Olenko esittänyt jotain mutu-väittämiä?
En jaksa kahlata läpi koko threadia, mutta mitä mieltä olet tästä:
Näin varmasti lukee monessakin paikassa, mutta mutta... Kuten jo aiemmin sanoin, niin tuo kuidun mainostaminen on monesti varsin harhaanjohtavaa. Ne tutkimuksissa nähdyt kuidun hyötyvaikutukset on saatu nimenomaan liukoisella kuidulla, liukenemattomalla kuidulla ei vastaavia terveysvaikutuksia juurikaan ole osoitettu olevan. Silti kaikkea kuitua aina mainostetaan noilla samoilla terveysvaikutuksilla. Eli on todella harhaanjohtavaa suositella viljatuotteita noiden kuidun terveysvaikutusten perusteella, kun useimmilla viljatuotteilla ei tuollaisia vaikutuksia ole. Kasviksia tuolla perusteella voi toki suositella, mutta ei viljaa.
Kuulostaa mutulta niin kauan kuin perusteluja ei tule. Kaiken lisäksi ei ollut vaikeaa löytää siitä liukenemattoman kuidun terveysvaikutuksia, mitkä luonnollisesti on eri kuin liukoisen kuidun, koska ne on eri aineita, eikö? Viittaan tässä lähinnä noihin kolesterolijuttuihin. Olisit nyt lainannut ne kaikki kohdat omaan viestiisi ja kumonnut yksi kerrallaan, kun kerta
tiedät. Viljatuotteita ei muuten juurikaan mainosteta terveellisinä, vaan vain tiettyä osaa niistä. Vai kuka mainostaa pullaa? Entä lettuja? Ranskanleipää edes?
Joillakin liukenematon kuitu auttaa suotuisasti suolen toimintaan, varsinkin jos liukoista kuitua saadaan liian vähän. Mutta toisilla taas viljakuitu saa aikaan negatiivisia vaikutuksia mahan toiminnassa. Jokainen voi ihan itse kokeilla sopiiko runsas viljakuidun määrä mahalle vai ei, ei kannata pelkästään luottaa mainospuheisiin.
Toisaalta taas viljakuitu (ainakin kaura, ohra, ruis) sisältää noita
molempia. Tunnettua on, että kun kuidun syönnin
aloittaa, saattavat suuret määrät ensi alkuun aiheuttaa ongelmia, joillakin. Eikä ihme, kun ei suoli ole tottunut tekemään töitä ja bakteerikantakin saattaa olla mitä vaan. Jos treenistä tulee domsseja niin kannattaako se lopettaa?
Olisi kiva nähdä jotain vähän täsmällisempiä tutkimuksia noista väitetyistä terveysvaikutuksista. Ainakain vastaan tulleet tutkimukset aiheesta eivät ole olleet kovinkaan vakuuttavia. Ja tässä nyt pitää erottaa kaksi asiaa, eli tutkitaanko täysjyväviljan terveysvaikutuksia puhdistettuun viljaan verrattuna, vai itse täysjyväviljan terveysvaikutuksia. No, jos ei muuta, niin ainakin pierettää enemmän.
Minuapa ei pieretä, edes ruisleipä, olenko vihdoin saanut bakteerikantani oikeanlaiseksi? Millainen pätevyys sinulla on määritellä mitkä tutkimukset ovat päteviä? Oletko perehtynyt niihin? Siis itse
tutkimuksiin, muuten kuin lukemalla tutkimusten tuloksia ja päättänyt yksinkertaisesti olla uskomatta? Tämä on taas tätä harrastamaasi mutua. Laita lähde ja lainaus ja kritiikki samaan viestiin, niin saattaisin kiinnostua kuulemaan mitä sinulla on sanottavaa aiheesta.
Kyllä viljakuitu voi hyvinkin auttaa ummetukseen, varsinkin jos vaihtaa pullaleivän täysjyväleipään. Kuten auttavat kasvikset, marjat ja hedelmätkin, aika harvalla paljon niitä syövällä on ummetusta.
Kasviksista parsa on kuitupitoisimpien joukossa, peräti 3,5g/100g. Ostin juuri ruisleipää jossa on kuitua 15g/100g. Mistähän sen helpoimmalla saa.. Yhtään väheksymättä kasviksia ym., mutta se että niissä
kin on kuitua, ei huononna millään muotoa viljaa tässä vertailussa, mihin kuitenkin ilmeisesti pyrit?
Ei viljakuidussa välttämättä mitään vikaa ole, jos se vaan omalle vatsalle sopii. Mutta turha sen merkitystä on ylikorostaa. Noissa valistusteksteissä on ihan pointti, pullaleipä kannattaa vaihtaa täysjyväleipään. Mutta tuota painotetaan ihan käytännöllisistä syistä ja osittain myös poliittisista syistä. Oikestihan on paljon tärkeämpää syödä paljon kasviksia, mutta kun ihmiset eivät kuitenkaan syö niitä tarpeeksi, niin koitetaan sitten edes saada ne syömään täysjyväviljaa.
Poliittiset syyt on mm. valtiolle kalliit terveyskustannukset kun ihmiset eivät syö kuitua (ks. ed. viestini)? Mikä on ylikorostusta? Jos pystyisit nyt vihdoin edes kumoamaan nuo listaamani kuidun vaikutukset niin voitaisiin puhua ylikorostuksesta. Kasviksia kampanjoidaan vielä enemmän, joka ikinen suomalainen on kuullut "puoli kiloa päivässä" -fraasin. Syyt kasvisten mainostamiseen on kuitenkin pääosin muualla kuin viljalla. Ne on erilaisia muilta ominaisuuksiltaan, tiedät kai? Vitamiinit ja silleen? Vähäkalorisuus tässä läskin luvatussa maassa? Ynnä muuta? Tuo viimeinen päätelmä oli taas tuota mutuilua. Ei niillä ole mitään salaliittoteoriayhteyttä keskenään.
Eihän muuten esimerkiksi joku kaurapuuro ole mikään erityisen hyvä kuidun lähde. Kaurapuurolautasellisessa on saman verran kuitua kuin noin 20 grammassa hasselpähkinöitä, tai 10 grammassa kaakaojauhetta.
Hasselpähkinässä onkin aika hyvin kuitua, taisi olla top-20 listalla finelissä. 20 grammaa hasselpähkinää ei kuitenkaan ole yhtä täyttävää kuin kaurapuuro, mutta kiva pieni lisä kuituineen. Kaurahiutaleista saa 4g/desi, 20g hasselpähkinöitä 3,5, noista yhteensä 7,5g eli ihan hyvä alku päivälle. Eihän kukaan ota niitä kuituja kaikkia samasta lähteestä, varsinkaan mistään hasselpähkinästä, jossa on myös paljon rasvaa ja kaloreita (611kcal/100g). Tuo 10 g kaakaojauhetta on sitä tummaa jota käytetään mm. leivontaan, siitä siis 3g kuitua. Aika vahvan kaakaon saat keitellä tuosta määrästä. Ja kun tuo oli finelin listalla sijalla 10, niin mikä sinun pointtisi tässä taas olikaan? Vertailla kuitupitoista ruokaa
vielä kuitupitoisempiin, mutta sellaisiin joista niitä päivän kuituja ei todellakaan kannata lähteä yksistään hankkimaan? Tuolla listalla kaakaojauheen ohitti mm.
oregano, basilika, ruislese, vehnälese, paprikajauhe, timjami, kuivattu sipuli, sokeriton makeinen ja kokonainen pellavansiemen. Et kuitenkaan jostain syystä noihin vertaa? Vai tekeekö tiukkaa vetää 100g oreganoa napaan? Liian kallista?