Nykyinenkin järjestelmä jo jopa kannustaa olemaan ottamatta työtä vastaan, miksi sitä enää parantaa?
En tiedä, kuinka hyvin olet työttömyystukien ehtoihin perehtynyt tai onko sinulla omakohtaisia kokemuksia, mutta rohkenen väittää päinvastaista. Nykyinen järjestelmä ei kannusta olemaan ottamatta työtä vastaan - jos et ota työ-/harjoittelu-/kurssipaikkaa vastaan, napsahtaa kahden kuukauden karenssi. Tämä on laissa. Senpä vuoksi työttömiä ajautuu myös kaikenlaisille pilipalikursseille ja palkattomiin harjoitteluihin, koska on pakko. Työnteon pitäisi olla aina rahallisesti kannattavaa, myös lyhyissä pätkissä, ja nykyinen työttömyysturvan sovittelukäytäntö sotii tätä vastaan. Alle kahden viikon työsuhteesta saa näpeilleen.
Mielestäni jos tätä jotenki pitäisi muuttaa, olisi joku järkiperäistys tohon nykyiseen paperisotahärdelliin. Eli työttömyyskorvausta saat niiltä päiviltä kun olet työtön ja työpäiviltä et saa. Eli jos otat vastaa töitä vaikkapa kahdeksi päiväksi, niin tuki näiltä päiviltä pois ja taas takasin kun työt loppuvat. Mielestäni tämä kannustaisi ottamaan vastaan myös niitä pätkähommia ja sitäkautta mahdollisuuksia saada pidempääkin työsuhdetta.
Toi olisi yksi varteenotettava ja selkeä vaihtoehto. Nykyisin täytyy tosiaan olla vähintään kaksi viikkoa töissä, ennen kuin kyseinen käytäntö astuu voimaan.
Jos nimittäin oikeasti haluaa töitä, ei sitä jokaista tukisenttiä laske vaan ottaa työtä vastaan. Kyllä tekevä töitä saa ainakin kaupungeissa.
Ainakin täällä Tampereella on monilla vastavalmistuneilla ollut suuria vaikeuksia päästä edes palkattomaan työharjoitteluun. Työvoimatoimiston akateemisten toimipisteen mukaan korkeakoulutettujen työllisyystilanne onkin Tampereen seudulla kulkenut eri suuntaan kuin muualla maassa (erityisesti humanistisilla ja taidealoilla).
Varmasti paljon riippuu siitä, missä päin asuu ja minkälainen koulutus on. Työn perässä voi tietysti aina muuttaa, mikäli siihen on mahdollisuus. Pitää kuitenkin muistaa myös se tosiasia, että vapaita työpaikkoja on noin kymmenesosa työttömien työnhakijoiden määrästä, eivätkä näistä työpaikoista taistele pelkästään työttömät, vaan hakijoiden joukossa on myös hyvin paljon työpaikan vaihtajia.
Ja mitä tukisenttien laskemiseen tulee: ainakin työmarkkinatuella olevan on monesti käytännössä pakko tehdä laskelmat työpätkien kannattavuudesta. Jos esimerkiksi työmarkkinatuen sovittelu vie pahimmillaan jopa muutaman viikon, ei ole välttämättä taloudellisesti edes mahdollista tehdä sitä lyhyttä työpätkää, koska rahat loppuvat kesken.
Eikä yllä olevaa nyt pidä käsittää suinkaan niin, etteikö töitä olisi hyvinkin mahdollista saada, kunhan vain jaksaa hakea. Halusin vain tuoda esiin myös kolikon toisen puolen.