huippusupistus?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Nike
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.4.2002
Viestejä
677
Tiedän että ns. peak contractionia on hyvä(?) toteuttaa tietyissä liikkeissä, kun mahdollista, mutta onkos jollain joku tieteellinen selitys tälle?

Lukaisin tuolta weightrainer.virtualave.net - osotteesta(making a strenght/size routine 1-osa) ja siellä perusteltaisiin että se ei ole oleellista/tarpeellista, mutta mm.ufsin sivuilla sitä taas suositellaan.

Elikkä perusteluja kaivattaisiin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ainakin liikkeestä tulee kontrolloidumpi, ja tuntuma lihakseen tuhatkertaistuu (vrt. vaikkapa reisiojennus).
 
Yleensähän tuota peak contractionia suositellaan lähinnä kehonrakennusohjelmissa. Voimahemmot eivät varmaan supistuksesta hirveästi perusta, eli mun mielestä huippusupistus on mm. hitaiden negatiivisten kanssa kehonrakennuskeino, koska kyseiset tekniikat tuottavat maitohappoa. Tällöin myös sarjapainot kärsivät, mutta käsittääkseni rakennus ei ole painonnostoa?

Käytä huippusupistusta jos tavoitteena lihas. Jos tavoitteena on voima voit varmaankin jättää väliin.
 
jaja..

Originally posted by Hulkki
Yleensähän tuota peak contractionia suositellaan lähinnä kehonrakennusohjelmissa. Voimahemmot eivät varmaan supistuksesta hirveästi perusta, eli mun mielestä huippusupistus on mm. hitaiden negatiivisten kanssa kehonrakennuskeino, koska kyseiset tekniikat tuottavat maitohappoa. Tällöin myös sarjapainot kärsivät, mutta käsittääkseni rakennus ei ole painonnostoa?

Käytä huippusupistusta jos tavoitteena lihas. Jos tavoitteena on voima voit varmaankin jättää väliin.

juu. Hitaat negatiiviset tavallisissa sarjoissa on kuulemma pahaksi voimantuotolle joka taas johtaa pienempään ärsykkkeeseen. Raskaat, >1rm, neg. toistot taas ovat ihan eri homma.

Maitohappotreenit on yksi tapa aiheuttaa lihastraumaa,(supersarjat, tiputukset, muuten lyhyet sarjavälit) tiedetään, mutta näitäkään ei kait sitten niin usein kannata tehdä. Mutta se peak contraction suositellaan yleensä suoritettavaksi ihan joka treenissä. Ja kyllähän mä sitä olen toteuttanutkin.

Kun tossa mietin niin, tuli mieleen ns. Position of flexion - periaate eli lihasta treenataan keskivaiheen liikkeellä("pääliike")+supistus ja "venytys" liikkeellä(esim. penkki tangolla, käsipainoilla ja ristitalja). Lihasta treenataan siis eri kulmissa. Ja peak contr. olisi siis supistusliikkeen korostamista loppuasennossa.

Sehän on tutkittu että lihaksessa todella aktivoituu eri "kohdat" (motoriset yksiköt) kun tehdään eri kulmassa. Tän poimin Timo Immosen eräästä vastauksesta palstalta, joten kyllä ihan uskottava lähde on. En ole aivan varma kirjoitinko sen tohon ihan oikeilla termeillä jne. ja en tarkoita nyt penkkiä/vinopenaa tai hauiskääntöä/vasarakääntöä jossa on siis 2 eri lihasta kyseessä.

Mä voin kuvitella että sieltä tulee kohta joku kirjotteleen että: "Toi menee mikrofraktioihin, ihan turhaa scheissea!" Mutta niinhän treeni perustuukin eri fysiologisiin FAKTOIHIN. En siis perusta siitä että katson/luen Blood'n gutsin tai mega dutyn ja ottaisin ne ihan tosissani. Joo. ihan varmasti toiminut joillekkin tuo treenityyli, sitä en nyt voi kieltää, mutta olisiko jokin muu metodi toiminut vielä paremmin?

No nyt meni jo ohi raiteiden, mutta postatkaa nyt niitä huippusupistus/venytys juttuja, jos löytyy..
 
On tullu tehtyä joissain liikkeissä, pec-deck, keskitetty hk, taljapunnerrus,ylätalja ja ohan niitä vaikka mitä, kuhan vaan jää kuormaa lihakselle ettei nivelillä pidä rautoja. Muihin toistoihin sellanen nopee kova puristus loppuun ja viimeseen oikeen pitkä kova puristus, tulee kyllä loistava tuntuma ja fiilis.
 
kyl se huippusupistus nimenomaan perustuu aikalailla pelkästään siihen, että kokonaisrasitus sarjassa lisääntyy, kun toisto pysäytetään heikossa kohdassa, joka siis yleensä on juuri se lihaksen lyhin hetkonen. varsinaisesti se ei mitenkään nosta haukkarin huippua tms. mitä arska ja kumppanit aikanaan kertoivat, vaikka fiilis varmaan semmonen olikin.

voimaharjoittelussa huippusupistus ei siis ole käyttökelpoinen, mutta koska se on staattinen voimasuoritus, on sillä tietenkin käyttöä sovellettuna, eli siis noston pysäytys heikossa kohdassa kehittää sitä kohtaa n. 10 asteen alueelta. siksipäs staattisia treenejä pitäis tehdä monipuolisesti, ettei heikko kohta vain siirry vaan jopa poistuu. ongelmana noilla stopeilla on se, että ne keräävät kuonaa varsinkin lihasten ja jänteiden kiinnityskohtiin enemmän kuin pumppailut.

venytys sen sijaan omaa hieman fysiologistakin taustaa lihaskasvulle. sehän on tuttua, että negat tuottaa enempi vaurioita --> suurempi korjaus, mutta voimakas venytys myöskin lisää paikallisia kasvutekijöitä (mm. IGF-1). tätä mainosti aikanaan bodylehdissä mm. john parrillo kutsuen sitä fascial stretchingiksi ja se tehtiin heti sarjan jälkeen. lihasbagi venyy ja antaa lisätilaa kasvulle + sitten ne kasvutekijät. taisipas mainita asiasta se erämettäkin vihkosessaan, ellen nyt väärin muista.

en tähän hätään löytänyt referenssejä venytystutkimuksista, mutta toi on aika perustietoa, joten löytynee, ken etsii.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom