Hyvät ja huonot hiilarit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Talola
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.4.2008
Viestejä
11
Ikä
38
Olis kova juttu tietää näistä "pitkistä" & "lyhyistä" hiilireista jotain/vähän enemmän.

Että ei muutakun ohjetta tänne :thumbs:

Kummat on hyviä? mistä siitä saa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kummat on hyviä? no pitkät hiilihydraatit on hyviä. löytyy ruisleivästä, riisistä, perunasta, jne.

Lyhyitä hiilihydraatteja tulisi välttää (karkki, vaalea leipä, limu..)
 
Hyvät eli hitaat hiilihydraatit (kaurapuuro, ruishiutalepuuro, bataatti/ jamssi, punaiset perunat (eivät valkoiset!), tattarinuudelit, tattaripannukakut, banaanit, omenat, kirsikat ja jogurtti) pilkkoutuvat glukoosiksi – energianlähteeksi, jota on kaikissa hiilihydraateissa – paljon hitaammin kuin nopeat (perunamuusi, valkoinen riisi, vaalea leipä, riisikakut, hillo, hyytelö, tuoremehu ja vähärasvaiset leipomotuotteet, kuten vähärasvaiset muffinsit, leivokset, kakut ja tortut.) hiilihydraatit. Tämä ominaisuus tekee niistä täydellisen valinnan hiilihydraateiksi ennen treeniä. Hitaat hiilihydraatit pysyvät veressä kauan ja niitä käytetään polttoaineena treenin aikana. Hyvien hiilihydraattien etu on siis se, että ne varustavat kehon tasaisella glukoosimäärällä ja tämä tasaisuus estää kehoa käyttämästä omia glykogeenivarastojaan, jotka ovat lihaksissa sijaitsevien hiilihydraattien varaenergianlähde. Suurempien glykogeeni varastojen ansiosta et ainoastaan kykene treenaamaan kovemmin ja kauemmin, ne auttavat myös pitämään yllä anabolisen tilan. Suuremmat glykogeenivarastot tarkoittavat myös suurempaa lihaskasvua ja ruumiinpainoa. Hitaiden hiilihydraattien etuna on myös niiden vaikutus insuliiniin. Grammaa kohden laskettuna hitaat hiilihydraatit nostavat vähemmän insuliinitasoa kuin jalostetut hiilihydraatit. 50 g bataatista/ jamssista (hyviä hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraattit eivät nosta insuliinitasoa yhtä paljon kuin samasta määrästä perunamuusia (jalostettuja hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraatit. Koska insuliini on anabolinen aine, suuri määrä sitä lihottaa. Suosimalla hitaita hiilihydraatteja, jotka vapauttavat vähemmän insuliinia, voidaan kasvua edistää, ilman että stimuloidaan kehon rasvojen lisäystä. Voimaharjoittelu lisää myös kasvuhormonin vapautumista, joka puolestaan nopeuttaa palautumista, lihasten paranemista ja rasvanpolttoa. Hitaat hiilihydraatit helpottavat kasvuhormonin vapautumista, kun taas ne, jotka äkillisesti kohottavat insuliinitasoa – kuten jalostetut hiilihydraatit – estävät sitä. Maksimoidaksesi treenin aiheuttamaa kasvuhormonin vapautumista, syö paljon hyviä eli hitaita hiilihydraatteja ennen treeniä. Ne antavat keholle polttoainetta, glykogeenitasot pysyvät korkeina ja lisäksi ne edistävät kasvuhormonivastetta luomalla hallitumman insuliinihuipun.
 
Pikku virheitä tuossa yllä..
Kyllä ne lihakset käyttävät nimenomaan sitä niissä valmiina olevaa glykogeeniä, eikä veressä olevaa sokeria. Se sokerin määrä veressä on sitä paitsi hyvin pieni verrattuna lihaksissa olevan glykogeenin määrään. Treenin aikana lihakselle on merkittävä energianlähde myös laktaatti (maitohappo). Hiilihydraatit pilkotaan ensin suolistossa monosakkarideiksi, eli ne pitkät hiilihydraattiketjut eivät seikkaile siellä verenkierrossa. Hiilihydraattiketjujen pituus ei suoraan kerro mikä niiden glykeeminen indeksi on (=GI -> google), eli kuinka nopeasti ne nostavat verensokeria. Wikipediasta voi katsoa mitkä muut tekijät vaikuttavat glykeemiseen indeksiin. Tuolta taas voi tutkia yleisimpien ruoka-aineiden indeksejä: http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/gijagk.html
Noista luetelluista ainakin banaanilla katsotaan olevan korkea GI.

Treenin jälkeen otettavassa palkkarissa taas on nopeita hiilareita, koska nimenomaan tavoitellaan nopeaa insuliinivastetta.

Ennen treeniä on siis kuitenkin suotavampaa (ja muutenkin) syödä hitaita hiilareita, koska insuliinihuippu laskee verensokerin liian alas. Tästä seuraa hypoglykemia (verensokeri liian alhaalla) ja sen kyllä tuntee, varsinkin aivoissa.
 
Hiilihydraattilähteissä kannattaa tuon GI:n lisäksi katsoa myös mikroravinteiden määrää.

Ja perunan ja viljatuotteiden GI ei välttämättä sitten ole ihan niin alhainen kuin kuvitellaan. Vaikka sitten olisi "täysjyvä"viljaakin. Tärkkelys on tärkkelystä, vaikka siinä vähän kuitua olisikin seassa.
 
Elikkä ennen reeniä voisi syödä esimerkiksi pikkusen lämmintä ruokaa jossa hitaita hiilareita ja sit kyytipojaks pari banaania?

Sit reenin jälkeen palkkari + jotain missä nopeita hiilihydraatteja?

Mitäs kun yleensä vedän ennen reeniä Evolutionin Whey:n proteiinilisäks. Onko se huono tapa?
Kannattaisko vaan vetää tavallista ruokaa ennemmin?
 
Noi parit banaanit kannattaa vetästä treenin jälkeen, koska niissä on nopeita hiilareita. Väittäisin, että malto palkkarissa vetää kyllä voiton noista banaaneista.
 
Banaanit on ihan hyvä vaikka jälkiruokana, kuten muutkin hedelmät. Ihminen tarvitsee myös vitamiineja. Banaanissa on muistaakseni myös kaliumia ja tryptofaania. Milloinka niitä sitten pitäisi syödä? Ei kaikkien tarvitse elää jotain ihme "bodymunkkielämää" ja syödä sekunnilleen oikeaan aikaan, grammalleen oikean määrän ja oikeaa ruokaa. Aterian GI:in vaikuttaa myös ne muut samaan aikaan syödyt ruoat, joten se banaanin laskettu/määritetty GI ei edes pidä mitenkään paikkaansa jos sen syö aterian päälle. Maalaisjärkeä niihin syömisiin.
 
Hyvät eli hitaat hiilihydraatit (kaurapuuro, ruishiutalepuuro, bataatti/ jamssi, punaiset perunat (eivät valkoiset!), tattarinuudelit, tattaripannukakut, banaanit, omenat, kirsikat ja jogurtti) pilkkoutuvat glukoosiksi – energianlähteeksi, jota on kaikissa hiilihydraateissa – paljon hitaammin kuin nopeat (perunamuusi, valkoinen riisi, vaalea leipä, riisikakut, hillo, hyytelö, tuoremehu ja vähärasvaiset leipomotuotteet, kuten vähärasvaiset muffinsit, leivokset, kakut ja tortut.) hiilihydraatit. Tämä ominaisuus tekee niistä täydellisen valinnan hiilihydraateiksi ennen treeniä. Hitaat hiilihydraatit pysyvät veressä kauan ja niitä käytetään polttoaineena treenin aikana. Hyvien hiilihydraattien etu on siis se, että ne varustavat kehon tasaisella glukoosimäärällä ja tämä tasaisuus estää kehoa käyttämästä omia glykogeenivarastojaan, jotka ovat lihaksissa sijaitsevien hiilihydraattien varaenergianlähde. Suurempien glykogeeni varastojen ansiosta et ainoastaan kykene treenaamaan kovemmin ja kauemmin, ne auttavat myös pitämään yllä anabolisen tilan. Suuremmat glykogeenivarastot tarkoittavat myös suurempaa lihaskasvua ja ruumiinpainoa. Hitaiden hiilihydraattien etuna on myös niiden vaikutus insuliiniin. Grammaa kohden laskettuna hitaat hiilihydraatit nostavat vähemmän insuliinitasoa kuin jalostetut hiilihydraatit. 50 g bataatista/ jamssista (hyviä hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraattit eivät nosta insuliinitasoa yhtä paljon kuin samasta määrästä perunamuusia (jalostettuja hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraatit. Koska insuliini on anabolinen aine, suuri määrä sitä lihottaa. Suosimalla hitaita hiilihydraatteja, jotka vapauttavat vähemmän insuliinia, voidaan kasvua edistää, ilman että stimuloidaan kehon rasvojen lisäystä. Voimaharjoittelu lisää myös kasvuhormonin vapautumista, joka puolestaan nopeuttaa palautumista, lihasten paranemista ja rasvanpolttoa. Hitaat hiilihydraatit helpottavat kasvuhormonin vapautumista, kun taas ne, jotka äkillisesti kohottavat insuliinitasoa – kuten jalostetut hiilihydraatit – estävät sitä. Maksimoidaksesi treenin aiheuttamaa kasvuhormonin vapautumista, syö paljon hyviä eli hitaita hiilihydraatteja ennen treeniä. Ne antavat keholle polttoainetta, glykogeenitasot pysyvät korkeina ja lisäksi ne edistävät kasvuhormonivastetta luomalla hallitumman insuliinihuipun.

oot diabeetikko tai sitten kopioit tän jostain huitsin nevadasta.. ?
 
Hyvät eli hitaat hiilihydraatit (kaurapuuro, ruishiutalepuuro, bataatti/ jamssi, punaiset perunat (eivät valkoiset!), tattarinuudelit, tattaripannukakut, banaanit, omenat, kirsikat ja jogurtti) pilkkoutuvat glukoosiksi – energianlähteeksi, jota on kaikissa hiilihydraateissa – paljon hitaammin kuin nopeat (perunamuusi, valkoinen riisi, vaalea leipä, riisikakut, hillo, hyytelö, tuoremehu ja vähärasvaiset leipomotuotteet, kuten vähärasvaiset muffinsit, leivokset, kakut ja tortut.) hiilihydraatit. Tämä ominaisuus tekee niistä täydellisen valinnan hiilihydraateiksi ennen treeniä. Hitaat hiilihydraatit pysyvät veressä kauan ja niitä käytetään polttoaineena treenin aikana. Hyvien hiilihydraattien etu on siis se, että ne varustavat kehon tasaisella glukoosimäärällä ja tämä tasaisuus estää kehoa käyttämästä omia glykogeenivarastojaan, jotka ovat lihaksissa sijaitsevien hiilihydraattien varaenergianlähde. Suurempien glykogeeni varastojen ansiosta et ainoastaan kykene treenaamaan kovemmin ja kauemmin, ne auttavat myös pitämään yllä anabolisen tilan. Suuremmat glykogeenivarastot tarkoittavat myös suurempaa lihaskasvua ja ruumiinpainoa. Hitaiden hiilihydraattien etuna on myös niiden vaikutus insuliiniin. Grammaa kohden laskettuna hitaat hiilihydraatit nostavat vähemmän insuliinitasoa kuin jalostetut hiilihydraatit. 50 g bataatista/ jamssista (hyviä hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraattit eivät nosta insuliinitasoa yhtä paljon kuin samasta määrästä perunamuusia (jalostettuja hiilihydraatteja) saatavat hiilihydraatit. Koska insuliini on anabolinen aine, suuri määrä sitä lihottaa. Suosimalla hitaita hiilihydraatteja, jotka vapauttavat vähemmän insuliinia, voidaan kasvua edistää, ilman että stimuloidaan kehon rasvojen lisäystä. Voimaharjoittelu lisää myös kasvuhormonin vapautumista, joka puolestaan nopeuttaa palautumista, lihasten paranemista ja rasvanpolttoa. Hitaat hiilihydraatit helpottavat kasvuhormonin vapautumista, kun taas ne, jotka äkillisesti kohottavat insuliinitasoa – kuten jalostetut hiilihydraatit – estävät sitä. Maksimoidaksesi treenin aiheuttamaa kasvuhormonin vapautumista, syö paljon hyviä eli hitaita hiilihydraatteja ennen treeniä. Ne antavat keholle polttoainetta, glykogeenitasot pysyvät korkeina ja lisäksi ne edistävät kasvuhormonivastetta luomalla hallitumman insuliinihuipun.

Kannattaa mainita lähde mistä rykäsee täysin copy pastella guruilutekstiä. Tosiaan ärsyttävää lukea tuollaista yhden kappaleen tekstiä. Jos kerran coppaat muualta, niin jaottele teksti, kerro lähde ja lisää loppuun omia mielipiteitä. :david: Jakeboy, pakkiksella ei jaeta guruilu pisteitä...

Juttu:

http://www.bodylehti.fi/uimg/pdf/20051/38-41_hiilihydraatit_b1-scr.pdf
 
Hyvät eli hitaat hiilihydraatit (kaurapuuro, ruishiutalepuuro, bataatti/ jamssi, punaiset perunat (eivät valkoiset!), tattarinuudelit, tattaripannukakut, banaanit, omenat, kirsikat ja jogurtti) pilkkoutuvat glukoosiksi – energianlähteeksi, jota on kaikissa hiilihydraateissa – paljon hitaammin kuin nopeat (perunamuusi, valkoinen riisi, vaalea leipä, riisikakut, hillo, hyytelö, tuoremehu ja vähärasvaiset leipomotuotteet, kuten vähärasvaiset muffinsit, leivokset, kakut ja tortut.) hiilihydraatit. .


-Onko sillä mitään vaikutusta kun meiltä löytyy kaapista Sydänystävän valmistamaan kauraleseitä, ja kyljessä lukee:

Tasaako kaura verensokeria?
Tasapainoisessa ruokavaliossa kauran kuidut osallistuvat veren sokeritason säätelyyn. Ne hidastavat energia vapautumista ja aterian jälkeistä verensokerin nousua. :wtf:
 
^Ei siinä valehdella. Samasta syystä kaikki hiutalemuodossa olevat viljat nostavat hitaammin verensokeria kuin jauhot. Isot hiutaleet vielä hitaammin kuin käsitellyt pika(kaura)hiutaleet.

edit. "Mitä enemmän hiilihydraatissa on liukenevaa kuitua, sitä alhaisempi GI. Kauran ja pavun (ja laihdutuskuitujen) liukoiset kuidut muodostavat suolen limakalvolle verkon, johon ruuan hiilihydraattimolekyylejä tarkertuu. Kuitu hihastaa niiden imeytymistä vereen. Kuitu ei näet pilkkoudu sokeriksi, joten se ei stimuloi insuliinin eritystä. Päinvastoin, se hillitsee sitä. Siksi kuituvalmisteet ovat avuksi laihdutuksessa."
 
^Ei siinä valehdella. Samasta syystä kaikki hiutalemuodossa olevat viljat nostavat hitaammin verensokeria kuin jauhot. Isot hiutaleet vielä hitaammin kuin käsitellyt pika(kaura)hiutaleet.

edit. "Mitä enemmän hiilihydraatissa on liukenevaa kuitua, sitä alhaisempi GI. Kauran ja pavun (ja laihdutuskuitujen) liukoiset kuidut muodostavat suolen limakalvolle verkon, johon ruuan hiilihydraattimolekyylejä tarkertuu. Kuitu hihastaa niiden imeytymistä vereen. Kuitu ei näet pilkkoudu sokeriksi, joten se ei stimuloi insuliinin eritystä. Päinvastoin, se hillitsee sitä. Siksi kuituvalmisteet ovat avuksi laihdutuksessa."
Joo, tokihan kuitu hiukan hidastaa hiilarin imeytymistä, mutta ei silti kannata kuvitella kaurahiutaleita kovin hitaiksi hiilareiksi. Kaurapuuron GI on korkeampi kuin sokerin: http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-3.html

Pelkkä kuitumäärä sinänsä kertoo aika vähän imeytymisnopeudesta, se riippuu paljon enemmän hiilarien muodosta ja ruoka-aineen rakenteesta muuten.

noni hienoo. kilo niit päiväs ni ei oo välii mitä syö :rock:
Eli ei todellakaan näin.
 
Joo, tokihan kuitu hiukan hidastaa hiilarin imeytymistä, mutta ei silti kannata kuvitella kaurahiutaleita kovin hitaiksi hiilareiksi. Kaurapuuron GI on korkeampi kuin sokerin: http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-3.html

Pelkkä kuitumäärä sinänsä kertoo aika vähän imeytymisnopeudesta, se riippuu paljon enemmän hiilarien muodosta ja ruoka-aineen rakenteesta muuten.
Niissä on todella isoja eroja. Katsopa tuo: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=1927667&postcount=4
 
Joo, toki niinkin. Noista on muutenkin aika erilaisia lukemia tarjolla, vaikea sanoa mikä on sitten perinteisten suomalaisten kaurahiutaleiden GI. Jos se on vaikka tuo 58, niin sekään ei vielä ole mikään kauhean alhainen, kun puhdas sokeri on 68. Paljonkohan Fazerin sinisen GI mahtaa olla, tuskin ainakaan korkeampi kuin kaurahiutaleilla. Kuinkas moni syö Fazerin sinistä aamupalaksi, kun siitä saa hitaita hiilareita? :D

Nuo pikakaurahiutaleet on tosiaan sokeriakin nopeampia, mitä usein ei ymmärretä. Ja niidenkin kuvitellaan olevan tosi terveellisiä ja pitävän nälän pitkään poissa...
 
Toi ravitsemusjaterveys.fi ei muuten sitten ole minkään ammattilaisen tai asiantuntijan vaan harrastajan blogi, jossa on usein valikoitua informaatiota ja tieteen yleisestä näkemyksestä poikkeavia väitteitä.

Kannattaa siis lukea erityisellä varovaisuudella ja käyttää järkeä lähdekritiikissä, kun netistä lukee juttuja. Itse en ole ravintoekspertti, joten en nyt tuohon kyseiseen postaukseen osaa sanoa oikein mitään, mutta väitän ruisleivän olevan hyvin terveellistä sapuskaa, kola taas on erittäin epäterveellistä riippumatta mistään glykeemisistä indekseistä, hiilarimääristä sun muista.
 
Joo, toki niinkin. Noista on muutenkin aika erilaisia lukemia tarjolla, vaikea sanoa mikä on sitten perinteisten suomalaisten kaurahiutaleiden GI. Jos se on vaikka tuo 58, niin sekään ei vielä ole mikään kauhean alhainen, kun puhdas sokeri on 68. Paljonkohan Fazerin sinisen GI mahtaa olla, tuskin ainakaan korkeampi kuin kaurahiutaleilla. Kuinkas moni syö Fazerin sinistä aamupalaksi, kun siitä saa hitaita hiilareita? :D

Nuo pikakaurahiutaleet on tosiaan sokeriakin nopeampia, mitä usein ei ymmärretä. Ja niidenkin kuvitellaan olevan tosi terveellisiä ja pitävän nälän pitkään poissa...
Kuinkahan paljon sokeripalassa on erilaisia vitamiineja, Kivennäis- ja hivenaineita?:rolleyes:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=153&lang=fi
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=1&lang=fi
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom