Hiihtämään!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jeepodi
  • Aloitettu Aloitettu
Kiitos Herra Mirandos, tsekkaan tuon! :)

Mäkin mietin tota hiihtoretkellä tankkaamista; ollaan lähössä parin viikon päästä Lappiin, jossa kyllä majotutaan ihan vuokramökissä, mutta päivät varmaan vietetään aika pitkälti ladulla. Jonkun laskurin mukaan kuluttasin parinkympin lenkillä puolikkaan päivän energiat, että ilmeisesti syödäkin saa aika paljon. :D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kiitos Herra Mirandos, tsekkaan tuon! :)

Mäkin mietin tota hiihtoretkellä tankkaamista; ollaan lähössä parin viikon päästä Lappiin, jossa kyllä majotutaan ihan vuokramökissä, mutta päivät varmaan vietetään aika pitkälti ladulla. Jonkun laskurin mukaan kuluttasin parinkympin lenkillä puolikkaan päivän energiat, että ilmeisesti syödäkin saa aika paljon. :D

Ole hyvä vaan. Vastapalveluksena voisit luvata hiihtää munkin puolestani ne hiihtämättä jäävät kilometrit. Tällä leveysasteella lunta ei ole oikeastaan ollenkaan ja kun työkiireet estää matkaamasta lumen äärelle, niin multa jää hiihdot tänä vuonna nähtävästi kilometreihin nolla. Prkle.
 
On toki. Tee paperitesti kaverisi avustamana, jolloin löydät suksiesi pitovoidealueen ja merkkaa se tusilla niihin suksiin.

Pistä tasaiselle lattialle molemmat sukset, pistä monot jalkaan ja astu suksien päälle ja kiinnitä siteet...ihan kuin lähtiessäsi hiihtämään. Asetu niin että paino on tasan molempien jalkojen päällä. Kaverisi liuúttaa A4-paperiarkkia suksen keskiosan alla, ensin vasen, sitten oikea ja merkkaa sukseen tussilla, mihin kohtaan asti paperi liukuu, edessä ja takana. Siinä kohtaa, missä paperi ei enää mahdu suksen alla liikkumaan, alkaa suksen luistovoideosuus.

Kokeile myös siirtää painopiste kokonaan yhdelle sukselle. paperin ei tule liikkua silloin mihinkään. Jos paperi liikkuu, suksesi on liian jäykkä sinulle ja ei tule pitämään voitelusta huolimatta.

Ja tuo nollakeli (+ mahdollinen uusi lumi) on myrkkyä myös kilpahiihdon kokeneille voitelijoille... : ((

Juurikin noin tuo jäykkyyen testaus
- vielä ennen testausta vanhat pitovoiteet pois siklillä + voiteenpoistoaineella
- sitten kun voidepesä ( se paperin liikealue kun paino molemmilla suksilla - ne tussimerkit ) on selvillä niin ko alueen reilu karhennus esim #80 hiekkapaperilla ( jos luottaa potkuunsa ja haluaa maksimoida luistoa niin voidepesää voi lyhentää kannasta päin 4..5 cm olettaen että suksi ei ole jäykkä profiililtaan ( suksiparia pitää puristaa yhteen ja katsoa voidepesän sulkeutumista - vaatii kokemusta tai ainakin useamman parin joita puristella )
- karhennetulle alueelle siten mielellään pohjavoide ja sen kunnollinen tasoitus korkilla
- myös pitoteipillä monet ovat saaneet hyviä tuloksia, sille pitää olla kunnon karhennus tai muutoin se jää matkalle... ( ja niihin pitoteippeihin kannatta laittaa esim leivinpaperista suikaleet suojaksi kuljetuksen ja varastoinnin ajaksi - muutoin sotku on melkoinen ) ja teipin päälle voi laittaa vielä pehmeää purkkia tai liisteriä oikein vaikeilla keleillä.

Jos sukset on vanhat halpis markettisukset, voi olla että pohja on suunnilleen samaa materiaalia kuin saunaämpäri ja siinä ei valitettavasti oikein luistovoiteet auta eikä pysy
- luistavat jollain tapaa mutta tosiaankin niiill ei oikein voi tehdä mitään
- nämä sukset on usein profiilitaan aika läyskiä ja löysiä, jolloin ne on helpot saada pitämään kohtalaisesti mutta pito on usein sitten luistosta pois.
- etenkin tuollaisen marketsuksen kanssa pitoteippi voi olla hyvä yhdistelmä: kertavirityksillä parista saa about niin hyvän kuin mahdollista ja sillä hiihtelee kai 200...300 km ennen kuin teipit pitää uusia
 
^^ Joo oon hiihtänyt jo pari kertaa tänä talvena, pito oli aika peestä mutta syytän siitä myös nollakeliä. ;) Lähinnä mietin että noi sukset on ostettu joskus lun olin yläasteella, ja oma paino on saattanut siitä muutaman kilon muuttua niin onko sillä tms seikoilla merkitystä. ..?

Sekä perinteisessä että vapaassa tärkein juttu on täydellinen painonsiirto liukuvalle sukselle. Perinteisen potku koostuu tavallaan kahdesta komponentista eli alaspäin tapahtuvasta ponnistuksesta, mikä kiinnittää pitovoiteen latuun ja mahdollistaa taakse suuntautuvan potkun. Ensin mainittua helpottaa mielikuva, missä lapojen alapuolella olisi poikittain keppi, minkä kohdalla selkää nopeasti ojennetaan eli tehdään "pitonyppäys" hartioilla ja päällä.

Perinteistä kannattaa hiihtää täysin pitävällä suksella vaikka luisto siitä hieman kärsisikin, muuten painonsiirto jää vajavaiseksi. Hyvän pidon saamisessa pohjavoide on oleellinen apu tai jos sitä ei käytä, on kelivoidetta oltava monta kerrosta. Kelivoiteeksi on valittava selvästi purkin kyljessä olevia lukemia pehmeämpi voide, esim -5 pakkaselle 0--2 ja 10 asteen pakkaselle -5 voide. Toisaalta lumen rakenne on lämpötilaakin tärkeämpi tekijä voiteen valinnassa eli mitä vanhempaa/karkeampaa lunta, sen pitävämpi voide.

Nollakeli uudella lumella on tosi vaikea keli ja voitelu riippuu ihan siitä, miten paljon latua on hiihdetty eli onko se ehtinyt liippaantua. Suojakelin purkkivoide alle ja nollakelin sen päälle voi toimia.
 
Vai että hiihtämään. Kyllä nyt pistää vituttamaan kun keli on ihan niinku huhtikuussa - tai lokakuussa. Ois pitäny vaa hyödyntää ne parin viikon pakkaset, mutta sattu nyt olemaan just sillo viikonloput täyteen buukattuja. Tekosyitä, tekosyitä, ens talvena sitten. Kaiholla vaan muistelen vuoden takasta hiihtolomaa ku Sallassa tuli vedeltyä keskimäärin 37km päivässä. :/
 
Pakkaset onneksi tulleet eteläänkin, ensi viikolla päässee hiihtämään jo Vihdissä tykkilumelle. Jos saisi vähän enemmän kilsoja kasaan kuin viime talvena, jolloin tuli vain jokunen yli 500km.
 
Mistäköhän helpoiten näkisi Etelä-Suomen hiihtotilanteen? Onko jotain nettisivua, josta saisi tietää milloin ja mihin pääsee hiihtämään? Ja onko yleensä Vihti se ensimmäinen paikka etelässä johon lumet tykitetään? Toivottavasti joku enemmän hiihtävä osaisi vastata. Itselle hiihtäminen ei vielä niin tuttua ole mutta innostus on kova!
 
Vihtiskin latu on varmaan eka tykitettävä ulkolatu, Kivikossa pääsee hallissa hiihtämään jo ennen sitä. Kumpikin ovat maksullisia latuja. Mielellään itse maksan tuon satasen kausarin, saattaa olla jatkossakin kilpahiihtäjille treenipaikka tarjolla.
 
Mistäköhän helpoiten näkisi Etelä-Suomen hiihtotilanteen? Onko jotain nettisivua, josta saisi tietää milloin ja mihin pääsee hiihtämään? Ja onko yleensä Vihti se ensimmäinen paikka etelässä johon lumet tykitetään? Toivottavasti joku enemmän hiihtävä osaisi vastata. Itselle hiihtäminen ei vielä niin tuttua ole mutta innostus on kova!
Facebookissa sellainen ryhmä kuin Latutilanne . Tänään tuli tuolla sellainen päivitys, että Vihdissä aukeaa latu klo 16.
 
Aukes tänä viikonloppuna ensilumen latu mutta 8 euroa 700 metrin tasaisesta ladusta maalialueella on kyllä liikaa. Voin tuon 8 euroa jopa maksaa kunhan saavat muutaman mäen mukaan että voi sitten siihen rahaan kihnuttää kylmiltään jonku parikymmentä kilometriä.
 
Järjestetäänkö missään hiihtotekniikan opetusta aikuisille? Onko kellään kokemusta tämmösistä?

Kyllähän hiihtoseurat aikuisillekin opetusta ja hiiihtokouluja järjestää, ainakin isommilla paikkakunnilla.

Pari lenkkiä olen päässy täällä Oulussa jo rykäseen, noin kilsan pätkä on Sankivaarassa baanaa tehty. Melko tuskaista se on taas näin alussa tuo hiihto, vaikka kesällä tulikin suksiteltua rullilla melko ahkeraan.
 
Morjesta. Osaisiko joku kokeneempi suksija vähän neuvoa aloittelijaa. Ongelmani on se, että perinteistä hiihtäessa hiihtämisen jälkeen siteitten ja monojen väliin jäävään tyhjään alueeseen kerääntyy lunta. Aluksi tämä ei haittaa, mutta pitkään hiihdettyä vartalon, painon alla tämä lumiklimppi vain kasautuu suuremmaksi ja lopulta jäätyy, jolloin haittaa jalan liikettä :/ tai ainakin nyt tuntuu epämukavalta. Ei se nyt tietenkään kauaa kestä hakata irti siteistä pientä jääkimpaletta, mutta on se aina ärsyttävää sen takia pysähtyä ja irrottaa sukset. Mites te totiset harrastajat tänän hoidatte vai onko vika vain oudoissa siteissäni?
 
Ostin viime talvena sukset, mutta ehdin käydä vain kaks kertaa hiihtämässä, luntakin oli niin vähän... Tämän talven tavoite olis kyllä ainakin 10 hiihtokertaa :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom