Irtisanomiset, ennätystulokset, johdon bonukset, yms kiinnostavat väittelyn aiheet

On muuten pikkasen kallista pitää jengiä duunissa..
Kyllä näin on. Aivan s*atanan kallista tässä maassa. Kuukausiliksaa voi helposti kertoa 2-3:lla niin tulevat ne todelliset kustannukset. Tästä päästään samalla siihen, että aika usein puuttuu se suhteellisuudentaju kun hypitään seinille siitä että johtaja saa miljoonabonuksen vaikka samaan aikaan potkitaan 100 työntekijää pois. Unohtuu aika nopeasti, että rivimiehen palkka on jatkuvaa kulua, jota ei kovin pitkään sillä bonuksen määrällä hoideta. Melkoista kärpäsen paskaa useimmiten nuo johdon bonarit kun katsotaan sitä kokonaiskuvaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nojoo, tuota yt:ten ketjuttamista en itsekkään ymmärrä. Ei se ole herkkua kenellekkään niin turha niitä on peräjälkeen koko ajan järjestellä.

Pahimmillaan ne koskee samoja kavereita. Eli elät pelko perseessä koko ajan ja työaikaa palaa törkeesti pohtien että kuka saa kenkää ja miksi. Kuka on kastonut pomoa kieroon tai ollut muuten se hankala tapaus.

toiseksi pahin on se, että neuvotellaan osasto kerrallaan. Silloi sun perse ei ole tulilla kuin kerran, mutta taas vatkotaan ruokiksella että saakohan se pirkko sieltä suunnittelupuolelta kenkää vai olisiko se sitten Liisa joka lähtee...

Ja niin tai näin. Pahaa oloa aiheuttaa takuulla ja aivan takuuvarmasti tämä ei ole hyväksi työyhteiselle tai yritykselle ylipäätään.


Soppaan voisi lisätä vielä sen ulkoistushössötyksen. Siitäkin vöyhkätään monesti täysin turhaan. Oma väki voisi tehdä hommat, mutta ei, joku on viisaasti päättänyt että kannattaa ulkoistaa ja sitten ulkoistetaan kannatti tai ei. Välillä se kannattaa mutta ei todellakaan ole aina mikään oikotie onneen.
 
Ei suomalaisen työntekijän kannata olla enää sinisilmäinen ja luottaa työnantajaan. Ne ajat on ohi. Supistukset ovat joskus välttämättömiä, mutta joskus ne taas ovat vain jokin väliportaan johdon tapa näyttää tulosta ylemmilleen. Eli kyseessä ei ole mikään välttämättömyys. Halutaan kasvua ja jos kasvua ei saada (tarpeeksi) niin silloin karsitaan sen verran kuluja, että viivan alle jää se sama haluttu. Pieni voitto ei vielä riitä mihinkään.

Kun yt-neuvottelut alkavat, niin kannattaa kylmästi ottaa kaikki selville mitä mahdollisesti yritys voisi tehdä sen aikana tehdä väärin ja hankkia kaikesta todisteet. Itse opin tämän ihan kantapään kautta. Yt-neuvottelut alkoivat ja luulin olevani turvassa, sillä olin selvästi tiimin paras myyjä (euroissa, MS:ssä jne). No eipä se niin ollutkaan vaan minut laitettiin ulos. Ulkomailta tuli uusi pomo, joka tahtoi vaan tehdä jutut eri tavalla tms. Olin kyllä todella shokissa sen jälkeen. Yksi vittumaisimpia juttuja mitä olen joutunut kohtaamaan. Vieläkin alkaa vituttamaan kun tätä kirjoitan. No onneksi en ollut siinä paskassa yksin vaan pari kollegaa saivat kanssa lähteä. No parilla niistä oli jo tästä kokemusta ja yhdessä päätettiin että ei kirjoiteta mitään irtisanomisopparia alle vaikka pakettia tarjottiinkin. Lakimiehen kanssa otettiin asia sitten uudestaan käsittelyyn. Pikkaisen ennen oikeudenkäyntiä sitten firma tahtoi sopia jutun ja saatiin vielä tuplana se aluksi tarjottu paketti.

Itselle koko juttu oli lopulta vaan siunaus. Eka headhunteri otti yhteyttä kolmen viikon päästä ja lopulta sain valita huomattavasti paremman duunin vielä selvästi paremmalla palkallakin. Olenkin ollut erittäin tyytyväinen valintaani ja he minuun. Jotenkin ihan uskomaton koko tapaus ja avasi kyllä ainakin minun silmäni todellisuuteen. Eniten minua loukkasi se, että olin ollut lojaali yritystä kohtaan vaikka kilpailijatkin olivat kyselleet heille töihin ja tehnyt työni erittäin hyvin, mutta sitten kun tuli tiukka paikka niin se kaikki unohtui heti.
 
Itse ymmärrän kyllä YT:t/vähennykset. Yleensä tt-puolen tieto perustuu edelliseen osavuosikatsaukseen, johdolla taas on tarkka tieto tilauksista ja lähitulevaisuuden kehityssuunnasta. Se mitä en yleensä ymmärrä on se tilannetajun puute, eli näyttää huonolta nostaa omaa palkkaa, uusia työsuhdeauto, laittaa toimistoon marmorilattiaa, jakaa isoja bonuksia ym. samalla kun osa porukasta menettää toimeentulonsa. Euroissahan millään autoilla tai muilla ei ole merkitystä, vaan se tilannetaju ja kykenemättömyys ajatella asiaa toisen näkökulmasta on minusta ikävää.

Sinänsä sääli, että edellisen sukupolven oletus koko työelämän kestävästä työsuhteesta samaan työnantajaan on aika utopistinen asia nykyään. Varmaan näkyy ihmisten tunnepuolella tietty jatkuvassa epävarmuudessa eläminen.
 
^ totta on tuo tilannetajun puute, samoin kuin integrandin heittämät pointit työntekijän kalliudesta ja boonuksista.

En ymmärrä että palkkaneuvotteluissa ei voi käyttää laskevana elementtinä yrityksen tuloslaskelmaa. Kiitos suomalaisen sosiaaliturvan, vallalla on asenne että että jos pitää valita palkankorotukset osalle porukkaa ja kenkää toiselle osalle tai nolla linja (jopa miinus merkkinen palkankorotus) niin ennemmin työntekijät valitsee tuon puolelle korotukset, puolelle kenkää -linjan.

Toinen suhteellisuuden taju mikä puuttuu on näiden pörssiyhtiöiden kansainvälisyys. Firman työntekijöistä 90% on ulkomailla mutta pääkonttori ja sitä kautta isot pomot sattuu olemaan historiallisista syistä Suomessa. Sitten kun suomessa leikataan niin paheksutaan pomojen liksoja vaikka unohdetaan että se on ne suomen yksiköt jotka ovat kilpailukyvyttömiä. Ja ehkäpä sille herra iso pomolle nimienomaan maksetaan siitä että se siirtää duunia sinne muille tehtaille muissa maissa.
 
Itseäni nyppii Suomessa monesti munattomat liitot ja vakituisen työsuhteen liian "helppo/halpa" irtisanominen. Liitot neuvottelvat tyyliin jostain naurettavasta 0,1% korotuksesta, mutta eivät yleisesti pidemmistä irtisanomisajoista. Omasta mielestäni omalla alalla vakituinen työsuhde ei ole kovin vakituinen, ellet ole sitten ollut samassa työpaikassa koko työuraa. Taloudellisistä syistä on mielestäni tietenkin hyväksyttävää irtisanoa porukkaa, mutta onhan se aivan liian halpaa. Tai riippuu miten lojaali on ollut työnantaja kohtaan. Itse tein sen virheen että olen joustanut mutta pitäisi oikeasti muistaa, että jos omia pennejä ei ole kiinni firmassa niin liika lojaalius on saatanasta. Työnantajakaan ei ole lojaali sinua kohtaan. Itselläni on jokaisessa vakituisessa työpaikassani ollut YT:t ja irtisanomisuhka ainakin kerran. Kuten myös tälläkin hetkellä. Yritä siinä nyt sitten rakentaa tulevaisuutta kun kaikki on perkeleen kallista ja irtisanomisaika on maks. 2 kk tai kuten nyt 1 kk.
 
Itse en henkilökohtaisesti usko että minkäänlaisilla irtisanomis suojilla saadaan aikaan kovinkaan kummoista muutosta turvalliseen vakaaseen työpaikkaan. Talous se on mikä työntekijämäärät määrittelee eikä siinä lakitekstit paljoa paina jos ei ole varaa maksaa palkkoja. Lähinnä tiukat irtisanomismääräykset lisäävät vuokratyövoiman ja yhden miehen yritysten käyttöä.

En tiedä onko irtisanominen oikea muoto mutta myös työntekijäliittojen pitäisi ottaa kovempi kanta työpaikkakiusaamiseen ja -lusmuiluun. Lähes joka työpaikalla on noita ilmapiirin pilaajia, jopa luottamusmies asemaansa väärin käyttämässä, ja se on väärin ettei edes jollain kollektiivisella päätöksellä (jossa siis myös työntekijät ovat mukana) ei päästä eroon ongelmatapauksista. Siinä vain vaarannetaan monen muunkin duunipaikka.
 
Kun täällä ovat muutkin avautuneet nykyisistä ja entisistä työpaikoistaan, niin pitää itsenikin. Olen töissä suomalaisessa konepajateollisuuden pörssiyhtiössä, jossa on kymmeniä tuhansia työntekijöitä yhteensä. Firmalla menee loistavasti ja tilauskirjat ovat melko täynnä, silti on karmea laman pelko kokoajan perseessä ja porukan palkkausta mietitään erittäin tarkkaan. Jatkuva venkoilu määräaikaisten ja osa-aikaisten sopimusten uusimisessa ja vakinaistamisessa on aiheuttanut sen, että firman ovet käyvät aivan järkyttävän tiuhaan.

Toisesta reilun kymmenen hengen "tiimistä", johon kuulun on 3 henkilöä lähdössä nyt pois sen takia että firma ei halua maksaa palkkaa tarpeeksi tai ei halua vakinaistaa. On aivan järkyttävän turhauttavaa ettei asioiden kehittämiselle anneta mitään jalansijaa, vaan tungetaan pää puskaan ja kuvitellaan että hommat menevät kyllä näinkin eteenpäin kun ne on menneet aikaisemminkin. Ollaan täysin kyvyttömiä näkemään yrityksessä käynnissä olevia projekteja (esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto) ja niiden vaatimaa työmäärää. Organisaatiosta pakenee jatkuvasti taitavia ihmisiä toisiin yrityksiin palkan tai työsopimuksiin liittyvien asioiden takia. Erityisen huolestuttavaa on se että nämä lähtevät ovat asiantuntijoita tai vastaavia, joiden korvaaminen ei ole kovin helppoa. Etenkään kun yrityksen palkkaus ei ole kilpailukykyisellä tasolla. Itselläni alkaa olemaan samansuuntaisia toiveita, kun muualta saa kovempaa liksaa ja inhimillisemmän kohtelun.

Samainen firma irtisanoi 2008 ihmisiä, kun kysyntä heikkeni. Sitten kun kysyntä elpyi seuraavana vuonna niin näitä samoja ihmisiä palkattiin takaisin yritykseen. Voitte kuvitella millä motivaatiolla porukka on kun firma ensin kusee sun muroihin, niin kuinka lojaaleja ollaan työnantajaa kohtaan. Vuonna 2010 yrityksen työntekijät myöskin suorittivat ylimääräisiä työtaistelutoimenpiteitä, koska olivat tyytymättömiä kohteluunsa.
 
En kyllä mäkään tuota juhlimista allekirjoita. Ellei tuossa sitten tarkoiteta epäsuoraa juhlimista, eli sitä että esim Nokian ongelmat ovat suomalaisille suuri vahingonilo.
 
No, ei tässä ketjussa oo kukaan juhlinu. Mutta monasti on saanut kyllä sellasen kuvan YT-uutisten kommenteista, että on ollut ihan jopa ilonaihe, että jengiä lapataan katuja mittailemaan. Varsinkin juuri Nokian uutisiin liittyen. Itteä ei naurata yhtään, kun omatkin duunit liippaa aika läheltä, niin kiva tässä kohta hakea duunia...

Mutta siis muuten aiheesta. Mun puolesta voisivat lakkauttaa koko YT-sirkuksen. Siitä hyvitykseksi työntekijälle 1kk lisää irtisanomisaikaa, mutta muuten riittäisi että firma päättää, että nyt vaikka 100 ukkoa pihalle ja sitten nämä heti pihalle irtisanomisajan kera ilman mitään sirkuksia. Toki sellaiset pykälät tähän kuitenkin, että mielivallalta säästyttäisiin. Eli samat "tuotannolliset taloudelliset" syyt, yms. voimassa, mutta ilman noita sirkuksia.
 
En tiedä onko irtisanominen oikea muoto mutta myös työntekijäliittojen pitäisi ottaa kovempi kanta työpaikkakiusaamiseen ja -lusmuiluun. Lähes joka työpaikalla on noita ilmapiirin pilaajia, jopa luottamusmies asemaansa väärin käyttämässä, ja se on väärin ettei edes jollain kollektiivisella päätöksellä (jossa siis myös työntekijät ovat mukana) ei päästä eroon ongelmatapauksista. Siinä vain vaarannetaan monen muunkin duunipaikka.

Tästäkin olen samaa mieltä. Tosin usein auttaisi että olisi edes jotenkuten toimiva henkilöstöjohtaminen. Usein tuo vain on tungettu jonnekin talousjohdon sekaan ja sitä ei oikeasti ehdi eikä jaksa hoitaa kukaan. Isommassa organisaatiossa voisi ihmisten sijoittelulla setviä monta soppaa. Ja tosiaan jos on tyyppi x joka ei tule kenenkään kanssa toimeen niin se pitäisi saada positaa ilman mitään tuotannollisia ja taloudellisia syitä. Tietty tässäkin on väärinkäytön paikka, mutta niinhän se on kaikessa.

Ja jos yritys x jatkuvasti venkoilee kaikessa, niin ei se anna kovin ruusuista kuvaa yrityksen toiminnasta. Tämä maa on pieni, joten se paska maine kiirii varmasti. Ja jos joskus oikeasti nähdään se työvoimapula, alkaa varmasti kato käymään firmoissa jossa kustaan duunarin muroihin. Siellä pomoportaassa kun on ihan oikeita mulkkuja, ihan kuten siellä duunariportaassakin.

Ja tuo tilannetajun puutu on itseänikin ihmetyttänyt varsin suuresti. Yksi hyvä oli Fortumilla taannoin. Ensin julkaistana sähkönhintaan isot korotukset ja sauraavalla viikolla vai jopa seuraavana päivänä ennätystulos ja kasvava osinko ja taisi vielä olle silloiselle tj Liliukselle ennätysbonukset. Tämähän on yrityksen tehtävä, tehdä maksimivoittoa omistajilleen, mutta voisi sitä nyt vähän meittiä että miten nuot asiat julkaistaan.
 
Itseani ottaa paahan, kun lukuiset tutut ovat tahtailemassa pankkisektorille. Opiskelijoiden kanssa kun juttelee, niin asenne on nimenomaisesti se, etta finanssialalle mennaan ja tehdaan vitusti rahaa. Kun kysyy, etta huolettaako yhtaan, kun duuni ei sinallaan mitaan tuota, niin vastaus on aina luokkaa, vittuako se mua kiinnostaa kunhan rahaa tulee. Tuo tuntuu valitettavasti olevan se asenne, jolla lahes kaikki finanssisektorille yrittavat ovat sinne menossa, jolloin en yhtaan ihmettele alan taydellista moraalikatoa. Just hiljattain eras opiskelija tuli selittamaan miten helvetin hieno asia se on, etta joku sen kaveri oli saanut monen miljoonan bonukset, jotka oli periaatteessa revitty suoraan liittovaltion bailoutista. Siihen sitten naureskellaan paalle.

Erityisesti harmittaa, kun itse opetan talla hetkella yliopiston ns. vaikeinta perusopiskelijoille suunnattua kurssia tietysta matikan alasta. Kurssilla istuvista opiskelijoista puolet on menossa finanssialalle (ovat suurimmaksi osaksi jo saaneet tyotarjoukset Wall Streetilta, koska opiskelevat viimeista vuotta). Yllattavan harvaa kiinnostaa hakea high tech -sektorille tai tutkimukseen, vaikka ovat suurimmalta osin lahjakkuudeltaan ihan maailman karkea ja saisivat siella oikeasti aikaiseksi jotain yhteiskunnalle tuottavaa. Syyna tahan on ilmeisesti, etta parhaiden opiskelijoiden kanssa jutellessa selviaa, etta monia ovat pankit lahestyneet tyotarjouksilla, jossa lahtopalkkana on noin $200000 vuodessa ilman bonuksia. Hiljattain juuri juttelin myos kiinalaisen tyokaverin kanssa, joka oli edustanut Kiinaa kansainvalisessa lukiolaisten matikkakilpailussa (IMO = International Mathematical Olympiad). Kaikki muut Kiinan sen vuoden joukkueen jasenet ovat nykyaan Wall Streetilla hanta lukuunottamatta. Joukkueeseen siis valitaan maan 6 parasta lukiolaista ja naista siis Wall Street imaisi 5, vaikka heille olisi varmasti ollut jarkevampaa kayttoa tutkimustyossa.

Yritan tassa nyt sita siis sanoa, etta nykyjarjestelman ongelma on myos siina, etta rahan houkutus imee puoleensa todella paljon sellaista lahjakkuutta ja osaamista, jolle olisi paljon enemman tarvetta muualla. Suomeen tama ei onneksi ole niin pahasti pesiytynyt. Esimerkiksi en ole itse keksinyt mitaan jarkevaa syyta sille miksi finanssialalla pitaisi saada vastaavia bonuksia ja miksi pankeille edes suostutaan maksamaan heidan pyytamia kuluja. Itsellani ei ole hajuakaan mita talle pitaisi tehda, mutta jotain selkeasti pitaisi, silla ei ole mitaan jarkea imaista sukupolven lahjakkainta porukkaa tyohon, joka ei tuota yhteiskunnalle mitaan.
 
^ Vähän saman tyyppiseen ilmiöön törmäsin erilaisessa yhteydessä törmäsin kun keskustelin erään finanssialan yritysrahoitusta hoitavan kaverin kanssa. Kaveri valitteli että eihän tästä mitään tule kun mitkään yritykset eivät halua tehdä enää investointeja tuotekehitykseen tai perustuotantoon. Lähes kaikki investoinnit liittyy myyntiin ja markkinointiin. Kyllähän jonku pitäisi niitä tuotteita suunnitella ja valmistaakkin, kaveri tuumaili vaikka oli siis itse finanssialalta.

Eli suuri osa (länsimaisista)ihmisistä ja yrityksistä haluaisi vain diilata jotain, puhtaimmillaan rahaa, josta sitten kuoritaan myös siivu itselle. Tuossa touhussa vain ei jalostusarvo paljoa kasva eikä homma pitkän päälle ole kovin tervettä.
 
No mutta eihän siinä tuotannossa ole mitään seksikästä. Ei itse tekemisessä eikä sen suunnittelemisessa. Tehostaminenkin on yleensä sitä, että ensin mietitään kenet potkitaan pellolle.

Se kun ei ole sitä kuuminta hottia, niin eihän se kiinnosta, eikä siitä makseta niitä kunnon bonareita.

Joskus tämäkin juna taas kääntyy. Toivottavasti vain ei ole kaikkea tuotantoa viety Kiinaan (sieltä tosin tullut moni jo laatuongelmien takia pois) ja on sitten mitä täälläkin kehittää ja jalostaa.
 
^ epäilen että juna ei käänny vaan kiertää kehän, tuotantoa siirretään aina halvimmalle valmistusalueelle. Joskus sitten kaukana tulevaisuudessa voi olla euroopan vuoro kunhan ensin rakenteet on kunnolla romahtaneet. Ja mitä tulee aasian huonoon laatuun, sekin alkaa olemaan vain myytti. Esimerkiksi iPhonet ja muut älypuhelimet tehdään Aasiassa :) Laadun teko on ennen kaikkea ihmisten työtä, mikään kone ei tee automaattisesti laatua. Ja työ maksaa, mitä vähemmän, sen enemmän voidaan laittaa ihmisiä laatua valvomaan. Enää on kyse sitten siitä kuinka ammattitaitoisia ihmiset ovat.

Ja mitä aasialaisista opiskelijoista (ja työntekijöistä) tiedän, ne ovat hiton motivoituneita ja kauheita tekemään töitä (kun ei ole sosiaaliturvaa ja suku panostanut kaiken rahan koulutukseen). Siihen kun lisätään että Kiinakin kouluttaa teknisen alan osaajia vuodessa about saman verran kuin Suomessa on asukkaita niin ei kauhean hyvältä näytä.

En minä skeptinen ole :D
 
Laadusta sen verran että eräs yhtiö säästösyistä siirsi tuotantoa Suomesta Eurooppaan. Sanotaan viellä että idän suuntaan. Siellä meni monta vuotta päätä hakatessa seinään laadun ja muunkin toimintojen suhteen. Mutta sitten kun siirti tuotannon vietnamiin niin homma rupesi toimimaan. Nyt tuote edelleen leimataan made in finland tai eu kun tuote suunnitellaan/tarkastetaan ja pakataan suomessa. Kyseissä firmassa oli yhdellä tehtaalla joskus lähes 600 henkilöä töissä nyt samassa tehtaassa n. 70. Ja koko kylä on kuolemassa pois sillä ei ole töitä eikä muitakaan palveluja enää siellä.
 
Tuosta Kiinasta tuli sellainen mieleen mikä eilen pisti silmään, että Kauppalehti taisi ke tai to kirjoitella jotta tuotanto viedään jo Kiinasta pois. Indonesiaan ja Vietnamiin. Syynä Kiinan kasvavat palkkakulut (20% per vuosi) ja pieni automaatio-aste.

Pari sanaa itse aiheesta: Kun YT:t on päällä 2-3 kertaa vuodessa ei työntekijä koe enään mitään lojaalisuutta firmaa kohtaan. Se ei tarkoita, että hoitaisi hommat huonosti vaan sitä, että kaikenlainen motivaation kohottamiseen tarkoitettu puhe otetaan vastaan vain propagandana ilman todellista pohjaa.
 
Onhan se ikävää jos pitää samaan aikaan huolehtia nykyisestä paikastaan ja etsiä uutta. Suurella osalla asuntolaina ja lapsia niin panokset on aika kovat.
 
Back
Ylös Bottom