Hiihtäminen :D

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Liittynyt
9.6.2006
Viestejä
10
tuli vaan mieleen että minkälaista punttitreeniä pitäis kilpaa hiihtävän harrastaa.. hiihtäminen on kestävyyslaji, mutta voimaakin pitäis olla.. ja salin puolelta hakee ne, mutta minkälaisilla toistoilla, sarjoilla kannattais sitä homma pyrkinä takomaan?
 
Oma valmentaja totta kai paras, jolta kysyä, mutta helvetin pitkiä sarjoja ja aika monta. Kestävyyttä vaan lihaksillekin, räjähtävyys ja muu sellanen tulee hiihtämällä.
 
Eikös ne harrasta suojuoksua ja juokse vetäen jotain kuormaa perässään. Hirveästi ei varmaan ole puntille tarvetta.

Jep, jos kerran olet kilpahiihtäjä, niin kai sinulla on valmentaja?
 
Eikös ne harrasta suojuoksua ja juokse vetäen jotain kuormaa perässään. Hirveästi ei varmaan ole puntille tarvetta.

ei kannattaisi yleistää. jokainen hiihtäjä treenaa omalla tavallaan. tavalla, jonka on havainnut itselleen toimivaksi. jos Myllylä on aikoinaan juossut sauvojen kanssa suolla, ei se tarkoita että kaikki tekisivät samoin

ja luuletko tosiaan, ettei hiihtäjien tarvitse tehdä punttitreeniä? hiihtäjät tarvitsevat voimakasta ylävartaloa muun muassa ylämäissä. vauhti, jota hiihtäjät pystyvät ylläpitämään jyrkissäkin ylämäissä, on jotain aivan käsittämätöntä. sen tajuaa vasta sitten, kun käy kisoja paikan päällä katsomassa.

ja olen aiemminkin väitellyt tästä samasta asiasta, joten en aio ottaa enää osaa tähän keskusteluun. jos haluat elää siinä luulossa, etteivät hiihtäjät tarvi juuri lainkaan voimaa, ei asia minulle kuulu paskan vertaa.
 
Nykyään maajoukkuehiihtäjät tekevät myös puhdasta perusvoimaa eli ei pelkästään kestovoimaa kuten ennen. Hiihtovauhti on kehittynyt välineiden ym. johdosta jolloin nopeus- ja voimaominaisuuksia vaaditaan !!! lisäksi sprintti tuo muutoksia harjoitteluun...
 
Mitä vähäisestä kokemuksestani tiedän (vaimo junnuna kilvanhiihtäjä ja vanhempi tytär nykyään), niin painoharjoittelu pitäisi olla mahdollisimman monipuolista ja ehkä enemmän voimahakuista. Turha sinne salille on mennä hinkkaamaan ultrapitkiä sarjoja kestovoiman toivossa, eiköhän tuo hoidu lajinomaisten harjoiiteiden kautta. Seuran valmentaja taisi sanoa, että mieshiihtäjän penkki pitäisi olla lähemmäs 100 kg, mikäli aikoo jotenkin pärjätä.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Seuran valmentaja taisi sanoa, että mieshiihtäjän penkki pitäisi olla lähemmäs 100 kg, mikäli aikoo jotenkin pärjätä.

Kuka seuraa valmensi? :david: ? Ei taida penkkimaximi vaikuttaa hiihtoon mitenkään. Tosin jos voimakestävyyttä treenataan(uskoisin sen olevan suht tärkeä?) niin kyllähän se penkkimaximikin nousee samassa.
 
Hiihtäjien punttitreenit ovat aika yksilöllisiä ja riippuu siitä mikä jokaisen keholle sopii ja miten se sopii muuhun harjoitusohjelmaan. Koska kilpailukausi on lähellä ja lajinomaisenharjoittelun tärkeys korostuu koko ajan niin punttitreenit kannattaa jättää vähän vähemmälle.
Kuitenkin tässä on yksi esimerkki jota itse noudatin kun hiihdin sm-tasolla.
Punttitreenit alkoivat aina keväisin kilpilukauden jälkeen perusvoima jaksolla joka kesti n. 2 kk. Salilla tuli sillon käytyä kolme kertaa viikossa ja koko kroppa mentiin kerralla (toistot 8-12). Kesällä sitten pari kertaa viikossa tuli tehtyä enemmän kestovoima tyyppisesti n. 15-20 toistoilla ja taas koko kroppaa kerralla. Lisäksi kesällä tuli rullilla aika paljon lihaskestävyys harjoituksia. Sitten syksyllä taas muutaman viikon perusvoimajakso ja kun kisakausi lähestyi niin taas kestovoimaa ja kilpailukaudella kerran viikossa tein pikavoimaa tai sitten kestovoimaa jos ei ollut tärkeitä kisoja lähellä.
Omaa kroppaansa kannattaa kuunnella hyvin varsinkin kisakaudella sillä punttitreenit saavat kehon helposti tukkoon varsinkin jos ei ole salilla kauheesti käynyt. Kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja jotta löydät itsellesi sen parhaimman tavan treenata.
Oman valmentajan kanssa kannattaa keskustella siitä kuinka punttitreenit saadaan omaan harjotusohjelmaan sopimaan ja jos omavalmentaja ei osaa neuvoa punttiasioissa kannattaa kääntyä oman aluevalmentajan puoleen.
 
Kuitenkin tässä on yksi esimerkki jota itse noudatin kun hiihdin sm-tasolla.
Punttitreenit alkoivat aina keväisin kilpilukauden jälkeen perusvoima jaksolla joka kesti n. 2 kk. Salilla tuli sillon käytyä kolme kertaa viikossa ja koko kroppa mentiin kerralla (toistot 8-12).

Toi toistoalue on kyllä aikalailla(=täysin) lihaksenkasvatus tarkotukseen. Kaikki ihmiset on yksilöitä ja riippuu sarjojen määrästä ja taukojen pituudesta jne jne jne.

Mutta noin yleisesti.

Kesällä sitten pari kertaa viikossa tuli tehtyä enemmän kestovoima tyyppisesti n. 15-20 toistoilla ja taas koko kroppaa kerralla.

Tolla nyt taas ei ole mitään tekemistä voimakestävyyden kanssa, vaan "ihan normaalia kestävyyttä."

Noin muuten oli varmasti hyvää tekstiä. Oli vaan pakko tarttua noihin.
 
Selvennätkö tuota hiukan, ainakin toistoalue osuu nimenomaan voimakestävyyden puolelle.

Itse olen ainakin käsittänyt voimakestävyyden aina niin, että esim kuinka monta viitosta jaksaa tehdä 85%.

Eli 2x5*85% huono(=paska) voimakestävyys. Treenataan kunnes 8x5*85%, nyt meillä on hyvä voimakestävyys.

Voin toki olla väärässäkin.
 
Eli 2x5*85% huono(=paska) voimakestävyys. Treenataan kunnes 8x5*85%, nyt meillä on hyvä voimakestävyys.

Mä taas näkisin tuon ihan perusvoiman mittarina koska siinä vaiheessa kun tuo sarjamäärä on noussut noin paljon, on maksimikin noussut sen verta että kyseessä ei ole enää 85% maksimista.
Jos joku kuitenkin tekee 8*5*85% sanoisin että kaveri omaa poikkeuksellisen paskan maksimivoiman :D

Ehkä tuon voi mieltää kumminpäin tahansa :)


Tässä kuitenkin teoksesta "suomalainen valmennusoppi" (olympiakomitea) voimakestävyyden harjoittelu:

Kuorma: 20%-50%
Toistot: 10-20
Palautus: 20s-45s
suoritustempo: nopea
 
Tässä kuitenkin teoksesta "suomalainen valmennusoppi" (olympiakomitea) voimakestävyyden harjoittelu:

Kuorma: 20%-50%
Toistot: 10-20
Palautus: 20s-45s
suoritustempo: nopea

En vaan ymmärrä, että miten toi liittyy voimaan. Mutta oli asia niin tai näin, tämä ketju taitaa olla väärä paikka tämän asian pohtimiseen.

/me odottaa kaikkitietävän jto:n totuutta asiasta.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom