mummon keräämät marjat on prosessoinut🤔

Elukat itse vai metsä, kun tuntuvat kuitenkin vielä vuodenkin jälkee olevan oikeen hyviä.
No joo, pakasteissa ei toki aina päde. Oikeassa olet.

Listaa toki lisää jos tulee jotain vielä mieleen. Esim. pakastehedelmät? Entäs pitsat, leivonnaiset tai vaikkapa pasteijat? Eiku.

Hyvää vittuilua kuitenkin, vaikka vähän ontuukin - jatka ihmeessä yrittämistä!

Ps. Rakastelin kahdesti.
 
Prosessoitu ruokahan ei itsessään ole hyvä tai huono. Ravintosisältö ratkaisee. Prosessointihan on vain ruoan valmistusta eli pilkkomista, lämmittämistä, jäähdyttämistä jne. Jos teet kotona sitä laadukasta kotiruokaa niin todennäköisesti sinun raaka-aineet on prosessoitu moneen kertaan esim. Vehnäjauhot, öljyt, suolat jne. Sitten paistat kanaa, jäähdytät ja laitat taas mikroon eli prosessoit.. Eli syötkö kotonakin ultraprosessoitua ruokaa? Nojoo kärjistettyä, mutta totta.
 
Prosessointihan on ruuan valmistusta, joten kyllä, valtaosa ruuista on prosessoituja.

Ultraprosessoitu ruoka pitää usein sisällään myös paljon rasvaa, öljyä, suolaa ja sokeria. Nyrkkisääntönä itselläni on se, että valmistan ruokani pääsääntöisesti itse, enkä kuluttajana valitse näitä valmiita vaihtoehtoja kaupasta kuin satunnaisesti.

Ja tämäkään, kuten valtaosa asioista ei ole yksiselitteinen. Hyviä, näppäriä, maistuvia ja varsin käyttökelpoisia tuotteita löytyy paljon, mutta jos perustat ruokavaliosi eineksiin, makkaroihin, pekoniin, muroihin, vegaanisiin lihan korvikkeisiin (ei kaikki), lihasäilykkeisiin ja kevytlimsaan, niin pitkässä juoksussa haittoja tulee varmasti ja onhan näiden ja esimerkiksi syöpien ja suolisto-ongelmien välillä ihan tutkittua yhteyttä
.

Kokonaisuus ratkaisee.

Prosessoitu ruokahan ei itsessään ole hyvä tai huono. Ravintosisältö ratkaisee. Prosessointihan on vain ruoan valmistusta eli pilkkomista, lämmittämistä, jäähdyttämistä jne. Jos teet kotona sitä laadukasta kotiruokaa niin todennäköisesti sinun raaka-aineet on prosessoitu moneen kertaan esim. Vehnäjauhot, öljyt, suolat jne. Sitten paistat kanaa, jäähdytät ja laitat taas mikroon eli prosessoit.. Eli syötkö kotonakin ultraprosessoitua ruokaa? Nojoo kärjistettyä, mutta totta.
Totta. Kärjistettyä, myös totta.

Öljyt sekä jauhot olivatkin jääneet täysin huomiotta, joten kiitos oleellisesta nostosta.

Meneekö kanan paisto, sen jäähdyttäminen ja uudestaan lämmittäminen ultraprosessoinniksi? Mielestäni ei. Ultraprosessoidun ruuan voisi ajatella olevan sellaista, joka pitää sisällään joitain ravintoaineita, joita ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni. Joten teollisesti valmistetut leivät mieltäisin ultraprosessoidun ruuan piiriin, koska yleisesti sisältävät tätä. Käykö järkeen?
 
Totta. Kärjistettyä, myös totta.

Öljyt sekä jauhot olivatkin jääneet täysin huomiotta, joten kiitos oleellisesta nostosta.

Meneekö kanan paisto, sen jäähdyttäminen ja uudestaan lämmittäminen ultraprosessoinniksi? Mielestäni ei. Ultraprosessoidun ruuan voisi ajatella olevan sellaista, joka pitää sisällään joitain ravintoaineita, joita ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni. Joten teollisesti valmistetut leivät mieltäisin ultraprosessoidun ruuan piiriin, koska yleisesti sisältävät tätä. Käykö järkeen?
Ei tietenkään kotona kanan valmistus mene ultraprosessoinniksi. Se oli vain esimerkki, että kaikki se on prosessointia. En nyt lähde väittelemään onko gluteeni hyvä vai huono, mutta niin kuin sanoin ravintosisältö ratkaisee.

Edit: Niin kuin itsekkin sanoit aikaisemmin. Pitäisi lukea tarkemmin.
 
Viimeksi muokattu:
Mutta hyvää pohdintaa myös sinulla. Prosessoitu ja ultraprosessoitu on ehkä termeinä huonoja, koska se ei kerro vielä koko totuutta ja aiheuttaa helposti ennakkoluuloja. Vähän sama, kun moni säikähtää E-koodeja vaikka nekään ei kerro vielä itsessään mitään.
 
Ei tietenkään kotona kanan valmistus mene ultraprosessoinniksi. Se oli vain esimerkki, että kaikki se on prosessointia. En nyt lähde väittelemään onko gluteeni hyvä vai huono, mutta niin kuin sanoin ravintosisältö ratkaisee.

Edit: Niin kuin itsekkin sanoit aikaisemmin. Pitäisi lukea tarkemmin.
Mutta hyvää pohdintaa myös sinulla. Prosessoitu ja ultraprosessoitu on ehkä termeinä huonoja, koska se ei kerro vielä koko totuutta ja aiheuttaa helposti ennakkoluuloja. Vähän sama, kun moni säikähtää E-koodeja vaikka nekään ei kerro vielä itsessään mitään.
Minäkään en ota kantaa onko gluteeni sinällään hyvä vai huono, mutta tyypillisesti kotikeittiössä se on sellaisenaan harvemmin käytössä.

E-koodeista samaa mieltä. Usein otetaan esille negatiivisessa valossa, usein turhaan. Laajalti käytössä myös prosessoimattomissa ruuissa.
 
😂
Alkuun pelkäsin samaa, mutta kehitystä on silti tullut. Toki syödä pitää paljon ja säännöllisesti. Ja okei, en tiedä, saattaisinhan olla kehittynyt enemmän lisäravinteiden avulla, mutta on nautinnollista paskantaa ns. kiinteetä.
Luulis, et jos suolisto voi ja toimii paremmin niin kehittyminenkin olisi parempaa. Iso osa kuitenkin kokonaisuutta tuo suoliston hyvinvointi ja toiminta.
 
Minäkään en ota kantaa onko gluteeni sinällään hyvä vai huono, mutta tyypillisesti kotikeittiössä se on sellaisenaan harvemmin käytössä.
Ongelma on juurikin tämä, että omien mielikuvien perusteella otetaan kantaa (esim. nyt ruuan hyvyydestä ja huonoudesta). Ja tämän vuoksi se käsitteenmäärittely olisi tärkeää.
Argumenttinasi on nyt ollut selkeästi, että "ultraprosessoitu" ruoka on huonoksi terveydelle ja esimerkkeinä "einekset" ja gluteeni. Tämä sisältää jo kannanoton gluteenista! Nykypäivänä eineksiäkin on laaja kirjo ja tämä kategorisointi ei kerro terveysvaikutuksista usein mitään. Gluteenia taas syntyy kotona pullataikinaa vaivatessa (viljan proteiinien uudelleen järjestyminen nesteessä). Kuten sanoin, mielikuviin nojaaminen on löysää argumentointia...
 
Ongelma on juurikin tämä, että omien mielikuvien perusteella otetaan kantaa (esim. nyt ruuan hyvyydestä ja huonoudesta). Ja tämän vuoksi se käsitteenmäärittely olisi tärkeää.
Argumenttinasi on nyt ollut selkeästi, että "ultraprosessoitu" ruoka on huonoksi terveydelle ja esimerkkeinä "einekset" ja gluteeni. Tämä sisältää jo kannanoton gluteenista! Nykypäivänä eineksiäkin on laaja kirjo ja tämä kategorisointi ei kerro terveysvaikutuksista usein mitään. Gluteenia taas syntyy kotona pullataikinaa vaivatessa (viljan proteiinien uudelleen järjestyminen nesteessä). Kuten sanoin, mielikuviin nojaaminen on löysää argumentointia...
"Ja tämäkään, kuten valtaosa asioista ei ole yksiselitteinen. Hyviä, näppäriä, maistuvia ja varsin käyttökelpoisia tuotteita löytyy paljon, mutta jos perustat ruokavaliosi eineksiin, makkaroihin, pekoniin, muroihin, vegaanisiin lihan korvikkeisiin (ei kaikki), lihasäilykkeisiin ja kevytlimsaan, niin pitkässä juoksussa haittoja tulee varmasti ja onhan näiden ja esimerkiksi syöpien ja suolisto-ongelmien välillä ihan tutkittua yhteyttä."

"Ultraprosessoidun ruuan voisi ajatella olevan sellaista, joka pitää sisällään joitain ravintoaineita, joita ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni."


Löysän argumentoinnin piiriin laskisin myös sen, että jättää joko tahallaan tai ymmärtämättömyyttään aiemmat aiheeseen liittyvät sanomiset huomiotta, jolloin keskustelu ei juurikaan etene ja polkee paikallaan yksittäisten sanojen ympärillä.

Kuten huomaat, niin oikeastaan kaikki mitä väität, ei perustu niinkään minun mielikuviin, vaan sinun mielikuviin minun puheista. Tai sitten vääristelet tarkoituksella?

Gluteeni toimi esimerkkinä (esim.). "joita ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni."

Olen painottanut myös kokonaisuutta useampaan otteeseen, jolloin väitteesi "Argumenttinasi on nyt ollut selkeästi" sekä "mielikuviin nojaaminen on löysää argumentointia..." on nimenomaan sinun mielikuva. Ymmärrätkö, sinun mielikuva. Tästä ympyrä sulkeutuu siihen, että ensimmäinen lauseesi on validi ilman sulkukohtaa, mutta ei niinkään minun puheitani koskien, vaan omiasi. "Ongelma on juurikin tämä, että omien mielikuvien perusteella otetaan kantaa".

Ja kyllä, pullataikinan vaivaamisessa syntyy gluteenia. Tosi juttu, mutta ei liity oikeastaan millään tavalla keskusteluun. Liitän selvennyksen vuoksi vielä tämän tähän "ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni."
Vielä ratakiskoa sitä tarvitseville, pullataikinan vaivaamisessa gluteeni syntyy sivutuotteena (sitko), mutta ei ole kotikeittiössä TUOTTEENA yleisesti käytössä.

Keskustelufoorumilla voi olla yleisesti haastavaa saada järkiperäistä keskustelua aikaan, koska ihmiset tuppaavat tekemään hätäisiä johtopäätöksiä, jolloin päädytään sivuraiteille alkuperäisestä aiheesta joko tahattomasti tai tahallaan.

Kuten huomaat, itse asiassa olen puhunut melko yleisellä tasolla lähes kaikesta.

Jatketaan harjoituksia.
 
"Ja tämäkään, kuten valtaosa asioista ei ole yksiselitteinen. Hyviä, näppäriä, maistuvia ja varsin käyttökelpoisia tuotteita löytyy paljon, mutta jos perustat ruokavaliosi eineksiin, makkaroihin, pekoniin, muroihin, vegaanisiin lihan korvikkeisiin (ei kaikki), lihasäilykkeisiin ja kevytlimsaan, niin pitkässä juoksussa haittoja tulee varmasti ja onhan näiden ja esimerkiksi syöpien ja suolisto-ongelmien välillä ihan tutkittua yhteyttä."

"Ultraprosessoidun ruuan voisi ajatella olevan sellaista, joka pitää sisällään joitain ravintoaineita, joita ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni."


Löysän argumentoinnin piiriin laskisin myös sen, että jättää joko tahallaan tai ymmärtämättömyyttään aiemmat aiheeseen liittyvät sanomiset huomiotta, jolloin keskustelu ei juurikaan etene ja polkee paikallaan yksittäisten sanojen ympärillä.

Kuten huomaat, niin oikeastaan kaikki mitä väität, ei perustu niinkään minun mielikuviin, vaan sinun mielikuviin minun puheista. Tai sitten vääristelet tarkoituksella?

Gluteeni toimi esimerkkinä (esim.). "joita ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni."

Olen painottanut myös kokonaisuutta useampaan otteeseen, jolloin väitteesi "Argumenttinasi on nyt ollut selkeästi" sekä "mielikuviin nojaaminen on löysää argumentointia..." on nimenomaan sinun mielikuva. Ymmärrätkö, sinun mielikuva. Tästä ympyrä sulkeutuu siihen, että ensimmäinen lauseesi on validi ilman sulkukohtaa, mutta ei niinkään minun puheitani koskien, vaan omiasi. "Ongelma on juurikin tämä, että omien mielikuvien perusteella otetaan kantaa".

Ja kyllä, pullataikinan vaivaamisessa syntyy gluteenia. Tosi juttu, mutta ei liity oikeastaan millään tavalla keskusteluun. Liitän selvennyksen vuoksi vielä tämän tähän "ei yleisesti kotikeittiössä niinkään käytetä. Esim. gluteeni."
Vielä ratakiskoa sitä tarvitseville, pullataikinan vaivaamisessa gluteeni syntyy sivutuotteena (sitko), mutta ei ole kotikeittiössä TUOTTEENA yleisesti käytössä.

Keskustelufoorumilla voi olla yleisesti haastavaa saada järkiperäistä keskustelua aikaan, koska ihmiset tuppaavat tekemään hätäisiä johtopäätöksiä, jolloin päädytään sivuraiteille alkuperäisestä aiheesta joko tahattomasti tai tahallaan.

Kuten huomaat, itse asiassa olen puhunut melko yleisellä tasolla lähes kaikesta.

Jatketaan harjoituksia.
Eli ultraprosessoitu ruoka on haitallista, paitsi silloin jos ei ole ja gluteeni tekee ruuasta ultraprosessoitua, paitsi jos sitä syntyy itsellään valmistuksen yhteydessä.
Kiemurtelija.
 
Ja puutuin vain yleisesti ottaen prosessointiargumentteihin ja epäloogisiin esimerkkeihin. Toimit ponnahduslautana. Ei tästä tarvitse viisastella pikkunäppärällä osoittelulla omiin sanavalintoihin tms. ja siten irrottautumalla kokonaisviitekehyksestä.
 
Eli ultraprosessoitu ruoka on haitallista, paitsi silloin jos ei ole ja gluteeni tekee ruuasta ultraprosessoitua, paitsi jos sitä syntyy itsellään valmistuksen yhteydessä.
Kiemurtelija.
Ja puutuin vain yleisesti ottaen prosessointiargumentteihin ja epäloogisiin esimerkkeihin. Toimit ponnahduslautana. Ei tästä tarvitse viisastella pikkunäppärällä osoittelulla omiin sanavalintoihin tms. ja siten irrottautumalla kokonaisviitekehyksestä.
Lukaisehan mun viestit asiaan liittyen vielä kertaalleen läpi. Vastailet sitten vielä, mikäli koet tarpeelliseksi. Vääntelijä.
 
Nyt en ymmärrä. Gluteeni on toiselta nimeltään vehnäproteiini ja tietysti sitä on leivässä, koska sitä on vehnässä. Ja jos katsomme vähän kauemmas historiaan, niin huomaamme että ohra ja ruis ovat geneettisesti sama heinäkasvi kuin vehnäkin, vain jalostamalla eriytetty vuosisatojen aikana. Siksi gluteenia on myös rukiissa ja ohrassa.
Miten se tekee ruoasta ultraprosessoitua? Vaikka söisimme tähkiä suoraan pellosta, saisimme gluteenia.
 
Nyt en ymmärrä. Gluteeni on toiselta nimeltään vehnäproteiini ja tietysti sitä on leivässä, koska sitä on vehnässä. Ja jos katsomme vähän kauemmas historiaan, niin huomaamme että ohra ja ruis ovat geneettisesti sama heinäkasvi kuin vehnäkin, vain jalostamalla eriytetty vuosisatojen aikana. Siksi gluteenia on myös rukiissa ja ohrassa.
Miten se tekee ruoasta ultraprosessoitua? Vaikka söisimme tähkiä suoraan pellosta, saisimme gluteenia.
Pointti taisi olla vain se, että gluteenia lisätään erikseen vielä sen päälle mitä luontaisesti tulisi. Tällä saadaan sitten muutettua leivän/taikinan ominaisuuksia eli "prosessoidaan".
 
Back
Ylös Bottom