Hyvät ja huonot hiilarit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Talola
  • Aloitettu Aloitettu
Näitä sivuja onkin jo floodattu tähän ketjuun niin jatketaan samalla linjalla:
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/ravitsemusneuvottelukunta/
Itse en luota valtion ravitsemusneuvottelukuntaan tippaakaan.
Nuo sivut on pelkkä vitsi. Luitko edes noita kysymyksiä ja vastauksia? Olivatko vastaukset uskottavat? Jos ei, niin miksi?
Esimerkiksi:

Kysymys:
Harvardin yliopisto on kritisoinut sikäläisiä virallisia
ravitsemussuosituksia ja julkaissut omat suositukset, jotka heidän
mukaansa perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tieteelliseen
näyttöön. Miten on mahdollista, että Harvardin suositukset eroavat
joiltakin osin (rasvan ja tärkkelystuotteiden määrä) hyvinkin
huomattavasti suomalaisista ravitsemussuosituksista?

Vastaus:
Viralliset ravitsemussuositukset perustuvat aina mahdollisimman laajaan kansainväliseen tutkimustietoon. Meidänkin suositukset perustuvat pohjoismaisen asiantuntijaryhmän laatimiin pohjoismaisiin suosituksiin. Niissä on otettu huomioon viimeisin tieto ja esim. WHO:n antamat suositukset. Harwardissa on professori nimeltään Walter Willett, joka on pääosin näiden sikäläisten suositusten takana. Kysymyshän on siis taas siitä, millä käytännön ruokavalinnoilla suositukset toteutuvat hänen mielestään. Ei hänellä varmaan sen kummempaa näyttöä ole kun “virallisten” suositusten antajillakaan. Kun katsoin hänen ruokapyramidiaan, tulin siihen tulokseen, että se ei kyllä oikeastaan ole juuri lainkaan ristiriidassa meidän suositustemme kanssa (eihän meillä uusimmissa suosituksissa ruokapyramidia olekaan vaan lautasmalli). Emme mekään suosittele valkoisia viljatuotteita vaan täysjyväisiä, rasvoissa kehotamme suosimaan kasviöljyjä, kalaa kannattaa suosia jne. Joitakin eroja tietysti löytyi: me suosittelemme perunan säännöllistä käyttöä, mieluiten sellaisessa muodossa, että siihen ei ole lisätty rasvaa. Willett ajattelee niin, että kun perunalla on korkea glykeeminen indeksi, se vaikuttaa veren sokeriin epäedullisesti. Tosiasia kuitenkin on, että meillä Suomessa peruna on aina osa ateriakokonaisuutta, jolloin aterian muut osat tasaavat perunan vaikutusta. Pähkinät ja pavut ovat Willetillä aika korostuneita, mutta ei ne meidänkään suosituksista puutu. En tiedä, mitä pitää ajatella Willettin suosittelemasta monivitamiinipilleristä päivittäin, voihan siinäkin olla takana liiketaloudelliset intressit? Joka tapauksessa tuntuu kummalliselta, että hän esittelee omasta mielestään maailman terveellisimmän ruokavalion, mutta epäilee kuitenkin, että siitä ei saada riittävästi ravintoaineita!!

Pitää muistaa myös, että Harwardin kritiikki kohdistuu nimenomaan USA:laisiin suosituksiin ruoan valinnoista, joten sitä ei ihan suoraan voida soveltaa meidän suosituksiimme kun USAlainen ruokavaliokin on aika erilainen kuin meillä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tottakai on mahdollista korvata leipä muilla ruoilla saadakseen tarvittavan määrän vitamiineja ja hivenaineita. Tavallinen ihminen ei kuitenkaan punnitse lihapalojaan kirjevaa'alla, syö joka päivä possua, verta, manteleita, pähkinöitä ja auringonkukkaöljyä, eikä laske eri kasviksista saatuja kuituja. Suurin osa suomalaisista ei edes tiedä mikä ihme on "fineli". Elintavat ja ruokailutottumukset istuvat syvässä, eikä toisaalta olisi edes koko väestöä ajatellen realistista, että alettaisiin kaikki paleo-ruokailijoiksi. Kaikille se ei edes sovi, ja suurta osaa ei hittojakaan kiinnosta nähdä vaivaa; ruokailu on välttämättömyys, toisaalta nautinto, eikä terveysvaikutuksia marketin hyllyjen välissä tule juurikaan ajateltua. Tavallinen ihminen hyötyy kuitupitoisten viljatuotteiden käytöstä senkin takia, että niitä lisäämällä tulee syötyä vähemmän epäterveellistä ruokaa. (Tavishan ostaa kaupasta sika-nauta-jauhelihaa, makkaraa, pizzaa ym. kivaa..) Kansanterveydellisellä tasolla kuitupitoisten tuotteiden syömisen lisääminen on todella merkittävä asia. Käsittelemättömissä viljatuotteissa on kuidun lisäksi säilyneet muut terveelliset ainesosat kuten vitamiinit ja hivenaineet. Runsaskuituinen ruokavalio takuulla hoikistaa keskivertoihmistä, ja suosituksiahan annetaan koko väestön terveyttä ajatellen. Runsaskuituista viljaa sisältävän ruokavalion edut ovat niin moninaiset, että niitä on vaikea luetella kaikkia kerralla. Kokonaisuutta ajatellen on aivan sama jos jokin yksittäinen mahdollinen hyöty (esim. paksusuolensyövän ehkäisy) jonkin tutkimuksen mukaan kumoutuu. (Maailmasta löytyy aiheesta kuin aiheesta miljoona tutkimusta, ja jokainen löytää kyllä niiden joukosta mieleisensä todistusaineeksi, mihin ikinä sitten haluaakaan uskoa. Väestön terveydessä ja suosituksissa on eri lähtökohdat.)
En nyt ole ihan varma mitä yrität tuolla sanoa, mutta minua itseäni ei juurikaan kiinnnosta väestötason asiat omaa ruokavaliotani miettiessä. Saattaa olla, että väestötasolla voi olla järkevää suositella ihmisille paljon täysjyvätuotteita ja ehkäpä myöskin kannattaa vähän liioitella niiden terveellisyyttä, että ihmiset saadaan niitä syömään. Mutta itse omalla kohdallani voin miettiä asioita ihan analyyttisesti sen enempää väestötason juttuja miettimättä.

Viljakuidun suurin hyöty on se, että se alentaa viljatuotteiden GI:tä. Ei tosin läheskään aina, se riippuu paljon tuotteen rakenteesta. Entäs jos ei syö tärkkelyspitoisia viljatuotteita niin paljoa, että tarvitsisi sitä viljakuitua hidastamaan imeytymistä? Silloinhan tuo vaikutus on täysin turha. Eli jälleen se väestötaso vs. yksilötaso.

GI-aivopestyille (Lähde: Ravitsemustiede, Duodecim, 2005):

"Pitkäaikaiskäytössä runsaasti ravintokuitua sisältävä, hiilihydraattipainotteinen ruokavalio lisää insuliiniherkkyyttä ja korjaa paastoveren glukoosipitoisuuksia tyypin 2 diabeetikolla. Myös insuliinihoitoisilla diabeetikoilla runsaskuituinen ruokavalio parantaa hoitotasapainoa samalla kun insuliiniannokset pienentyvät.

Runsaskuituisen ruokavalion on esitetty estävän tyypin 2 diabeetikoilla hiilihydraattien aikaansaaman triglyseridipitoisuuden suurenemisen. Runsaasti hiilihydraattia sisältävän ruokavalion edulliset vaikutukset glukoosi- ja lipidiaineenvaihduntaan selittynevät vain osittain ravintokuidun vaikutuksilla. Edulliset vaikutukset johtuvat osittain siitä, että hiilihydraatit korvaavat tyydyttynyttä rasvaa energianlähteenä."
Et ilmeisesti ole lukenut yhtään noita saamiasi vastauksia? Tottakai se täysjyvä pienentää niitä tärkkelyksen haittavaikutuksia diabeetikoilla. Mutta miksei sitä samantien voi jättää sitä tärkkelystä kokonaan syömättä, niin haitat poistuvat kokonaan ja tällöinhän se kuitu taas on turhaa tuossa mielessä. Aika paljon alkaa jo nykyään löytyä tutkimustietoa vähähiilihydraattisen ruokavalion toimivuudesta diabeetikoilla, kannattaisi tutustua.

Nuo sivut on pelkkä vitsi.
Ja perustelut tulevat sitten myöhemmin postissa? :rolleyes:
 
Et ilmeisesti ole lukenut yhtään noita saamiasi vastauksia? Tottakai se täysjyvä pienentää niitä tärkkelyksen haittavaikutuksia diabeetikoilla. Mutta miksei sitä samantien voi jättää sitä tärkkelystä kokonaan syömättä, niin haitat poistuvat kokonaan ja tällöinhän se kuitu taas on turhaa tuossa mielessä. Aika paljon alkaa jo nykyään löytyä tutkimustietoa vähähiilihydraattisen ruokavalion toimivuudesta diabeetikoilla, kannattaisi tutustua.


Ja perustelut tulevat sitten myöhemmin postissa? :rolleyes:
Hiilareista, tai paremminkin niiden puutteesta tuolla: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?p=1997757#post1997757

Et ilmeisesti ole lukenut/ymmärtänyt mitään mitä olen kirjoittanut? Laittaisinko ihan vittuillessani uudestaan sen kuitujen hyötylistan? Ei jaksa..
 
Just just. Tuon toisen ketjun luettuani ymmärrän, että yritän ihan turhaan selittää mitään. Tuosta varsinaisesta VHH-asiasta voidaan jauhaa tuolla toisessa ketjussa, siellä tuo sinun copypasteemasi teksti onkin jo ammuttu alas mm. Anssin toimesta. Jos oikeasti haluat ymmärtää jotain VHH:sta ja tästä aiheesta muutenkin, niin kannattaisi ehkä suhtautua vähän avoimemmin ja kuunnella mitä asiasta enemmän tietävillä on sanottavaa.

Et ilmeisesti ole lukenut/ymmärtänyt mitään mitä olen kirjoittanut? Laittaisinko ihan vittuillessani
uudestaan sen kuitujen hyötylistan? Ei jaksa..
Nimenomaan tästähän tässä on ollut kysymys. Olet copypasteillut noita netistä löytämiäsi kuitujen hyötylistoja ja sitten kun sinulle on annettu linkki, jossa nuo kudun hyödyt kumotaan, niin olet vastnnut siihen vain postaamalla samoja linkkejä uudestaan. Mitä jos tutustuisit niihin sinulle annettuihin vastauksiin ensin vähän ja koittaisit vaikka vastata niihin jotain? Esimerkiksi tuossa oli hyviä kommentteja tuohon kuitujuttuun, vaikkapa tuo "Lähetetty: Su Kesä 05, 2005 7:56" viesti.
http://www.karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=13&t=6776

Mitä mieltä olet noista vastauksista?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom