Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvät eli hitaat hiilihydraatit (kaurapuuro, ruishiutalepuuro, bataatti/ jamssi, punaiset perunat (eivät valkoiset!), tattarinuudelit, tattaripannukakut, banaanit, omenat, kirsikat ja jogurtti) pilkkoutuvat glukoosiksi – energianlähteeksi, jota on kaikissa hiilihydraateissa – paljon hitaammin kuin nopeat (perunamuusi, valkoinen riisi, vaalea leipä, riisikakut, hillo, hyytelö, tuoremehu ja vähärasvaiset leipomotuotteet, kuten vähärasvaiset muffinsit, leivokset, kakut ja tortut.) hiilihydraatit. Tämä ominaisuus tekee niistä täydellisen valinnan hiilihydraateiksi ennen treeniä. Hitaat hiilihydraatit pysyvät veressä kauan ja niitä käytetään polttoaineena treenin aikana. Hyvien hiilihydraattien etu on siis se, että ne varustavat kehon tasaisella glukoosimäärällä ja tämä tasaisuus estää kehoa käyttämästä omia glykogeenivarastojaan, jotka ovat lihaksissa sijaitsevien hiilihydraattien varaenergianlähde. Suurempien glykogeeni varastojen ansiosta et ainoastaan kykene treenaamaan kovemmin ja kauemmin, ne auttavat myös pitämään yllä anabolisen tilan. Suuremmat glykogeenivarastot tarkoittavat myös suurempaa lihaskasvua ja ruumiinpainoa. Hitaiden hiilihydraattien etuna on myös niiden vaikutus insuliiniin. Grammaa kohden laskettuna hitaat hiilihydraatit nostavat vähemmän insuliinitasoa kuin jalostetut hiilihydraatit. 50 g bataatista/ jamssista (hyviä hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraattit eivät nosta insuliinitasoa yhtä paljon kuin samasta määrästä perunamuusia (jalostettuja hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraatit. Koska insuliini on anabolinen aine, suuri määrä sitä lihottaa. Suosimalla hitaita hiilihydraatteja, jotka vapauttavat vähemmän insuliinia, voidaan kasvua edistää, ilman että stimuloidaan kehon rasvojen lisäystä. Voimaharjoittelu lisää myös kasvuhormonin vapautumista, joka puolestaan nopeuttaa palautumista, lihasten paranemista ja rasvanpolttoa. Hitaat hiilihydraatit helpottavat kasvuhormonin vapautumista, kun taas ne, jotka äkillisesti kohottavat insuliinitasoa – kuten jalostetut hiilihydraatit – estävät sitä. Maksimoidaksesi treenin aiheuttamaa kasvuhormonin vapautumista, syö paljon hyviä eli hitaita hiilihydraatteja ennen treeniä. Ne antavat keholle polttoainetta, glykogeenitasot pysyvät korkeina ja lisäksi ne edistävät kasvuhormonivastetta luomalla hallitumman insuliinihuipun.
Hyvät eli hitaat hiilihydraatit (kaurapuuro, ruishiutalepuuro, bataatti/ jamssi, punaiset perunat (eivät valkoiset!), tattarinuudelit, tattaripannukakut, banaanit, omenat, kirsikat ja jogurtti) pilkkoutuvat glukoosiksi – energianlähteeksi, jota on kaikissa hiilihydraateissa – paljon hitaammin kuin nopeat (perunamuusi, valkoinen riisi, vaalea leipä, riisikakut, hillo, hyytelö, tuoremehu ja vähärasvaiset leipomotuotteet, kuten vähärasvaiset muffinsit, leivokset, kakut ja tortut.) hiilihydraatit. Tämä ominaisuus tekee niistä täydellisen valinnan hiilihydraateiksi ennen treeniä. Hitaat hiilihydraatit pysyvät veressä kauan ja niitä käytetään polttoaineena treenin aikana. Hyvien hiilihydraattien etu on siis se, että ne varustavat kehon tasaisella glukoosimäärällä ja tämä tasaisuus estää kehoa käyttämästä omia glykogeenivarastojaan, jotka ovat lihaksissa sijaitsevien hiilihydraattien varaenergianlähde. Suurempien glykogeeni varastojen ansiosta et ainoastaan kykene treenaamaan kovemmin ja kauemmin, ne auttavat myös pitämään yllä anabolisen tilan. Suuremmat glykogeenivarastot tarkoittavat myös suurempaa lihaskasvua ja ruumiinpainoa. Hitaiden hiilihydraattien etuna on myös niiden vaikutus insuliiniin. Grammaa kohden laskettuna hitaat hiilihydraatit nostavat vähemmän insuliinitasoa kuin jalostetut hiilihydraatit. 50 g bataatista/ jamssista (hyviä hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraattit eivät nosta insuliinitasoa yhtä paljon kuin samasta määrästä perunamuusia (jalostettuja hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraatit. Koska insuliini on anabolinen aine, suuri määrä sitä lihottaa. Suosimalla hitaita hiilihydraatteja, jotka vapauttavat vähemmän insuliinia, voidaan kasvua edistää, ilman että stimuloidaan kehon rasvojen lisäystä. Voimaharjoittelu lisää myös kasvuhormonin vapautumista, joka puolestaan nopeuttaa palautumista, lihasten paranemista ja rasvanpolttoa. Hitaat hiilihydraatit helpottavat kasvuhormonin vapautumista, kun taas ne, jotka äkillisesti kohottavat insuliinitasoa – kuten jalostetut hiilihydraatit – estävät sitä. Maksimoidaksesi treenin aiheuttamaa kasvuhormonin vapautumista, syö paljon hyviä eli hitaita hiilihydraatteja ennen treeniä. Ne antavat keholle polttoainetta, glykogeenitasot pysyvät korkeina ja lisäksi ne edistävät kasvuhormonivastetta luomalla hallitumman insuliinihuipun.
Hyvät eli hitaat hiilihydraatit (kaurapuuro, ruishiutalepuuro, bataatti/ jamssi, punaiset perunat (eivät valkoiset!), tattarinuudelit, tattaripannukakut, banaanit, omenat, kirsikat ja jogurtti) pilkkoutuvat glukoosiksi – energianlähteeksi, jota on kaikissa hiilihydraateissa – paljon hitaammin kuin nopeat (perunamuusi, valkoinen riisi, vaalea leipä, riisikakut, hillo, hyytelö, tuoremehu ja vähärasvaiset leipomotuotteet, kuten vähärasvaiset muffinsit, leivokset, kakut ja tortut.) hiilihydraatit. .
Joo, tokihan kuitu hiukan hidastaa hiilarin imeytymistä, mutta ei silti kannata kuvitella kaurahiutaleita kovin hitaiksi hiilareiksi. Kaurapuuron GI on korkeampi kuin sokerin: http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-3.html^Ei siinä valehdella. Samasta syystä kaikki hiutalemuodossa olevat viljat nostavat hitaammin verensokeria kuin jauhot. Isot hiutaleet vielä hitaammin kuin käsitellyt pika(kaura)hiutaleet.
edit. "Mitä enemmän hiilihydraatissa on liukenevaa kuitua, sitä alhaisempi GI. Kauran ja pavun (ja laihdutuskuitujen) liukoiset kuidut muodostavat suolen limakalvolle verkon, johon ruuan hiilihydraattimolekyylejä tarkertuu. Kuitu hihastaa niiden imeytymistä vereen. Kuitu ei näet pilkkoudu sokeriksi, joten se ei stimuloi insuliinin eritystä. Päinvastoin, se hillitsee sitä. Siksi kuituvalmisteet ovat avuksi laihdutuksessa."
Eli ei todellakaan näin.noni hienoo. kilo niit päiväs ni ei oo välii mitä syö
Niissä on todella isoja eroja. Katsopa tuo: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=1927667&postcount=4Joo, tokihan kuitu hiukan hidastaa hiilarin imeytymistä, mutta ei silti kannata kuvitella kaurahiutaleita kovin hitaiksi hiilareiksi. Kaurapuuron GI on korkeampi kuin sokerin: http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-3.html
Pelkkä kuitumäärä sinänsä kertoo aika vähän imeytymisnopeudesta, se riippuu paljon enemmän hiilarien muodosta ja ruoka-aineen rakenteesta muuten.
Joo, toki niinkin. Noista on muutenkin aika erilaisia lukemia tarjolla, vaikea sanoa mikä on sitten perinteisten suomalaisten kaurahiutaleiden GI. Jos se on vaikka tuo 58, niin sekään ei vielä ole mikään kauhean alhainen, kun puhdas sokeri on 68. Paljonkohan Fazerin sinisen GI mahtaa olla, tuskin ainakaan korkeampi kuin kaurahiutaleilla. Kuinkas moni syö Fazerin sinistä aamupalaksi, kun siitä saa hitaita hiilareita? :DNiissä on todella isoja eroja. Katsopa tuo: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=1927667&postcount=4
Kuinkahan paljon sokeripalassa on erilaisia vitamiineja, Kivennäis- ja hivenaineita?Joo, toki niinkin. Noista on muutenkin aika erilaisia lukemia tarjolla, vaikea sanoa mikä on sitten perinteisten suomalaisten kaurahiutaleiden GI. Jos se on vaikka tuo 58, niin sekään ei vielä ole mikään kauhean alhainen, kun puhdas sokeri on 68. Paljonkohan Fazerin sinisen GI mahtaa olla, tuskin ainakaan korkeampi kuin kaurahiutaleilla. Kuinkas moni syö Fazerin sinistä aamupalaksi, kun siitä saa hitaita hiilareita? :D
Nuo pikakaurahiutaleet on tosiaan sokeriakin nopeampia, mitä usein ei ymmärretä. Ja niidenkin kuvitellaan olevan tosi terveellisiä ja pitävän nälän pitkään poissa...