Hammaslääkärikokemuksia? Pelkäätkö? :)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kalju
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hammaslääkärissä en oikeestaan pelkää kipua tms mut se hirvittää joka kerta, että mitä jos lääkäri sanoo mun hampaiden olevan niin paskat että tipahtaa kohta itekseen :evil: Ja tämä johtuu siitä että nään usein painajaisia, joissa mun hampaat murenee suuhun!!! Onneks ne on pysyny vain painajaisina...
 
Vilkas sanoi:
Sori tyhmä kysymys mutta miten sää oot yhtäkkiä 19v :eek:

öh...miten niin yhtäkkiä,sitä on oltu 19 jo kohta 12 kuukautta?
mine ei nyt ymmärrä...
 
Ennen en pelännyt hammaslekuria - nyt pelkään. Muutama vuosi takaperin lekuri totesi, että viisaudenhampit pitäs nyhtästä pois. Tuumasta toimeen ja kuvauksien kautta hammaslääkärin penkille. En stressannut koko operaatiota ollenkaan. sillä lekuri kertoi kuvien perusteella, että "tämähän on helppo homma, puolessa tunnissa molemmat pois..."

Kuuden puudutuspiikin ja puolentoista tunnin sadattelun jälkeen tohtori sai pilkottua minimallisella iskuporakoneella katkenneen viisarin juuret leukaluihini ja operaatio oli onnellisesti ohi. Kummeli-efekti, eli tuolin kahvat käteen ei ollut kovin kaukana... Toinen puoli kasvoista jalkapallona päätin, etten ihan heti kiirehdi otattamaan loppuja viisareita pois. Katellaan sitten kun ne todella vaivaavat...
 
En tunnusta, vaikka sydämmestäni vihaan siellä käyntiä. Reikiä mulla on ollut enemmän kuin tarpeeksi ja porattu on enemmän kuin tarpeeksi. Ei siis sinänsä pelota, mutta se vain on ärsyttävää.

Puudutukset kyllä auttaa kipuun, mutta se ärsyttävä tunne pysyy silti, kun kuula tärrää poran tahtiin. :curs:

Saas nähdä millaiset operaatiot meikäläisen viisaudenhampaille tehdään joskus (jos tehdään), kun kaikki kasvaa "muita hampaita vasten", yhtään viisauden hammasta ei ole puhjennut, mutta rtg:ssä kaikki näkyy jököttävän ja kasvavan viereisten hampaiden juuria kohti.. Saas nähdä alkaako viereisten hampaiden juuret sulamaan pois.. Sitten kun olen iso ja sikarikas haluan, että tehdään täysihoito anestesiassa.. :evil:

Pitäs nyt vielä kertaalleen käydä yths:n halpoja (mutta suurin osa sinänsä ihan mukavia ja asiallisia) hammaslekureita järkyttämässä..
 
En nyt mitään paniikkikohtausta saa jos pitää hammaslekurille mennä mut kyllä se aina tahtoo jännittää. Kokemuksia on sekä hyvistä että huonoista lääkäreistä ja kyllä on monta kertaa rystyset valkoisina puristettu tuolinkahvoista. Viimeks otin suosiolla MD-soittimen mukaan ja pisin kunnon mättöä tulemaan ettei sitä perkeleen poran vinkumista ois kuullut - hyvin toimi:D
Nykyäänhän on klinikoita hammaslääkäripelosta kärsiville, joissa hommat hoidetaan ilmeisesti paljon iisimmin ja käytetään enemmän puudutusta sekä tarvittaessa nukutusta.
 
Reikien takia en ole puudutusta ottanut, mutta viisureita ei kukaan lekuri suostu repimään ilman puudutusta, vaikka potilas sitä haluisikin..... ;-)

Mullakin revittiiin viisuria 1,5 h, tosin en tuntenut mitään kipua operaatiossa. Ihmettelin vain kun lekuri heiluu suussa "piikin" ja tonkien kanssa. Tosin nämä tehtiin yksityisellä, että voihan olla, että he panostavat potilaisiin eri tavalla kuin julkisen lekuri.

Sydäntä kyllä kylmää aina kun siihen penkkiin asettuu ja sit jälkikäteen naureskelee, ettei taaskaan tuntunut missään.
 
En varsinaisesti pelkää hammaslekuria, mutta pienenä jouduin jatkuvasti juoksemaan oikomishoidossa rautojen kanssa ja kaiken lisäksi melkein kaikki maitohampaatkin jouduttiin puudutuksessa repimään irti, kun eivät itsestään lähteneet... :itku: Eniten inhoon sitä poraamisesta lähtevää ääntä, siitä saan aina kylmät väreet. Toiseksi eipä ole kiva tunne sekään kun suu on ahdettu täyteen tuppoja ja imureita ja leuka alkaa puutua...
 
Argh, älkää edes mainitko tuota paikkaa! Hammaslääkärillä on tullut ravattua enemmän, kuin 10 keskivertoihmistä elämänsä aikana. Aloitin yhteistyöni hammaslääkäreiden kanssa jo nuorena: maitohampaat eivät tykäänneet ideasta lähteä itsestään, joten niitä revittiin irti. Seuraavaksi hampailla ei ollut tilaa kasvaa kunnolla ja neljä rautahammasta kiskottiin irti...

Tämän jälkeen alkoikin mielenkiintoinen, pitkäaikainen ja antoisa yhteistyö VR:n kanssa hammaslääkärin avustuksella niin ylä- kuin alahampaissakin. Tämän lähes puolentoista vuoden tiiviin yhteistyön jälkeen mukaan tulivat yöraudat, joita sai taas katsella pitkän aikaa. Sittemmin lätkää pelaillessa kuoli etuhammas, joten eikun juurihoitoon - kivuliain operaatio, joka minulle on tehty :itku: . Mukavat kohtaamiset hammaslääkärien kanssa jatkuivat, kun joku marakatti ei nähnyt taunusviiksiensä takaa tietä ja ajoi päälle. Kaksi hammasta katkesi ja yksi heitti veivinsä, joten taas sain muuttaa postiosoitteekseni hammaslääkärin osoitteen ja juurihoitoa pukkasi lisää :curs: .

Nyt on onneksi jo yli vuosi viime visiitistä kyseisessä paikassa...
 
Se on miehen mitta kun ei puudeteta!

No itte kyllä valitten sen puudutuksen, yleensä. Suunnilleen 5 reikää on porattu ja kolmesti on puudutettu. Kyllä ainakin mun mielestä on paljon mielekkäämpää hommaa puudutettuna, jota tosin haittaa mun todella kova toleranssi puudutusaineille. Punkteeraus epäonnistuneen 45min. kestäneen puudutuksen jälkeen oli lähes tajunnan menetyksen vaatinut kokemus, eikä noi hammaslääkäreidenkään puudutukset oo kahdenkaan piikin jälkeen tehonneet niin, että se kivutonta olis. Kyllähän sitä kipua kestää, mutta ainahan sitä mieluummin olisi ilman sitä.

Yleensä sieltä hammaslääkäristä kyllä taitaa hengissä selvitä :) Tosin mun yks paikka vihloo, kun siihen osuu esim. joku kova karkki. Yksityiselläkin kävin näyttämässä sitä, mutta ei kuulemma oikeen kannata mitään sille tehdä.

Espoon kaupungin hammaslääkäri se on muuten hienosti hoidettu järjestelyiltään. Ajan saat about puolen vuoden päähän ja sitten soitetaan kolmesti tuntemattomasta numerosta. Jos et kolmannellakaan soittokerralla vastaa, niin joudut jonon hännille again... :jahas:
 
Jos minäkin kertoisin hammashistoriani, ikää on nyt 23 vuotta:

6. luokalla keulin polkupyörällä ympäri, jonka seurauksena onnistuin telomaan yläetuhampaani ohjaustankoon. Räppäilyn seurauksena yhdestä hampaasta irtosi pala ja 4 yläetuhammasta "kuolivat" eli eivät reagoineet sähköärsykkeeseen, jolla hammaslääkäri niitä testasi. Hampaiden juuret olivat jotenkin vahingoittuneet. Onneksi ne päättivät palata peliin ja tunto palasi 3-6 kuukauden kuluttua hampaasta riippuen takaisin. Oli syytä hymyillä :)

Seuraavaksi havaittiin, että alahampaiden takimmaiset poskihampaat kasvavat vinoon kohti kieltä. Ei muuta kuin teräsnupit kiinni kyseisiin hampaisiin ja vastaavanlaiset kiinnikkeet ylähampaisiin samaan kohtaan. Näihin nuppeihin virvottiin kuminauha, joka sitten rupesi "vetämään" alahampaita takaisin ruotuun. Sain siis kuminauhaleuan, josta nautin puolisen vuotta (vaihdoin luonnollisesti kuminauhat useamman kerran päivässä).

Tämän jälkeen hammaslääkäri ihmetteli, miksi yksi "raateluhampaistani" ei ollut vielä kasvanut (se toinen niistä vampyyrihampaista). Nooh, röntgeniin vaan ja sieltähän se löytyi - kasvamassa vinossa kitalaessa kohti yläetuhampaita sillä seurauksella, että jos asialle ei mitään tehtäisi niin se tuhoaisi kyseiset hampaat arvatuin seurauksin. Ei muuta kuin hammaskirurgin operoitavaksi. Hammas leikattiin näkyviin ja siihen viritettiin samantyylinen nuppisysteemi kuin yllä mainittu, mutta sillä poikkeuksella, että viereisiin hampaisiin kiinnitettiin kaksi nuppia ja kuminauhat niihin. Uskomatonta mutta totta, hammas palasi samaan riviin muiden ylähampaiden luokse noin puolen vuoden aikana. Tässä vaiheessa kuvittelin ongelmien olevan ohi.

Ja mitä vielä. Minulla oli vääränlainen purenta, joten sain kiinteät raudat ylähampaisiini ryyditettynä niskavedolla (sillä iki-ihanalla kidutuslaitteella, jota tuli käyttää öisin ja siten nukkua aina selällään, koska muuten rautoihin kiinnitetty kaari olisi muistuttanut olemassaolostaan). Telaketjua kiristeltiin oikojalla aina kuukauden välein, jonka jälkeen viikon verran piti syödä takahampailla ja pilkkoa mm. leipä valmiiksi, koska yläetuhampaat olivat niin kipeät, että niillä ei voinut purra. Kiinteää mallia tuli käytettyä vuoden verran, jonka jälkeen se korvattiin kevyemmällä mallilla eli kitalakilevyllä, jota käytin puolisen vuotta. Hoidon loputtua oli taas syytä hymyillä :D

Sain nauttia uudesta purukalustosta 4-5 vuotta, kunnes aloitettuani jatko-opinnot käväisin YTHS:ssä tarkistuttamassa hampaani vuosittaisessa tarkastuksessa. Hammaslääkärillä oli hyviä uutisia: "Yläetuhampaidesi takaosan kiille on kulunut pois, jonka seurauksena alaetuhampaat ovat kuluttaneet niitä. Jos tilannetta ei korjata, eivät hampaasi kestää kauaa". Hyvä, että kävin hammaslääkärissä, koska sen jälkeen sain käydä hieman useammin. Yläetuhampaitteni takaosaan asennettiin ns. Dahlin laite eli eräänlainen purentakisko, jonka seurauksena purtaessa hampaat yhteen poskihampaiden väliin jäi parin, kolmen millin rako. Tarkoituksena oli siis antaa hampaiden kasvaa uudelleen yhteen ja siten luoda yläetuhampaille tilaa. Tämä operaatio vei aikaa noin 1,5 vuotta. Hoidon alussa oli taas hieman hankalaa syödä, koska hampailla ei voinut purra kunnolla, kun ne eivät ottaneet yhteen (pilkoin taas leivän valmiiksi, koska etuhampailla ei saanut purra, jotta Dahlin laite ei irtoaisi). Kun purentakisko poistettiin, piti yläetuhampaita vahvistaa. Niiden takaosaan kiinnitettiin keraamiset kuoret (650 euroa materiaalit) ja muita kuluneita hampaita paikattiin muovilla. Samassa havaittiin, että yksi yläetuhampaista oli kuollut, joten siihen tehtiin juurihoito. Seuraavaksi se ymmärtääkseni revitään irti ja istutetaan takaisin jollakin nastalla, jonka jälkeen hammas päällystetään keraamisella kuorella. Saan siis eräänlaisen biologisen tekohampaan (200 euroa materiaalit).

Kuten arvata saattaa, on ikeniäni revitty useampaan otteeseen, hampaita porattu ja hiottu yms. sekä suuta pidetty auki kauan...

Nyt joku nokittamaan hammaslääkärikokemuksissa (en kuitenkaan väitä, että kokemukseni olisivat suoraan verrannollisia muiden kirjoittajien kokemuksiin).

Olen hyvin tyytyväinen, että Suomessa on kunnallinen hammashoito ainakin lapsille (oikomishoitoni olisi maksanut hunajaa yksityisellä puolella) ja nyt korkeakoulussa ollessani mahdollisuus YTHS:n palveluihin (materiaalit täysihintaisina mutta työstä pitää maksaa nimellinen korvaus per kerta + ylioppilaskuntamaksussa jotain 30 euroa vuosittain). En viitsi edes ajatella, mitä purukalustoni korjauttaminen tulisi maksamaan yksityisellä puolella...

Tulipas tilitettyä, on aivan :david: olo. Mutta ainakin hymy on kunnossa (Jenkki-smile) :hyper:

Aion käydä jatkossakin tarkistuttamassa hampaani vuosittain hammaslääkärillä ja suosittelen sitä kaikille muillekin, koska legojen tulisi kuitenkin kestää sinne hautaan asti suussa.
 
Ala-asteella meillä oli joka vuosi hammaslääkärin tarkastus. Viidennen luokan tarkastuksessa lääkäri huomasi, että maitohammas oli lähtemässä, joten se kannattaisi repiä irti samalla reissulla. Lääkäri pisti puudutuspiikit suuhun ja laittoi odotushuoneeseen odottamaan puudutuksen toimimista. Yhden luokkatoverin tarkastuksen jälkeen noin kymmenen minuutin kuluttua lampsin takaisin lääkärin luokse ja istuin tuoliin. Lääkärin seuraava puheenvuoro kuului: "Tuotetaanpa pojalle vähän tuskaa."

Viidesluokkalaisena en vielä osannut arvostaa lääkärin heiton äärimmäistä hauskuutta, vaan pienoinen kyynel valui pehmoista poskeani pitkin. Oli ikävä äitiä.
 
Inhoan ja pelkään hammaslääkäriä. Olen AINA pelännyt, en tiedä miksi, koska reikiä on ollut tasan kaksi. Ensimmäinen meni ilman puudutusta (hammas oli niin mätä, hyi hemmetti, kuvitelkaa, ettei tuntunut missään, EI SILTI TARVITTU JUURIHOITOA!!), mutta toinen YRITETTIIN paikata ilman aineita, ai saatana kun sattu, ja lekuri sai vetää kolme piikkiä ennenku tunto meni. SIinä menikin sitten loppupäivä puudutusta pidellessä.. :rolleyes:
Pitäs kyllä mennä, viimeks olin 5 vuotta sitten, ja sillon sanottiin että tuu kolmen vuoden päästä uudestaan.. mutku ei niin ei..
 
Kalju sanoi:
Julkisella puolelle ei viitsi mennä. Pitkät jonot ja palvelu ei usein ole samaa tasoa kuin yksityisellä.
Mä en ainakaan ikinä mene enään yksityiselle, jos ei ole pakko. Kävin toissa kesanä paikkaamassa yhden hampaan ja maksoi 400€. Se yksityisen äijä otti varmaan 10 röntgenkuvaa:(. Tänä vuonna kävin julkisessa paikkaamassa 1 hampaan, kun lohkesi 29€. Ikinä ei vielä ole ollut mitään valittamista julkisesta hammashoidosta.
 
Pakko nyt sanoa, että paras hammashoitokokemus, mitä multa löytyy, on intin hammaslääkäreistä. Multa piti poistaa siellä viisaudenhammas, ja olin pelänny kysestä operaatiota ties kuinka kauan, kun olin kuullu siitä kaikkea inhottavaa juttua. Kaiken lisäksi vähän epäilytti intin hamppilääkärien ammattitaito, mutta turhaan. Koko operaatioon kului n. 7 minuuttia. Ikeneen puudutuspiikki, odoteltiin n. 2 minuuttia että se vaikuttaa, sit hammaslääkäri nappasi pihdeillä kiinni viisaudenhampaasta ja väänsi sen irti. Sit kolon päälle pieni vanutuppo ja sitä piti purra tunti. Verta ei tullu lähes ollenkaan pienen alkuvuodon jälkeen, eikä särkenyt yhtään (otin 1 buranan kun pääsin takasin kassulle). Vetelin samana iltana onnellisesti näkkäriä jne. Ois pitäny poistattaa kaikki viisarit intissä. Soitin yksityiselle kun halusin noista muistakin eroon ja odotin samanlaista nopeaa toimintaa, mut ne ois halunnu ottaa kaiken maailman röntgenkuvia jne.

Lisää hammaskokemuksia; mulla oli raudat n. 1,5v, sitä ennen niskaveto ja sen jälkeen se inha kitalakisysteemi joku vuoden. Tämä kaikki yksityisellä, maksoi yli 10 000 mk... :nolo: No, kiitos äiti ja isi :haart: Nyt nimittäin ketuttaisi jos olis sellaset haravahampaat mitä ne oli.
 
Mulla on yksityiseltä ihan mukava kokemus :curs:

Mutsi raahas mut jostain syystä mukanaan omalle yksityiselleen, kun viisaudenhampaat alkoivat vaivata. Leuat kuvattiin, ja lääkäri selitti, että nyt on kyllä tytöllä yksi sellainen reikä, että pitää porata ja varmaan vielä antaa kunnon annokset juurihoitoakin. Toimenpiteen hinta-arvio oli sen verran kova, että päätin käväistä kunnallisella.

Leuat kuvattiin ja suu ronkittiin, eikä mitään reikiä löytynyt. Sen jälkeen on leuat kuvattu ja suu ronkittu useampaankin kertaan, eikä vielä 10 vuotta tuon tapahtuman jälkeenkään ole löytynyt yhtään reikää (hampaista). Eli tuo yksityinen olisi sitten ihan huvikseen vaan poraillut ja antanut juurihoitoa, ja rahastanut sitten siinä muutaman satalappusen. :curs:

Parhaat kokemukset viisaudenhampaiden poistoista:
- "Oho, tässähän lähti pala leukaluuta mukana" (on kuulemma ihan tavallista)
- Hammas poistettiin kesähelteillä, ja tietenkin se tulehtui. Ensimmäinen antibioottikuuri ei tehonnut, ja lopulta suu ei auennut kuin sen verran, että juuri ja juuri sai pillin kautta imettyä keittoja. Aika miellyttävä kokemus oli, kun suu ei märkäpesäkkeen takia aukea, ja sitten alkaa aivastuttamaan. Aivastaessa suu tietenkin yrittää kaikin voimin vähän aueta, ja kyllä täytyy myöntää että itku tuli sen kivun seurauksena (ikinä ennen ei ole kivun takia tarvinnut itkeskellä). :itku:
 
Tuhat kertaa ehditty jo porata, paikata, puuduttaa. Juurihoitoakin tehty, mikään näistä ei ole jättänyt kammoa. MUTTA ne itse hammaslääkärit!! Aaargh.
Vaikka yksityisellä käyty, sain kerran ilm. venäläisen, huonosti suomea puhuvan lekurin, jonka sönkötyksestä ei saanut mitään selvää. Minä hiljaa paniikissa ja lekuri kävi suoraan kiertelemättä hampaisiin käsiksi. Ei puhettakaan asiakkaan hyvinvoinnista, kunhan hampaat saatiin hoidettua.

No viisastuneena sitten seuraavalla kerralla pyysin hyvin suomea puhuvaa hammaslääkäriä itselleni. Mutta tämä olikin vielä pahempi! Suomenkieli sujui mainiosti, mutta ensinnäkin kun lekuri tuli huoneeseen, hänen ulkonäkönsä sai minut jo epäilemään. Näytti kuin nainen olisi poimittu suoraan naapurin puistikosta pultsareiden seurasta. :jahas: Haisi aivan sairaan pahalle (omasta suuhygieniasta tietoakaan??!), niin kuin poltettuja tupakanpuolikkaita olisi ollut taskut (suu!!) täynnä. En muista käynnistä yhtään mitään muuta, kuin että pakko päästä äkkiä pois. Viha hammaslääkäreitä kohtaa oli valmis. :curs:

Nyt pitäisi varata aikaa pariin paikkaukseen, mutta se on venynyt jostain kumman syystä..
 
Intissä poistettiin 2 viisaudenhammasta kerralla. Hammaslääkärinä oli joku teurastajan näköinen iso ukko. No ei siinä mitään, hampaat nykäistiin irti ja sitten sairasosastolle yöpuulle. Ongelma oli se, että niistä hampaiden koloista vuosi aivan hirveät määrät verta. Yritin purra jotain pumpulitukkoja mutta ei se tuntunut mitään auttavan. En sitten nukkunut silmäntäyttä sinä yönä, koko ajan vain syljin verta ämpäriin. Luulin että kuolen verenhukkaan yön aikana. Aamulla sitten kalpeana kuin aave hammaslääkärin ovea koputtamaan edelleen verta valuen, että mitäs nyt kun vuodan kuiviin? Kyllä se vuoto sitten lopulta tyrehtyi, mutta olipahan kauhea yö.
 
Suosittelen lämpimästi yksityistä hammaslääkäriä jos ei enää ole niin nuori, että saa hammashoidon ilmaiseksi. Itse pelkäsin joskus vuosia sitten ihan saatanasti hammaslääkäriä, enkä siellä varmaan 3-4 vuoteen käynytkään. Sitten rohkaisin mieleni ja menin duunikaverin suositteleman yksityisen vastaanotolle, kerroin heti että pelkään ihan saatanasti ja hoito oli sen mukaista. Lääkäri selitti aina mitä teki ja kysyi vähän väliä, että tuntuuko pahalta? Sattuuko? jne jne, helpotti kummasti oloa. Eli kannattaa mainita siitä mahdollisesta pelostaan jos sellainen on, yksityisellä ainakin auttaa kummasti. Itse pelkään enää lähinnä sitä laskua mitä hoidosta tulee. :D Viimeviikolla tosin kävin ja hammaskivenpoistolla selvisin, vuoden päästä uudelleen, kiitos ja näkemiin. Kuvien ja tarkastuksen kanssa tämä maksoin 80 erkkiä ja hammaskiveä oli riittävästi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom