Insuliini - makeutusaineet - insuliiniresistenssi

Jos keho kerran oppii reagoimaan jo makeaan makuun valmistutumalla hiilareiden saantiin fysiologisella vasteella (ja toisaalta oppii olemaan reagoimatta keinomakeutusaineiden takia) niin oppiikohan se sitten yhdistämään nopeasti verensokeria nostavan ei-makean tärkkelyksen maun siihen, että tulossa on hiilaria? Jos ei, niin eikö tästä pitäisi seurata, että esim. viljojen ja juuresten tärkkelyspitoinen hiilihydraatti ei tuota niin suurta kylläisyyden tunnetta kuin makealta maistuva hiilari? Olisiko siis jopa edullista maustaa ei-makea hiilari makeaksi keinomakeutusaineilla?

Luulisi toisaalta muutenkin, että vähäinen keinomakeutuksen käyttö ei vielä opeta kehoa olemaan reagoimatta makeaan, jos se kuitenkin saa pääasiassa aitoja makean kokemuksia. Tutkimuksissa asetelma on kuitenkin yleensä pelkistetty niin, että rotat saavat ainoana makeana ravintona keinomakeutusaineita. Jos keinomakeutusta käytetään hyvin kohtuullisessa määrin niin, ettei sillä poisopeteta kehoa olemaan reagoimatta makeaan fysiologisesti, voisi myös olla mahdollista, että tällöin siitä olisi hyötyä ruokahalun hillitsemisessä. Tähänkin suuntaan viittaavia tutkimuksia on: Reduction in consumption of sugar-sweetened beverages isassociated with weight loss: the PREMIER trial, Replacing caloric beverages with water or diet beverages for weight loss in adults: main results of the Choose Healthy Options Consciously Everyday (CHOICE) randomized clinical trial, Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies 1–3, The effects of water and non-nutritive sweetened beverages on weight loss during a 12-week weight loss treatment program
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jason VanEpps
It's common to hear artificial sweeteners should be avoided because the body treats them like sugar and they spike insulin. Ignoring the silliness of most people worrying about insulin spikes, research hasn't backed this claim up.

It's also common to hear artificial sweeteners will make you eat more and gain weight, usually supposedly due to increasing cravings for sweets.

A new study looked at some of these ideas. They gave groups either 2 cans of a carbonated beverage with aspartame and acesulfame k or an unsweetened carbonated beverage daily for 12 weeks, then the groups switched.

They found:

No difference in insulin sensitivity.
No difference in insulin secretion.
No difference in body weight, bmi, or waist circumference.
No difference in energy intake.
No difference in fat, protein, carb, or sugar intake.
No difference in physical activity.

Don't be afraid of diet soda.

Consumption of a Carbonated Beverage with High-Intensity Sweeteners Has No Effect on Insulin Sensitivity and Secretion in Nondiabetic Adults

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29982723
 
Menee jo aivan sairaaksi ku pelätään jo ksylitolipurkkaa ”tulee lihavaksi jos ajattelen sitä”
senseikään ei kiellä dieetillä makeutusaineitten käyttöä ja yhtään läskiä se ei oo tehny dieeteillään.
Eikä mikään muukaan täyspäinen pt.
Ennen bodylavoille menevien ainoa herkku oli pepsimax ja muut kalorittomat,makeutusaineilla höystetyt juomat tai herkut.
Ykskään ei ollu läski vaikka joku joi makeanhimoon Pepsiä jopa 1.5 litraa päivässä.

Itekki lihon heti kilon tai kaks ku radiossa soi jäätelökesä.

Aivan älytöntä,käykää Afrikkaan sanomassa että ajatelkaa hampurilaisia niin selviätte.
 

Kuitenkaan tuossa toisessa 12 viikon tutkimuksessa ei huomattu eroja sokeriaineenvaihdunnassa eikä veriarvoissa. Tuosta vois päätellä että vaikuttaa suolistobakteereihin, mutta ei käytännössä sokeriarvoihin tai aineenvaihduntaan.

CONCLUSIONS:
These findings suggest that the daily consumption of 2 cans of a beverage containing aspartame and acesulfame K over 12 wk has no significant effect on insulin sensitivity and secretion in nondiabetic adults. This trial was registered at clinicaltrials.gov as https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29982723
 
Jos nyt unohdetaan kaikki tutkimukset ja näytöt, niin esitän vain kysymyksen:

Onko kaiken aina pakko maisutua makealle?


Se on vähän ikävä tapa ..kaivata makeaa. Kannattaisi ehkä koittaa löytämään samasta genrestä (aamiainen, juoma, välipala yms) joku muu makuyhdistelmä, joka miellyttää.
 
Jos nyt unohdetaan kaikki tutkimukset ja näytöt, niin esitän vain kysymyksen:

Onko kaiken aina pakko maisutua makealle?


Se on vähän ikävä tapa ..kaivata makeaa. Kannattaisi ehkä koittaa löytämään samasta genrestä (aamiainen, juoma, välipala yms) joku muu makuyhdistelmä, joka miellyttää.
Se nyt sattuu vaan olemaan evoluution kehittämä taipumus, että kaikki makea, rasvainen ja muutenkin kaloritiheä ruoka maistuu ihmiselle.
 
Se nyt sattuu vaan olemaan evoluution kehittämä taipumus, että kaikki makea, rasvainen ja muutenkin kaloritiheä ruoka maistuu ihmiselle.
Evoluutio on myös antanut ihmiselle kykyä pohtia valintojaan hieman syvällisemmin kuin tikapuuhermostonsa varassa mönkivä kastemato.
 
Se nyt sattuu vaan olemaan evoluution kehittämä taipumus, että kaikki makea, rasvainen ja muutenkin kaloritiheä ruoka maistuu ihmiselle.
Siitä voi silti opetella pois jos haluaa. Siis jos. Se on vähän sama asia kuin tuo kahvi, mikä tuli mieleen tuosta toisesta ketjusta, että sitäkään ei mihinkään tarvitse ja itse asiassa ihminen pärjää paremmin ilman sitä, mutta suurin osa ei koe sitä ongelmaksi eikä edes harkitse siitä luopumista.
 

Voisi kuvitella, että tämä nyt sitten kumoaa aiemmin linkkaamani uutisen. Mutta ei taida olla kyseessä ihan sama tutkimus?
Ainakin tutkimusmenetelmä täysin eri, jos tähän vertaa:

A group of 29 non-diabetic subjects with an average age of 30 years and average body mass index of 24 kg/m2 were recruited for the study. Fifteen participants were randomised to consume a placebo, while 14 consumed an LCS combination (92mg sucralose and 52mg acesulfame-K) equivalent to drinking around 1.5 litres of diet beverage per day. The dose was administered in the form of capsules which were taken 3 times per day over a 2-week period. Stool samples were taken before and after LCS treatment to determine the types and species of microorganisms present.

The study found that LCS-treated individuals exhibited a greater variation in the types of microbes present in their faeces along with a significant reduction in the good-health-associated bacterium Eubacterium cylindroides. Populations of beneficial bacterial species which help to ferment food also decreased, while there was a rise in the abundance of 11 opportunistic gut bacteria.

In addition, the team observed a decrease in the population of Butyrivibrio bacteria that was correlated with a drop in the release of the hormone GLP-1, which helps to control blood glucose levels. Finally, there were changes in the abundance of microbial genes involved in the metabolism of simple sugars like sucrose and glucose.

The authors say: "In healthy non-diabetic subjects, two weeks of low-calorie sweetener supplementation was sufficient to disrupt gut bacteria and increase the abundance of those which are normally absent in healthy individuals. The observed decrease in fermentative bacteria populations and changes in the pathways used by bacteria to harvest energy predicted a deterioration in the body's ability to regulate glucose."

They conclude: "Our findings support the concept that such sweeteners worsen blood sugar control in healthy subjects by disrupting the regulation of glucose uptake and disposal, as well as from changes in the balance of gut bacteria. This highlights the clinical relevance of dietary low-calorie sweetener patterns to overall blood sugar control."
 
Siitä voi silti opetella pois jos haluaa. Siis jos. Se on vähän sama asia kuin tuo kahvi, mikä tuli mieleen tuosta toisesta ketjusta, että sitäkään ei mihinkään tarvitse ja itse asiassa ihminen pärjää paremmin ilman sitä, mutta suurin osa ei koe sitä ongelmaksi eikä edes harkitse siitä luopumista.
Evoluutio on myös antanut ihmiselle kykyä pohtia valintojaan hieman syvällisemmin kuin tikapuuhermostonsa varassa mönkivä kastemato.
Tottakai, fair points. Olenkin opettanut itseni pois jos vuosia sitten näistä "trigger foodseista", koska se harvoin jää siihen yhteen karkkiin. Eli omalla toiminnalla voi vaikuttaa ruokavalion sisältöön tietenkin, mutta perimmiltään ne kaloritiheät suklaapatukat ovat ajatuksenakin herkullinen, harva ihminen kieltää niiden maistuvan hyvältä.
 
Siitä voi silti opetella pois jos haluaa. Siis jos. Se on vähän sama asia kuin tuo kahvi, mikä tuli mieleen tuosta toisesta ketjusta, että sitäkään ei mihinkään tarvitse ja itse asiassa ihminen pärjää paremmin ilman sitä, mutta suurin osa ei koe sitä ongelmaksi eikä edes harkitse siitä luopumista.

Miksi pärjää paremmin ilman kahvia? Just eilen työpaikan kahvilassa puhuivat että jonku uusimman tutkimuksen mukaan kahvia pitäisi juoda paljon :rolleyes: En tiedä mikä tutkimus oli ja oliko kuinka pätevä. Sen mukaan huonoja puolia ei olisi.
 
Miksi pärjää paremmin ilman kahvia? Just eilen työpaikan kahvilassa puhuivat että jonku uusimman tutkimuksen mukaan kahvia pitäisi juoda paljon :rolleyes: En tiedä mikä tutkimus oli ja oliko kuinka pätevä. Sen mukaan huonoja puolia ei olisi.

Se on nykypäivää, kun kahvilan mammatkin lukee tutkimukset liitteineen.
 
Miksi pärjää paremmin ilman kahvia? Just eilen työpaikan kahvilassa puhuivat että jonku uusimman tutkimuksen mukaan kahvia pitäisi juoda paljon :rolleyes: En tiedä mikä tutkimus oli ja oliko kuinka pätevä. Sen mukaan huonoja puolia ei olisi.
No kahvihan on addiktoivaa ja jos sitä on oppinut juomaan, niin sitä on pakko saada tai ei lähde päivä käyntiin ja sitä on saatava pitkin päivää. Lopulta ollaan siinä pisteessä, että kahvi ei enää oikeasti piristä vaan pitää sut perustasolla missä olisit muutenkin jos et joisi kahvia ja jos et saa kahvia, olet reilusti alle perustason ja väsyttää, hermostuttaa, tulee päänsärkyä... Jotkut ovat kahvin juonnin lopettamisen jälkeen kertoneet, että väsyttääkin vähemmän. Eikö kuulosta siltä, että ilman kahvia elämä on helpompaa?
 
Viimeksi muokattu:
Se on nykypäivää, kun kahvilan mammatkin lukee tutkimukset liitteineen.

Kun olisikin niitä mammoja täällä.. Niin itse en siihen usko että kahvilla on pelkkiä hyviä vaikutuksia, siksi juonkin maksimissaan kolme kuppia päivässä. Enkä ole huomannut että pää tulisi kipeäksi jos en saa kahvia vaikka aamulla. Taitaa johtua ihan siitä että jollain tapaa ressaa tai ajattelee että pakko saada ja se aiheuttaa pääkivut. Sama asia kuin jos jokin asia vaivaa pidempään ja pyörii koko ajan mielessä niin pää tulee kyllä kipeäksi. Kun ei turhaa ressaa niin ei ongelmaa.
 
Itse olen aina ollut lähtökohtaisesti sillä kannalla, että makeutusaineet ovat luultavasti pienempi paha, kuin vastaavan makeusasteen aikaansaaminen lisätyllä sokerilla, mutta...

Epäilen, että olen jossain määrin sekoittanut oman kroppani suhtautumisen makeaan ja sokeriin sillä, että olen käyttänyt viimeisen parin vuoden ajan todella runsaasti keinomakeutusaineita. Varsinkin steviaa ja erytritolia on tullut mätettyä mm. puuroon, rahkaan, leipomuksiin ja jopa Sodastreamillä kotona tehtyyn kalorittomaan virvoitusjuomaan. Koska vatsaoireita tai muutakaan ei ole ollut, niin tätä on jatkunut, koska miksipä en nauttisi sokerittomista herkuista, jos niin voin tehdä. Todella harvoin on tullut syötyä esim. karkkia ja muuta runsaasti sokeria sisältävää. Epäilys varsinaisesta ongelmasta heräsi, kun olen tämän vuoden aikana sairastanut kaksi todella pahaa hiivatulehdusta, joista molemmat iskivät päälle heti seuraavana päivänä siitä, kun olin tavoistani poiketen syönyt pussin karkkia tai runsaan määrän muuta sokerista herkkua. Koskaan ennen ei ole ollut mitään ongelmia hiivan kanssa, vaikka varsinkin junnuna tuli karkkia syötyä useana päivänä viikossa.

Nyt olen sitten parin viime viikon aikana jättänyt kaikki keinotekoiset makeutusaineet lähes täysin pois, lukuun ottamatta pieniä määriä mitä nyt tulee mm. maustetusta herasta tai jostain muusta tahattomasti. Puurot ja muut makeutan sokerillisilla tuotteilla maltillisesti.

En siis pysty osoittamaan mitää selvää syy-yhteyttä makeutusaineiden ja tämän ongelman välillä, mutta jatkan kokeilua ja katson miten kroppa siihen reagoi. Kiinnostaisi kuitenkin tietää onko muilla ollut vastaavia kokemuksia.
 
Mittasin verensokeriarvoja 0,5l Teho Lite kalorittoman energiajuoman jälkeen. Kaikki arvot mmol/l.

Paasto: 4,2
30min: 4,3
1h: 3,8
2h: 3,8

Aamusta join 0,5l sitruunavettä, jossa oli hippunen suolaa. Tämän jälkeen 45min kävely koiran kanssa ja sitten testi. Iltapalasta aikaa 10h. Heti aamusta mitattu paastoverensokeri on normaalisti 3,8. Mittarina Freestylen halppislaite. En uskalla kyllä tämän testin perusteella väittää että ainakaan energiajuoma vaikuttaisi insuliinin tuotantoon allekirjoittaneella. Luultavasti tuossa tultiin vain sattumalta takaisin normaalin paastoarvoon. Tämä nyt on n=1 koe ja ei erittele yksittäisiä makeutusaineita kun Tehossa on aspartaamia, asesulfaami k:ta sekä muita ainesosia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom