Luonnonmukainen on helppo termi. Ravinto sellaisessa muodossa kuin se siellä tarjotaan. Kypsät hedelmät puusta, marjat pensaasta, liha elävästä eläimestä metsästettynä, lintujen munat jne. ja ilman kypsentämistä ne on hyvin pitkälti syöty. Kun ruokaa on alettu kypsentämään, ollaan menetetty osa herkimmistä ravinteista, mutta se on vielä pieni paha nykyiseen verrattuna. Nykyään viljelymaaperä on huomattavasti köyhempää, käytetään keinolannoitteita jolloin vain hedelmän tai lihan paino kasvaa, mutta ravintoarvo ei. Samalla elimistöömme kulkeutuu kemiallisia yhdisteitä mitkä eivät sinne kuulu ja ne kumuloituu ajan kanssa kertyen sisäelimiin ja rasvakerroksen. Prosessointi tuhoaa poikkeuksetta ruoasta ravinteita, esimerkkinä vaikkapa valkosipuli. Kun se prosessoidaan minimaalisesti eli leikataan halki, se alkaa menettää 5% tunnissa allisiinia, joka on merkittävässä roolissa sen terveysvaikutuksista puhuttaessa.
Tässä ei ole tarkoitus väittää etteikö voi turvallisin mielin syödä prosessoitua kaupan ruokaa, vaan ymmärtää se että se ei koskaan ole parempi vaihtoehto kuin täydellinen luonnon suoma malli.
On selvää ettei kaikki lisäaineet ole saman arvoisia, sitä olen jo monesti sanonut. Mutta ne lisäaineet mitkä eivät luonnosta löydy sellaisinaan, ei kohota terveyttämme millään muotoa, korkeintaan heikentävät sitä. Onko sillä merkitystä? Osassa tapauksia kyllä ja osassa ei. E621 natriumglutamaatti on kuraa, kun taas E-300 askorbiinihappo on ihan kelvollista tavaraa ihmiselle.
Se että jokin lisäaine tms. parantaa ruoan säilyvyyttä, ei tee siitä välttämättä terveysvaikutteista. Se vain vähentää ruoan pilaantumisesta johtuvaa hävikkiä, mutta syötynä sama lisäaine ei tue terveyttämme. Pilaantuneen ruoan syöminen on lähtökohtaisesti epäkuranttia toimintaa joka tapauksessa.
No juu, nämä on asia minkä voi tulkita myös noin. Tai, jos henkilö korvaa aiemmin juodun 2 litraa sokerijuomaa samalla määrällä aspartaamilla makeutettua ja menettää osan ylipainostaan sen vuoksi, ollaan koettu kiistaton terveyshyöty. Mutta, terveyshyöty ei tullutkaan aspartaamin terveellisyyden takia, vaan siksi että 200g valkaistua sokeria jäi päivittäin pois ruokavaliosta. Saman asian olisi ajanut kahvi, tee tai pelkkä vesi.
Totta hemmetissä ymmärrän mitä yritätte sanoa viesteissänne, enkä oleta että kukaan elää niin askeettisesti kuin olen esimerkeissäni maininnut. Tahdon vain tuoda esille sen seikan että luonnon tapaa ravita ihminen (eläin) on hyvin vaikea haastaa järkevyydessään, etenkin jos puhutaan terveyden näkökulmasta. Terveysvaikutteinen ja vähemmän haitallinen on nykyään monesti synonyymi, etenkin kun asiaa vain raapaistaan pinnasta. Tämä johtuu siitä että käytännössä kukaan ihminen ei elä enää 100% luonnossa ainoastaan vaistojensa varassa ja suunnittele pelkästään lisääntyvänsä tilaisuuden tullen