Hiihtämään!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jeepodi
  • Aloitettu Aloitettu
MC Aropupu sanoi:
Tuosta olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Varmasti syketasoja kuitenkin seurataan jonkin verran ainakin harjoitusrasituksen arvioimiseksi? Varmastihan hiihdossa kyllä puhdas aerobinen kunto on pienemmässä roolissa kuin vaikkapa juoksussa.

Triviaali esimerkki: juoksussa kunnon kehitystä voi seurata juoksemalla aika ajoin määrätty testilenkki ja vertailemalla aikoja ja sykkeitä. Hiihdossa näin ei pysty tekemään.

Hapenottokyky on aivan oleellinen asia myös hiihdossa. Hiihto on maaston takia lajina enemmän intervallityyppistä. Lajit kehittävät hieman eri ominaisuuksia. Hyvä hiihtäjä on helpommin myös hyvä juoksija kuin päin vastoin.

Ja vielä noista sykkeistä perinteisellä ja vapaan hiihtotavalla. Oma arvaukseni olisi, että vapaalla sykkeet ovat hieman korkeammat. Perusteena, että isoilla jalkojen lihaksilla tehdään "puristavaa" työtä. Perinteisen potku on "terävä".
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Minulle oli positiivinen yllätys miten hyvin roppa rupes tottumaan tähän jaloon harrastukseen. Ostin tuossa reilu viikko sitten ensimmäisen suksipakettini 15 vuoteen ja nyt on neljä lenkkiä pertsaa vedetty, ja vitosen kiekon oon joka kerta ottanu viis minuuttia nopeammin. Tekniikan parantuminen tuossa ajan paranemisessa varmaan näkyy parhaiten. Eilen kyllä jo päätin, että täytyy lisätä matkaa ens kerralla, kun tuntuu kunnossa olevan varaa.
Ilmeisesti tämä koko talven jatkunut lätkän peluu kerta viikkoon, on nostanut tuollaista intervellikuntoa, jota hiihtäminen tuolla mäkisissä maastoissa on...
 
-> Azzyyr Jos olet neljä kertaa hiihtänyt ja aina 5 minuuttia nopeammin sen vitosen lenkin, niin eihän siihen mene enään aikaa lainkaan, Ainakin näin meikäläisen laskutavalla, kun hiihdän kevyellä lenkillä n. 3.30-4 minuutin kilomerivauhtia. Siis vitosen lenkkiin menee hitaimmillaan 20 min? 4x5 = 20 ??:rock:
 
Se on kattopas nyt vähän suhteellista tuo aika. Mutta sanottakoon että eilen meni vitonen 27 minuuttiin, joten siitä voi haarukoida mitä se ekalla kerralla oli.... :nolo:
Niin, ensimmäinen suksipaketti yli 15 vuoteen, edellisestä hiihtokerrastakin oli lähes se sama....
 
Menisinki hiihtämään melkein aina mutta perskules ku ei löydy monoja 47-48
aivan juusoa viimeks päässy hiihtää kaksvuotta sitten..
 
Pari vuotta olen käynyt kymmenisen kertaa talvessa hiihtämässä ja sitten antanut periksi. Kunto on vain niin järjettömän huono, kun joka 200 metrin välein pitää pysähtyä ottamaan happea. Pientä parannusta kunnossa tapahtuu, mutta ei ole kivaa kun ohi hiihtelee joku vanha patu perinteisellä (joka mielestäni on noin 2-3 kertaa vaikeampaa kuin vapaa).

Juuri äsken kävin korkkaamassa talven kunnon ja ihme kyllä se on vähän parempi kuin viime vuosina. Johtuu kai siitä, että olen nostellut painoja aika lyhyillä palautusajoilla ja viime aikoina salilla on tullut käytyä ahkerasti. Silti "kunto" on ihan pohjalukemissa.. Joskus koulupoikana sitä hiihteli menemään vaikka miten päin. Mitenkähän kunto voi rapistua niin pahasti?
 
Ongelma saattaa olla tekniikassasi (olet suksitellut ilmeisen vähän) tai sitten välineesi ovat surkeat. Kyllä, hiihto on osaksi välineurheilua, liian lievillä tai jäykillä suksilla hiihtely on tuskaista ja äärimmäisen turhauttavaa.

Sinuna ostaisin kunnon välineet, esim monista urheiluliikkeistä saa eri tallien kilpasuksia mukavan edullisin hinnoin. Huonoja "paketti"-kamppeita en itse missään tapauksessa ostaisi. (ok, myönnettäköön, että 10 vuoden kilpailemisen jälkeen vain paras kelpaa edelleen ;), onneks oma kalusto on yhä kunnossa) Nykyään voitelukin onnistuu peruskuntoilijalle huomattavasti helpommin erilaisten pikapitojen ja -luistojen ansiosta -ja ne toimivat ihan oikeasti.

Hiihtämisen iloa, se on pirun mukavaa ja ihanaa
 
No, tekniikka kieltämättä vähän hakusessa. Joskus tuntuu kuin kaatuisi taaksepäin, tai eteenpäin.. suksia en jaksa voidella ja ne tuntuu vähän liukkailta. Mutta siitä huolimatta ihmettelen vähän huonoa kuntoani.
 
Krice sanoi:
Pari vuotta olen käynyt kymmenisen kertaa talvessa hiihtämässä ja sitten antanut periksi. Kunto on vain niin järjettömän huono, kun joka 200 metrin välein pitää pysähtyä ottamaan happea. Pientä parannusta kunnossa tapahtuu, mutta ei ole kivaa kun ohi hiihtelee joku vanha patu perinteisellä (joka mielestäni on noin 2-3 kertaa vaikeampaa kuin vapaa).

Juuri äsken kävin korkkaamassa talven kunnon ja ihme kyllä se on vähän parempi kuin viime vuosina. Johtuu kai siitä, että olen nostellut painoja aika lyhyillä palautusajoilla ja viime aikoina salilla on tullut käytyä ahkerasti. Silti "kunto" on ihan pohjalukemissa.. Joskus koulupoikana sitä hiihteli menemään vaikka miten päin. Mitenkähän kunto voi rapistua niin pahasti?

Täytyy kyllä sanoa, että on se luistelu tyyli tässä kunnossa todella raskasta. Varsinkin huononosti luistavalla pakkaskelillä ja pehmeällä latupohjalla täytyy tehdä töitä kokoajan, jotta pysyy jotenkuten liikkeessä.

Viime viikolla hiihtelin aikaisella hiihtolomalla Oulun korkeudella muutamia kymmeniä kilometrejä vapaalla tyylillä 12-15 asteen pakkasessa. Tuli todellakin huomattua kuinka suuri vaikutus ladun kunnolla on hiihtovauhtiin (tai oikeastaan siihen kuinka monen ylämäen jälkeen tarvitsee jäädä haukkomaan happea :) ).

Kun tuo ruumiinrakenne ei oikein aktiivihiihtäjän mallinen ole (185cm/105 kg) niin pehmeällä ladulla potkusta menee varmaan puolet hukkaan suksen painuessa syvälle lumeen ja kunnon ollessa muutenkin surkea ei eteenpäin tunnu pääsevän ollenkaan. Sitten viimeisenä päivänä hiihdellessä huomasi, että ladulla oli käynyt enemmän porukkaa ja latupohja oli tamppaantunut kovemmaksi. Enää ei suksi painunut syvälle lumeen vaan pääsi jo hieman nautiskelemaan hiitämisestä, kun potkuistakin oli jotain hyötyä eikä tarvinnut vain sauvoilla lykkiä.

Pitänee alkaa lopputalvesta varmaan kyttäämään alennusmyyntejä, jos saisi sopivan perinteisen setin ensi talveksi. On sen verta keleistä riippuvaista tämä luisteluhiihdon sujuvuus tälläisessä rapakunnossa. :(
 
Perinteistä on tullu lykittyä muutaman kerran talvessa naperosta asti. Kyl se aina on ollu mukavaa luonnon helmassa sitä rauhottuu muutenki. Tääl etelässä tosiaan on aina vähän nii ja näi et pääseekö hiihtämää, millo ei oo lunta ja millo taas ei oo latua vedetty. Hiihtokaverin hommaaminen on kyllä vaikeeta :D
Ei taida täällä nuorison harrastuksiin kuulua juuri... enemmä lasketellaan.

Nyt on viel sellanen pulma, että mul on isän sukset ja monot niissä on sellaset et tulee vasempaa jalkaa yhtee varpaasee aina rakko ku painaa. Pitäs hommaa joko uudet monot tai uudet sukset.
 
winnie the poo sanoi:
Tääl etelässä tosiaan on aina vähän nii ja näi et pääseekö hiihtämää, millo ei oo lunta ja millo taas ei oo latua vedetty.

Kyllä ainakin täällä pk-seudulla on nyt ladut hyvässä kunnossa. Ainakin Oittaa, Leppävaara, Paloheinä, Petikko missä on tullu lykittyä menemään. Jotenkin tuntuu että täällä etelässä kausi loppuu juurikun on pääsemässä vauhtiin. Saas nähdä minne asti on ladut hiihdettävässä kunnossa tänä vuonna kun lunta on tullu vähänlaisesti.
 
hiihto on välinelaji toisin kuin juoksu
hiihdossa on myös kelillä ratkaiseva vaikutus perinteisessä hiihdossa siten pidolla
nuhrunen pakkaskeli voi tuplata ajan esim 5kmllä liukkaaseen keliin verrattuna
 
blueberry sanoi:
hiihto on välinelaji toisin kuin juoksu
hiihdossa on myös kelillä ratkaiseva vaikutus perinteisessä hiihdossa siten pidolla
nuhrunen pakkaskeli voi tuplata ajan esim 5kmllä liukkaaseen keliin verrattuna

Niin...:confused:? Oliko tässä nyt jotain yllättävää? Juuri tämän vuoksi kilpahiihtäjillä on useampia pareja suksia :david:
 
Tuleehan sitä pitkin metsiä, teitä ja peltoja vedettyä välillä suksilla. Välineinä veljen 12-vuotiaana saamat sukset ja isäukon ikivanhat sauvat. Turha ostaa uusia kun ei paljoa kuitenkaa hiihdettyä tule...
Noilla suksilla luistoa ei ole nimeksikään, mutta kun sauvat vääränä vauhtia lykkii, kyllä sitä vain eteenpäin mennään. :D
EDIT:
olppis sanoi:
Perinteisesti turhaa hianostelematta. 15eskon puiset armeijan ylijämähikilauat ja huopakumisaappaat monoiks sitte takamettään paahtaan
Noillakin pärjää loistavast. Toki valastuja latuja jää kaippaamaan
Näin juuri :D Eikä mitää latuja tarvita vaan johonkin umpikorpeen metsätiellä ja kun ilta alkaa pimentyä, löytää itsensä keskeltä korpea ja kotiinkin pitäs vielä päästä. :lol2:
En nyt provoa mitenkään mistään turhasta hienostelusta, itse en vaan enempää tarvitse tämän lajin harrastamiseen.
 
hiihto

Hiihto on kyllä välineurheilua, etenkin luistelutyylillä hiihtäen ja jos maasto on vaikea ja mäkinen kuten täällä Kuopiossa. Itse hiihdän kovalla sykkeellä ja pari-kolme tuntia edellisestä ruokailusta lähden hiihtämään. Kannattaisiko hiihdellä 100-120 sykkeellä rasvanpolttoa ajatellen vai kaikki kovat mäet lähes maksimisykkeellä ja sitten antaa mäen päällä vähän pulssin tasaantua?
 
Jos tekniikka on vähänkään kunnossa, pystyy hiihtämään millaisessa maastossa tahansa ja jopa nauttimaan siitä. Kannattaa muuten kiinnittää ihan tietoisesti huomiota tekniikkaan ja tasapainoon. Asiat on loistavasti, jos pystyt "lentämään suksilla" rennosti ja hyvällä tekniikalla, mutta se vaatii harjoittelua, harjoittelua ja harjoittelua (-> usein näkee ihmisiä, joiden hiihto näyttää hirveältä räpistelyltä ilman, että he itseasiassa pääsisivät edes kunnolla eteenpäin).

Jos hiihdät, Saimonsinlou, vapaata, niin tehoja saa mukavasti irti jos runttaat mäet sata lasissa (pituudesta ja jyrkkyydestä riippuen) loikalla/wassulla.. Sykkeen saa tasaantumaan suht helposti rennolla suksittelulla, tässäkin on oman lajiliiton valmentajien mukaan tärkeää tietää ja tiedostaa millaisella tekniikalla millaisetkin osuudet kannattaa hiihtää.

Välineurheilua jossain määrin kyllä, mutta ei mitään salatiedettä ;). Useissa urheiluliikkeissä myydään esim. käytettyjä "tallisuksia", saa suht. edullisesti -ja taatusti huippuvälineitä.
 
saimonsinlou sanoi:
Hiihto on kyllä välineurheilua
tosta välineurheilusta uskallan olla eri mieltä. välineet ei ratkaise, vaan hiihtäjän kunto. itekki tuli jätettyä viime vuonna hiihtokisoissa koko luokka taakse 30 vuotta vanhoilla suksilla ja sauvoilla, jotka taittuivat ylämäessä melkein kaksinkerroin :D. tietenkin uusilla varusteilla on mukavampi hiihdellä, mutta mitkään huippukamat eivät ole välttämättömyys.
saimonsinlou sanoi:
Itse hiihdän kovalla sykkeellä ja pari-kolme tuntia edellisestä ruokailusta lähden hiihtämään. Kannattaisiko hiihdellä 100-120 sykkeellä rasvanpolttoa ajatellen vai kaikki kovat mäet lähes maksimisykkeellä ja sitten antaa mäen päällä vähän pulssin tasaantua?

itse nostan ylämäessä sykkeen lähelle maksimia. sitten alamäessä ja tasaisella annetaan sen taas laskeutua
 
satuseta sanoi:
Kyllä ainakin täällä pk-seudulla on nyt ladut hyvässä kunnossa. Ainakin Oittaa, Leppävaara, Paloheinä, Petikko missä on tullu lykittyä menemään. Jotenkin tuntuu että täällä etelässä kausi loppuu juurikun on pääsemässä vauhtiin. Saas nähdä minne asti on ladut hiihdettävässä kunnossa tänä vuonna kun lunta on tullu vähänlaisesti.

Malmin lentokentänlenkki ja Vantaajoen varsi ovat ainakin vielä ok-kunnossa, hiihdän pertsaa.
 
Juukeri sanoi:
tosta välineurheilusta uskallan olla eri mieltä. välineet ei ratkaise, vaan hiihtäjän kunto.
Jossain tutkimuksessa hiihto todettiin kalleimmaksi harrastukseksi. Merkittävin tekijä taisi olla välineet, oisko toinen ollut kisamatkat.

Kilpatasolla välineet merkitsee monia sekuntteja kilometrillä. Huipputasolla ei ole varaa antaa näin paljon tasoitusta.

10-vuotialla junioreilla pitäisi olla vähintään neljät sukset: vesikelin ja pakkaskelin sukset perinteiselle ja vapaalle. Lisäksi tietysti kahdet sauvat ja monot. Ja joka vuosi kamat uusiksi.

Harrastehiihtäjällä ei tietenkään niin paljon väliä ole. Mutta jos välineet ei toimi, sukset lentää äkkiä jorpakkoon.

Vanhoista suksista: minulla on yhdet 20-vuotta vanhat Karhun silloiset kilpasukset. Ihan hyvin ne pärjäävät nykyisille malleille. Ei se ikä merkkaa.

Jos Memento voitti hiihtokisat puusuksilla niin :worship:
 
Olihan messevät hiihtoilmat nyt viikonloppuna etelä-suomessa. Tällästä ku olis koko talvi. :) Piti viikonlopun salikeikat jättää väliin ja sivakoida keväthangilla nautiskellen aurinkonpaisteesta. 20 km päivälenkki meni vapaalla ku liitäen.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom