Grillikausi alkaa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DoDo
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Kuvia valmiista tuotoksista? ! !

En arvannut, että ketään ois kiinnostanut. Hyvin onnistu savustelut mitä nyt brisketti olisi saanut olla aavistuksen verran kauemmin savussa. Erinomista päistä, mutta paksummalta kohdalta jäi alle optimin. Tietääpi ens kerralla paremmin. Nostin semmoseen 178 fahrenheittia lämmöt ja sit brisketti folion+pyyhkeen sisälle. Oletus oli, että sisälämpö nousis 190 pintaan mikä on pop. Ei noussut noin pienellä. Seurvall kerralla sisälämmöt vähän reiluun 180 ennen lepuuttelua.

Jos ens savustelun jälkeen laittas kuvan valmiista tuotteista.
 
Zone-sarja -42%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
En arvannut, että ketään ois kiinnostanut. Hyvin onnistu savustelut mitä nyt brisketti olisi saanut olla aavistuksen verran kauemmin savussa. Erinomista päistä, mutta paksummalta kohdalta jäi alle optimin. Tietääpi ens kerralla paremmin. Nostin semmoseen 178 fahrenheittia lämmöt ja sit brisketti folion+pyyhkeen sisälle. Oletus oli, että sisälämpö nousis 190 pintaan mikä on pop. Ei noussut noin pienellä. Seurvall kerralla sisälämmöt vähän reiluun 180 ennen lepuuttelua.

Jos ens savustelun jälkeen laittas kuvan valmiista tuotteista.

Briskettiä olen itse vääntänyt vain kerran, joten ei ole hirveästi kokemusta asiasta. Silloin havaitsin, että tietyssä kohtaa sisälämpötilan nousulle tulee ns. jumitus, eli saattaa mennä yli tuntikin kun sisälämpötila ei hievahda mihinkään. Luin joltakin jenkkisaitilta, että ilmiö johtuisi siitä kun rasva alkaa sulamaan kyseisessä lämpötilassa.
 
Savustelin hieman tossa jussina:


Tulet pönttöön:

1.jpeg



Brisketti ja pork butt pöntössä:
3.jpeg


4.jpeg


5.jpeg


voitelua:
6.jpeg


Weissbieriä:
7.jpeg


Lämpöjä:
8.jpeg


9.jpeg


10.jpeg


11.jpeg


Pavut mukaan ja brisket folioon:
12.jpeg


12 h jälkeen:
13.jpeg


Pork Butt odottelee repimistä 2h:
14.jpeg


SBR:
15.jpeg


Aika kiva "smoke ring":
16.jpeg


17.jpeg


18.jpeg


Ei tartte veistä, muovihaarukka riittää:
19.jpeg



Yksi kuva vielä lämmitetystä jämästä:
20.jpeg
 
Briskettiä olen itse vääntänyt vain kerran, joten ei ole hirveästi kokemusta asiasta. Silloin havaitsin, että tietyssä kohtaa sisälämpötilan nousulle tulee ns. jumitus, eli saattaa mennä yli tuntikin kun sisälämpötila ei hievahda mihinkään. Luin joltakin jenkkisaitilta, että ilmiö johtuisi siitä kun rasva alkaa sulamaan kyseisessä lämpötilassa.

Juurikin niin kuin sanoit asia menee. Brisketti jumitteli siellä 160-170 välissä ja lähti sit nouseen melko nopeaan tahtiin. 2.7kg kimpaletta savustin 225 fahrenheitin lämmössä about 7.5h. Jäi perstuntumalla arvaten semmonen puoli tuntia liian lyhkäiseksi, että ois ollut paksuimmastakin kohdasta pop. Tais perusvirhe olla, että noudatin isomman kimpaleen ohjetta ja ne jälkikypsyy enempi kuin tollanen onnettoman pieni nokare :D Ens kerralla reilu 180 sisälämmöksi ennen folioon käärimistä ja toivottavasti menee homma täysin putkeen.

Toinen vaihtoehto vois olla, että jättäs folioon käärimisen jälkeen brisketin jälkikypsymään savustimeen missä peruslämpö on parempi kuin pöydällä pyyhkeen sisällä.
Vaikea on hyvin onnistunutta briskettiä parempaa lihaa löytää mistään. Vähän epäonnistuneenakin melekosen hyvää.
 
Pari kertaa nyt ostanut sitä Atrian Texas XXXL possupihviä ja eipä tuo enää onnistu. Vaikka miten taiten paistelee tuon niin aina tulee pahaa. Ehkä mulle sattui alkukesästä muutama poikkeuskappale jotka olivat hyviä, eivätkä kuivaneet.
En nyt jaksa uskoa että olen unohtanut miten liha grillataan.

Enpä osta enää.
 
12h savustettua ja pari tuntia foliossa levännyttä sianniskaa. On muuten helvetin hyvää :) Ei isommin jaksanut kikkailla. Liha savustimeen illalla ja aamusta oli valmista. Ei tollainen rasvainen niska mene pahaksi vaikka näkee minimaalisesti vaivaa.
pulled_pork.webp
 
12h savustettu ja pari tuntia foliossa levännyttä sianniskaa. On muuten helvetin hyvää :) Ei isommin jaksanut kikkailla. Liha savustimeen illalla ja aamusta oli valmista. Ei tollainen rasvainen niska mene pahaksi vaikka näkee minimaalisesti vaivaa.
katso liitettä 102192

Sähkösavustin? Vai millä pidit tulta yllä "ilman vaivaa"?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Bradleyn sähkösavustimella virittelin. Erinomainen kampe, jos laiskottaa. Tosin väittäisin, että aidolla puuvermeellä saa paremmat bbq:t aikaiseksi kuin tuolla bradleylla.

katso liitettä 102193

Joo, no ainakin sillä erotuksella että pitäähän tuota valella sillä "southern sop" liemellä aika ajoin.

Pork Butt - The Renowned Mr. Brown - The Virtual Weber Bullet

Ero "käsintehtyyn" on kyllä varmaan aika marginaalinen ja hyvä esimarinointi varmasti auttaa asiaan.
 
Tuli tuosta sähkösavustimesta mieleen TeeSeItseMiehen savustin. :)
Höystän tarinaa kuvilla tietty. Eli ensimmäinen askel on löytää vanha sähköhella ja purkaa siitä kaikki muoviosat sekä turhat piuhat jne. pois sekä tukkia kaikki turhanpäiväset reiät:

_small.jpg

_small.jpg


Sitten vaan vuorataan tiilillä (tulenkestäviä) tuo lokero missä kotona peltejä säilytetään.

_small.jpg


VAnhoista uuninritilöistä sekä parista metallikepistä sitten väkerretään teline fisuille.
Ladataan uunin pohjalle savustettava puu (leppää vaikka) ja parit sokeripalat eikä muuta ku verkoilta hakemaan kuhaa.
Nuotio alle, kala uuniin, 20 min ja valmis. :)

_small.jpg
 
Väkersin grillikylkeä sillä konstilla että ensin pari tuntia keittäen ja lopuksi rilliin. Tuli ihan onnistunutta, mureaa ym, mutta makua ehkä kuitenkin uupui. Pinnassa sitä toki oli kastikkeen johdosta. Kandeiskohan lisätä vaan keitinveteen kunnolla suolaa, vai suolaisko etukäteen ja kypsentäisi uunissa?

On kyllä siitä jännää tavaraa että kilosta matskua riittää juuri ja juuri kahdelle hengelle syömistä.

Mulla oli kanssa lauantaina vähän samanlainen setti:
2kg kylkee, ~24h marinaadissa (vettä, mausteita, fariinisokeria, Jackkiä)
4,5h 125c uunissa
5min per puoli kuumassa grillissä.

Maukasta, mureaa ja pinnasta tuli sopivan "hiiltynyttä"

Jossain oli että keittäminen vie sitä makua pois lihasta.. kai tässäkin jokaisella on omat kikkansa ja makunsa.
 
Tullut monesti tehtyä juuri kuten mr. Referee ja tulee varsin hyvä. Keittämällä en ole kokeillut mutta voisi kuvitella että huutaa jotain mausteita liemeen? Joskus tein savustimen puutteessa pulled porkkia keittämällä Ja sitten soosit sekaan ja uuniin. Hyväähän siitä tuli mutta maku tietydti täysin riippuvainen soosista.

Tuosta ribsien loppuvaiheen grillauksesta, tulee aika bueno kun laittaa pintaan reilusti jotain hyvää bbq soosia ja grillaa sitten. Eli siis glaseeraa.
 
Tuli tuosta sähkösavustimesta mieleen TeeSeItseMiehen savustin. :)
Höystän tarinaa kuvilla tietty. Eli ensimmäinen askel on löytää vanha sähköhella ja purkaa siitä kaikki muoviosat sekä turhat piuhat jne. pois sekä tukkia kaikki turhanpäiväset reiät:

_small.jpg

_small.jpg


Sitten vaan vuorataan tiilillä (tulenkestäviä) tuo lokero missä kotona peltejä säilytetään.

_small.jpg


VAnhoista uuninritilöistä sekä parista metallikepistä sitten väkerretään teline fisuille.
Ladataan uunin pohjalle savustettava puu (leppää vaikka) ja parit sokeripalat eikä muuta ku verkoilta hakemaan kuhaa.
Nuotio alle, kala uuniin, 20 min ja valmis. :)

_small.jpg

Kuvan perusteella wituiks män eli turhan kovassa lämmössä ja liian nopeesti! Maistamattakin pystyn maistamaan että kuivaks meni. Säätämistähän toi on sen ensimmäisen vuoden osalta sen jälkeen pääsee nautiskeleen.
 
Kuvan perusteella wituiks män eli turhan kovassa lämmössä ja liian nopeesti! Maistamattakin pystyn maistamaan että kuivaks meni. Säätämistähän toi on sen ensimmäisen vuoden osalta sen jälkeen pääsee nautiskeleen.

Meniks sulla vuosi ennenkuin opit savustamaan kalaa?
Onni oli isoisä joka jo lapsena opetti kaikki setit yhdessä kesälomassa.
 
Menneellä viikolla ostin ensimmäisen oman grillin takapihalle, ja naurakaa tai älkää mutta valinta osu perkeleen 'halpaan' pallogrilliin :D Meikäläistä ei haittaa jos joutuu sen 20min hiillosta oottelemaan tai ei mahu kerralla ku kahen ihmisen sapuskat ritilälle, laskeskelin hieman päässäni että 20e grilli+7e hiilisäkki antaa grillata melko saatanan monta kertaa että saa 200e+ kaasugrillin+100e kaasupullon hinnan katettua. Kunhan piharemontin saan tehtyä jossai vaiheessa ni isken tiilestä paremman pystyyn missä voi grillata sitten ihan kunnon puutavaralla ritilän sekä parilan avulla, molemmissa tuntus kokemusten perusteella tulevan paremman makusta lihaa mitä kaasugrillissä :jahas:
 
Tottakai hiiligrillillä tulee parhaat sapuskat ja sitten puulla. Aina ei vaan ehdi eikä jaksa askarrella.
 
Kuvan perusteella wituiks män eli turhan kovassa lämmössä ja liian nopeesti! Maistamattakin pystyn maistamaan että kuivaks meni. Säätämistähän toi on sen ensimmäisen vuoden osalta sen jälkeen pääsee nautiskeleen.

Itseasiassa kuhakin vaikka kovin kuivakka ja rasvaton kala on, niin pysyy mehevänä. Sanontaan niinpäin, että 30 min on liikaa ja 20 sopivasti.

Haukikin tuli vaikka muuten en arvosta juurikaan, niin hyväksi tossa 20 minuutissa. Koot semmosta 800g-1400g kaloilla.
 
Mistä seurakunta on löytänyt noita kokonaisia possun lapoja tai naudan rintoja? Tampereen alueella niitä ei tunnu löytyvän markettien hyllyiltä, lihatiskeiltä eikä oikein kauppahallistakaan. Jostain syystä näyttää siltä, että esim. possun lapa vedetään lihatiskeilläkin siivuiksi ennen myyntiin laittoa.
 
Back
Ylös Bottom