Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
satuseta sanoi:Pikkasen on vaan jääny askarruttamaan että onko perinteinentyyli luistelua paljonkin "kevyempää"? Jontekin tuntuu että luistellen vetää liian kovaa, saisi sitten rauhassa lykkiä perinteistä pienemmillä sykkeillä. Samaten arveluttaa toi perinteisen voitelupuoli, pitää joka kelille olla omat voiteensa.
Käsittääkseni kyllä perinteisellä saadaan enemmän tehoja ulos. Monet kilpahiihtäjät hiihtävät siksi alkutalvesta enemmän perinteistä, kun on tehokausi menossa. Perinteisellä pystytään myös hiihtämään hiukan luistelutyyliä korkeammalla sykkeellä, eli anaerobinen kynnys on hieman korkeammalla. No, harrastajalle noilla ei kai ole sen suurempaa merkitystä. Joka tapauksessa perinteisellä tyylillä on helpompi mennä hiljaa, luistellessa on pakko pitää jonkin verran vauhtia yllä koko ajan.Angelica-82 sanoi:No sanoisin et luistellen ehkä pystyy kovempiin tehoihin ku perinteisellä mut kyllä molemmat on yhtä rankkoja jos vaan hiihtää riittävän kovaa Tekniikka pysyy luistellessa huonommin, jos vauhti on liian hiljanen. Perinteisellä vauhtia on helpompi säädellä. Eli jos kunto on huono niin perinteisellä jaksaa ehkä paremmin.
Nuo tasatyöntöspesialistit pärjäävät lähinnä noilla laturetkillä, kuten Finlandia-hiihto, jotka ovat profiileiltaan varsin loivia. Kilpatasolla mennään tasatyöntämällä joka tapauksessa tasaiset ja alamäet, joten pitovoiteettoman suksen parempi luisto on tuossa hyödyksi. Tasatyöntöspesialisteillä on myös hiukan pidemmät sauvat, mikä mahdollistaa tehokkaamman tasatyönnön. Noilla pitkillä sauvoilla ei kuitenkaan pysty kunnolla hiihtämään vuorotahtia. Varsinainen huipputason kilpahiihto tapahtuu paljon jyrkkäprofiilisemmilla laduilla ja siellä ei pelkällä tasatyönnöllä ole mitään saumaa, tulee ylämäissä liian paljon takkiin muille.Angelica-82 sanoi:Niin, ja nykyää monet äijät hiihtää perinteisen kisojakin ilman pitovoiteita, pääasiassa tasatyöntöä :evil:
MC Aropupu sanoi:Perinteisellä pystytään myös hiihtämään hiukan luistelutyyliä korkeammalla sykkeellä, eli anaerobinen kynnys on hieman korkeammalla.
Nuo tasatyöntöspesialistit pärjäävät lähinnä noilla laturetkillä, kuten Finlandia-hiihto, jotka ovat profiileiltaan varsin loivia. *clip* Varsinainen huipputason kilpahiihto tapahtuu paljon jyrkkäprofiilisemmilla laduilla ja siellä ei pelkällä tasatyönnöllä ole mitään saumaa, tulee ylämäissä liian paljon takkiin muille.
No maksimisykkeestä en osaa sanoa, mutta kuten sanoin niin anaerobinen kynnys on hieman korkeammalla perinteisellä tyylillä hiihdettäessä. Tai näin ainakin olen useammaltakin taholta kuullut väitettävän. Joku epäili sen johtuvan siitä, että perinteisellä pystytään paremmin rentouttamaan lihakset potkujen välissä.Angelica-82 sanoi:Öö, miten perinteisellä muka voidaan hiihtää korkeemmalla sykkeellä kuin luistellen?
Perinteisessä pitää mennä kyllä tasatyöntöä tai potkullista tasatyöntöä jos meinaa ittestään kaiken irti ottaa... tai sit pitää olla saatanan jyrkkä maasto.
Vai monelta taholta. Minä näin hiihtovalmentajana en ole tällaiseen väitteeseen törmännyt. Enkä myöskään keksi mitään syytä, miksi kynnykset olisivat erilaiset perinteisessä ja vapaan tekniikan hiihtotavoissa. Ainoa mieleeni tuleva peruste olisi, että jos perinteinen tyyli on tutumpi, pystyy saamaan koneesta enemmän irti pertsalla. Mutta vastaavasti sitten löytyy hiihtäjiä, joille vapaa on parempi laji.MC Aropupu sanoi:No maksimisykkeestä en osaa sanoa, mutta kuten sanoin niin anaerobinen kynnys on hieman korkeammalla perinteisellä tyylillä hiihdettäessä. Tai näin ainakin olen useammaltakin taholta kuullut väitettävän. Joku epäili sen johtuvan siitä, että perinteisellä pystytään paremmin rentouttamaan lihakset potkujen välissä.
Joo, voi olla hyvinkin urbaanilegendaa, vai olisko se tässä tapauksessa sitten ruraalilegendaa... Mutta sinänsähän tuo nyt ei mielestäni ole mikään mahdoton idea, kyllähän kynnysten taso on samalla henkilöllä hiukan eri kohdissa eri lajeissa, eikö vain? Ja vaikka kyse onkin molemmissa tyyleissä hiihtämisestä, niin silti tavallaan kaksi eri lajia, kaksi eri etenemistapaa. Kyllä kai noissa periaatteessa voisi eroa tulla, hiukan eri lihakset hieman eri tavalla käytössä? Tuohan pitäisi periaatteessa olla aika yksinkertaista testata, testihenkilö hiihtämään kummallakin tyylillä pikkuhiljaa sykettä nostaen ja sitten mittaillaan millä sykkeellä maitohapot pompsahtaa.Voitto Kotiin sanoi:Vai monelta taholta. Minä näin hiihtovalmentajana en ole tällaiseen väitteeseen törmännyt. Enkä myöskään keksi mitään syytä, miksi kynnykset olisivat erilaiset perinteisessä ja vapaan tekniikan hiihtotavoissa. Ainoa mieleeni tuleva peruste olisi, että jos perinteinen tyyli on tutumpi, pystyy saamaan koneesta enemmän irti pertsalla. Mutta vastaavasti sitten löytyy hiihtäjiä, joille vapaa on parempi laji.
Myös tuo lihasten rentouttaminen tuntuisi menevän tekniikan osaamisen piiriin. Yhtä lailla vapaalla tavalla "lepäävä" jalka pitää pystyä rentouttamaan.
Tuosta olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Varmasti syketasoja kuitenkin seurataan jonkin verran ainakin harjoitusrasituksen arvioimiseksi? Varmastihan hiihdossa kyllä puhdas aerobinen kunto on pienemmässä roolissa kuin vaikkapa juoksussa.Voitto Kotiin sanoi:Mutta näin ylipäätänsä hiihdossa seuraan sykkeitä vähemmän kuin juoksussa. Kestävyysjuoksu on enemmän "mittarilaji", jossa sykettä pyritään optimoimaan. Hiihdossa on paljon enemmän muuttujia: maasto, tekniikka, voima, välineet, keli, palautumiset alamäissä jne.