- Liittynyt
- 8.10.2006
- Viestejä
- 3 347
Nuo sivut on pelkkä vitsi. Luitko edes noita kysymyksiä ja vastauksia? Olivatko vastaukset uskottavat? Jos ei, niin miksi?Näitä sivuja onkin jo floodattu tähän ketjuun niin jatketaan samalla linjalla:
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/ravitsemusneuvottelukunta/
Itse en luota valtion ravitsemusneuvottelukuntaan tippaakaan.
Esimerkiksi:
Kysymys:
Harvardin yliopisto on kritisoinut sikäläisiä virallisia
ravitsemussuosituksia ja julkaissut omat suositukset, jotka heidän
mukaansa perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tieteelliseen
näyttöön. Miten on mahdollista, että Harvardin suositukset eroavat
joiltakin osin (rasvan ja tärkkelystuotteiden määrä) hyvinkin
huomattavasti suomalaisista ravitsemussuosituksista?
Vastaus:
Viralliset ravitsemussuositukset perustuvat aina mahdollisimman laajaan kansainväliseen tutkimustietoon. Meidänkin suositukset perustuvat pohjoismaisen asiantuntijaryhmän laatimiin pohjoismaisiin suosituksiin. Niissä on otettu huomioon viimeisin tieto ja esim. WHO:n antamat suositukset. Harwardissa on professori nimeltään Walter Willett, joka on pääosin näiden sikäläisten suositusten takana. Kysymyshän on siis taas siitä, millä käytännön ruokavalinnoilla suositukset toteutuvat hänen mielestään. Ei hänellä varmaan sen kummempaa näyttöä ole kun “virallisten” suositusten antajillakaan. Kun katsoin hänen ruokapyramidiaan, tulin siihen tulokseen, että se ei kyllä oikeastaan ole juuri lainkaan ristiriidassa meidän suositustemme kanssa (eihän meillä uusimmissa suosituksissa ruokapyramidia olekaan vaan lautasmalli). Emme mekään suosittele valkoisia viljatuotteita vaan täysjyväisiä, rasvoissa kehotamme suosimaan kasviöljyjä, kalaa kannattaa suosia jne. Joitakin eroja tietysti löytyi: me suosittelemme perunan säännöllistä käyttöä, mieluiten sellaisessa muodossa, että siihen ei ole lisätty rasvaa. Willett ajattelee niin, että kun perunalla on korkea glykeeminen indeksi, se vaikuttaa veren sokeriin epäedullisesti. Tosiasia kuitenkin on, että meillä Suomessa peruna on aina osa ateriakokonaisuutta, jolloin aterian muut osat tasaavat perunan vaikutusta. Pähkinät ja pavut ovat Willetillä aika korostuneita, mutta ei ne meidänkään suosituksista puutu. En tiedä, mitä pitää ajatella Willettin suosittelemasta monivitamiinipilleristä päivittäin, voihan siinäkin olla takana liiketaloudelliset intressit? Joka tapauksessa tuntuu kummalliselta, että hän esittelee omasta mielestään maailman terveellisimmän ruokavalion, mutta epäilee kuitenkin, että siitä ei saada riittävästi ravintoaineita!!
Pitää muistaa myös, että Harwardin kritiikki kohdistuu nimenomaan USA:laisiin suosituksiin ruoan valinnoista, joten sitä ei ihan suoraan voida soveltaa meidän suosituksiimme kun USAlainen ruokavaliokin on aika erilainen kuin meillä.