- Liittynyt
- 20.7.2004
- Viestejä
- 483
- Ikä
- 42
Itseani ottaa paahan, kun lukuiset tutut ovat tahtailemassa pankkisektorille. Opiskelijoiden kanssa kun juttelee, niin asenne on nimenomaisesti se, etta finanssialalle mennaan ja tehdaan vitusti rahaa. Kun kysyy, etta huolettaako yhtaan, kun duuni ei sinallaan mitaan tuota, niin vastaus on aina luokkaa, vittuako se mua kiinnostaa kunhan rahaa tulee. Tuo tuntuu valitettavasti olevan se asenne, jolla lahes kaikki finanssisektorille yrittavat ovat sinne menossa, jolloin en yhtaan ihmettele alan taydellista moraalikatoa. Just hiljattain eras opiskelija tuli selittamaan miten helvetin hieno asia se on, etta joku sen kaveri oli saanut monen miljoonan bonukset, jotka oli periaatteessa revitty suoraan liittovaltion bailoutista. Siihen sitten naureskellaan paalle.
Erityisesti harmittaa, kun itse opetan talla hetkella yliopiston ns. vaikeinta perusopiskelijoille suunnattua kurssia tietysta matikan alasta. Kurssilla istuvista opiskelijoista puolet on menossa finanssialalle (ovat suurimmaksi osaksi jo saaneet tyotarjoukset Wall Streetilta, koska opiskelevat viimeista vuotta). Yllattavan harvaa kiinnostaa hakea high tech -sektorille tai tutkimukseen, vaikka ovat suurimmalta osin lahjakkuudeltaan ihan maailman karkea ja saisivat siella oikeasti aikaiseksi jotain yhteiskunnalle tuottavaa. Syyna tahan on ilmeisesti, etta parhaiden opiskelijoiden kanssa jutellessa selviaa, etta monia ovat pankit lahestyneet tyotarjouksilla, jossa lahtopalkkana on noin $200000 vuodessa ilman bonuksia. Hiljattain juuri juttelin myos kiinalaisen tyokaverin kanssa, joka oli edustanut Kiinaa kansainvalisessa lukiolaisten matikkakilpailussa (IMO = International Mathematical Olympiad). Kaikki muut Kiinan sen vuoden joukkueen jasenet ovat nykyaan Wall Streetilla hanta lukuunottamatta. Joukkueeseen siis valitaan maan 6 parasta lukiolaista ja naista siis Wall Street imaisi 5, vaikka heille olisi varmasti ollut jarkevampaa kayttoa tutkimustyossa.
Yritan tassa nyt sita siis sanoa, etta nykyjarjestelman ongelma on myos siina, etta rahan houkutus imee puoleensa todella paljon sellaista lahjakkuutta ja osaamista, jolle olisi paljon enemman tarvetta muualla. Suomeen tama ei onneksi ole niin pahasti pesiytynyt. Esimerkiksi en ole itse keksinyt mitaan jarkevaa syyta sille miksi finanssialalla pitaisi saada vastaavia bonuksia ja miksi pankeille edes suostutaan maksamaan heidan pyytamia kuluja. Itsellani ei ole hajuakaan mita talle pitaisi tehda, mutta jotain selkeasti pitaisi, silla ei ole mitaan jarkea imaista sukupolven lahjakkainta porukkaa tyohon, joka ei tuota yhteiskunnalle mitaan.
Joo ja keskivertolahjakkuuksille maksetaan pankeissa moninkertaisesti minkään muun alan firmoihin nähden. Suurin tragedia näiden kohdalla on se, että jotkut luulevat sen heijastavan heidän ylivertaista kapasiteettiaan.
Lääkkeksi tuohon pitäisi vaan pankkien antaa mennä konkurssiin. Mikä ihmeen konkurssi se on, missä työntekijöiden sopimuksia ei neuvotella uusiksi? Ihan oikeasti, nyt kun tulevan vuoden puolella alkaa taas rytistä (tai no Lontoossa ainakin irtisanomiset ovat jo alkaneet), niin toivoisin valtioilta löytyvän sen verran munaa, että bailouttien tullessa kylmästi kansallistetaan pankit ja katsottaisiin kunnolla, että mitä siellä oikein maksetaan. Eiköhän ne "huippulahjakkuudetkin" siellä pysy, kun ei ole, mihin mennä. Lisäksi muuten rahoitussektorille on helvetin vaikeaa perustaa firmaa, jos ei ole puhdas neuvontapalveluja tarjoava lafka, joten ehkä tätä voisi jotenkin helpottaa, jotta saataisiin kilpailua alhaalta päin.
Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen. Eli johdon ja vaikka treidaajien bonareihin. Vaikka Nokia Ollilan alaisuudessa olisikin tuottanut x määrän veroja, niin tuskin Ollila sitä olisi tehnyt ilman sitä Nokiaa siinä ympärillä? Tai Lilius ilman Fortumia. Tai se treidaaja ilman pankin pääomia, compliance- ja muita back office -toimintoja yms. Eli jos havittelee miljoonia, niin sen kun menee treidaamaan omia rahoja tai perustamaan oman energia-alan yrityksen. Huippusuuret palkat, varsinkin kun niihin ei liity tosiaan mitään riskiä, eivät kyllä ole juuri muuta kuin välistävetoa.
Kieltäydyn kommentoimasta, mikä olisi oikea palkkataso. Tyydyn vain toistamaan, että jos iso yritys ryssii hommansa niin pahoin, että se on menossa konkkaan, niin se on annettava mennä konkkaan. Silloin saadaan kunnolla resetoitua itse kunkin palkat, eikä veronmaksajan tarvitse tukea tällaista scheissea.